open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ЧУГУЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 636/1404/17

Провадження № 2-а/636/95/17

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 вересня 2017 року Чугуївський міський суд Харківської області

у складі: головуючого - судді Гуменного З.І.,

за участю секретаря судового засідання - Шикової К.Р.,

представників позивача: Скупченка І.Ю., Заболоцької А.А.,

представників відповідача: Лучка А.В., Лучко П.А.,

відповідача - ОСОБА_5,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Чугуєві адміністративну справу за адміністративним позовом Чугуївської районної державної адміністрації Харківської області до виконавчого комітету Чкаловської селищної ради Чугуївського району та Чкаловського селищного голови ОСОБА_5 про визнання рішення та дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії, -

в с т а н о в и в :

03.05.2017 року до суду з даним позовом, уточненим 10.05.2017 року, звернувся представник Чугуївської РДА Харківської області, в якому просить:

- визнати протиправним рішення виконавчого комітету Чкаловської селищної ради від 15.03.2017 № 291 «Про комплексну комісію Чугуївської держадміністрації і районної ради, служб району щодо контролю за здійсненням делегованих повноважень органів виконавчої влади» та скасувати його;

- визнати дії голови Чкаловської селищної ради ОСОБА_5, які полягали у недопуску 15.03.2017 року комісії з проведення перевірки здійснення делегованих повноважень органів виконавчої влади - виконкомом Чкаловської селищної ради, допроведення перевірки - протиправними та зобов'язати його допустити комісію з проведення перевірки , здійснення делегованих повноважень органів виконавчої влади виконкомом Чкаловської селищної ради до проведення перевірки;

- судові витрати, сплачені позивачем згідно платіжного доручення №73 від 27.04.2017 року, покласти на відповідачів.

В обґрунтування своїх позовних вимог представник позивача посилається на те, що згідно з вимогами ст. 118 Конституції України, виконавчу владу в областях і районах, містах Києві та Севастополі здійснюють місцеві державні адміністрації. Відповідно до ч. 4 ст. 143 Конституції України, органи місцевого самоврядування з питань здійснення ними повноважень органів виконавчої влади підконтрольні відповідним органам виконавчої влади. Згідно зі ст. 16 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», місцеві державні адміністрації в межах, визначених Конституцією і законами України, здійснюють на відповідних територіях державний контроль за: станом фінансової дисципліни, обліку та звітності, виконанням державних контрактів і зобов'язань перед бюджетом, використанням та охороною земель, лісів, надр, води, атмосферного повітря, рослинного і тваринного світу та інших природних ресурсів.

Відповідно до ст. ст. 27 - 36, 37-1 - 38 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать делеговані повноваження у наступних сферах: соціально-економічного і культурного розвитку, планування та обліку; бюджету, фінансів і цін; управління комунальною власністю; житлово-комунального господарства, побутового, торгівельного обслуговування, громадського харчування, транспорту і зв'язку; будівництва; освіти, охорони здоров'я, культури, фізкультури і спорту; земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища; соціального захисту населення; зовнішньоекономічної діяльності; оборонної роботи; реєстрації місця проживання фізичних осіб; забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян.

Згідно зі ст. 28 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», для реалізації наданих повноважень місцеві державні адміністрації мають право: проводити перевірки стану додержання Конституції України та законів України, інших актів законодавства органами місцевого самоврядування та їх посадовими особами, керівниками підприємств, установ, організацій, їх філіалів та відділень незалежно від форм власності і підпорядкування по напрямах, визначених статтею 16 цього Закону; залучати вчених, спеціалістів, представників громадськості до проведення перевірок, підготовки і розгляду питань, що входять до компетенції місцевих державних адміністрацій, а також залучати громадян, суб'єктів господарювання, їх об'єднання, наукові установи та консультативно-дорадчі органи, що створені при органах державної влади та органах місцевого самоврядування і представляють інтереси громадян та суб'єктів господарювання, до підготовки аналізів регуляторного впливу та виконання заходів з відстеження результативності регуляторних актів; одержувати відповідну статистичну інформацію та інші дані від державних органів і органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, політичних партій, громадських і релігійних організацій, підприємств, установ та організацій, їх філіалів і відділень незалежно від форм власності; давати згідно з чинним законодавством обов'язкові для виконання розпорядження керівникам підприємств, установ, організацій, їх філіалів та відділень незалежно від форм власності і громадянам з контрольованих питань, порушувати питання про їх відповідальність у встановленому законом порядку; звертатися до суду та здійснювати інші функції і повноваження у спосіб, передбачений Конституцією та законами України.

Відповідно до ч. 1 ст. 35 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», місцеві державні адміністрації на відповідній території взаємодіють з сільськими, селищними і міськими радами, їх виконавчими органами та сільськими, селищними і міськими головами, сприяють у здійсненні ними власних повноважень місцевого самоврядування, зокрема, у вирішенні питань економічного, соціального та культурного розвитку відповідних територій, зміцнення матеріальної та фінансової бази місцевого самоврядування, контролюють виконання наданих їм законом повноважень органів виконавчої влади, розглядають та враховують у своїй діяльності пропозиції депутатів, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб.

Згідно з п. п. 1, 2, 6, 7 Порядку контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування делегованих повноважень органів виконавчої влади, утвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.03.1999 року № 339, контроль за здійсненням органами місцевого самоврядування делегованих повноважень органів виконавчої влади покладається на відповідні місцеві держадміністрації та Раду міністрів Автономної Республіки Крим, а у випадках, передбачених законодавством, - на міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, їх територіальні органи. Контроль здійснюється шляхом аналізу актів органів місцевого самоврядування, надання органами місцевого самоврядування інформації про виконання делегованих повноважень органів виконавчої влади, проведення перевірок діяльності виконавчих органів сільських, селищних, міських рад. Копії актів органів місцевого самоврядування, прийнятих з питань здійснення делегованих повноважень органів виконавчої влади, протягом 10 днів з дня їх прийняття надсилаються до органу, що здійснює контроль.

Виконавчі органи сільських, селищних, міських рад один раз на півріччя до 10 числа місяця, що настає за звітним періодом надсилають інформацію про виконання делегованих повноважень органів виконавчої влади до органів, що здійснюють контроль. Форму такої інформації затверджує керівник органу, що здійснює контроль. На вимогу органу, що здійснює контроль, виконавчі органи сільських, селищних, міських рад мають надавати інформацію про виконання окремих делегованих повноважень.

На виконання вищевказаних вимог законодавства головою Чугуївської районної державної адміністрації Харківської області 11.10.2016 року видано розпорядження № 371, яким визначено порядок організації контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування району делегованих повноважень органів виконавчої влади, у тому числі, щодо проведення відповідних перевірок з вищевказаних питань.

Крім того, відповідно до п. 6 вказаного розпорядження сільські, селищні голови повинні надавати у паперовому вигляді до районної державної адміністрації через відділ організаційної роботи та масових комунікацій апарату районної державної адміністрації копії актів виконавчих комітетів сільських, селищних рад, прийнятих з питань здійснення делегованих повноважень органів виконавчої влади, протягом 10 днів з дня їх прийняття, а також інформацію про виконання делегованих повноважень органів виконавчої влади за формою згідно з додатком один раз на півріччя до 10 числа місяця, що настає за звітним періодом, а також на вимогу районної державної адміністрації інформацію про виконання окремих делегованих повноважень.

Так, розпорядженням голови Чугуївської районної державної адміністрації Харківської області від 29.12.2016 року № 496 затверджено план здійснення контролю за виконанням органами місцевого самоврядування району делегованих повноважень органів виконавчої влади на 2017 рік. Відповідно до п. 1 вищевказаного Плану, заплановано на 08.02.2017 року виїзд комісії районної державної адміністрації до Чкаловської селищної ради для контролю за здійсненням вищевказаним органом місцевого самоврядування району делегованих повноважень органів виконавчої влади. Чугуївською районною державною адміністрацією Харківської області 23.01.2017 за № 02-33/271 направлено на електронну адресу Чкаловської селищної ради листа голові ради ОСОБА_5, в якому зазначено, що 08.02.2017 року до виконкому Чкаловської селищної ради буде здійснено виїзд комісії райдержадміністрації щодо контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування району делегованих повноважень органів виконавчої влади.

У подальшому, Чугуївською районною державною адміністрацією Харківської області 06.02.2017 року за № 02-33/462 направлено на електронну адресу Чкаловської селищної ради лист голові ради ОСОБА_5, в якому повідомлено про перенесення виїзду комісії райдержадміністрації на іншу дату, яку буде повідомлено додатково. Листом Чугуївської районної державної адміністрації Харківської області від 09.03.2017 року за № 02-33/798, який також направлено на електронну адресу Чкаловської селищної ради, повідомлено голову ради - ОСОБА_5 про здійснення виїзду до виконкому Чкаловської селищної ради вищевказаної комісії райдержадміністрації на 15.03.2017 року, з проханням забезпечити організацію роботи членів комісії та надання їм сприяння у виконанні їх повноважень. При цьому, розпорядженням голови Чугуївської районної державної адміністрації Харківської області від 10.03.2017 року № 82 утворено комісію з проведення перевірки здійснення делегованих повноважень органів виконавчої влади виконкомом Чкаловської селищної ради, починаючи з 15.03.2017 року.

Відповідно до ч. 2 ст. 6 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», розпорядження голів місцевих державних адміністрацій, прийняті в межах їх компетенції, є обов'язковими для виконання на відповідній території всіма органами, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами та громадянами.

Встановлено, що 15.03.2017 року комісія прибула за адресою знаходження Чкаловської селищної ради, а саме: Харківська область, Чугуївський район, смт. Чкаловське, вул. Свободи, 1. Голова Чкаловської селищної ради ОСОБА_5 зустрів вищевказану комісію і наголосив на тому, щоб члени зазначеної комісії здійснили запис у книзі реєстрації контролюючих органів Чкаловської селищної ради Чугуївського району Харківської області, а також у списку членів комісії щодо контролю за здійсненням виконавчим комітетом Чкаловської селищної ради делегованих повноважень органів виконавчої влади. Одразу після того, як члени комісії здійснили відповідні записи у реєстраційній книзі, Чкаловський селищний голова ОСОБА_5 без будь-якого обґрунтування своїх дій, в усній формі відмовив зазначеній комісії у допуску до перевірки, заявивши, що перевірки немає і навряд чи члени комісії проведуть цю перевірку у майбутньому, пославшись при цьому в усній формі на рішення виконкому, чим по суті здійснив перешкоджання районній державній адміністрації у виконанні своїх повноважень з контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування делегованих повноважень.

Факт недопущення комісії до перевірки зафіксовано у відповідному акті від 15.03.2017 року, який підписано усіма її членами.

Таким чином, позивач вказує на те, що Чкаловський селищний голова ОСОБА_5 не допустив членів комісії до проведення перевірки здійснення делегованих повноважень органів виконавчої влади виконкомом Чкаловської селищної ради, чим порушив вимоги ст. 143 Конституції України, ст. 76 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 35 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», п. 2 Порядку контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування делегованих повноважень органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.03.1999 року № 339. Таким чином, на думку позивача, Чкаловський селищний голова ОСОБА_5, порушивши вищевказані норми законодавчих актів України шляхом недопуску комісії до перевірки, по суті, свідомо утворив ситуацію, внаслідок чого Чугуївська районна державна адміністрація не має змоги здійснити контроль за станом виконання делегованих державою повноважень виконкомом Чкаловської селищної ради.

Позивач вважає, що дії Чкаловського селищного голови ОСОБА_5, які порушують інтереси держави, полягають в умисному перешкоджанні виконанню Чугуївською районною державною адміністрацією своїх повноважень, ставлять під загрозу здійснення виконавчої влади на території Чугуївського району, а відтак, можуть призвести до непередбачуваних наслідків, причиною яких є відсутність можливості Чугуївською районною державною адміністрацією реалізовувати свої повноваження та здійснювати виконавчу владу на території району, яка виникла внаслідок протиправних дій селищного голови. Жодного рішення виконкому Чкаловської селищної ради, на яке посилався ОСОБА_5 під час вчинення вищевказаних дій, які полягали у перешкоджанні проведення вищезазначеної перевірки, 15.03.2017 року комісії не було надано. Проте, як стало відомо пізніше, виконкомом Чкаловської селищної ради 15.03.2017 року було прийнято рішення №291, у якому зазначалось про відмову у допуску комісії до проведення вищевказаної перевірки, контроль за виконанням якого покладався на Чкаловського селищного голову ОСОБА_5

Однак, районна державна адміністрація вважає, що дане рішення виконкому від 15.03.2017 року № 291 є незаконним, тобто таким, що прийняте не на підставі законодавчих актів України, та таким, яке прийняте з перевищенням повноважень виконкому селищної ради, з наступних підстав.

Згідно з вимогами ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами У країни.

Відповідно до вимог ч. 6 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», виконавчий комітет сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради приймає рішення в межах своїх повноважень.

Статтями 27-39 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено перелік повноважень, якими наділені виконавчі органи сільських, селищних, міських рад.

Статтею 40 цього Закону передбачено, що виконавчі органи сільських, селищних, міських рад, крім повноважень, передбачених цим Законом, здійснюють й інші, надані їм законом, повноваження.

З урахуванням цих законодавчих норм, вбачається, що виконавчі органи сільських, селищних, міських рад не наділені повноваженнями приймати рішення щодо недопуску комісій органів виконавчої влади до проведення перевірки виконання органами місцевого самоврядування делегованих повноважень органів виконавчої влади. Чинним законодавством Україні не передбачені такі повноваження виконавчих органів сільських, селищних, міських рад. Крім того, на думку позивача, дане рішення виконкому прийнято безпідставно, тобто без відповідних на те підстав, передбачених законом. Більш того, чинним законодавством України взагалі не передбачена можливість будь-якими органами місцевого самоврядування приймати подібні рішення. Таким чином, виконком Чкаловської селищної ради, приймаючи рішення від 15.03.2017 року № 291, вийшов за межі своїх повноважень та прийняв рішення не на підставі законодавчих актів України, а тому це рішення виконкому є таким, що не відповідає ст. 19 Конституції України та ч. 6 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

У зв'язку з викладеним, позивач наполягає на тому, що рішення виконкому Чкаловської селищної ради від 15.03.2017 року № 291 має бути визнано незаконним відповідно до вимог ч. 10 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», якою передбачено, що акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування з мотивів їхньої невідповідності Конституції або законам України визнаються незаконними в судовому порядку.

Крім того, позивач стверджує, що протягом 2016 та поточного 2017 років виконавчим комітетом Чкаловської селищної ради систематично, свідомо та цілеспрямовано порушувались вимоги вищевказаних нормативно-правових актів. Так, на запити районної державної адміністрації (у тому числі, самостійних структурних підрозділів) обов'язкова інформація про виконання окремих делегованих повноважень не надавалась або надавалась не у повному обсязі чи з порушенням встановленого строку. Посадовими особами Чкаловської селищної ради безпідставно залишено без розгляду наступні листи районної державної адміністрації: від 12.09.2016 № 02-35/3134; від 05.07.2016 № 02-35/2318; від 26.04.2016 № 02-36/1484; від 27.09.2016 № 02-35/3317; від 07.08.2016 № 02-35/3056; від 03.10.2016 № 02-35/3425; від 04.10.2016 № 02-35/3438; від 06.10.2016 № 02-35/3491; від 07.09.2016 № 02-35/3061 - з приводу виконання делегованих повноважень в частині житлово-комунального господарства, охорони навколишнього природного середовища, земельних питань та лист від 28.10.2016 № 03-54/286 з питань бюджету і фінансів.

Мали місце неодноразові випадки неприбуття Чкаловського селищного голови ОСОБА_5 та посадових осіб Чкаловської селищної ради на наради, що були ініційовані районною державною адміністрацією в зв'язку з необхідністю отримання інформації про виконання окремих делегованих повноважень. Так, Чкаловський селищний голова 15.09.2016 року, 21.09.2016 року та 25.10.2016 без поважних причин не прибув на наради з питань погашення заборгованості зі сплати податків до місцевих бюджетів та заборгованості по заробітній платі на житлово-комунальних підприємствах. Також, посадові особи Чкаловської селищної ради 20.09.2016 року проігнорували засідання районного штабу з підготовки господарського комплексу та об'єктів соціальної сфери району до сталого функціонування в осінньо-зимовий період 2016-2017 років та не взяли участь у засіданні 22.09.2016 року обласного штабу з підготовки господарського комплексу та об'єктів соціальної сфери до сталого функціонування в осінньо-зимовий період 2016-2017 років.

Як наслідок, районною державною адміністрацією не було отримано інформацію, у тому числі, про виконання делегованих повноважень в частині здійснення контролю за належною експлуатацією та організацією обслуговування населення підприємствами житлово-комунального комплексу та за здійсненням відповідно до закону контролю за дотриманням зобов'язань щодо платежів до місцевого бюджету.

Крім того, посадові особи Чкаловської селищної ради, без поважних причин були відсутні і неодноразово зривали засідання районної робочої групи з питань раціонального та ефективного використання земель, запобігання порушенням земельного законодавства та роз'яснювальної роботи щодо земельної реформи, а саме: 18.07.2016, 09.08.2016, 07.10.2016, та не надали необхідну інформацію із земельних питань. Так, 19.10.2016 року районна робоча група прибула до Чкаловської селищної ради для виїзного засідання з метою визначення на території даної ради стану землеволодіння та землекористування. Однак, засідання знов не відбулося, оскільки запрошені голова Чкаловської об'єднаної територіальної громади ОСОБА_5 та землевпорядник ОСОБА_8 в черговий раз були відсутні без поважних причин. Зазначені факти по суті є недопуском робочої групи до роботи та свідомим перешкоджанням районній державній адміністрації у реалізації наданих Конституцією та Законами повноважень.

Крім вказаних фактів, посадовими особами Чкаловської селищної ради не було виконано доручення голови районної державної адміністрації щодо здійснення контролю за додержанням земельного законодавства, використанням і охороною земель від 03.10.2016 № 02-06/3430, про причини невиконання не повідомлено.

Крім того, у порушення вимог п. п. 6, 7 Порядку контролю від 09.03.1999 року №339, виконкомом Чкаловської селищної ради не надано до Чугуївської районної державної адміністрації жодного акту з питань виконання делегованих повноважень, наданих у III та IV кварталах 2016 року та І кварталі 2017 року, інформацію про виконання делегованих повноважень органів виконавчої влади до райдержадміністрації за друге півріччя 2016 року не надіслано.

На окремі запити Чугуївської районної державної адміністрації від 12.10.2016 № 02-33/3570 та від 28.10.2016 № 02-33/3758 рішення виконкомів та інформація про виконання окремих делегованих повноважень у сфері земельних відносин посадовими особами Чкаловської селищної ради дотепер не надані.

Зазначені дії Чкаловського селищного голови ОСОБА_5, на думку позивача, свідчать про перешкоджання здійсненню районною державною адміністрацією контролю за виконанням делегованих повноважень та є грубим порушенням вимог вищевказаного законодавства України.

Так, до Чкаловської селищної ради рекомендованим листом було направлено запит районної державної адміністрації від 28.10.2016 року № 02-33/3758 щодо необхідності надання рішень виконкомів та інформації про виконання окремих делегованих повноважень у сфері земельних відносин. Однак, відповідно до листа від 23.12.2016 року № 07-2375, в.о. начальника ЦПЗ № 7, голова селищної ради ОСОБА_5 без законних на те повноважень, в усній формі відмовився від отримання вказаного рекомендованого листа, у зв'язку з чим Центр поштового зв'язку № 7 Харківської дирекції УДППЗ «Укрпошта» не вручив цей рекомендований лист адресату і був змушений повернути його відправнику.

Також, 23.12.2016 року на електронну адресу Чкаловської селищної ради chkalovska.rada@meta.ua було направлено електронний лист з офіційної електронної поштової скриньки районної державної адміністрації rda@chuguivskarada.gov.ua, яка безперебійно функціонує більше року, занесена в довідники на офіційних сайтах Чугуївської районної державної адміністрації, Харківської обласної державної адміністрації та використовується для службового листування зі структурними підрозділами обласної державної адміністрації, органами місцевого самоврядування району, підприємствами та установами. Після відправки було отримано автоматично сформоване програмним забезпеченням доставки пошти електронне повідомлення щодо постійної помилки одержувача chkalovska.rada@meta.ua з віддаленого поштового сервера після завершення даних: rda@chuguivskarada.gov.ua в чорному списку chkalovska.rada@meta.ua.

Чорний і білий списки одержувачів формується та редагується на домені meta.ua вручну при читанні повідомлень електронної пошти, зазвичай користувач повинен бути впевнений в своїх діях. Тобто, зазначені дії посадовими особами Чкаловської селищної ради були здійснені свідомо.

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про місцеве самоврядування» сільський, селищний, міський голова є головною посадовою особою територіальної громади відповідно села (добровільного об'єднання в одну територіальну громаду жителів кількох сіл), селища, міста. Сільський, селищний, міський голова очолює виконавчий комітет відповідної сільської, селищної, міської ради, головує на її засіданнях.

Згідно з ч. ч. 4, 6 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» сільський, селищний, міський голова забезпечує здійснення у межах наданих законом повноважень органів виконавчої влади на відповідній території, додержання Конституції та законів України, виконання актів Президента України та відповідних органів виконавчої влади, організує в межах, визначених цим Законом, роботу відповідної ради та її виконавчого комітету, підписує рішення ради та її виконавчого комітету, представляє територіальну громаду, раду та її виконавчий комітет у відносинах з державними органами, іншими органами місцевого самоврядування, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності, громадянами, а також у міжнародних відносинах відповідно до законодавства, здійснює інші повноваження місцевого самоврядування, визначені цим та іншими законами, якщо вони не віднесені до виключних повноважень ради або не віднесені радою до відання її виконавчих органів.

При здійсненні наданих повноважень сільський, селищний, міський голова є підзвітним, підконтрольним і відповідальним перед територіальною громадою, відповідальним - перед відповідною радою, а з питань здійснення виконавчими органами ради повноважень органів виконавчої влади - також підконтрольним відповідним органам виконавчої влади.

Відповідно до ч. ч. 5, 8 ст. 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» очолює виконавчий комітет сільської, селищної, міської ради відповідно сільський, селищний, міський голова, районної у місті ради - голова відповідної ради. Виконавчий комітет ради є підзвітним і підконтрольним раді, що його утворила, а з питань здійснення ним повноважень органів виконавчої влади - також підконтрольним відповідним органам виконавчої влади.

Згідно зі ст. 76 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», органи та посадові особи місцевого самоврядування несуть відповідальність у разі порушення ними Конституції або законів України. Органи та посадові особи місцевого самоврядування з питань здійснення ними делегованих повноважень органів виконавчої влади є підконтрольними відповідним органам виконавчої влади.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 3 Кодексу адміністративного судочинства України позивачем вважається особа, на захист прав, свобод та інтересів якої подано адміністративний позов до адміністративного суду, а також суб'єкт владних повноважень, на виконання повноважень якого подана позовна заява до адміністративного суду.

Відповідно до ч. 3 ст. 6 Кодексу адміністративного судочинства України, суб'єкти владних повноважень мають право звернутися до адміністративного суду у випадках, передбачених Конституцією та законами України.

Згідно з вимогами ст. 28 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» для реалізації наданих повноважень, у тому числі, щодо здійснення контролю виконання наданих сільським, селищним і міськім радам, їх виконавчим органам та сільським, селищним і міським головам законом повноважень органів виконавчої влади, місцеві державні адміністрації мають право звертатися до суду та здійснювати інші функції і повноваження у спосіб, передбачений Конституцією та законами України.

Отже, право райдержадміністрації на звернення до суду з позовами на виконання покладених на неї завдань передбачено п. 8 ч. 1 ст. 3, ч. 3 ст. 6 Кодексу адміністративного судочинства України, ст. 28 Закону України «Про місцеві державні адміністрації».

Таким чином, позивач вважає, що в результаті противоправних дій порушено інтереси держави в особі Чугуївської районної державної адміністрації стосовно реалізації повноважень щодо контролю за виконанням делегованих повноважень органів виконавчої влади виконавчим комітетом Чкаловської селищної ради Чугуївського району Харківської області.

25.07.2017 року від відповідачів до суду надійшли заперечення проти вказаного позову, в яких вони повністю заперечують проти адміністративного позову на підставі того, що останній є незаконним, необґрунтованим та поданий з надуманих підстав з огляду на те, що Чкаловська об'єднана територіальна громада була створена в процесі децентралізації в 2016 році, в результаті об'єднання територіальних громад Чугуївського району Харківської області: Чкаловської, Іванівської, Леб'язької, Базаліївської, Юрченківської, Коробочкинської. Чкаловська об'єднана територіальна громада - це друга об'єднана територіальна громада в Харківській області та у Чугуївському районі. Враховуючи, що процес децентралізації на сьогодні є одним з пріоритетних напрямків розвитку нашої держави, місцеві адміністрації та інші місцеві органи виконавчої влади повинні всіляко сприяти процесу децентралізації на місцях, але в Чугуївському районі місцеві органи виконавчої влади постійно, активно і узгоджено між собою перешкоджають процесу децентралізації в районі та нормальному функціонуванню і розвитку Чкаловської об'єднаної територіальної громади. При створенні Чкаловської об'єднаної територіальної громади мешканцям нової громади довелося тривалий час виборювати своє право на об'єднання громад, в тому числі, і шляхом проведення масових акцій протесту проти свавілля місцевої влади. Певні деструктивні сили, серед яких, на жаль, представники органів виконавчої влади на місцях, суттєво перешкоджали процесу децентралізації та створенню Чкаловської об'єднаної територіальної громади, а потім - і першим місцевим виборам. Тільки завдяки зверненню до Офісу регіональних реформ та до державних органів вищого рівня, активній підтримці населення вдалося створити Чкаловську об'єднану територіальну громаду, яка на сьогодні є прикладом для громад Харківської області, що ще знаходяться на шляху створення, та провести перші місцеві вибори. Але і зараз з боку органів виконавчої влади на місцях не припиняються систематичні спроби перешкоджання процесу децентралізації в Чугуївському районі різними засобами, в тому числі, дискредитації репутації новоствореної Чкаловської об'єднаної територіальної громади, виконавчих органів та посадових осіб Чкаловської селищної серед інших громад району, які ще не об'єдналися, та перешкоджання нормальній роботі Чкаловської селищної ради. Метою вказаних дій є створення відомостей про Чкаловську об'єднану територіальну громаду та її керівні органи, створення стійкої негативної уяви у мешканців району про процес децентралізації та його наслідки, результатом чого є блокування встановленого Державою процесу децентралізації в Чугуївському районі. Причина неприйняття реформи місцевими органами виконавчої влади в тому, що одним з її результатів стане повна ліквідація районних адміністрацій і, відповідно, втрата владних повноважень їх керівниками.

Відповідачі вважають, що в адміністративному позові викладені відомості, які не відповідають фактичним обставинам справи і не підтверджені належними та допустимими доказами, разом з тим, в адміністративному позові навмисно не зазначені важливі фактичні обставини, які мають значення для правильного вирішення даної справи.

25.01.2017 року Чкаловська селищна рада отримала електронною поштою лист Чугуївської районної державної адміністрації від 23 .01.2017 року № 02-33/271, в якому було зазначено, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.03.1999 №339 «Про затвердження Порядку контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування делегованих повноважень органів виконавчої влади» (із змінами), розпорядження голови районної державної адміністрації від 11.10.2016 № 371 «Про організацію контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування району делегованих повноважень органів виконавчої влади», Плану контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування Чугуївського району делегованих повноважень органів виконавчої влади на 2017 рік, затвердженого розпорядженням голови районної державної адміністрації від 29.12.2016 № 496, Чугуївська районна державна адміністрація повідомляє, що 08.02.2017 року до виконкому Чкаловської селищної ради буде здійснено виїзд комплексної комісії райдержадміністрації і районної ради, служб району щодо контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування району делегованих повноважень органів виконавчої влади.

Також, 25.01.2017 року Чкаловська селищна рада отримала електронною поштою від Чугуївської РДА План контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування Чугуївського району делегованих повноважень органів виконавчої влади на 2017 рік, затверджений розпорядженням голови районної державної адміністрації від 29.12.2016 року № 496. У п. 1 вказаного Плану контролю зазначено: «Організувати виїзди комплексної комісії районної державної адміністрації, районної ради та служб району для контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування району делегованих повноважень органів виконавчої влади 08.02.2017 року - Чкаловська селищна рада».

Відповідачі зазначають, що декілька днів працівники виконавчого комітету Чкаловської селищної ради готувалися до приїзду комплексної комісії, чим було порушено звичайний режим роботи працівників, але, незважаючи на офіційне повідомлення Чугуївської РДА, 08.02.2017 року до виконкому Чкаловської селищної ради зазначена комплексна комісія не прибула. Чугуївська РДА не надала жодних пояснень щодо причин нездійснення нею запланованого заходу у встановлений строк. На думку відповідачів, Чугуївська РДА офіційним листом навмисно ввела в оману виконавчий комітет Чкаловської селищної ради.

У відповідності до ч. 1 ст. 1 Закону України «Про державну службу» державна служба - це публічна, професійна, політично неупереджена діяльність із практичного виконання завдань і функцій держави. Відповідно до п. 10 ч. 1 ст. 2 Закону України «Про державну службу» службова дисципліна - неухильне додержання Присяги державного службовця, сумлінне виконання службових обов'язків та внутрішнього службового розпорядку.

Працівники виконавчого комітету селищної ради були заздалегідь сповіщені керівництвом про запланований на 08.02.2017 року візит комплексної комісії Чугуївської РДА і активно готувалися до цього заходу. Як вважають відповідачі, своїм неприбуттям 08.02.2017 року без пояснення причин неприбуття, Чугуївська РДА та її керівництво відкрито висловило свою зневагу до Чкаловської об'єднаної територіальної громади, Чкаловської селищної ради, її керівництва і працівників.

14.03.2017 року Чкаловська селищна рада знову отримала від Чугуївської районної державної адміністрації лист № 02-33/798 від 09.03.2017 року. В листі Чугуївська райдержадміністрація повідомила, що 15.03.2017 року до виконкому Чкаловської селищної ради буде здійснено виїзд комплексної комісії райдержадміністрації і районної ради, служб району щодо контролю за здійсненням делегованих повноважень органів виконавчої влади та просила забезпечити організацію роботи членів комплексної комісії. Даний лист, на відмінність від попереднього, не містив жодних посилань на норми чинного законодавства України та локальні нормативні акти Чугуївської РДА щодо обґрунтування законності викладених в ньому вимог.

До вищевказаного листа № 02-33/798 від 09.03.2017 року не надавалися документи щодо внесення змін до Плану контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування Чугуївського району делегованих повноважень органів виконавчої влади на 2017 рік, затверджений розпорядженням голови районної державної адміністрації від 29.12.2016 року № 496 стосовно зміни дати перевірки і, відповідно, дати виїзду комплексної комісії районної державної адміністрації, районної ради та служб району для контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування району делегованих повноважень органів виконавчої влади з дати 08.02.2017 року, яка була затверджена розпорядженням голови РДА, на дату 15.03.2017 року.

Отже, позивач без видання відповідного розпорядження щодо зміни дати перевірки та внесення таких змін до вищевказаного Плану контролю, всупереч встановленій законодавством процедурі проведення перевірок, яка встановлена Порядком контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування делегованих повноважень органів виконавчої влади, який затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 09.03.1999 р. №339, одноособово, на власний розсуд, безпідставно та необґрунтовано змінив дату перевірки, навіть не повідомивши про причини та підстави такої зміни Чкаловську селищну раду.

Виконавчий комітет Чкаловської селищної ради добросовісно готувався до перевірки, очікуючи, що всі необхідні документи на підтвердження правомірності проведення такої перевірки будуть надані керівником комплексної комісії Чугуївської РДА безпосередньо в день доведення перевірки. Для роботи членів комплексної комісії виконавчим комітетом було організоване окреме приміщення, обладнане всім необхідним. Підготовлені документи, що стосуються виконання делегованих повноважень виконавчого комітету. Розпорядженням від 14.03.2017 року № 53 був затверджений персональний склад комісії виконавчого комітету Чкаловської селищної ради з питань організації роботи комплексної комісії Чугуївської РДА. Члени комісії виконавчого комітету були особисто під розпис ознайомлені з вказаним розпорядженням.

15.03.2017 року до Чкаловської селищної ради прибула комплексна комісія райдержадміністрації і районної ради, служб району в загальній фактичній кількості 32 особи. Вказана комплексна комісія була сформована керівництвом Чугуївської РДА в такому складі на власний розсуд, без жодних встановлених чинним законодавством підстав. Як видно з переліку осіб, в складі комплексної комісії, сформованої керівництвом Чугуївської РДА, було 10 осіб, які не є працівниками Чугуївської РДА, а є працівниками та керівниками інших органів державної влади і місцевого самоврядування, зокрема, Чугуївської районної ради, Чугуївського районного відділу поліції в Харківській області та інших, не підпорядкованих Чугуївській районній адміністрації, державних органів. Не всі особи, що прибули в складі комплексної комісії Чугуївської РДА, є працівниками Чугуївської РДА, але всі 32 особи комплексної комісії є державними службовцями, і тому повинні керуватися в своїй діяльності Конституцією і Законами України, в тому числі, приписами Закону України «Про державну службу», зокрема, ст. 5 вказаного Закону, у відповідності до якої правове регулювання державної служби здійснюється Конституцією України, цим та іншими законами України, міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, постановами Верховної Ради України, указами Президента України, актами Кабінету Міністрів України та центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері державної служби.

Відповідачі у запереченнях вказують на те, що члени комплексної комісії (всі 32 особи), незалежно від підпорядкування, діяли узгоджено між собою. До смт. Чкаловське, яке розташовано на відстані 25 км. від міста Чугуєва, комплексна комісія з невідомих підстав організовано прибула (як і відбула) на автобусі, який належить приватному автоперевізнику. Перед початком роботи комплексної комісії уповноважені працівники комісії виконавчого комітету Чкаловської селищної ради в межах підготовчих дій до проведення перевірки запропонували членам комісії представитися, зазначивши своє прізвище, ім'я та по-батькові, свою посаду, пред'явити службові посвідчення та зареєструватися в Книзі реєстрації контролюючих органів із зазначенням мети перевірки. На вказане прохання лише 25 з 32 державних службовців зареєструвалися для проведення перевірки, але з них пред'явили свої службові посвідчення лише 2 особи. 7 перевіряючих осіб - державних службовців взагалі відмовились представитися та пред'явити будь-які документи, що посвідчують особу та дають право на перевірку і при цьому вони претендували на проведення перевірки виконавчого комітету.

Тобто, на думку відповідачів, 15.03.2017 року виконавчий комітет Чкаловської селищної ради намагалися в складі комплексної комісії перевірити не встановлені особи, які відмовилися представитися і назвати свою посаду та пред'явити будь-які документи.

Загальний список комплексної комісії з 32 осіб був складений працівниками виконавчого комітету Чкаловської селищної ради на підставі візуального спостереження та вивчення відеозапису перевірки після 15.03.2017 року. 7 посадових осіб, які фактично прибули з метою перевірки і відмовилися представитися, були впізнані візуально. Отже, члени незаконно сформованої комплексної комісії - державні службовці, мали намір провести перевірку виконавчого комітету Чкаловської селищної ради інкогніто, без зазначення власних даних і посад, що могло призвести до значних негативних наслідків для всієї територіальної громади.

З пред'явлених комплексною комісією документів (службових посвідчень, які пред'явили деякі члени комісії) та вимог чинного законодавства України вбачається, що Чугуївська районна державна адміністрація припустилася суттєвих порушень вимог чинного законодавства при організації та проведенні перевірки щодо контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування делегованих повноважень органів виконавчої влади.

Відповідачі погоджуються з позицією позивача щодо наявності у останнього, відповідно до вимог чинного законодавства, права на здійснення контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування делегованих повноважень органів виконавчої влади, але одночасно наголошують на тому, що такі повноваження позивач повинен був реалізовувати не на власний розсуд і в довільному порядку, а виключно на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, як то передбачено ст. 19 Конституції України. У разі, якщо б позивач суворо дотримувався при підготовці до перевірки та в ході її здійснення вимог, що встановлені Конституцією та законами України, а також підзаконними нормативними актами, зокрема, Порядком контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування делегованих повноважень органів виконавчої влади, що затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 19 березня 1999 р. №339, комплексна комісія була б допущена Виконавчим комітетом Чкаловської селищної ради до перевірки здійснення делегованих повноважень.

Відповідачі стверджують, що саме грубе порушення позивачем вимог Конституції України, Законів України та Порядку контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування делегованих повноважень органів виконавчої влади і стало підставою для прийняття сільрадою оскаржуваного рішення.

Відповідачі не погоджуються з доводами позивача щодо протиправності рішення від 15.03.2017 року № 291 та вважають це рішення повністю законним, обґрунтованим та таким, що прийнято на захист прав та охоронюваних законом інтересів Чкаловської об'єднаної територіальної громади, Чкаловської селищної ради та її виконавчих органів.

Приймаючи рішення від 15.03.2017 року № 291, виконавчий комітет Чкаловської селищної ради мав на меті захистити інтереси Чкаловської об'єднаної територіальної громади від свавілля органів державної влади на місцях, які намагалися провести перевірку з грубим порушенням вимог чинного законодавства, що могло мати значні негативні наслідки для всієї громади. Таким чином, шляхом прийняття оскаржуваного рішення виконавчий комітет попередив незаконне втручання органів державної влади, що входили до складу комплексної комісії позивача, в діяльність органу місцевого самоврядування та його виконавчих органів.

Відповідно до ст.8 Конституції України в Україні визнається і діє принцип верховенства права. Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй. Норми Конституції України є нормами прямої дії.

Статтею 19 Конституції України визначено, що правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Отже, при організації та проведенні перевірки щодо контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування делегованих повноважень органів виконавчої влади Чугуївська райдержадміністрація та її посадові особи зобов'язані керуватися конкретними нормами чинного законодавства України і діяти у повній відповідності до вказаних законодавчих норм.

Порядок контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування делегованих повноважень органів виконавчої влади затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 09.03.1999 р. №339. У відповідності до п. 1 Порядку, контроль за здійсненням органами місцевого самоврядування делегованих повноважень органів виконавчої влади покладається на відповідні місцеві держадміністрації та Раду міністрів Автономної Республіки Крим, а у випадках, передбачених законодавством, - на міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, їх територіальні органи. Відповідно до п. 2 Порядку, контроль здійснюється, зокрема, шляхом проведення перевірок діяльності виконавчих органів сільських, селищних, міських рад. Згідно з п. 8 Порядку, порядок, періодичність і терміни проведення перевірок здійснення виконавчими органами сільських, селищних, міських рад делегованих повноважень органів виконавчої влади визначаються керівником органу, що здійснює контроль, тобто головою Чугуївської РДА. Виходячи зі змісту п. 9 Порядку, перевірки можуть бути : позапланові, а згідно з п. 11 Порядку термін проведення перевірки не повинен перевищувати п'ять робочих днів.

Комплексній комісії, зокрема, її керівнику ОСОБА_9, запропоновано уповноваженими працівниками комісії виконавчого комітету пред'явити документи, які надають комісії право на проведення перевірки щодо контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування делегованих повноважень органів виконавчої влади та підтверджують правомірність дій комплексної комісії щодо порядку, періодичності і терміну проведення перевірки, документи, якими визначається вид перевірки (планова чи позапланова), та термін проведення перевірки (такі як розпорядження голови районної адміністрації від 11.10.2016 № 371 «Про організацію контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування району делегованих повноважень органів виконавчої влади», Плану контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування Чугуївського району делегованих повноважень органів виконавчої влади на 2017 рік, що були зазначені в листі Чугуївської РДА від 23.01.2017 року, чи інші за наявності), але жодні документи, окрім службових посвідчень деяких членів комісії, не були пред'явлені комісією посадовим особам Чкаловської селищної ради, що зафіксовано за допомогою відеозйомки та шляхом складання відповідного акту.

Згідно з п. 3 Порядку, відповідні місцеві райдержадміністрації розробляють та затверджують щорічні плани здійснення контролю.

Чугуївська райдержадміністрація не надала Чкаловській сільраді план контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування делегованих повноважень органів виконавчої влади на 2017 рік та не надала документ, яким такий план повинен бути затверджений. Також, Чугуївська райдержадміністрація не надала Чкаловській селищній раді документ, в якому був би відображений персональний склад комплексної комісії із зазначенням повноважень кожного члена комісії щодо перевірки певних делегованих повноважень, визначених конкретною статтею Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

Деякі члени комплексної комісії на прохання уповноважених працівників Чкаловської селищної ради відмовилися пред'явити документи, що підтверджують їх особу та посаду, також деякі члени комплексної комісії відмовилися внести відомості про себе до Книги реєстрації контролюючих органів Чкаловської селищної ради і відповідно не внесли ці відомості. З осіб, які входили до складу комплексної комісії і внесли відомості про себе до Книги реєстрації контролюючих органів Чкаловської селищної ради більшість взагалі не зазначила документів, що посвідчують їх повноваження, та не зазначила мету перевірки.

Крім того, на підставі п. 4 Порядку виключно райдержадміністрації контролюють здійснення виконавчими органами сільських, селищних і міських рад (міст районного значення), розташованих на території району, делегованих повноважень виконавчої влади.

Чинне законодавство України взагалі не передбачає права органів місцевого самоврядування на виконання функцій контролю інших органів місцевого самоврядування щодо здійснення виконавчими органами сільських, селищних міських рад (міст районного значення), розташованих на території району, делегованих повноважень органів виконавчої влади.

Крім того, Порядок не передбачає проведення саме комплексної перевірки комісіями заходів контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування делегованих повноважень органів виконавчої влади. Чинне законодавство України взагалі не передбачає, можливості створення комплексної комісії у складі, зазначеному у листі Чугуївської РДА, та з метою, вказаною у цьому листі.

Пунктом 10 Порядку передбачено проведення виключно комплексних перевірок і виключно у випадках, передбачених законодавством: за рішенням Кабінету Міністрів України, Ради міністрів АРК, обласної, Київської та Севастопольської міської держадміністрації та за участю територіальних органів центральних органів виконавчої влади можуть проводитися комплексні перевірки здійснення виконавчими органами сільських, селищних, міських рад делегованих повноважень органів виконавчої влади та заслуховуватися інформація посадових осіб місцевого самоврядування про стан виконання повноважень органів виконавчої влади». Рішення вищевказаних органів,зокрема, Харківської обласної державної адміністрації щодо проведення комплексної перевірки виконавчих органів Чкаловської селищної ради, комплексною комісією не пред'являлися.

Всі вищезазначені порушення з боку комплексної комісії позивача надали виконавчому комітету Чкаловської селищної ради підстави вважати, що комплексна комісія не наділена як правом проведення комплексної перевірки, так і взагалі правом проведення будь-якої перевірки виконавчих органів Чкаловської селищної ради з питань здійснення ними делегованих повноважень органів виконавчої влади.

Виходячи з вищевикладеного, виїзд комплексної комісії до Чкаловської селищної ради 15.03.2017 року відповідач не вважає перевіркою в розумінні чинного законодавства, яке не передбачає такої форми контролю за здійсненням делегованих повноважень органів виконавчої влади як виїзд комплексної комісії райдержадміністрації і районної ради, служб району щодо контролю за здійсненням делегованих повноважень органів виконавчої влади (як дослівно зазначено у листі Чугуївської РДА від 23.01.2017 року).

Отже, посадові особи Чугуївської райдержадміністрації, Чугуївської районної ради та посадові особи інших державних органів, здійснивши 15.03.2017 року виїзд у складі комплексної комісії з метою контролю за здійсненням виконавчими органами Чкаловської селищної ради делегованих повноважень органів виконавчої влади у порушення ст. 19 Конституції України діяли не на підставі, не в межах повноважень та не у спосіб, що передбачені чинним законодавством України, чим порушили низку вимог чинного законодавства, фактично перевищивши свої повноваження.

З вищевказаних підстав, з метою недопущення порушення прав та охоронюваних законом інтересів Чкаловської об'єднаної територіальної громади, виконавчим комітетом Чкаловської селищної ради було прийнято, на їх думку, законне і обґрунтоване рішення № 291 від 15.03.2017 року, яким відмовлено комплексній комісії Чугуївської райдержадміністрації і Чугуївської районної ради, служб району у наданні допуску до проведення перевірки щодо контролю за здійсненням виконавчим комітетом Чкаловської селищної ради делегованих повноважень органів виконавчої влади.

Відповідачі вважають, що в адміністративному позові наведена неправдива інформація, що Чкаловський селищний голова ОСОБА_5 без будь-якого обґрунтування своїх дій, в усній формі відмовив комісії позивача у допуску до перевірки, пославшись при цьому в усній формі на рішення виконкому, як зазначено в адміністративному позові.

Виконавчий комітет Чкаловоської селищної ради та селищний голова ОСОБА_5 вважають, що позивач невірно розуміє статус виконавчого комітету ради як колегіального органу, основною формою роботи якого є засідання.

У відповідності до ч. 3 ст. 12 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» селищний голова очолює виконавчий комітет відповідної сільської, селищної, міської ради, головує на її засіданнях. Згідно з ч. 5 ст. 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» очолює виконавчий комітет сільської, селищної, міської ради відповідно сільський, селищний, міський голова, районної у містах: голова відповідної ради. Тобто голова ради, очолюючи ще й колегіальний орган ради - виконавчий комітет, має згідно із вимогами закону подвійний статус.

Відповідачі вважають, що фактично ОСОБА_5 як Чкаловський селищний голова не вчиняв жодних дій щодо перешкоджання районній державній адміністрації у виконанні своїх повноважень з контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування делегованих повноважень, а як керівник виконавчого комітету Чкаловської селищної ради оголосив резолютивну частину рішення виконавчого комітету Чкаловської селищної ради № 291 від 15.03.2017 року, яким відмовлено комплексній комісії Чугуївської райдержадміністрації і Чугуївської райради, служб району у наданні допуску до проведення перевірки контролю за здійсненням виконавчим комітетом Чкаловської селищної ради делегованих повноважень органів виконавчої влади. При цьому ОСОБА_5 наголосив, що повний текст вказаного рішення із детальним обґрунтуванням причин відмови виконавчого комітету у допуску до проведення перевірки, знаходиться на стадії оформлення і буде наданий пізніше. Чкаловський селищний голова ознайомив членів комплексної комісії з рішенням виконавчого комітету Чкаловської селищної ради № 291 від 15 березня 2017 року, яким було відмовлено у наданні комплексній комісії допуску до проведення перевірки.

Для відповідачів очевидно, що Чугуївська РДА мала на меті не здійснити перевірку, а намагалася шляхом ненадання жодних документів до проведення перевірки та допущення у склад комплексної комісії неуповноважених осіб, які навіть не представилися, отримати недопуск до проведення перевірки з метою подальшого притягнення до відповідальності посадових осіб Чкаловської селищної ради та подальшої дискредитації репутації як Чкаловської об'єднаної громади, так і децентралізації в цілому.

У Розпорядженні голови Чугуївської РДА від 10.03.2017 року № 82 «Про повноваження органів виконавчої влади виконкомом Чкаловської селищної ради», як вважають відповідачі, без жодного обґрунтування зазначено: «комісії провести перевірку здійснення делегованих повноважень органів виконавчої влади виконкомом Чкаловської селищної ради, починаючи з 15.03.2017 року». Вказане розпорядження комплексна комісія не надавала виконкому Чкаловської селищної ради 15 березня 2017 року, жоден з членів комісії навіть не сказав про існування такого розпорядження. Зазначене дає всі підстави вважати, що Розпорядження голови Чугуївської РДА від 10 березня 2017 року № 82 було навмисно не надане комплексною комісією виконкому Чкаловської селищної ради 15 березня 2017 року, або ж це розпорядження було незаконно виготовлено (підроблено) вже після 15 березня 2017 року, щоб хоч якось обґрунтувати протиправний візит комплексної комісії до смт. Чкаловське у вказаний день.

У зазначеному розпорядженні міститься посилання на План контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування Чугуївського району делегованих повноважень органів виконавчої влади на 2017 рік, затверджений розпорядженням голови районної державної адміністрації від 29 грудня 2016 року № 496. В ньому дата перевірки зазначена 08.02.2017року, а не 15.03.2017 року. Тобто, дата перевірки не змінена керівництвом Чугуївської РДА у встановленому порядку, і 15.03.2017 року комплексна комісія незаконно прибула для здійснення перевірки, яка згідно з Планом контролю була призначена на 08.02.2017 року. Крім того, виходячи з назви Розпорядження голови Чугуївської РДА від 10 березня 2017 року № 82 «Про повноважень органів виконавчої влади виконкомом Чкаловської селищної ради», предметом регулювання у вказаному розпорядженні є саме персональний склад комплексної комісії, а ніяк не зміна дати проведення перевірки.

Розпорядженням голови Чугуївської РДА від 10.03.2017 року № 82 затверджено склад комісії з проведення перевірки здійснення делегованих повноважень органів виконавчої влади виконкомом Чкаловської селищної ради. Голова Чугуївської РДА затвердив персональний склад комісії у складі 22 осіб, а не в складі 32 осіб, які фактично прибули для проведення перевірки. З вказаних 22 осіб 19 осіб мають відношення до Чугуївської РДА, а 3 особи не мають жодного відношення до Чугуївської РДА і є посадовими особами інших державних територіальних органів (а саме: ОСОБА_10, ОСОБА_11, ОСОБА_12І.). Включенням до складу комісії вищевказаних 3 осіб, які є представниками центральних територіальних органів виконавчої влади, Чугуївська РДА, на погляд відповідачів, суттєво перевищила надані чинним законодавством повноваження, привласнивши собі повноваження Харківської обласної державної адміністрації, адже у відповідності п. 10 Порядку, комплексні перевірки за участю територіальних органів центральних органів виконавчої влади проводяться за рішенням Кабінету Міністрів України, Ради міністрів Автономної АРК, обласної Київської та Севастопольської міської держадміністрації.

Крім того, План контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування Чугуївського району делегованих повноважень органів виконавчої влади на 2017 рік, затверджений розпорядженням голови районної державної адміністрації від 29 грудня 2016 року № 496, і в п. 1 містить посилання про наявність у складі комплексної комісії працівників районної ради, а персональний склад комплексної комісії, затверджений головою РДА у складі 22 осіб, не містить працівників районної ради, тоді як фактично в складі комплексної комісії прибули працівники Чугуївської районної ради, які внесли записи і розписалися в Книзі реєстрації контролюючих органів Чкаловської селищної ради.

Комплексна комісія 15.03.2017 року склала Акт про недопущення до перевірки делегованих повноважень, який власноручно підписали 22 особи комплексної комісії, зазначені в додатку до Розпорядження голови Чугуївської РДА від 10 березня 2017 року № 82.

У відповідності до ч. 1 ст. 9 Закону України «Про державну службу» державний службовець під час виконання посадових обов'язків діє у межах повноважень, визначених законом, і підпорядковується своєму безпосередньому керівнику або особі, яка виконує його обов'язки. Згідно з ч. 2 ст. 9 Закону України «Про державну службу», державний службова зобов'язаний виконувати накази (розпорядження), доручення керівника, видані в межах його повноважень.

Для здійснення перевірки у складі комплексної комісії 10 осіб, які прибули для здійснення перевірки не в затвердженому складі комісії в свій робочий день, повинні були діяти за вказівкою своїх безпосередніх керівників щодо прийняття участі у комплексній перевірці Чугуївської РДА. Однак, ці 10 осіб не надали ні до Чкаловської селищної ради, ні до суду жодних документів, що підтверджували б їх знаходження 15.03.2017 року в Чкаловській селищній ралі з метою здійснення комплексної перевірки в межах належним чином оформленого службового відрядження. Отже, ці особи діяли на власний розсуд разом з Чугуївською РДА, без наявності наказу (розпорядження), доручення своїх безпосередніх керівників на участь у комплексній перевірці. Є підстави вважати, що ці особи порушили обов'язки державного службовця щодо додержання службової дисципліни, встановлені ст. 62 Закону України «Про державну службу».

У відповідності до ст. 47 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» фінансове забезпечення місцевих державних адміністрацій здійснюється за рахунок Державного бюджету України. Комплексна комісія прибула організовано на приватному автобусі в інший населений пункт, що теж може свідчити про відсутність належним чином оформлених з метою проведення перевірки службових відряджень у 32 державних службовців.

Так, відповідно до п. 1 Загальних положень Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, що затверджена Наказом міністерства фінансів України від 13.08.1998 року № 59, службовим відрядженням вважається поїздка працівника за розпорядженням керівника органу державної влади, підприємства, установи та організації, що повністю або частково утримується (фінансується) за рахунок бюджетних коштів на певний строк до іншого населеного пункту для виконання службового доручення поза місцем його постійної роботи (за наявності документів, що підтверджують зв'язок службового відрядження з основною діяльністю підприємства). Згідно з п. 1 розділу II вищевказаної Інструкції направлення працівника підприємства у відрядження здійснюється керівником цього підприємства або його заступником і оформляється наказом (розпорядженням) із зазначенням: пункту призначення, найменування підприємства, куди відряджений працівник, строку й мети відрядження.

Отже, всі 32 особи, які прибули для проведення перевірки, повинні були у відповідності до вимог чинного законодавства оформити документи для службового відрядження з метою проведення перевірки у складі комплексної комісії Чугуївської РДА і отримати відповідне фінансування витрат на відрядження. Але є всі підстави вважати, що вказані особи не оформили належним чином службові відрядження, і джерела фінансування їх поїздки до смт. Чкаловське невідомі.

Відповідачі зазначають, що зазначеними в даних запереченнях узгодженими незаконними діями працівників Чугуївської РДА та уповноважених посадових осіб інших органів державної влади і місцевого самоврядування суттєво порушені права Чкаловської об'єднаної територіальної громади, Чкаловської селищної ради та її виконавчого комітету, значно підірвана репутація Чкаловської селищної ради та її посадових осіб і, як наслідок, навмисно спотворена уява про децентралізацію та її наслідки у населення Чугуївського району, яке саме з причин подібних провокацій з боку державних органів і не бажає об'єднуватися в громади.

Позивачем були надані суду пояснення на вищевказані заперечення відповідачів, які полягають у наступному.

1.Стосовно організації та проведення Чугуївською РДА перевірки щодо контролю за здійсненням виконавчим комітетом Чкаловської селищної ради делегованих повноважень органів виконавчої влади.

Порядок організації контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування району делегованих повноважень органів виконавчої влади, у тому числі, щодо проведення відповідних перевірок з вищевказаних питань, затверджений розпорядженням голови Чугуївської районної державної адміністрації від 11.10.2016 № 371.

Розпорядженням голови районної державної адміністрації від 29.12.2016 № 496 затверджено План здійснення контролю за виконанням органами місцевого самоврядування району делегованих повноважень органів виконавчої влади на 2017 рік.

Дане розпорядження та План здійснення контролю надсилались на електронну адресу Чкаловської селищної ради, окрім цього, ці документи були розміщені на офіційному веб-сайті райдержадміністрації задовго до проведення перевірки і були у загальному доступі. Про функціонування офіційного веб-сайту райдержадміністрації всі без виключення сільські, селищні ради району обізнаніі).

Відповідно до п. 1 вищевказаного Плану був передбачений виїзд комісії районної державної адміністрації до Чкаловської селищної ради для контролю за здійсненням вищевказаним органом місцевого, самоврядування району делегованих повноважень органів виконавчої влади у формі перевірки на 08.02.2017 рік.

У зв'язку з зазначеним, на електронну адресу Чкаловської селищної ради селищному голові ОСОБА_5 був направлений лист від 23.01.2017 № 02- 33/271, в якому зазначено, що 08.02.2017 року до виконкому Чкаловської селищної ради буде здійснено відповідний виїзд. Отримання цього листа автор не заперечує. Проте, у зв'язку із виниклою службовою необхідністю, комісія не мала змоги виїхати на перевірку у визначений Планом термін, тому на електронну адресу Чкаловської селищної ради було направлено лист від 06.02.2017 за № 02-33/462, в якому повідомлено про перенесення виїзду комісії райдержадміністрації на іншу дату, про яку буде повідомлено додатково.

Позивач вважає, що про вказаний лист відповідачами свідомо не згадується і описується ситуація як така, що з невідомих причин комісія РДА не прибула в смт. Чкаловське, в той час, як працівники виконкому декілька днів активно готувалися до її приїзду, чим порушили звичайний режим роботи. При цьому, відповідач взагалі не деталізує, в чому саме полягала підготовка до приїзду комісії, яка порушила режим роботи.

Порядок від 09.03.1999 № 339 (п. 11) обмежує лише термін проведення перевірки, який не повинен перевищувати 5 робочих днів та ніяким чином не регулює та не обмежує дату початку перевірки. Таким чином, районна державна адміністрація завчасно повідомила селищного голову про перенесення терміну перевірки, при цьому, жодним чином не порушивши вимоги Порядку від 09.03.1999 № 339, яким регламентується порядок контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування делегованих повноважень органами виконавчої влади. Як наслідок, твердження про те, що, не прибувши 08.02.2017 року на перевірку, посадові особи Чугуївської районної державної адміністрації: навмисно ввели в оману виконавчий комітет Чкаловської селищної ради, відкрито висловили свою зневагу до Чкаловської ОТГ, селищної ради, її керівництва та працівників, порушили службову дисципліну та Присягу державного службовця, порушили вимоги Закону України «Про державну службу», а голова РДА порушив вимоги Порядку від 09.03.1999 № 339, безпідставно змінивши дату перевірки, - не мають жодних законних обґрунтувань та не відповідають дійсності, як стверджує позивач.

2. Стосовно виїзду комісії районної державної адміністрації 15.03.2017 року до Чкаловської селищної ради для проведення перевірки, яку відповідач не вважає перевіркою, оскільки, за його твердженням, чинне законодавство не передбачає такої форми контролю.

Листом Чугуївської РДА від 09.03.2017 за № 02-33/798 (отримання якого відповідачами не заперечується), повідомлено Чкаловського селищного голову ОСОБА_5 про здійснення виїзду до виконкому Чкаловської селищної ради вищевказаної комісії райдержадміністрації на 15.03.2017 року, з проханням забезпечити організацію роботи членів комісії та надання їм сприяння у виконанні їх повноважень.

Крім цього, розпорядженням голови Чугуївської районної державної адміністрації Харківської області від 10.03.2017 № 82 утворено комісію (в кількості 22 осіб за списком) з проведення перевірки здійснення делегованих повноважень органів виконавчої влади виконкомом Чкаловської селищної ради, починаючи з 15.03.2017 року. Вказане розпорядження було направлено на електронну адресу Чкаловської селищної ради, але було отримано повідомлення про помилку доставки, у зв'язку з внесенням електронної адреси Чугуївською районної державної адміністрації до «чорного списку». Тобто, фактично, Чкаловською селищною радою було заблоковано пошту з офіційної електронної адреси Чугуївської РДА. Проте, дане розпорядження було розміщене на офіційному веб-сайті райдержадміністрації та було у загальному доступі.

Крім цього, розпорядженням голови районної державної адміністрації визначено вичерпний перелік осіб, які повинні були проводити перевірку. Окрім працівників РДА, до комісії було включено за згодою: заступника голови комісії з ліквідації Управління Держгеокадастру у Чугуївському районі Харківської області, начальника Чугуївського районного відділу ГУ ДМС України в Харківській області та головного спеціаліста відділу контролю за використанням та охороною земель у Великобурлуцькому, Вовчанському, Печенізькому, Чугуївському районах Управління з контролю за використанням та охороною земель, державного інспектора у сфері державного контролю за використанням та охороною земель і дотриманням вимог законодавства України про охорону земель. Необхідність включення вказаних осіб обумовлена вимогами ст. ст. 33, 37-1 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», якими передбачені делеговані повноваження виконкомів сільських та селищних рад у сфері регулювання земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища та у сфері реєстрації місця проживання фізичних осіб.

Можливість залучення представників територіальних органів центральних органів виконавчої влади до проведення вказаної перевірки регламентовано п.10 зазначеного Порядку.

Крім того, районні державні адміністрації також наділені повноваженнями проводити комплексні перевірки відповідно до п. 10 Порядку.

Решта осіб, про які зазначає відповідач, мали забезпечити надання методичної та практичної допомоги, що не суперечить чинному законодавству, але ці особи не входили до складу вищевказаної комісії і не мали відношення до перевірки. Зокрема, співробітники Чугуївської районної ради ніколи не входили та не входять до складу комісій райдержадміністрації, утворених для здійснення перевірки виконання делегованих державою повноважень органами місцевого самоврядування. Працівник райради, 15.03.2017 не мав жодного відношення до перевірочних заходів, які б мала вчинити Комісія.

Представники районної ради діють окремо від районної державної адміністрації та здійснюють виїзди до сільських та селищних рад району на виконання Положення про виконавчий апарат Чугуївської районної ради, затвердженого рішенням VIII сесії VI скликання районної ради від 24.06.2011 року, яким покладено обов'язки на апарат райради з вивчення, узагальнення і поширення досвіду роботи органів місцевого самоврядування, аналіз їх діяльності та надання консультативної, методичної і практичної допомоги сільським, селищним радам з питань, що належать до їх компетенції.

У Чкаловській селищній раді немає підстав заборонити районній раді у будь-який час відвідувати сільські та селищні ради району або перешкоджати їм у вказаній діяльності.

Позивач наголошує, що розпорядженням голови Чугуївської районної державної адміністрації Харківської області від 10.03.2017 № 82 утворено комісію у кількості 22 осіб з проведення перевірки здійснення делегованих повноважень органів виконавчої влади виконкомом Чкаловської селищної ради, яка діяла самостійно та незалежно від інших посадових осіб державних органів та органів місцевого самоврядування, які могли знаходитись 15.03.2017 у приміщенні Чкаловської селищної ради.

Виходячи з того, що План здійснення контролю за виконанням органами місцевого самоврядування району делегованих повноважень органів виконавчої влади на 2017 рік затверджено розпорядженням голови РДА від 29.12.2016 № 496, склад комісії затверджено розпорядженням голови РДА від 10.03.2017 № 82, то згідно вимог ст. 6 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», розпорядження голів місцевих державних адміністрацій, прийняті в межах їх компетенції, є обов'язковими для виконання на відповідній території всіма органами, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами та громадянами.

Всі дії Чугуївської РДА відповідають Конституції та Законам України і є гласними та прозорими.

Члени комісії 15.03.2017 року прибули до виконкому Чкаловської селищної ради за адресою: Харківська область, Чугуївський район, смт. Чкаловське, вул. Свободи, 1 для здійснення перевірки. Чкаловський селищний голова ОСОБА_5 зустрів вищевказану комісію і наголосив на тому, щоб члени зазначеної комісії здійснили запис у книзі реєстрації контролюючих органів Чкаловської селищної ради Чугуївського району Харківської області, а також у списку членів комісії щодо контролю за здійсненням виконавчим комітетом Чкаловської селищної ради делегованих повноважень органів виконавчої влади.

Позивач зазначає, що одразу після того, як члени комісії здійснили відповідні записи у реєстраційній книзі, Чкаловський селищний голова ОСОБА_5 умисно, без будь-якого обґрунтування своїх дій, в усній формі відмовив зазначеній комісії у допуску до перевірки, заявивши, що перевірки немає і навряд чи члени комісії проведуть цю перевірку у майбутньому, пославшись при цьому в усній формі на рішення виконкому, чим по суті здійснив перешкоджання районній державній адміністрації у виконанні своїх повноважень з контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування делегованих повноважень. Факт недопущення комісії до перевірки зафіксовано у відповідному акті від 15.03.2017, який підписано усіма її членами, а також згодом підтверджений матеріалами перевірки Чугуївського відділу поліції ГУ Національної поліції в Харківській області за повідомленням, зареєстрованим в журналі єдиного обліку від 15.03.2017року № 1699.

Таким чином, Чкаловський селищний голова ОСОБА_5 не допустив членів комісії до проведення перевірки здійснення делегованих повноважень органів виконавчої влади виконкомом Чкаловської селищної ради, чим порушив вимоги ст. 143 Конституції України, ст. 76 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 35 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», п.п 2, 4 Порядку від 09.03.1999 № 339.

Отже, позивач стверджує, що Чкаловський селищний голова ОСОБА_5, порушивши вищевказані норми законодавчих актів України шляхом недопуску комісії до перевірки, по суті, свідомо утворив ситуацію, через яку Чугуївська районна державна адміністрація дотепер не має змоги здійснити контроль за станом виконання делегованих державою повноважень виконкомом Чкаловської селищної ради. Дії Чкаловського селищного голови ОСОБА_5, які порушують інтереси держави, полягають в умисному перешкоджанні виконанню Чугуївською районною державною адміністрацією своїх повноважень, ставлять під загрозу здійснення виконавчої влади на території Чугуївського району, а відтак, можуть призвести до непередбачуваних наслідків, причиною яких є відсутність можливості Чугуївською районною державною адміністрацією реалізовувати свої повноваження та здійснювати виконавчу владу на території району, яка виникла внаслідок протиправних дій селищного голови.

В судовому засіданні представники позивача підтримали позовні вимоги Чугуївської РДА та просили суд задовольнити позов у повному обсязі.

Представники відповідачів та відповідач ОСОБА_5 проти позову заперечували, посилаючись на раніше надані заперечення та доводи, викладені в них.

Допитаний в судовому засіданні в якості свідка ОСОБА_13 - заступник голови Чкаловської селищної ради, пояснив суду, що у раді створено комісію з роботи перевіряючими РДА. 15.03.2017 року під час візиту комісії РДА на підставі списку членів комісії райради було встановлено відсутність права проводити ними комплексну перевірку та виконкомом Чкаловської селищної ради винесено рішення про відмову у наданні допуску до проведення перевірки щодо контролю за здійсненням виконавчим комітетом Чкаловської селищної ради делегованих повноважень органів виконавчої влади, яке в силу своїх повноважень виконував селищний голова ОСОБА_5

Свідок ОСОБА_14 - начальник відділу державної реєстрації виконкому Чкаловської селищної ради, державний реєстратор, надала в суді свідчення, згідно яких комісія Чугуївської РДА по прибуттю до сільради 15.03.2017 року не зареєструвалась у книзі реєстрації контролюючих органів, тому було скликано засідання виконкому, на якому прийнято рішення про недопуск комісії до перевірки державних службовців інших органів державної влади. ОСОБА_14 пояснила, що голова Чкаловської селищної ради не перешкоджав комісії РДА у здійсненні перевірки.

ОСОБА_5 - Чкаловський селищний голова, пояснив, що у комісії Чугуївської РДА з перевірки Чкаловської селищної ради були відсутні: розпорядження щодо перевірки та документи, що посвідчують їх повноваження.

Згідно свідчень ОСОБА_15 - начальника загального відділу апарату Чугуївської РДА, розпорядження РДА про проведення перевірки надсилалось на електронну адресу Чкаловської селищної ради. Було встановлено, що електронна адреса РДА внесена відповідачами до чорного списку. 15.03.2017 року ОСОБА_5 повідомив членів комісії про відмову у наданні можливості провести перевірку Чкаловської селищної ради.

Свідок ОСОБА_16 - відповідальна особа Чугуївської РДА за питання опублікування розпоряджень голови РДА на офіційному сайті, повідомила в судовому засіданні дату розміщення розпорядження про проведення перевірки Чкаловської селищної ради, а саме - 15.03.2017 року о 11 год. 07 хв.

Під час розгляду справи судом встановлено, що на підставі наданих законом повноважень (а.с.13-21 т.1), Чугуївська РДА Харківської області своїм розпорядженням від 29.12.2016 року №496 затвердила План контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування Чугуївського району делегованих повноважень органів виконавчої влади, згідно якого розпорядилась організувати виїзд комплексної комісії районної державної адміністрації, районної ради та служб району для контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування району делегованих повноважень органів виконавчої влади, надання методичної і практичної допомоги виконкомам сільських, селищних рад та прийому громадян за місцем проживання: 08.02.2017 року - до Чкаловської селищної ради (а.с.22-32, 160-169 т.1).

23.01.2017 року на вих. №02-33/271 на ім'я Чкаловського селищного голови Чугуївською РДА направлено лист з повідомленням про проведення комплексної перевірки Чкаловської селищної ради 08.02.2017 року (а.с.133 т.1, а.а.20 т.2).

06.02.2017 року Чкаловського селищного голову повідомлено про перенесення вищевказаної перевірки на іншу дату, яка буде визначена пізніше (а.с.21 т.2).

09.03.2017 року листом №02-33/198 Чкаловську селищну раду повідомлено про здійснення виїзду комісії РДА до селищної ради 15.03.2017 року (а.с.134 т.1, а.с.22 т.2).

Всі вищевказані листи направлялись на офіційну електронну адресу Чкаловської селищної ради (а.с.34-36 т.2).

Відповідно до розпорядження Чугуївської РДА Харківської області від 10.03.2017 року №82 «Про утворення комісії з проведення перевірки здійснення делегованих повноважень органів виконавчої влади виконкомом Чкаловської селищної ради», утворено комісію з проведення перевірки здійснення делегованих повноважень органів виконавчої влади виконкомом Чкаловської селищної ради та затверджено її персональний склад. Комісію зобов'язано провести перевірку з 15.03.2017 року, контроль за її виконання покласти на першого заступника голови РДА - ОСОБА_9 (а.с.33-36, 221-224 т.1).

14.03.2017 селищний голова ОСОБА_5 у своєму розпорядженні №53 вніс зміни до складу комісії з питань організації роботи комплексної комісії та затвердив її персональний склад (а.с.174, 238-239 т.1).

15.03.2017 року головою комісії - ОСОБА_17, за підписами всіх членів комісії, складено Акт про недопущення виконкомом Чкаловської селищної ради до перевірки делегованих повноважень (а.с.37-44, 225-232 т.1).

Згідно рішення виконавчого комітету Чкаловської селищної ради від 15.03.2017 року №291 «Про комплексну комісію Чугуївської РДА і районної ради, служб району щодо контролю за здійсненням делегованих повноважень органів виконавчої влади», відмовлено комплексній комісії Чугуївської РДА, Чугуївській райради, служб району у наданні допуску до проведення перевірки щодо контролю за здійсненням виконавчим комітетом Чкаловської селищної ради делегованих повноважень органів виконавчої влади (а.с.50 т.1).

Виконавчим комітетом Чкаловської селищної ради складено перелік осіб, які намагалися сумісно здійснити перевірку діяльності виконкому Чкаловської селищної ради 15.03.2017 року на підставі книги реєстрації контролюючих органів та списку членів комплексної комісії (а.с.135-159 т.1).

Відповідно до акту №01 від 15.03.2017 року спеціально створеною Чкаловською селищною радою комісією, комісія РДА з комплексної перевірки не надала документи, що підтверджують повноваження комісії (а.с.170-171, 234-235 т.1).

Актом №02 зафіксовано, що з членів комісії РДА з комплексної перевірки лише 2 особи з 25 надали документи, що посвідчують їх повноваження (а.с.172-173, 236-237 т.1).

Вислухавши пояснення сторін, допитавши свідків, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Відповідно до ч. 1 ст. 2 КАС України, завданням адміністративного судочинства є захист прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, інших суб'єктів при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень шляхом справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду адміністративних справ.

Згідно з ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до ст. ст. 2, 3 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», місцеве самоврядування в Україні - це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади - жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста - самостійно або під відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України. Місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

Відповідно до ч. 3 ст. 24 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», органи місцевого самоврядування та їх посадові особи діють лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією і законами України, та керуються у своїй діяльності Конституцією і законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, прийнятими в межах їхньої компетенції.

Відповідно до ч. 3 ст. 24 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», органи місцевого самоврядування та їх посадові особи діють лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачені Конституцією і законами України, та керуються у своїй діяльності Конституцією і законами України, актами Президента України, Кабінету Міністрів України, прийнятими в межах їхньої компетенції.

Відповідно до ч. 4 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» сільський, селищний, міський голова: забезпечує здійснення у межах наданих законом повноважень органів виконавчої влади на відповідній території, додержання Конституції та законів України, виконання актів Президента України та відповідних органів виконавчої влади; організує в межах, визначених цим Законом, роботу відповідної ради та її виконавчого комітету; підписує рішення ради та її виконавчого комітету; здійснює керівництво апаратом ради та її виконавчого комітету; представляє територіальну громаду, раду та її виконавчий комітет у відносинах з державними органами, іншими органами місцевого самоврядування, об'єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності, громадянами, а також у міжнародних відносинах відповідно до законодавства; видає розпорядження у межах своїх повноважень.

Частиною 6 ст. 42 вказаного Закону визначено, що при здійсненні наданих повноважень сільський, селищний, міський голова є підзвітним, підконтрольним і відповідальним перед територіальною громадою, відповідальним - перед відповідною радою, а з питань здійснення виконавчими органами ради повноважень органів виконавчої влади - також підконтрольним відповідним органам виконавчої влади. Сільський, селищний, міський голова щорічно звітує відповідно сільській, селищній, міській раді про здійснення державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності виконавчими органами відповідної ради.

Відповідно до ч. 8 ст. 51 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчий комітет ради є підзвітним і підконтрольним раді, що його утворила, а з питань здійснення ним повноважень органів виконавчої влади - також підконтрольним відповідним органам виконавчої влади.

Згідно ст. 52 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчий комітет сільської, селищної, міської, районної у місті (у разі її створення) ради може розглядати і вирішувати питання, віднесені цим Законом до відання виконавчих органів ради.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» виконавчу владу в областях і районах, містах Києві та Севастополі здійснюють місцеві державні адміністрації. Місцева державна адміністрація є місцевим органом виконавчої влади і входить до системи органів виконавчої влади.

Місцева державна адміністрація в межах своїх повноважень здійснює виконавчу владу на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, а також реалізує повноваження, делеговані їй відповідною радою.

Статтею 6 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» встановлено, що на виконання Конституції України, законів України, актів Президента України, актів Кабінету Міністрів України, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, які відповідно до закону забезпечують нормативно-правове регулювання власних і делегованих повноважень, голова місцевої державної адміністрації в межах своїх повноважень видає розпорядження, а керівники структурних підрозділів - накази. Розпорядження голів місцевих державних адміністрацій, прийняті в межах їх компетенції, є обов'язковими для виконання на відповідній території всіма органами, підприємствами, установами та організаціями, посадовими особами та громадянами.

Згідно ч. 1 ст. 28 вищевказаного Закону для реалізації наданих повноважень місцеві державні адміністрації мають право: проводити перевірки стану додержання Конституції України та законів України, інших актів законодавства органами місцевого самоврядування та їх посадовими особами, керівниками підприємств, установ, організацій, їх філіалів та відділень незалежно від форм власності і підпорядкування по напрямах, визначених статтею 16 цього Закону; одержувати відповідну статистичну інформацію та інші дані від державних органів і органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, політичних партій, громадських і релігійних організацій, підприємств, установ та організацій, їх філіалів і відділень незалежно від форм власності; давати згідно з чинним законодавством обов'язкові для виконання розпорядження керівникам підприємств, установ, організацій, їх філіалів та відділень незалежно від форм власності громадянам з контрольованих питань, порушувати питання про їх відповідальність у встановленому законом порядку.

У ч. 1 ст. 35 вказаного Закону визначено, що місцеві державні адміністрації на відповідній території взаємодіють з сільськими, селищними і міськими радами, їх виконавчими органами та сільськими, селищними і міськими головами, сприяють у здійсненні ними власних повноважень місцевого самоврядування, зокрема у вирішенні питань економічного, соціального та культурного розвитку відповідних територій, зміцнення матеріальної та фінансової бази місцевого самоврядування, контролюють виконання наданих їм законом повноважень органів виконавчої влади, розглядають та враховують у своїй діяльності пропозиції депутатів, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб.

Місцеві державні адміністрації не мають права втручатися у здійснення органами місцевого самоврядування власних повноважень (ч. 4 ст. 35).

Згідно з ч. 1 ст. 41 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» голови місцевих державних адміністрацій видають розпорядження одноособово і несуть за них відповідальність згідно із законодавством.

Частина 5 та 7 даної статті наголошує: акти місцевих державних адміністрацій індивідуальної дії, прийняті в межах їх повноважень, набирають чинності з моменту їх прийняття, якщо самими актами не встановлено пізніший строк введення їх у дію. Ці акти доводяться до їх виконавців, а також обов'язково оприлюднюються, крім внутрішньоорганізаційних актів. Визначені в цій статті акти місцевих державних адміністрацій підлягають обов'язковому оприлюдненню в порядку, установленому Законом України "Про доступ до публічної інформації".

Згідно з п. п. 1, 2, 6, 7 Порядку контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування делегованих повноважень органів виконавчої влади, утвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09.03.1999 року № 339, контроль за здійсненням органами місцевого самоврядування делегованих повноважень органів виконавчої влади покладається на відповідні місцеві держадміністрації та Раду міністрів Автономної Республіки Крим, а у випадках, передбачених законодавством, - на міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, їх територіальні органи. Контроль здійснюється шляхом аналізу актів органів місцевого самоврядування, надання органами місцевого самоврядування інформації про виконання делегованих повноважень органів виконавчої влади, проведення перевірок діяльності виконавчих органів сільських, селищних, міських рад. Копії актів органів місцевого самоврядування, прийнятих з питань здійснення делегованих повноважень органів виконавчої влади, протягом 10 днів з дня їх прийняття надсилаються до органу, що здійснює контроль.

Виконавчі органи сільських, селищних, міських рад один раз на півріччя до 10 числа місяця, що настає за звітним періодом, надсилають інформацію про виконання делегованих повноважень органів виконавчої влади до органів, що здійснюють контроль. Форму такої інформації затверджує керівник органу, що здійснює контроль. На вимогу органу, що здійснює контроль, виконавчі органи сільських, селищних, міських рад мають надавати інформацію про виконання окремих делегованих повноважень.

Розпорядженням голови Чугуївської районної державної адміністрації Харківської області 11.10.2016 року № 371 визначено порядок організації контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування району делегованих повноважень органів виконавчої влади, у тому числі, щодо проведення відповідних перевірок з вищевказаних питань. Відповідно до п. 6 вказаного розпорядження сільські, селищні голови повинні надавати у паперовому вигляді до районної державної адміністрації через відділ організаційної роботи та масових комунікацій апарату районної державної адміністрації копії актів виконавчих комітетів сільських, селищних рад, прийнятих з питань здійснення делегованих повноважень органів виконавчої влади, протягом 10 днів з дня їх прийняття, а також інформацію про виконання делегованих повноважень органів виконавчої влади за формою згідно з додатком один раз на півріччя до 10 числа місяця, що настає за звітним періодом, а також на вимогу районної державної адміністрації інформацію про виконання окремих делегованих повноважень.

Глава 2 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» містить перелік повноважень, якими наділені виконавчі органи сільських, селищних, міських рад, згідно якого виконавчі органи сільських, селищних, міських рад не наділені повноваженнями приймати рішення щодо недопуску комісій органів виконавчої влади до проведення перевірки виконання органами місцевого самоврядування делегованих повноважень органів виконавчої влади.

Таким чином, чинним законодавством Україні не передбачені такі повноваження виконавчих органів сільських, селищних, міських рад.

Твердження відповідачів щодо дійсної мети перевірки, а саме - отримання не допуску до проведення перевірки з метою подальшого притягнення до відповідальності посадових осіб Чкаловської селищної ради та подальшої їх дискредитації, суд не приймає до уваги за їх недоведеністю. Доказів на підтвердження цих фактів відповідачами не надано, а є лише припущенням з їх сторони.

Аналізуючи вищевказані норми Законів, суд приходить до висновку про протиправність рішення виконавчого комітету Чкаловської селищної ради Чугуївського району від 15.03.2017 року №291, а отже, необхідність скасування вказаного рішення.

Щодо позовної вимоги про визнання дій голови Чкаловської селищної ради ОСОБА_5, які полягали у недопуску 15.03.2017 року комісії з проведення перевірки здійснення делегованих повноважень органів виконавчої влади - виконкомом Чкаловської селищної ради - до проведення перевірки - протиправними та зобов'язання його допустити комісію з проведення перевірки здійснення делегованих повноважень органів виконавчої влади виконкомом Чкаловської селищної ради до проведення перевірки, суд вважає за необхідне відмовити у задоволенні вказаної вимоги позивача з наступних підстав.

Згідно ст. 6 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» первинним суб'єктом місцевого самоврядування, основним носієм його функцій і повноважень є територіальна громада села, селища, міста. Територіальні громади в порядку, встановленому законом, можуть об'єднуватися в одну сільську, селищну, міську територіальну громаду, утворювати єдині органи місцевого самоврядування та обирати відповідно сільського, селищного, міського голову. Територіальні громади села, селища, міста, що добровільно об'єдналися в одну територіальну громаду, можуть вийти із складу об'єднаної територіальної громади в порядку, визначеному законом.

Сільський, селищний, міський голова є головною посадовою особою територіальної громади відповідно села (добровільного об'єднання в одну територіальну громаду жителів кількох сіл), селища, міста. Сільський, селищний, міський голова очолює виконавчий комітет відповідної сільської, селищної, міської ради, головує на її засіданнях. На сільських, селищних, міських голів поширюються повноваження та гарантії депутатів рад, передбачені законом про статус депутатів рад, якщо інше не встановлено законом (стаття 12 даного Закону).

Відповідно до ч. 3 ст. 12 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» сільський, селищний, міський голова очолює виконавчий комітет відповідної сільської, селищної, міської ради, головує на її засіданнях.

Таким чином, ОСОБА_5 як селищний голова - керівник виконавчого комітету Чкаловської селищної ради, виконував передбачені законом повноваження, оголосивши рішення виконавчого комітету Чкаловської селищної ради від 15.03.2017 року № 291. Як встановлено судом, будь-яких перешкод Чугуївській РДА у здійсненні її повноважень з контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування делегованих повноважень, не чинив.

Судові витрати по справі підлягають розподілу відповідно до ч. 1 ст. 94 КАС України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 2, 17-19, 122, 158 - 163 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов Чугуївської районної державної адміністрації Харківської області до виконавчого комітету Чкаловської селищної ради Чугуївського району та Чкаловського селищного голови ОСОБА_5 про визнання рішення та дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії - задовольнити частково.

Визнати протиправним рішення виконавчого комітету Чкаловської селищної ради Чугуївського району від 15.03.2017 року № 291 «Про комплексну комісію Чугуївської районної державної адміністрації і районної ради, служб району щодо контролю за здійсненням делегованих повноважень органів виконавчої влади» та скасувати його.

В іншій частині - відмовити.

Стягнути з Чкаловської селищної ради Чугуївського району Харківської області на користь Чугуївської районної державної адміністрації Харківської області судовий збір у сумі 1600 (одна тисяча шістсот) грн. 00 коп.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Чугуївський міський суд Харківської області протягом десяти днів з дня отримання копії повного тексту постанови. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя -

Джерело: ЄДРСР 69015892
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку