open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"05" жовтня 2017 р. Справа153/834/17

Провадження2/153/282/17-ц

Ямпільський районний суд Вінницької області

у складі головуючого судді Любинецької-Онілової А.Г.

за участю секретаря судового засідання Сарафімовської Т.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у місті Ямпіль Вінницької обл.

цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Северинівської сільської ради Ямпільського району Вінницької області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 заявила позов до Северинівської сільської ради Ямпільського району Вінницької області про визнання права власності на спадкове майно в порядку спадкування за законом. Зазначила, що ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Горки Солецького району Новгородської області РФ померла її мати ОСОБА_3. Після її смерті залишилася спадщина, яка складається із земельної частки (паю) розміром 1,84 умовних кадастрових га. на території Северинівської сільської ради Ямпільського району Вінницької області, яка належала до дня смерті ОСОБА_3, на підставі Сертифікату на право власності на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1. Вказала, що вона є спадкоємцем першої черги спадкоємців за законом після смерті матері, до дня її смерті проживала із нею. Однак, звернувшись до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки сертифікат на право на земельну частку (пай) втрачений. Вважаючи свої права невизнаними, позивач просить визнати за нею право власності на спадкове майно - на земельну частку (пай), розміром 1,84 умовних кадастрових га на території Северинівської сільської ради Ямпільського району Вінницької області, яка до дня смерті належала її матері ОСОБА_3 на підставі Сертифікату на право власності на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 від 17.12.1996, у порядку спадкування за законом.

Відповідач Северинівська сільська рада Ямпільського району Вінницької області не заперечує проти задоволення позову, про що суду надано письмове повідомлення за вих..№02-09/249 від 02.08.2017 за підписом сільського голови, із клопотанням справу розглянути без участі представника сільської ради.

Судом встановлені такі обставини і визначені відповідно до них правовідносини.

Із досліджених письмових доказів, що є у справі, судом встановлено, що ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Горки Солецького району Новгородської області РФ. Із копії свідоцтва про народження, виданого 09.05.1963 встановлено, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 є донькою ОСОБА_3 Із копії свідоцтва про шлюб, виданого 03.08.1985 встановлено, що 03.08.1985 ОСОБА_1 зареєструвала шлюб із ОСОБА_4., після реєстрації шлюбу змінила прізвище на «ОСОБА_1». Із копії сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 від 17.12.1996 встановлено, що ОСОБА_3 належить право на земельну частку (пай) розміром 1,84 на території Северинівської сільської ради Ямпільського району Вінницької області. Із довідки, виданої відділом Держгеокадастру в Ямпільському районі Вінницької області вих..№Я-90/0-0.41-164/132-17 від 14.07.2017 встановлено, що розмір земельної частки (паю) по Северинівській сільській раді Ямпільського району Вінницької області становить 1,84 в ум.кад.га, вартість з урахуванням коефіцієнта індексації станом на 14.07.2017 становить 89315 гривень 50 копійок. Сертифікат на право власності на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1 на ОСОБА_3 виданий на підставі розпорядження Ямпільської РДА №290 від 23.10.1996. Із інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) від 14.07.2017 встановлено, що до майна померлої ОСОБА_3 інформація у Спадковому реєстрі відсутня. Із копії довідки, виданої адміністрацією міського сільського поселення Солецького району Новгородської області вих..№117 від 11.04.2017 встановлено, що ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2 була зареєстрована по день смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 за місцем проживання і постійно проживала по АДРЕСА_1. Проживала спільно із сім'єю ОСОБА_1, вели спільне господарство, всі ритуальні витрати на поховання повністю були надані дочкою ОСОБА_1 Із копії газети «Ямпільські вісті» від 05.07.2017 встановлено, що сертифікат на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1, виданий 17.12.1996 на ім'я ОСОБА_3 втрачений.

Відповідно до ст.71 Закону України «Про міжнародне приватне право» спадкування нерухомого майна регулюється правом держави, на території якої знаходиться це майно, а майна, яке підлягає державній реєстрації в Україні, - правом України.

Оскільки позивачем заявлено про право власності на майновий пай на території України, тому при розв'язанні цього спору суд керується законодавством України.

Відповідно до ст.55 Конституції України, ст.15 ЦК України позивач має право на захист судом невизнаних прав щодо спадщини, яка відкрилася після смерті її матері ОСОБА_3

Відповідно до ст.124 ч.2 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносин, що виникають у державі.

Відповідно до ст.. 1261 ЦК України ОСОБА_1 є спадкоємцем першої черги спадкоємців за законом і має право на успадкування майна своєї померлої матері ОСОБА_3

Відповідно до ст.1268 ЦК України позивач вважається спадкоємцем, яка прийняла спадщину після смерті матері ОСОБА_3, оскільки як слідує із досліджених письмових доказів, позивач постійно проживала зі спадкодавцем на час відкриття спадщини і не заявила про свою відмову від спадщини, протягом строку, встановленого законом.

Враховуючи ту обставину, що ніхто із спадкоємців померлої не претендує на спадщину після її смерті, позивач не має можливості в позасудовому порядку реалізувати своє право на спадщину, так як втрачено оригінал правовстановлюючого документу на право на земельну частку (пай), а тому суд вважає доведеними обставини, на які позивач посилається як на підставу своїх позовних вимог. Невизнане право позивача на спадщину підлягає судовому захисту.

Виходячи із викладеного, суд приходить до висновку про обґрунтованість позовних вимог і має підстави для задоволення позову в повному обсязі.

Зазначені правовідносини врегульовані ст.ст. 1261, 1268 ЦК України.

Керуючись ст.ст.10, 11, 60, 61, 212, 213, 214, 215 ЦПК України і на підставі ст.ст.1261, 1268 ЦК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай) розміром 1,84 умовних кадастрових га, яка розташована на території Северинівської сільської ради Ямпільського району Вінницької області і до дня смерті належала ОСОБА_3, на підставі Сертифікату на право на земельну частку (пай) серії НОМЕР_1, виданого Ямпільською РДА Вінницької області 17.12.1996, у порядку спадкування за законом.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду Вінницької області протягом десяти днів з дня його проголошення шляхом подання апеляційної скарги через Ямпільський районний суд Вінницької області. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуючий А.Г.Любинецька-Онілова

Джерело: ЄДРСР 69341094
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку