open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
11.5

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

14 вересня 2017 року

Сєвєродонецьк

Справа № 812/1266/17

Луганський окружний адміністративний суд у складі:

судді: Кисельовій Є.О..,

при секретарі: Занічковській П.Є.,

за участю представників позивача: ОСОБА_1, ОСОБА_2.,

представників відповідача: ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом Луганського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до Сєвєродонецького міського відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Луганській області про визнання незаконним рішення та зобов’язання вчинити певні дії, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Луганське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів (далі –позивач) звернулося до Луганського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Сєвєродонецького міського відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Луганській області (далі –відповідач) про визнання незаконним рішення та зобов’язання вчинити певні дії, зазначило наступне.

Луганським окружним адміністративним судом винесено постанову від 17.05.2017 про задоволення позовних вимог. 16.06.2017 Луганським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист № 812/580/17 про стягнення з приватного акціонерного товариства «Армопласт» на користь Луганського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарських санкцій у сумі 3888,46 грн. та пеню у розмірі 1,56 грн., який пред’явлено до виконання разом із заявою про звернення виконавчого листа до примусового стягнення від 14.08.2017 № 04-08/976.

31 серпня 2017 року позивачем отримано повідомлення про повернення виконавчого документу стягувачу без прийняття до виконання від 17.08.2017 № 19228 у зв’язку із ненаданням стягувачем підтвердження сплати авансового внеску на підставі п.8 ч. 4 статті 4 ЗУ «Про виконавче провадження».

Зазначене рішення відповідача вважає неправомірним, з огляду на наступне.

Посилається на ст. 15, 26 ЗУ «Про виконавче провадження» та вважає, що позивач у відповідності до зазначених норм звільнений від сплати авансового внеску, оскільки Луганське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів є бюджетною установою та наділений владними управлінськими функціями, утримується за рахунок коштів державного бюджету, діяльність якого спрямовується, координується та контролюється Міністерством соціальної політики України. З урахуванням того, що Луганське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів є територіальним органом бюджетної установи Фонду соціального захисту інвалідів, виконує державно-владні функції, утримується за рахунок коштів державного бюджету України, тому по суті є державним органом, а як наслідок звільняється від сплати авансового внеску у разі його звернення до органів державної виконавчої служби.

У зв'язку з наведеним просить:

-визнати рішення державного виконавця Кольченко Маргарити Володимирівни про повернення виконавчого листа № 812/580/17, виданого Луганським окружним адміністративним судом 17.05.2017 Луганському обласному відділенню Фонду соціального захисту інвалідів, без прийняття до виконання неправомірним;

-зобов’язати Сєвєродонецький міський відділ Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Луганській області прийняти до виконання виконавчий лист № 812/580/17, виданий Луганським окружним адміністративним судом 16.06.2017, про стягнення з приватного акціонерного товариства «Армопласт» адміністративно-господарських санкцій у сумі 3888,46 грн. та пені у розмірі 1,56 грн, та відкрити виконавче провадження без сплати авансового внеску;

-стягнути з Сєвєродонецького міського відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Луганській області (93400, Луганська область, м. Сєвєродонецьк, пр-т Хіміків, 68, код ЄДРПОУ 34988646) на користь Луганського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів (93003, Луганська область, м. Рубіжне, вул. Слов’янська,28, код ЄДРПОУ 13396264) сплачений судовий збір у розмірі 3200 грн. на р/р 35228151000847 в ДКСУ м. Київ, МФО 820172, ЄДРПОУ 13396264.

Представники позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримали у повному обсязі, надали аналогічні пояснення, викладені у адміністративному позові.

Представник відповідача в судовому засіданні заперечував проти задоволення адміністративного позову, про що подав письмові заперечення, які були долучені до матеріалів справи (а.с.51-57).

Заслухавши пояснення, дослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог і наданих сторонами доказів, оцінивши докази відповідно до вимог ст.ст. 69-72 КАС України, суд прийшов до наступного.

Частиною 1 статті 181 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що учасники виконавчого провадження (крім державного виконавця, приватного виконавця) та особи, які залучаються до проведення виконавчих дій, мають право звернутися до адміністративного суду із позовною заявою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця порушено їхні права, свободи чи інтереси, а також якщо законом не встановлено інший порядок судового оскарження рішень, дій чи бездіяльності таких осіб.

Відповідачем у справах з приводу рішень, дій або бездіяльності державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби є відповідний орган державної виконавчої служби, а у справах з приводу рішень, дій або бездіяльності приватного виконавця - приватний виконавець. (частина 3 статті 181 Кодексу адміністративного судочинства України).

Відповідно до частини другої статті 74 Закону України «Про виконавче провадження» рішення, дії чи бездіяльність виконавця та посадових осіб органів державної виконавчої служби щодо виконання рішень інших органів (посадових осіб), у тому числі постанов державного виконавця про стягнення виконавчого збору, постанов приватного виконавця про стягнення основної винагороди, витрат виконавчого провадження та штрафів, можуть бути оскаржені сторонами, іншими учасниками та особами до відповідного адміністративного суду в порядку, передбаченому законом.

Порядок примусового виконання рішення на підставі виконавчого документа визначено Законом України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 № 1404-VIII (далі - ЗУ «Про виконавче провадження», Закон).

Згідно пункту першого статті третьої цього Закону підлягають примусовому виконанню рішення на підставі таких виконавчих документів: виконавчих листів та наказів, що видаються судами у передбачених законом випадках на підставі судових рішень, рішень третейського суду, рішень міжнародного комерційного арбітражу, рішень іноземних судів та на інших підставах, визначених законом або міжнародним договором України.

Відповідно до статті четвертої цього Закону виконавчий документ повертається стягувачу органом державної виконавчої служби, приватним виконавцем без прийняття до виконання протягом трьох робочих днів з дня його пред’явлення, якщо, зокрема, стягувач не надав підтвердження сплати авансового внеску, якщо авансування є обов’язковим.

Згідно статті двадцять шостої цього Закону виконавець розпочинає примусове виконання рішення на підставі виконавчого документа, зазначеного у статті 3 цього Закону: за заявою стягувача про примусове виконання рішення. До заяви про примусове виконання рішення стягувач додає квитанцію про сплату авансового внеску в розмірі 2 відсотків суми, що підлягає стягненню, але не більше 10 мінімальних розмірів заробітної плати, а за рішенням немайнового характеру та рішень про забезпечення позову - у розмірі одного мінімального розміру заробітної плати з боржника - фізичної особи та в розмірі двох мінімальних розмірів заробітної плати з боржника - юридичної особи.

Від сплати авансового внеску звільняються державні органи, інваліди війни, інваліди I та II груп, законні представники дітей-інвалідів і недієздатних інвалідів I та II груп, громадяни, віднесені до категорій 1 та 2 осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, у разі їх звернення до органів державної виконавчої служби.

Виконавець не пізніше наступного робочого дня з дня надходження до нього виконавчого документа виносить постанову про відкриття виконавчого провадження, в якій зазначає про обов’язок боржника подати декларацію про доходи та майно боржника, попереджає боржника про відповідальність за неподання такої декларації або внесення до неї завідомо неправдивих відомостей.

З аналізу наведених норм слідує, що державний виконавець після отримання заяви про примусове виконання рішення та квитанції про сплату авансового внеску в розмірі встановленому цим Законом не пізніше наступного робочого дня приймає рішення про відкриття виконавчого провадження, про що виносить відповідну постанову, або протягом трьох робочих днів з дня його пред’явлення повертає, у разі не надання стягувачем підтвердження сплати авансового внеску.

Судом встановлено, що 17.05.2017 Луганським окружним адміністративним судом адміністративний позов Луганського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до приватного акціонерного товариства «Армопласт» про стягнення адміністративно-господарський санкцій та пені за порушення нормативу створення робочих місць для працевлаштування інвалідів у сумі 3890,02 грн. Постанова набрала законної сили 02.06.2017.

16.06.2017 Луганським окружним адміністративним судом видано виконавчий лист № 812/580/17 про стягнення з приватного акціонерного товариства «Армопласт» на користь Луганського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів адміністративно-господарських санкцій у сумі 3888,46 грн. та пеню у розмірі 1,56 грн., який позивачем пред’явлено до виконання разом із заявою про звернення виконавчого листа до примусового стягнення від 14.08.2017 № 04-08/976 (а.с.8-10).

31 серпня 2017 року за вх. № 2309 позивачем отримано повідомлення про повернення виконавчого документу стягувачу без прийняття до виконання від 17.08.2017 № 19228 у зв’язку із ненаданням стягувачем підтвердження сплати авансового внеску на підставі п.8 ч. 4 статті 4 ЗУ «Про виконавче провадження» (а.с.11).

Оглядом зазначеного повідомлення встановлено, що державним виконавцем Сєвєродонецького міського відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Луганській області ОСОБА_4 зроблено витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, відповідно до якого Луганське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів є державною організацією. Згідно Закону України «Про виконавче провадження» від сплати авансового внеску звільняються державні органи. Державні організації від сплати авансового внеску не звільняються, у зв’язку з чим виконавчий документ повернуто без прийняття до виконання.

Статтею 10 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань” визначено, що якщо документи та відомості, що підлягають внесенню до Єдиного державного реєстру, внесені до нього, такі документи та відомості вважаються достовірними і можуть бути використані у спорі з третьою особою.

Згідно витягу з державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань Луганське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів за організаційно-правовою формою є державною установою (організацією, закладом) (а.с.62).

Наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28 травня 2004 р. № 97 затверджений Державний класифікатор України.

Об'єктом класифікації є визначені чинним законодавством організаційно-правові форми юридичних осіб та їх відокремлені підрозділи: філії, представництва, а також підприємці - фізичні особи, які не мають статусу юридичної особи.

Класифікатор призначено для використовування органами державного управління та іншими користувачами для обліку, збирання й обробляння статистичної та адміністративної інформації щодо державної реєстрації, аналізування та узагальнювання результатів економічної діяльності суб'єктів господарської (зокрема підприємницької) діяльності, ведення державних реєстрів: Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ), Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, Реєстру корпоративних прав держави та інших.

Кожна позиція класифікатора структурно складається з тризначного ідентифікаційного коду та назви організаційно-правової форми господарювання.

Пунктом 2.1 Державного класифікатора визначене поняття ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВОЇ ФОРМИ ГОСПОДАРЮВАННЯ як форми здійснювання господарської (зокрема підприємницької) діяльності з відповідною правовою основою, яка визначає характер відносин між засновниками (учасниками), режим майнової відповідальності по зобов'язаннях підприємства (організації), порядок створення, реорганізації, ліквідації, управління, розподілу одержаних прибутків, можливі джерела фінансування діяльності тощо.

Підпунктом 2.5.1 Державного класифікатора визначено, що СУБ'ЄКТИ ГОСПОДАРЮВАННЯ ДЕРЖАВНОГО СЕКТОРА ЕКОНОМІКИ – це суб'єкти, що діють на основі лише державної власності, а також суб'єкти, державна частка у статутному фонді яких перевищує п'ятдесят відсотків чи становить величину, яка забезпечує державі право вирішального впливу на господарську діяльність цих суб'єктів.

Пунктом 3.4 Державного класифікатора визначені види ОРГАНІЗАЦІЇ (УСТАНОВИ, ЗАКЛАДИ).

Згідно п.п. 3.4.1 ОРГАНІЗАЦІЯ (УСТАНОВА, ЗАКЛАД) – це організаційна структура, створена однією або кількома особами (засновниками), які не беруть участі в управлінні нею, шляхом об'єднання (виділення) їхнього майна для досягнення мети, визначеної засновниками, за рахунок цього майна. Особливості правового статусу окремих видів організацій, закладів, установ встановлюються законом [2, ст. 83].

Підпунктом 3.4.2 визначені ОРГАНИ ДЕРЖАВНОЇ ВЛАДИ.

Державна влада в Україні здійснюється на засадах її поділу на законодавчу, виконавчу та судову (1, ст. 6).

Єдиним органом законодавчої влади в Україні є парламент - Верховна Рада України (1, ст. 75).

Вищим органом в системі органів виконавчої влади є Кабінет Міністрів України, який спрямовує і координує роботу міністерств, інших органів виконавчої влади.

До системи центральних органів виконавчої влади України входять міністерства, державні комітети (державні служби) та центральні органи виконавчої влади зі спеціальним статусом. Центральні органи виконавчої влади можуть мати свої територіальні органи, що утворюються, реорганізовуються і ліквідуються в порядку, встановленому законодавством.

До системи місцевих органів виконавчої влади входять місцеві державні адміністрації, які здійснюють виконавчу владу в областях, районах, районах Автономної Республіки Крим, у містах Києві та Севастополі.

Місцева державна адміністрація в межах своїх повноважень здійснює виконавчу владу на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, а також реалізує повноваження, делеговані їй відповідною радою (1, ст. 113, 116); (9); (8, ст. 1).

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування не є суб'єктами господарювання.

Підпунктом 3.4.4 визначене поняття ДЕРЖАВНОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ (УСТАНОВИ, ЗАКЛАДУ) - утворюється компетентним органом державної влади в розпорядчому порядку на базі відокремленої частини державної власності, як правило, без поділу її на частки, і входить до сфери його управління.

Розділом 4 Державного класифікатора визначена КЛАСИФІКАЦІЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПРАВОВИХ ФОРМ ГОСПОДАРЮВАННЯ, відповідно до якої під кодом “ 410” визначено “Орган державної влади”, а під кодом “ 425” визначено “Державна організація (установа, заклад)”.

Таким чином, Державним класифікатором окремо визначені поняття “державного органу” та “державної організації (установи, закладу)”, які вносяться до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (ЄДРПОУ), Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, Реєстру корпоративних прав держави та інших. Тобто поняття “державного органу” та “державної організації (установи, закладу)” не є тотожними поняттями та мають різні коди класифікації організаційно-правових форм.

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено судом, Луганське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів є державною організацією, яка у своїй діяльності керується законодавством України та Положенням «Про Луганське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів», затвердженого наказом Фонду соціального захисту інвалідів від 26.05.2011 № 81 (далі - Положення) Вказане підтверджується копією Положення «Про Луганське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів», наданого представником позивача в обґрунтування позовних вимог (а.с.13-18).

Відповідно до пункту 1 Положення Луганське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів є територіальним органом бюджетної установи.

Відповідно до пункту 14 Положення відділення Фонду утримується за рахунок коштів державного бюджету.

Тобто, відповідно до змісту Положення «Про Луганське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів» Луганське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів є державною організацією.

З урахуванням наявності в Державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб- підприємців та громадських формувань відомостей про те, що Луганське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів за організаційно-правовою формою є державною установою (організацією, закладом), а не державним органом, враховуючи приписи статті 10 Закону України “Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань” відомості щодо позивача як державної установи (організації, закладу) визнаються судом достовірними та використовуються для вирішення зазначеної справи.

Оскільки судом встановлено та підтверджено матеріалами справи, що Луганське обласне відділення Фонду соціального захисту інвалідів за організаційно-правовою формою є державною установою (організацією, закладом), а не державним органом, тому державним виконавцем Сєвєродонецького міського відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Луганській області ОСОБА_4 правомірно 17.08.2017 за вих. № 19228 повернуто виконавчий документ стягувачу без прийняття до виконання у зв’язку із ненаданням стягувачем підтвердження сплати авансового внеску на підставі п.8 ч. 4 статті 4 ЗУ «Про виконавче провадження», а відтак у задоволенні адміністративного позову слід відмовити у повному обсязі.

Відповідно до частини п’ятої статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України у разі відмови у задоволенні позовних вимог позивача, звільненого від сплати судових витрат, а також залишення адміністративного позову без розгляду судові витрати, понесені відповідачем, компенсуються за рахунок Державного бюджету України.

У звязку із відмовою в задоволені позову судові витрати зі сплати судового збору позивачу не відшкодовуються.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні адміністративного позову Луганського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів до Сєвєродонецького міського відділу Державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Луганській області про визнання незаконним рішення та зобов’язання вчинити певні дії відмовити.

Постанова суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня проголошення постанови. У разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийнятття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до Донецького апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає.

Повний текст постанови складено 19 вересня 2017 року.

Суддя

ОСОБА_5

Джерело: ЄДРСР 68978268
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку