open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 681/990/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

05 вересня 2017 р. Полонський районний суд

в складі:

головуючого – судді Горгулько Н.А.,

при секретарі– Олійник Л.А.,

за участю позивача ОСОБА_1В, її представника ОСОБА_2, представників відповідача – ОСОБА_3 та ОСОБА_4,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Полонне цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_5 про визнання часток в праві спільної сумісної власності та визнання права власності на спадкове майно,

в с т а н о в и в:

В липні 2017 року позивач ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до відповідача ОСОБА_5, в якому просила суд припинити право спільної сумісної власності ОСОБА_5 та ОСОБА_6 на домоволодіння, яке розташоване по вул.Коцюбинського, 5 в с.Кустівці Полонського району; встановити право спільної часткової власності ОСОБА_5 та ОСОБА_6 на це домоволодіння в рівних частках за кожним співвласником по ? частині кожному; визнати спадковим майном ? частину цього домоволодіння та визнати за позивачем, як спадкоємцем першої черги, право власності на ? частку спадкового цього майна в порядку спадкування за законом після смерті її матері - ОСОБА_6, яка померла 19 березня 2016 р.

В обгрунтування позовних вимог вказувала на те, що 19 березня 2016 р. померла її мама ОСОБА_6 Після її смерті відкрилась спадщина, яка складається з ? частини будинку № 5, Полонського району Хмельницької області. Позивач та її батько - ОСОБА_5 прийняли спадщину після смерті ОСОБА_6, так як на день смерті проживали у вищевказаному будинку. В червні 2017 року ОСОБА_1 звернулася в нотаріальну контору для прийняття спадщини. Однак, 06.07.2017 року у вчиненні нотаріальних дій позивачу було відмовлено в зв’язку з тим, що право власності на житловий будинок (чи його частку) за ОСОБА_6 не зареєстровано. Оскільки іншого шляху успадкувати частину майна після смерті матері немає, позивач змушена звернутись до суду.

В судовому засіданні позивач та її представник ОСОБА_2 вимоги позовної заяви підтримали, просили позов задоволити. Позивач пояснила, що з народження і до цього часу вона проживає у вказаному будинку. Оскільки право власності на цей будинок зареєстроване лише на батька, вона позбавлена можливості прийняти спадщину.

Представники відповідача ОСОБА_3 позов не визнав та вказав, що ОСОБА_6 не мала права власності на вказаний будинок, тому немає підстав для задоволення позову, ОСОБА_4, яка є рідною сестрою позивача, вказувала, що відповідач дійсно проживає у вказаному будинку і вона має право лише на ? частину цього будинку.

Заслухавши сторони, дослідивши письмові докази, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача підлягають до задоволення частково з наступних підстав.

Судом встановлені наступні факти та відповідні їм правовідносини.

19 березня 2016 р. померла ОСОБА_6 (свідоцтво про народження І-БВ №287418 а.с.5), яка, відповідно до свідоцтва про народження (а.с.6) являється мамою ОСОБА_7, батьком якої є ОСОБА_5

Відповідно до даних свідоцтва про укладення шлюбу (а.с.7) ОСОБА_7 01.05.1993 року уклала шлюб з ОСОБА_1 та змінила прізвище на ОСОБА_1.

Відповідно до рішення №32 від 29 вересня 2009 року виконавчого комітету Кустовецької сільської ради за ОСОБА_5 визнано право власності на житловий будинок по вул.Коцюбинського, буд.5 (а.с.8).

На підставі даного рішення видано свідоцтво про право приватної власності на вказаний будинок 11.12.2009 р. (а.с.9).

Відповідно до ч.1 ст.60 ЦПК України, кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ч.1 ст.61 ЦПК України, обставини, визнані сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі, не підлягають доказуванню.

Відповідно до ч.3 ст.61 ЦПК України, обставини, встановлені судовим рішенням у цивільній, господарській або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Рішенням Полонського районного суду від 26 червня 2017 року (а.с.14) встановлено, що ОСОБА_5 та ОСОБА_6 як подружжя в період з 1970 по 1979 роки побудували будинок із господарськими спорудами, що розташований в с. Кустівці по вул. Коцюбинського № 5. Дане дворогосподарство відносилось до суспільної групи – робітничий двір. Домоволодіння, на яке ОСОБА_5 видано свідоцтво про право власності, побудоване в період його шлюбу з ОСОБА_6 за спільні кошти, за суспільною групою на період будівництва відносилось до робітничого двору, що не заперечується сторонами, а тому воно є спільною сумісною власністю вказаного подружжя, незважаючи на те, що в свідоцтві про право власності зазначений власником лише ОСОБА_5

Відповідно до ст.1261 ЦК України, у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Відповідно до ч.3 ст.1268 ЦК України, спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

Відповідно до даних довідки №660 від 06.12.2016 р. ОСОБА_1 дійсно зареєстрована і постійно проживала на день смерті її матері ОСОБА_6 за адресою: с.Кустівці, вул.Коцюбинського,5. Крім того, з даної довідки слідує, що і відповідач також на день смерті ОСОБА_6 проживав у цьому будинку. (а.с12)

Таким чином, позивач ОСОБА_1 та відповідач ОСОБА_5 є спадкоємцями першої черги після смерті ОСОБА_6 та прийняли спадщину відповідно до вимог ч.3 ст.1268 ЦК України.

Постановою №73/02-31 від 6 липня 2017 року (а.с.15), у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом після смерті ОСОБА_6 на їм’я її доньки, яка є спадкоємицею за законом на ? частку спадкового майна, яке складається з ? частки у праві власності на житловий будинок з господарськими будівлями відмовлено у зв’язку відсутністю документу, який підтверджував би право власності ОСОБА_6 на ? частину цього будинку.

Так як, будинок №5 по вул.Коцюбинського в с.Кустівці є спільною власністю подружжя ОСОБА_6, ? його частину слід визнати майном, яке підлягає спадкуванню після смерті спадкодавця.

Оскільки позивач являється спадкоємцем першої черги за законом після смерті матері, слід визнати за нею право власності на ? частину спадкового майна після смерті її матері ОСОБА_6, тобто на ? частину будинковолодіння.

В решті позовних вимог слід відмовити, оскільки припинити спільну сумісну власність з визначенням часток за померлою людиною неможливо.

На підставі викладеного, керуючись cт. ст. 10, 11, 62, 212-215 ЦПК України,ст.ст.1261,1268 ЦК України, суд,-

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 задоволити частково.

Визнати ? частину домоволодіння №5 по вул.Коцюбинського в с.Кустівці Полонського району Хмельницької області майном, яке підлягає успадкуванню після смерті ОСОБА_6.

Визнати право власності на нерухоме майно –1/4 частину житлового будинку з надвірними спорудами, що розміщенні в с. Кустівці по вул. Коцюбинського, будинок № 5, Полонського району Хмельницької області за ОСОБА_1 жителькою с. Кустівці, вул. Коцюбинського, 5, Полонського району Хмельницької області.

В решті позовних вимог відмовити.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не буде подано.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Хмельницької області шляхом подання до Полонського районного суду апеляційної скарги протягом десяти днів після його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Полонського

районного суду ОСОБА_8

Джерело: ЄДРСР 68699984
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку