open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 589/3281/17

Провадження № 2-о/589/139/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 вересня 2017 року Шосткинський міськрайонний суд Сумської області у складі:

складі : головуючого - судді Євдокімова О.П.

при секретарі Юрочко Л.М.

розглянув у відкритому судовому засіданні в м. Шостка цивільну справу за заявою ОСОБА_1, зацікавлені особи ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, про встановлення факту, що має юридичне значення

ВСТАНОВИВ:

До суду звернувся ОСОБА_1 з зазначеним позовом. Свої вимоги мотивує тим, що 01.07.2017 року помер ОСОБА_5, який є засновником малого приватного підприємства «Праід», то підтверджується витягом з Єдиного державною реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань від 03.04.2017 року, свідоцтвом про державну реєстрацію юридичних осіб Серія А00 № 170566 від 23.03.1993 року, довідкою № 601279 з єдиного державного реєстру підприємств та організацій.

Наказом № 256 від 30.06.2017 року, згідно рішення засновників його було призначено виконуючим обов’язки директора МПП «Праід» з правом підпису всіх договорів, комерційних та фінансових документів, доручень, тощо. Приймати рішення по всім питанням які стосуються поточної діяльності підприємства.

Також, на його ім'я була складена довіреність № 2 від 26.04.2(117 року, згідно якої ОСОБА_5 надавав мені право на складання та підписання від його імені доку ментів, проведення банківських платежів, та інші дії, пов’язані з діяльністю підприємства, як його представнику.

Також, рішенням засновника МПП «Праід» - ОСОБА_5 від 29.06.2017 року, щодо призначення тимчасового виконуючого обов’язки директора МПП «Праід», його було призначено виконуючим обов'язки директора підприємства з 01.07.2017 року згідно з п.3.13 Статуту підприємства та відповідно до н.3.14 Статуту підприємства, надані наступні повноваження: розпоряджатися майном підприємства, без доручення діяти від імені Підприємства, представляти його у всіх закладах, підприємствах, організаціях, укладати угоди, договори, контракти, надавати доручення, відкривати та керувати поточними банківськими рахунками, приймати та звільняти з роботи працівників підприємства, приймати рішення по всім питанням, які стосуються поточної діяльності Підпртиємства.

Однак, в зв'язку з раптовою смертю засновника вказане рішення не було нотаріально завірено, що на даний чає потягло за собою зупинку його роботи, неможливістю подання звітності до фіскальної служби та сплати податків.

А тому постала необхідність у встановленні факту щодо дійсності рішення від 29 червня 2017 року, засновника Малого приватного підприємства «Праід» - ОСОБА_5 призначено його - ОСОБА_1 виконуючим обов’язки директора.

У судове засідання заявник не з’явився, надав суду заяву в якій просив суд розглянути справу без його участі. Заяву підтримує в повному обсязі просить задовольнити її.

Зацікавлені особи – спадкоємці ОСОБА_5, в судове засідання не зявились, кожен окремо надав суду заяву в якій просили справу розглянути без їх участі, підтримали повністю заяву ОСОБА_1 і просили задовольнити її.

Суд вивчивши матеріали справи, приходить до наступного.

Так судом встановлено, що 01.07.2017 року помер ОСОБА_5.(а.с.14)

ОСОБА_5 був засновником малою приватного підприємства «Праід», що підтверджується витягом з Єдиного державною реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань від 03.04.2017 року, свідоцтвом про державну реєстрацію юридичних осіб Серія А00 № 170566 від 23.03.1993 року, довідкою № 601279 з єдиного державного реєстру підприємств та організацій.(а.с.6,7,8).

29 червня 2017 року прийнято рішення засновника МПП «Праід» - ОСОБА_5 щодо призначення виконуючим обов’язки директора МПП «Праід» з правом підпису всіх договорів, комерційних та фінансових документів, доручень, тощо – заявника (а.с.10).

Наказом № 256 від 30.06.2017 року, згідно зазначеного рішення засновників заявника було призначено виконуючим обов’язки директора МПП «Праід» з правом підпису всіх договорів, комерційних та фінансових документів, доручень, тощо. Приймати рішення по всім питанням, які стосуються поточної діяльності підприємства.(а.с. 5).

Також, на його ім'я була складена довіреність № 2 від 26.04.2(117 року, згідно якої ОСОБА_5 надавав йому право на складання та підписання від його імені документів, проведення банківських платежів, та інші дії пов’язані з діяльністю підприємства, як його представнику.(а.с. 9).

ОСОБА_1 було призначено виконуючим обов'язки директора підприємства з 01.07.2017 року згідно з п.3.13 Статуту підприємства та відповідно до н.3.14 Статуту підприємства, надані наступні повноваження: розпоряджатися майном підприємства, без доручення діяти від імені Підприємства, представляти його у всіх закладах, підприємствах, організаціях, укладати угоди, договори, контракти, пала ваш доручення, відкривати та керувати поточними банківськими рахунками, приймати та звільняти з роботи працівників підприємства, приймати рішення по всім питанням, які стосуються поточної діяльності Підпртиємства(а.с.10)

Зацікалені особи: ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4 є спадкоємцями засновника підприємства (а.с. 11,12,13.).

Згідно Інструкції (НБУ) від 12.11.2003 № 492: пункт 18.15: "У разі призначення тимчасово виконуючого обов'язки першого керівника або головного бухгалтера подається нова тимчасова картка тільки із зразком підпису особи, яка тимчасово виконує обов'язки першого керівника чи головного бухгалтера, засвідчена у порядку, установленому пунктом 18.11 цієї Інструкції" (тобто засвідчена нотаріально).

Згадуваний уже п. 263 Інструкції про вчинення нот.дій не вимагає пред’являти при посвідченні такої картки довідок статистики чи 4-ОПП. Як доказ повноважень пред’являється протокол чи наказ...

Якщо є довіреність, видана за життя директора з правом підпису документів та строк за якої не минув, то представник за довіреністю може підписувати документи, незважаючи на те, що директор помер. Дія довіреності не припиняється зі смертю директора, так як довіреність видана не від фізичної особи, а від імені товариства — юридичної особи. Дія цієї довіреності припиняється з припиненням юридичної особи , що відповідає вимогам ст. 248 ЦК України..

Згідно ч.І ст. 234 І ЩК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якою розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності і чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до ч. 2 ст. 256 ЦІІК України. у судовому порядку можуть бути встановлені також і факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, належать до юрисдикції суду за умови, що заявник не мають іншої можливості одержати чи підновиш документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення.

Під юридичними фактами в цивільному праві слід розуміти конкретні життєві обставини з якими норми цивільного законодавства пов'язують настання правових наслідків і перш за все виникнення, зміни і припинення цивільних правовідносин.

Відповідно до п. 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України .V 5 від ЗІ березня І995року із змінами, внесеними згідно з постановою Пленуму Верховною Суду України 15 від 25 травня 1998 року «Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення», суди вправі розглядати справи про встановлення факту, що мас юридичне значення, коли цей факт безпосередньо породжує юридичні наслідки.

Судом встановлено, що для заявника важливо одержання документа, як оформлення особистих прав, що випливають із цього факту

Зважаючи на викладене в судовому засіданні доведено факт дійсності рішення від 29 червня 2017 року, засновника Малого приватного підприємства «Праід» ОСОБА_5 про призначення виконуючим обов'язки директора Малого приватного підприємства «Праід» ОСОБА_1.

Іншого , окрім судового, шляху для відновлення порушеного права останнього не існує а тому заява заявника підлягає задоволенню.

Керуючись ст. 234, п. 6, ст. 256 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Визнати дійсним рішення від 29 червня 2017 року, засновника Малого приватного підприємства «Праід» ОСОБА_5 про призначення виконуючим обов'язки директора Малого приватного підприємства «Праід» ОСОБА_1.

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу до Апеляційного суду Сумської області через Шосткинський міськрайонний суд протягом десяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Шосткинського міськрайонного суду

Сумської області ОСОБА_6

Джерело: ЄДРСР 69110166
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку