open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 450/1044/17 Провадження № 2-а/450/95/17

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 липня 2017 року Пустомитівський районний суд Львівської області в складі:

головуючого - судді Данилів Є.О.

при секретарі Курпіта П.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Пустомити адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до керівника Пустомитівського ВДРАЦС ГТУЮ у Львівській області про визнання дій протиправними та зобов'язання до вчинення дій,-

встановив:

13.04. 2017 року до Пустомитівського районного суду Львівської області надійшла позовна заява ОСОБА_1 до керівника Пустомитівського ВДРАЦС ГТУЮ у Львівській області про визнання дій протиправними та зобов'язання до вчинення дій. У позовній заяві позивач просить суд зобов'язати Пустомитівський РВ ДРАЦС ГТУЮ у Львівській області внести зміни в актовий запис № 15 складений ІНФОРМАЦІЯ_1 року про народження ОСОБА_1, а саме у графі відомості про матір виправити його (матері) національність з «українка» на «полька»

Позивач у позовній заяві як на підстави для задоволення заявлених позовних вимог покликається на наступні обставини:

ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 року. Із свідоцтва про його народження слідує, що батьками позивача були ОСОБА_2 «українець» та ОСОБА_3 «українка». В свідоцтві про народження рідної сестри позивача зазначено в графі мати ОСОБА_3 «полька». Позивач ОСОБА_1 все життя виховувався в польських традиціях матір'ю, яка була полькою та дотримується їх, підтримує зв'язки із католицькою громадою та своєю родиною в Польщі, в такому ж дусі виховує своїх дітей.

На підставі наведеного позивач просить суд позов задоволити.

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з'явився, проте подав суду письмову заяву у якій просить суд розглядати адміністративну справу без його участі, заявлені позовні вимоги підтримує.

Представник відповідача Пустомитівський РВ ДРАЦС ГТУЮ у Львівській області у судове засідання не з'явився, проте подав суду письмове клопотання про розгляд справи без його участі, при вирішенні спору покладається на розсуд суду.

Згідно ч. 1 ст. 41 КАС України фіксування судового процесу технічними засобами не здійснюється.

Проаналізувавши матеріали адміністративної справи, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, судом встановлено наступні обставини, що мають значення для правильного вирішення справи:

ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 року, актовий запис № 15 складений бюро ЗАГС с. Пустомити, що стверджується Свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1. Із Свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 також слідує, що батьками позивача були ОСОБА_2 «українець» та ОСОБА_3 «українка». Із Свідоцтва про народження ОСОБА_5 (серія НОМЕР_2) слідує, що її батьками були ОСОБА_2 «українець» та ОСОБА_3 «полька». Зазначені докази вказують на те, що позивач ОСОБА_1 та ОСОБА_5 є рідними братом та сестрою.

Відповідно до ст. 300 ЦК України фізична особа має право на збереження своєї національності, культурної, релігійної, мовної самобутності, а також на правильний вибір форм та способів прояву своєї індивідуальності, якщо вони не заборонені законом та не суперечать моральним засадам суспільства. Відповідно до ст. 11 Закону України "Про національні меншини в Україні" громадяни України мають право вільно обирати та відновлювати свою національність. Згідно з п. 1 ч. 2 Прикінцевих положень СК України Розділ V "Акти громадянського стану" КпШС України зберігає свою чинність в частині, що не суперечить цьому Кодексу, до прийняття спеціального закону. Так, відповідно до ст. 161 Кодексу про шлюб і сім'ю України виправлення помилок і внесення змін у записи актів громадянського стану при наявності достатніх підстав і при відсутності спору між заінтересованими особами проводиться органами реєстрації актів громадянського стану. Відмова органів реєстрації громадянського стану виправити або змінити запис може бути оскаржена до суду. При наявності спору між заінтересованими особами виправлення запису проводиться на підставі судового рішення.

Відносини, пов'язані з проведенням державної реєстрації актів цивільного стану, внесенням до актових записів цивільного стану змін, їх поновленням і анулюванням, а також засади діяльності органів державної реєстрації актів цивільного стану врегульовано ЗУ «Про державну реєстрацію актів цивільного стану». Відповідно до ч. 1 ст. 2 цього ж Закону актами цивільного стану є події та дії, які нерозривно пов'язані з фізичною особою і започатковують, змінюють, доповнюють або припиняють її можливість бути суб'єктом цивільних прав та обов'язків. Державна реєстрація актів цивільного стану проводиться відповідно до цього Закону, Цивільного та Сімейного кодексів України та інших актів законодавства органами державної реєстрації актів цивільного стану (ч. 2 ст. 3 ЗУ «Про державну реєстрацію актів цивільного стану»).

Згідно ч. 1 ст. 6 ЗУ «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» відділи державної реєстрації актів цивільного стану проводять державну реєстрацію народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті, вносять зміни до актових записів цивільного стану, поновлюють та анулюють їх; формують Державний реєстр актів цивільного стану громадян, ведуть його, зберігають архівний фонд; здійснюють відповідно до законодавства інші повноваження. Статтею 9 ЗУ «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» передбачено, що державна реєстрація актів цивільного стану проводиться з метою забезпечення реалізації прав фізичної особи та офіційного визнання і підтвердження державою фактів народження фізичної особи та її походження, шлюбу, розірвання шлюбу, зміни імені, смерті. Державна реєстрація актів цивільного стану проводиться шляхом складення актових записів цивільного стану. Актовий запис цивільного стану - це документ органу державної реєстрації актів цивільного стану, який містить персональні відомості про особу та підтверджує факт проведення державної реєстрації акта цивільного стану. Згідно ч.ч. 3, 4 ст. 22 ЗУ «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» заява про внесення змін до актового запису цивільного стану подається до відповідного органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем проживання заявника, а у випадках, передбачених законодавством, - за місцем зберігання актового запису цивільного стану. Зміни до актового запису цивільного стану вносяться відділом державної реєстрації актів цивільного стану за місцем зберігання відповідного актового запису.

Згідно п. 1.1 "Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання", затверджених наказом Міністерства юстиції України від 12.01.2011 року N 96/5 і зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 14 січня 2011 р. за № 55/18793 (далі - Правила), внесення змін до актових записів цивільного стану, які складено органами державної реєстрації актів цивільного стану України, проводиться відділами державної реєстрації актів цивільного стану районних, районних у містах, міських (міст обласного значення), міськрайонних управлінь юстиції у випадках, передбачених чинним законодавством. Пунктом 2.12 Правил, передбачено, що на підставі зібраних документів та за наслідками перевірки відділ державної реєстрації актів цивільного стану складає обґрунтований висновок про внесення змін до актового запису (або декількох актових записів) цивільного стану або про відмову в цьому за встановленою формою. У разі відмови у внесенні змін до актового запису цивільного стану у висновку мають бути чітко вказані причини відмови та зазначено про можливість її оскарження в судовому порядку.

Відповідно до пп. 2.13.2 п. 2.13 Правил № 96, підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є постанова адміністративного суду. Відповідно до абз. 4 п.7 Постанови Пленуму-Верховного суду України «Про практику розгляду судами справ про встановлення неправильності запису в актах громадянського стану» №12 від 17 липня 1995 року, питання щодо встановлення неправильності в актовому записі про народження, зокрема, щодо доповнення відомостей про національність та громадянство батьків, суд вирішує на підставі письмових (архівних матеріалів; відомостей, які містяться в паспорті; довідок з місця роботи, навчання, проживання; військових, профспілкових, інших посвідчень тощо) та інших доказів, що з достовірністю підтверджують заявлену вимогу.

З аналізу встановлених вище обставин справи в сукупності із зазначеними нормами закону слідує, що актовий запис № 15, складений ІНФОРМАЦІЯ_1 року про народження ОСОБА_1, у частині національності матері є не вірним, оскільки національність матері позивача зазначено, як «українка», в той час коли позивачем представлено суду незаперечні докази приналежності матері позивача до польської національності. В свою чергу, із урахуванням ст. 300 ЦК України, ст. 11 Закону України "Про національні меншини в Україні» суд вважає обґрунтованим той факт, що позивач, як і його мати, належить до польської національності.

На підставі наведеного, суд вважає, що позовні вимоги заявлені позивачем обґрунтовані, відтак підлягають задоволенню.

Керуючись ст.ст. 8 - 12, 17, 69 - 71, 94, 159 - 163, 167 КАС України, суд,-

постановив:

позовні вимоги ОСОБА_1 - задоволити.

Зобов'язати Пустомитівський РВ ДРАЦС ГТУЮ у Львівській області внести зміни в актовий запис № 15 складений ІНФОРМАЦІЯ_1 року про народження ОСОБА_1, а саме у графі відомості про матір виправити його (матері) національність з «українка» на «полька».

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Постанова може бути оскаржена протягом десяти днів з дня її проголошення до Львівського адміністративного апеляційного суду. Якщо постанову було постановлено у письмовому провадженні або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя

Є

. О. Данилів

Джерело: ЄДРСР 68772327
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку