open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа

№ 450/2476/17 Провадження № 2-а/450/163/17

УХВАЛА

про відмову у відкритті провадження у справі

15 вересня 2017 року суддя Пустомитівського районного суду Львівської області Кукса Д. А., розглянувши матеріали адміністративної справи за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Лапаївської сільської ради Пустомитівського району Львівської області про визнання протиправними дій та зобов’язання до вчинення дій, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з адміністративним позовом до Лапаївської сільської ради Пустомитівського району Львівської області про визнання протиправними дій та зобов’язання до вчинення дій, в якому просить суд визнати протиправними дії щодо відмови відповідача у наданні позивачу дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 1,6500 га для ведення особистого селянського господарства на території Лапаївської сільської ради та зобов’язати відповідача розглянути клопотання позивача і надати дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 1,6500 га для ведення особистого селянського господарства на території Лапаївської сільської ради (в межах села Лапаївка).

Вивчивши матеріали справи, суд відмовляє у відкритті провадження у справі, так як не вона підлягає розгляду в судах у порядку адміністративного судочинства, з наступних підстав:

Відповідно до ст. 17 КАС України компетенція адміністративних судів поширюється на спори фізичних та юридичних осіб із суб’єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи правових актів індивідуальної дії), дій чи бездіяльності.

Відповідно до п. 7 постанови Пленуму ВССУ № 3 «Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ» від 01.03.2013 року земельні відносини, суб'єктами яких є фізичні чи юридичні особи, органи місцевого самоврядування, органи державної влади, а об'єктами - землі у межах території України, земельні ділянки та права на них, у тому числі на земельні частки (паї), регулюються земельним і цивільним законодавством на принципах забезпечення юридичної рівності прав їх учасників, забезпечення гарантій прав на землю (стаття 1 ЦК, статті 2, 5 Земельного кодексу України; далі - ЗК). Захист судом прав на землю у цих відносинах здійснюється способами, визначеними статтями 16, 21, 393 ЦК, статтею 152 ЗК, у тому числі шляхом визнання недійсними рішень органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування. Відповідно до цього спори, що виникають із земельних відносин, у яких хоча б однією зі сторін є фізична особа, незважаючи на участь у них суб'єкта владних повноважень, згідно зі статтею 15 ЦПК розглядаються в порядку цивільного судочинства. Це стосується, наприклад, позовів про визнання недійсними рішень органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування щодо видання дозволу на виготовлення (розроблення) проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, вирішення інших питань, що відповідно до закону необхідні для набуття і реалізації права на землю, про надання чи передачу земельної ділянки у власність або користування чи невирішення цих питань, припинення права власності чи користування землею (статті 116, 118, 123, 128, 131, 144, 146, 147, 149, 151 ЗК та інші), крім спорів, передбачених частиною першою статті 16 Закону України від 17 листопада 2009 року № 1559-VI «Про відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності», про цивільну відповідальність за порушення земельного законодавства (статті 210, 211 ЗК), про повернення самовільно зайнятих земельних ділянок (стаття 212 ЗК).

Таким чином позов ОСОБА_1 до Лапаївської сільської ради Пустомитівського району Львівської області про визнання протиправними дій та зобов’язання до вчинення дій не підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства, оскільки як вбачається з обставин, викладених у позові, спірні правовідносини регулюються цивільно-процесуальним законодавством України.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 109 КАС України суддя відмовляє у відкритті провадження в адміністративній справі, якщо заяву не належить розглядати в порядку адміністративного судочинства.

У відповідності із п. 3 ч. 1 ст.7 ЗУ «Про судовий збір» сплачена сума судового збору повертається за ухвалою суду в разі відмови у відкритті провадження у справі в суді першої інстанції, апеляційного та касаційного провадження у справі.

Виходячи з наведеного, керуючись п. 1 ч. 1ст. 109 КАС України ст. 7 ЗУ «Про судовий збір», суд –

У Х В А Л И В:

у відкритті провадження у справі за позовом ОСОБА_1 до Лапаївської сільської ради Пустомитівського району Львівської області про визнання протиправними дій та зобов’язання до вчинення дій – відмовити.

Повернути ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 640, 00 грн. сплачених на поточний рахунок № 31216206700390 ГУ ДКСУ у Львівській області, МФО 825014, згідно квитанції № 14 від 07.09.2017 року.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до апеляційного суду Львівської області через Пустомитівсьикий районний суд Львівської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя

ОСОБА

_2

Джерело: ЄДРСР 69149523
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку