open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Харківський окружний адміністративний суд 61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

10 серпня 2011 р. № 2-а- 9546/11/2070

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді - Горшкової О.О.,

при секретарі судового засідання - Головко О.В., за участю представників сторін: прокуратура - ОСОБА_1, позивач - ОСОБА_2, відповідач - ОСОБА_3, розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Прокурора Ленінського району м. Харкова в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Харкова до Товариства з обмеженою відповідальністю "Мідас" про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Ленінського району м. Харкова в інтересах держави, її уповноваженого органу Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Харкова звернувся до суду із позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Мідас", у якому просить суд стягнути з відповідача на користь держави заборгованість по земельному податку у розмірі 10888,76 грн. та пені - 479,70 грн. В обґрунтування позовних вимог зазначив, що перевіркою, проведеною прокуратурою Ленінського району м. Харкова у Державній податковій інспекції Ленінського району м. Харкова встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Мідас»має заборгованість по земельному податку в сумі 33504,80 грн. та пеню –815,84 грн., з яких не заявлено ДПІ у Ленінському районі м. Харкова –10888,76 грн. та пені 479,70 грн. Вказана сума є узгодженою, так як самостійно визначена платником податків у податковому розрахунку земельного податку, проте задекларовані підприємством та нараховані відповідно до податкових повідомлень-рішень суми податкових зобов’язань в порушення приписів законодавства на теперішній час до бюджету не сплачені, у зв’язку з чим підлягають сплаті у судовому порядку.

Відповідач у судовому засіданні 10.08.2011 року зазначив, що дійсно має заборгованість по земельному податку у розмірі 10888,76 грн. та залишок несплаченої пені у розмірі 479,70 грн., яка не була сплачена внаслідок тимчасового скрутного фінансового становища, проте документального підтвердження вказаних обставин суду не надав.

Представники сторін у судовому засіданні 10.08.2011 року підтримали свої правові позиції по справі.

Суд, дослідивши матеріали справи, оцінивши наявні в матеріалах справи докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтуються на повному, всебічному і об’єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню виходячи з такого.

Судом встановлено, що Товариство з обмеженою відповідальністю "Мідас", як платник податків, перебуває на обліку в Державній податковій інспекції у Ленінському районі міста Харкова з 26.08.2003 року за № 191.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідачем 29.04.2011 року до Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Харкова була подана податкова декларація з плати за землю (земельний податок та/або оренда за земельні ділянки державної або комунальної власності).

Відповідно до п. 54.1 статті 54 Податкового кодексу України, крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом.

Згідно п.56.11 статті 56 Податкового кодексу України, не підлягає оскарженню податкове зобов'язання, самостійно визначене платником податків.

Відповідно до положень п.57.1 ст.57 зазначеного Кодексу, платник податків зобов’язаний самостійно сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встанолено, що під час перевірки у Державній податковій інспекції у Ленінському районі м. Харкова Прокуратурою Ленінського району м. Харкова було виявлено, що відповідач, який самостійно задекларував на 2011 рік зобов'язання зі сплати податку за землю на загальну суму 56866,06 грн., своєчасною задекларованих та нарахованих сум не сплатив, у зв'язку з чим станом на 19.07.2011 рік за платником податків утворилась податкова заборгованість (недоїмка) по земельному податку в сумі 33504,80 грн. та пеня у розмірі 815,84 грн., з яких не заявлено ДПІ у Ленінському районі м. Харкова на суму 10888,76 грн. та пені - 479,70 грн.

В судовому засіданні судом встановлено та визнано відповідачем наявність за платником податків податкової заборгованості (недоїмки) по земельному податку у сумі 10888,76 грн. та пені у розмірі 479,70 грн. Підстав для сумнівів у добровільності визнання цих обставин та їх достовірності у суду відсутні, а тому ці обставини окремо перед судом не доказуються.

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Згідно положень п.п.20.1.28 п.20.1 статті 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом.

Податковим боргом є сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання (п.п.14.1.175 п.14.1 статті 14 Кодексу).

Відповідно до положень п.95.1 статті 95 Кодексу, орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності.

На час розгляду справи вказана сума боргу відповідачем у добровільному порядку не сплачена, доказів самостійної сплати заборгованості відповідачем до суду не надано.

Відповідно до ст.136 КАС України позивач може відмовитися від адміністративного позову, а відповідач - визнати адміністративний позов протягом всього часу судового розгляду, зробивши усну заяву. Судове рішення у зв’язку з відмовою від адміністративного позову, визнанням адміністративного позову чи примиренням сторін ухвалюється за правилами, встановленими статтями 112, 113 КАС України.

Положеннями частини 3 статті 112 КАС України визначено, що у разі повного визнання відповідачем адміністративного позову і прийняття його судом приймається постанова суду про задоволення адміністративного позову.

Беручи до уваги наведене, суд вважає, що вимоги Прокурора Ленінського району м. Харкова, які в повному обсязі підтримані позивачем, є нормативно та документально обґрунтовані, законні, правомірним, а тому підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб’єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа судові витрати з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, ст.ст. 9, 11, 94, 128, 159, 160–163, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Прокурора Ленінського району м. Харкова в інтересах держави в особі Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Харкова до Товариства з обмеженою відповідальністю "Мідас" про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Мідас" (61034, м. Харків, вул. Кашуби, буд. 10; 61052, м. Харків, вул. К.Маркса, 30, код 32565754) на користь держави заборгованість по земельному податку у сумі10 888 (десять тисяч вісімсот вісімдесят вісім) грн. 76 коп. та пеню в сумі 479 (чотириста сімдесят дев’ять) грн. 70 коп. на р/р 33213811700006, код платежу - 13050100, одержувач коштів УДК у Ленінському районі м. Харкова, код отримувача 24134120 в установі банку ГУДК у Харківській області, МФО 851011.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Повний текст постанови виготовлено 12.08.2011 року.

Суддя Горшкова О.О.

Джерело: ЄДРСР 68846603
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку