open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 643/6871/17

Провадження № 2-а/643/278/17

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.09.2017 року м. Харків

Суддя Московського районного суду м. Харкова Сиротников Р.Є.,

розглянувши в порядку скороченого провадження справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Управління пенсійного фонду України в Московському районі м. Харкова, про визнання дій протиправним та зобовязання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

До суду 29.05.2017 року надійшов адміністративний позов ОСОБА_1 до Управління пенсійного фонду України в Московському районі м. Харкова, про визнання рішення УПФУ в Московському районі про розгляд спірних питань від 14.03.2017 р. щодо відмови у застосуванні показника середньої заробітної плати працівників у середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії та яка відповідно до Закону враховується для обчислення пенсії у 2017 році при переведенні з пенсії за віком, обчисленої згідно Закону України» «Про наукову та науково-технічну діяльність» на пенсію за віком згідно Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» з 09.03.2017 року; та про зобовязання УПФУ в Московському районі м. Харкова прийняти рішення про призначення пенсії за віком відповідно до Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» із застосуванням показника середньої заробітної плати працівників у середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії, та яка враховується для обчислення пенсії у 2017 році, з 09.03.2017 року.

В обґрунтування позову позивач посилається на те, що він з 01.12.2006 року отримує пенсію за віком, обчислену відповідно до ст. 24 Закону України від 13.12.1991 р. «Про наукову і науково-технічну діяльність». 09.03.2017 року він звернувся до відповідача із заявою про переведення його з наукової пенсії на пенсію за віком з урахуванням показника середньомісячної заробітної плати за 2017 рік. Рішенням Управління ПФУ в Московському районі м. Харкова про розгляд спірних питань від 14.03.2017 р. йому відмовлено у задоволенні його заяви з тих підстав, що показник середньої заробітної плати при переведенні на інший вид пенсій має бути незмінним, тобто таким, яким він був на час призначення пенсії, передбаченої Законом України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування».

Позивач вважає таке рішення протиправним, оскільки він просив перевести його з наукової пенсії на іншу пенсію, тобто мова йде про нове призначення пенсії, а тому відповідно до вимог ч.3 ст. 45 Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» відповідач лише за її бажанням при переведенні з одного виду пенсії може врахувати заробітну плату за періоди страхового стажу, зазначені у ст. 40 ч.1 цього Закону, із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення попереднього виду пенсії.

Відповідач отримав копію ухвали про відкриття скороченого провадження по справі разом з копією позовної заяви та доданими до неї документами. Справа розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

26 вересня 2017 року від відповідача надійшли заперечення проти позову, в яких відповідач просив відмовити в задоволенні позовних вимог з тих підстав, що показник середньої заробітної плати при переведенні на інший вид пенсії має бути незмінним, тобто таким, яким він був на час первинного призначення пенсії.

Згідно зі ст.183-2 КАС України даний позов підлягає розгляду та вирішенню в порядку скороченого провадження.

Судом встановлено, що позивач перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного Фонду України в Московському районі м. Харкова з 01.12.2006 року та отримує пенсію за віком, обчислену відповідно до ст. 24 Закону України від 13.12.1991 р. № 1977-ХІІ «Про наукову і науково-технічну діяльність», що була чинною на час призначення пенсії.

09.03.2017 року позивач звернувся до відповідача із заявою про переведення його з наукової пенсії на пенсію за віком з урахуванням показника середньомісячної заробітної плати за 2017 рік.

Протоколом управління Пенсійного фонду України в Московському районі м. Харкова про розгляд спірних питань від 14.03.2017 р. в застосуванні показника середньої заробітної плати працівників у середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії та яка відповідно до Закону враховується для обчислення пенсії у 2017 році при переведенні пенсії за віком обчислену згідно Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність» на пенсію за віком згідно Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» з 09.03.2017 року ОСОБА_1 відмовлено з тих підстав, що останній перерахунок пенсії за віком проведено 06.01.2011 року згідно Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність (у редакції, що діяла на час призначення пенсії), відповідно до ст. 24 цього Закону, який зазначає, що пенсії науковим (науково-педагогічним) працівникам призначаються в розмірі 80% від сум заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника, яка визначається відповідно до ст. 23 цього Закону та ч.2 ст. 40 Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування», та на яку нараховується збір на обовязкове державне пенсійне страхування, та показник середньої заробітної плати при переведенні на інший вид пенсії має бути незмінним, тобто таким, яким він був на час призначення пенсії, передбаченої Законом України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування».

Відповідно до ч.2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ч.2 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок по доказуванню правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Відповідно до ст. 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», що діяла на час призначення позивачу пенсії, пенсії науковим (науково-педагогічним) працівникам призначаються в розмірі 80 відсотків від сум заробітної плати наукового (науково-педагогічного) працівника, яка визначається відповідно до статті 23 цього Закону та частини другої статті 40 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та на яку відповідно до законодавства нараховується збір на обов'язкове державне пенсійне страхування (внески).

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України № 1058-IV за рахунок коштів Пенсійного фонду в солідарній системі призначаються такі пенсійні виплати: пенсія за віком, пенсія по інвалідності внаслідок захворювання (у тому числі каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства), пенсія у зв'язку з втратою годувальника.

За правилами ч. 2 ст. 40 Закону України № 1058-IV заробітна плата (дохід) для обчислення пенсії визначається за формулою: Зп = Зс * (Ск : К), де: Зп - заробітна плата (дохід) застрахованої особи для обчислення пенсії, у гривнях; Зс - середня заробітна плата (дохід) у середньому на одну застраховану особу в цілому в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії.

Відповідно до ч.3 ст. 45 Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування», переведення з одного виду пенсії на інший здійснюється з дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату (дохід) та інших документів, що знаходяться на час переведення з одного виду пенсії на інший в пенсійній справі, а також додаткових документів, одержаних органами Пенсійного фонду.

При переведенні з одного виду пенсії на інший за бажанням особи може враховуватися заробітна плата (дохід) за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 цього Закону, із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) попереднього виду пенсії.

На теперішній час позивач набув право на призначення пенсії за віком згідно Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування», із застосуванням показника середньої заробітної плати в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні за 2017 рік.

Враховуючи викладене, суд дійшов до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

При звернені до суду позивач сплатив судові витрати по сплаті судового збору у розмірі 1280,00 грн. 00 коп.

Суд розподіляє судові витрати відповідно до вимог ст. 94 КАС України.

Керуючись ст. ст. 11, 17, 18, 71, 94, 128, 160, 161, 162, 163, 183-2, 186 КАС України, ст. ст. 40, 45 Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування», -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов ОСОБА_1 до Управління пенсійного фонду України в Московському районі м. Харкова, про визнання дій протиправними та зобовязання вчинити певні дії, задовольнити.

Визнати протиправною відмову Управління Пенсійного фонду України в Московському районі м. Харкова від 14.03.2017 року в застосуванні ОСОБА_1 показника середньої заробітної плати працівників у середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії та яка відповідно до Закону враховується для обчислення пенсії у 2017 році при переведенні пенсії за віком обчислену згідно Закону України «Про наукову та науково-технічну діяльність» на пенсію за віком згідно Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» з 09.03.2017року.

Зобов'язати Управління Пенсійного фонду України в Московському районі м. Харкова призначити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, пенсію за віком відповідно до Закону України «Про загальнообовязкове державне пенсійне страхування» із застосуванням показника середньої заробітної плати працівників у середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарних роки, що передують зверненню за призначенням пенсії, та яка відповідно до Закону враховується для обчислення пенсії у 2017 році, з 09.03.2017 року, без обмеження її максимальним розміром пенсії.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Управління Пенсійного фонду України в Московському районі м. Харкова на користь ОСОБА_1 судовий збір в розмірі 1280,00 грн. 00 коп. (одна тисяча двісті вісімдесят гривень 00 копійок).

Апеляційна скарга подається до Харківського апеляційного адміністративного суду через Московський районний суд м. Харкова протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Сиротников Р.Є.

Джерело: ЄДРСР 69299843
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку