open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Приморський районний суд м. Маріуполя

м. Маріуполь, пр. Будівельників, 52 а, 87525, (0629) 37-57-09

Суддя Приморського районного суду м. Маріуполя Пантелєєв Д.Г., розглянувши в порядку скороченого провадження справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду в Приморському районі м. Маріуполя Донецької області (надалі - Фонд...) про зобов'язання провести перерахунок та виплату пенсії,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до Фонду... про визнання дій неправомірними та зобов'язання провести перерахунок та виплату пенсії, з урахуванням показника середньої заробітної плати працівників у середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні за 2009 рік (надалі - показник зарплатні) - 1650 грн. 43 коп. з 01.08.2010 року відповідно до ст.. 40 та ч.4 ст. 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (надалі - Закон № 1).

Від відповідача надійшло письмове заперечення проти задоволення позову з посиланням на те, що пенсія нарахована відповідно з вимогами законодавства та з урахуванням положень підпункту 3 пункту 11 Постанови Кабінету Міністрів України від 28.05.2008р. № 530 «Деякі питання соціального захисту окремих категорій громадян» (надалі - постанова № 530), а саме показника зарплатні за 2007р. - 1197 грн. 91 коп.

Відповідно до п.2 ч.1 ст. 1832 КАС України справа розглянута в порядку скороченого провадження.

Суд , дослідивши письмові матеріали справи, вважає позовні вимоги не обгрунтованими та у задоволенні позову відмовляє з наступних підстав.

Судом встановлено, що позивач знаходиться на обліку, отримає пенсію за віком та продовжує працювати, на підставі чого у 2010р. в нього виникло право на перерахунок пенсії за стажем роботи та по заробітній платні, у зв*язку з чим, він звернувся до Фонду... з заявою про перерахунок пенсії у травні 2010р.

Відповідно до ч.4 ст. 42 Закону № 1 в редакції, що діяла з 07.12.2006р., у разі якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, проводиться перерахунок пенсії з урахуванням страхового стажу після призначення пенсії. Кожний наступний перерахунок пенсії провадиться не раніш як через два роки після попереднього перерахунку з урахуванням страхового стажу після призначення пенсії. Перерахунок пенсії здійснюється із заробітної плати (доходу), з якої була обчислена пенсія, або за період страхового стажу, зазначені в ч. 1 ст. 40 цього Закону.

Законом України від 19.12.2006р. «Про державний бюджет на 2007 рік» (надалі - Закон № 2) дію ч.4 ст. 42 Закону № 1 зупинено на 2007 рік.

Згідно підпункту «б» підпункту 10 пункту 35 розділу II «Внесення змін до деяких законодавчих актів України» Закону України від 28.12.2007р. «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (надалі - Закон № 3) ч.4 ст. 42 Закону № 1 була викладена в новій наступній редакції: «У разі якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, проводиться перерахунок пенсії з урахуванням не менше ніж 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. Перерахунок пенсії здійснюється із заробітної плати (доходу), з якої була обчислена пенсія. За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати за періоди страхового стажу, зазначені в ч.1 ст. 40 цього Закону, із застосуванням показника середньої заробітної плати працівників в середньому на одну застраховану особу в цілому по Україні, з якої сплачено страхові внески та яка відповідно до цього Закону враховується для обчислення пенсії, за календарний рік, що передує року перерахунку пенсії.

Проте, рішенням Конституційного Суду України від 22 травня 2008р. № 10-рн/2008 зміни, внесені до вказаного підпункту «б»... визнано такими, що не відповідають Конституції України, с неконституційними і на час звернення позивача, до Фонду... з заявою про перерахунок пенсії не були чинними, а діяла редакція Закону № 1, яка не містила в собі вимоги до відповідача про застосування для перерахунку пенсії позивача показника зарплатні... у сумі 1650 грн. 43 коп.

Пунктом 1 ч.1 ст. 92 Конституції України передбачено, що виключно законами України визнаються права та свободи людини і громадянина, гарантії цих прав та свобод.

Ст. 19 Конституції України встановлено, що правовий порядок в Україні грунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. За ч.2 тої ж статті органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов*язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до п.5 постанови Пленуму Верховного Суду України № 9 від 01.11.1996 року «Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя», якщо при розгляді справи буде встановлено, що нормативно- правовий акт, який підлягав застосуванню, не відповідає чи суперечить законові, суд зобов*язаний застосувати закон, який регулює ці правовідносини.

Згідно підпункту 3 пункту 11 постанови № 530... у разі коли застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, проводиться перерахунок пенсії з урахуванням не менш як 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. Перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати (доходу), з якої була обчислена пенсія. За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати за період страхового стажу, зазначені в ч.І ст. 40 Закону № 1, із застосуванням показника зарплатні...

Тобто фактично в постанові № 530... відтворена редакція ч.4 ст. 42 Закону № 1, яка визнана неконституційною і таким чином, умови перерахунку пенсії, визначені в підпункті 3 п.11 постанови № 530..., не відповідають умовам, викладеним в ст.. 40, ч.4 ст. 42 Закону № 1, яка відновила свою дію з 22 травня 2008р.

Тобто, виходячи з пріоритетності законів над підзаконними актами, якою є наведена вище постанова № 530..., у спірних правовідносинах застосуванню підлягає Закон № 1 в редакції 07.12.2006р.

Таким чином, на час звернення позивача до Фонду... про перерахунок пенсії у зв*язку із закінченням 24 календарних місяців додаткового страхового стажу, діяла редакція Закону № 1 від 7 грудня 2006р., яка не містила в собі вимог про застосування для перерахунку пенсії позивача показника зарплатні...

За таких обставин підстав для задоволення позовних вимог не має, а тому суд відмовляє у його задоволенні.

На підставі вище викладеного, керуючись ст. 42 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", ст. ст. 5, 10, 11, 70, 1832, 256 КАС України суд, -

ПОСТАНОВИВ:

В задоволенні адміністративного позову ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду в Приморському районі м. Маріуполя Донецької області про визнання неправомірними дій відповідача та зобов*язання його здійснити перерахунок та виплату пенсії відповідно до ст.. 40 та ч.4 ст. 42 Закону України «Про загальнообов*язкове державне пенсійне страхування», із застосуванням показника середньомісячної заробітної платні в середньому на одну особу в цілому по Україні за 2009 рік (1650 грн. 43 коп.) - відмовити.

На постанову може бути подана апеляційна скарга протягом 10 днів з дня отримання копії постанови до Донецького апеляційного адміністративного суду через Приморський райсуд м. Маріуполя.

Джерело: ЄДРСР 68840809
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку