open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 361/4495/17 Головуючий у 1-й інстанції: Петришин Н.М.

Суддя-доповідач: Грибан І.О.

ПОСТАНОВА

Іменем України

14 вересня 2017 року м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

Головуючий-суддя Грибан І.О.

судді Беспалов О.О., Парінов А.Б.

розглянув в порядку письмового провадження в м. Києві апеляційну скаргу Броварського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області на постанову Броварського міськрайонного суду Київської області від 14 серпня 2017 року у справі за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Броварського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії,

УСТАНОВИВ:

Позивач звернувся в суд з позовом, в якому просив визнати протиправними дії Броварського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області щодо відмови у проведенні перерахунку та виплати пенсії, виходячи із заробітної плати в сумі 463,38 крб., одержаної за роботу в зоні відчуження за період з 02.06.1986р. по 04.06.1986р., та зобов`язати здійснити з 12.01.2017р. перерахунок та виплату пенсії, виходячи із заробітної плати в сумі 463,38 крб., одержаної за роботу у зоні відчуження за період з 02.06.1986р. по 04.06.1986р. без обмеження її максимальним розміром та з урахуванням проведених виплат.

Постановою Броварського міськрайонного суду Київської області від 14 серпня 2017 року адміністративний позов задоволено.

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції в частині задоволення позовних вимог відповідач подав апеляційну скаргу, в якій просить оскаржувану постанову скасувати та ухвалити нову, якою відмовити в задоволенні позову.

Враховуючи те, що справу можливо вирішити на підставі наявних у ній доказів, а також те, що відсутні клопотання сторін про розгляд справи за їх участю, колегія суддів ухвалила про апеляційний розгляд справи в порядку письмового провадження відповідно до ч. 1 ст. 197 КАС України.

Заслухавши суддю-доповідача, перевіривши матеріали справи, доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом першої інстанції встановлено, що позивач з 01.04.1991 року перебуває на обліку в Броварському об`єднаному управлінні Пенсійного фонду України Київської області та отримує пенсію по інвалідності II групи, захворювання пов`язаного з роботами по ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, має посвідчення учасника ЛНА на ЧАЕС І категорії.

Позивач звернувся до Броварському об`єднаному управлінні Пенсійного фонду України Київської області із заявою про перерахунок пенсії із заробітної плати у розмірі 463,38 крб. згідно довідки, виданої Дочірнім підприємством «Електромонтаж - 422» від 09.03.2005 року № 10 відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 1210 від 23.11.2011 року.

Листом від 22.06.2017 року Броварське об`єднане управлінні Пенсійного фонду України Київської області повідомило, що підстави для перегляду розміру пенсії відсутні.

Задовольняючи позовні вимоги суд першої інстанції виходив з того, що позивач має право на перерахунок пенсії на підставі довідки від 09.03.2005 року № 10.

Надаючи правову оцінку обставинам справи, колегія суддів звертає увагу на наступне.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 1210 від 23.11.2011 року, яка набрала чинності з 01.01.2012 року затверджено Порядок обчислення пенсій особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Вказаний Порядок визначає механізм обчислення пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, і пенсій у зв`язку із втратою годувальника, внаслідок Чорнобильської катастрофи відповідно до ст.ст. 54 і 57 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Пенсії за бажанням осіб можуть призначатись, виходячи із заробітної плати, одержаної за роботу у зоні відчуження в 1986 - 1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків.

Для розрахунку пенсії по інвалідності, виходячи із заробітку за роботу в зоні відчуження, необхідно надати довідку про заробітну плату за роботу в зоні відчуження, первинні документи того періоду, які підтверджують дану роботу та отриману заробітну плату.

Заробітна плата для обчислення пенсій враховується за будь-які 12 місяців підряд такої роботи.

У разі коли особа пропрацювала у зоні відчуження менше календарного місяця у 1986 - 1990 роках, за її бажанням пенсія може обчислюватися виходячи із заробітної плати, одержаної за роботу у зоні відчуження, за весь фактично відпрацьований час, в одному із неповних календарних місяців роботи протягом цих років, без додавання суми заробітної плати за період роботи за межами зони відчуження. У такому разі заробітна плата за весь фактично відпрацьований час ділиться на число відпрацьованих днів, а одержана сума множиться на 25,4. Якщо дні роботи припали на вихідні і святкові дні, розрахунок заробітної плати проводиться у такому ж порядку, як і за роботу у робочі дні, а доплата за вихідні і святкові дні, нарахована за фактично відпрацьований час, з урахуванням установленої кратності додається до суми обчисленої заробітної плати.

Таким чином, за бажанням осіб, пенсії можуть призначатися, виходячи із заробітної плати, одержаної в зоні відчуження в 1986 -1990 роках, у розмірі відшкодування фактичних збитків.

При цьому, зазначені норми містять пряму вказівку про те, що пенсія має обчислюватися без додавання суми заробітної плати за період роботи за межами зони відчуження.

Відповідно до ст.15 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» видача довідок про період роботи (служби) по ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, а також на територіях радіоактивного забруднення, про заробітну плату за цей період здійснюється підприємствами, установами, організаціями (військоматами).

Довідку про заробітну плату за повний місяць перебування в зоні відчуження необхідно надавати за формою, встановленою відповідно до Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», затвердженому постановою правління Пенсійного фонду України від 25 листопада 2005 року № 22-1 (додаток 1 до Порядку).

У разі коли особа пропрацювала у зоні відчуження менше календарного місяця, пенсія може обчислюватися виходячи із заробітної плати, одержаної за роботу у зоні відчуження, за весь фактично відпрацьований час в одному з неповних календарних місяців роботи. В такому випадку довідка про заробітну плату видається за формою, затвердженою Міністерством соціального захисту населення України (згідно листа від 27.02.1996р. №01-3/244-013-21) за постановою Ради Міністрів УРСР та Української Республіканської ради профспілок від 10.06.1986р. № 207-7 та у відповідності до інших нормативних актів про оплату праці, які діяли під час виконання роботи в зоні відчуження.

У довідці повинно бути зазначено: денну (годинну) тарифну ставку, зону небезпеки, кратність оплати праці, оплата праці за роботу у вихідній та святковий день (із зазначення кількості днів), збережений середній заробіток за дні роботи в зоні відчуження, премія за діючими системами преміювання за роботу в зоні відчуження.

Отже, обчислення пенсій відповідно до Закону здійснюється на підставі довідок про заробітну плату, які відповідно до статті 15 вказаного Закону видаються установами та організаціями на підставі первинних документів (особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену заробітну плату). Підставою для проведення розрахунку заробітної плати за роботу в зоні відчуження є первинні документи про нараховану заробітну плату та фактичну тривалість роботи безпосередньо в зоні відчуження.

З матеріалів справи вбачається, що відповідно до довідки від 15.04.2003, виданої ДП «Електромонтаж - 422» за період з 02.06.1986 по 04.06.1986., фактична заробітна плата позивача за роботу в зоні відчуження за вказаний період складає 68,10 крб.

Позивачем для здійснення перерахунку пенсії надано довідку, видану Дочірнім підприємством «Електромонтаж - 422» від 09.03.2005 року № 10, відповідно до якої заробітна плата за червень 1986 року складає 463,38 крб.

Колегія суддів звертає увагу, що позивач приймав участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у період 02.06.1986 по 04.06.1986., та розмір його заробітної плати одержаної за роботу в зоні відчуження становить 68,10 крб., що і зазначено у довідці від 15.04.2003 р.

Відповідно, підстави для перерахунку розміру пенсії на підставі довідки, виданої Дочірнім підприємством «Електромонтаж - 422» від 09.03.2005 року № 10 з урахуванням заробітної плати отриманої позивачем за червень 1986 року в розмірі 463,38 крб., тобто з урахуванням суми заробітної плати за період роботи за межами зони відчуження, відсутні.

Враховуючи викладене, суд першої інстанції дійшов помилкового висновку про наявність підстав для задоволення позову.

А тому, колегія суддів приходить до висновку, що рішення суду першої інстанції не можна вважати законним та обґрунтованим.

На підставі викладеного, керуючись п.3 ч.1 ст.198; п.4 ч.1. ст.202 КАС України, колегія суддів вважає, що судом першої інстанції порушено норми матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи.

Згідно п.3 ч.1ст.202 КАС за наслідками розгляду апеляційної скарги на постанову суду першої інстанції, суд апеляційної інстанції скасовує її та ухвалює нове рішення, якщо є невідповідність висновків суду першої інстанції обставинам справи.

Оскільки рішення суду першої інстанції ухвалене з порушенням норм матеріального та процесуального права, а доводи апеляційної скарги спростовують висновки суду першої інстанції, тому вбачаються підстави для скасування постанови.

Керуючись ст.ст. 160, 195, 196, 198, 202, 207, 254 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Броварського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області задовольнити.

Постанову Броварського міськрайонного суду Київської області від 14 серпня 2017 року скасувати, та ухвалити нову постанову, якою в задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Броварського об`єднаного управління Пенсійного фонду України Київської області про визнання дій протиправними та зобов`язання вчинити дії відмовити.

Постанова набирає законної сили через п`ять днів після направлення її копій особам, що беруть участь у справі та може бути оскаржена протягом 20 днів шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий-суддя І.О.Грибан

Суддя О.О.Беспалов

Суддя А.Б.Парінов

Головуючий суддя Грибан І.О.

Судді: Беспалов О.О.

Парінов А.Б.

Джерело: ЄДРСР 68850844
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку