open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Провадження№ 2/1522/11080/12

Справа № 1522/23172/12

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 грудня 2012 року м. Одеси

Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді - Домусчі Л.В.,

при секретарі - Герасименко Ю.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Кредитної спілки «Україна»про стягнення заборгованості по внеску, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач 02.10.2012 року звернувся до Приморського районного суду м. Одеси з позовом до Кредитної спілки «Україна»про стягнення заборгованості по пайовому внеску в розмірі 62 782 грн., обґрунтовуючи свої вимоги тим, що 10 грудня 2007 року він написав заяву про вступ до кредитної спілки та став членом кредитної спілки «Україна». На підставі того, що він вніс пайовий внесок в розмірі 25 000 гривень терміном на 12 місяців, тобто до 10 грудня 2008 року з нарахуванням та виплатою вкладнику процентів, нарахованих на внесок, в розмірі 27% річних від загальної суми внесеної вкладником йому було видано свідоцтво «про внесення додаткового пайового внеску до кредитної спілки» № ГО-101207Т від 10.12.2007 року. Також позивач вніс до основного внеску, додатковий внесок, а саме 06.02.2008 року внесок у розмірі 2000 грн.. Таким чином загальна сума пайового внеску становила 27 000 грн.. Позивач також зазначає, що 10.12.2008 року він звернувся до кредитної спілки з приводу повернення внеску та процентів по ньому, але працівник кредитної спілки йому усно повідомила, що виплати по внескам будуть проводитися в лютому-березні 2009 року. На прохання керівництва кредитної спілки позивач написав заяву про продовження строку дії договору по внеску строком дії на 3 місяці, але навіть на дату розрахунку 10.03.2009 року грошові кошти повернуто не було. 05 травня позивач звертався до керівництва кредитної спілки з заявою про вихід із членства кредитної спілки та поверненням йому коштів, але кошти повернуті не були. Позивач також просить стягнути з відповідача витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи в розмірі 120 грн..

До теперішнього часу відповідач не повернув суму додаткового внеску та нарахування по ньому позивачу, тим самим порушив умови які зазначені у свідоцтві.

У зв’язку з неналежним виконанням зобов’язань у відповідача перед позивачем утворилась заборгованість, загальна сума якої становить 62 782 грн..

Позивач у судове засідання не з’явився, але 17.10.2012 р. надав до суду заяву, згідно якої просить розглядати справу за його відсутністю у якій також зазначив, що позовні вимоги підтримує.

Представник відповідача у судове засідання не з’явився, про час і місце судового засідання був повідомлений належним чином, поважних причин неявки суду не представив, тим самим позбавив суд вислухати його пояснення та думку по суті.

Суд, у зв’язку з неявкою відповідача та неповідомленням про поважні причини такої неявки в судове засідання, ухвалив слухати справу у відсутності відповідача, згідно ч.4 ст.169 ЦПК України у порядку ст. ст. 224-225 ЦПК України при заочному розгляді справи на підставі наявних у справі доказів.

Суд, дослідивши та проаналізувавши матеріали справи вважає, що позовні вимоги позивача не підлягають задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що 10 грудня 2007 року ОСОБА_1 став членом Кредитної спілки «Україна»та отримав на своє ім’я членську книжку №6145 (а.с.12). На підставі того, що позивач вніс додатковий пайовий внесок в розмірі 25 000 гривень терміном на 12 місяців, тобто до 10 грудня 2008 року з нарахуванням та виплатою вкладнику процентів, нарахованих на внесок, в розмірі 27% річних від загальної суми внесеної вкладником йому було видано свідоцтво «про внесення додаткового пайового внеску до кредитної спілки»№ ГО-101207Т від 10.12.2007 року, що підтверджується квитанцією до прибуткового касового ордеру № ГО-101207059 від 10.12.2007 року, терміном на 12 місяців, тобто до 10 грудня 2008 року з нарахуванням та виплатою вкладнику процентів, нарахованих на внесок, в розмірі 27 % річних від загальної суми внесеної вкладником (а.с.9-11). Також позивач 06 лютого 2012 року вніс до основного внеску, додатковий внесок у розмірі 2000 грн., що підтверджується квитанцією до прибуткового касового ордеру № ГО-060208033 від 06.02.2008 року (а.с.11). Згідно заяви позивача від 10.12.2008 року вбачається, що позивач продовжив строк дії додаткового пайового внеску у розмірі 27 000 грн. терміном на три місяці, тобто до 10.03. 2009 року. Таким чином строк дії внесеного пайового внеску закінчився 10.03.2009 року. 05.05.2009 року позивач звертався до кредитної спілки «Україна»з письмовою заявою у якій зазначив, що просить повернути суму внеску згідно свідоцтва «про внесення додаткового пайового внеску до кредитної спілки»№ ГО-101207Т від 10.12.2007 року.

Зі змісту п.1 Свідоцтва «про внесення додаткового пайового внеску до кредитної спілки»№ ГО-101207Т від 10.12.2007 року встановлено, що член спілки вносить кошти, як додатковий пайовий внесок.

Пунктом 2 зазначеного Свідоцтва передбачене, що союз зобовязується прийняти додатковий пайовий внесок, нарахувати та розподілити на нього дохід.

Пунктом 9 зазначеного Свідоцтва встановлено, що член спілки має право достроково отримати додатковий пайовий внесок у разі припинення його членства у спілці та на підставі заяви члена спілки.

В пункті адреса та реквізити сторін Свідоцтва, є підписи представника відповідача та позивача.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про кредитні спілки»та ст. 2.1. Статуту Кредитної спідки «Україна», кредитна спілка це неприбуткова організація, заснована фізичними особами на кооперативних засадах з метою задоволення потреб її членів у взаємному кредитуванні та наданні фінансових послуг за рахунок об’єднаних грошових внесків членів кредитної спілки.

Статтею 14 Закону передбачене, що до виключеної компетенції загальних зборів членів кредитної спілки належить зокрема затвердження річних результатів діяльності кредитної спілки; прийняття рішення про збільшення пайового капіталу кредитної спілки шляхом збільшення розміру обовязкового пайового внеску або внесення додаткових пайових внесків; прийняття рішення про порядок розподілу доходу та покриття збитків кредитної спілки.

Згідно ст. 19 Закону, майно кредитної спілки формується за рахунок: вступних, обовязкових пайових та інших внесків членів кредитної спілки (крім внесків (вкладів) на депозитні рахунки). Майно кредитної спілки є її власністю. Кредитна спілка володіє, користується та розпоряджається належним їм майном відповідно до закону та свого статуту.

Відповідно ст. 20 Закону пайовий капітал кредитної спілки формується за рахунок обовязкових та додаткових пайових членських внесків членів кредитної спілки.

Таким чином, додатковий пайовий внесок члена кредитної спілки не є вкладом на депозитний рахунок, тому є власністю спілки.

Статтею 21 Закону встановлене, що кредитна спілка має право самостійно встановлювати: розмір плати (процентів), які розподіляється на пайові членські внески. Нерозподілений доход, що залишається у розпорядженні кредитної спілки за підсумками фінансового року, розподіляється за рішенням загальних зборів, у тому числі між членами кредитної спілки, пропорційно розміру їх пайових внесків у вигляді відсотків (процентів).

При цьому, в першу чергу відбувається необхідне поповнення капіталу та резервів. Сума доходу, яка розподіляється на додаткові пайові членські внески, визначається з дотриманням умови, що доходність додаткових пайових членських внесків не може перевищувати більш ніж у два рази середньозважену процентну ставку доходності внесків (вкладів) членів кредитної спілки на депозитних рахунках за їх наявності. Решта доходу, що залишилася після формування капіталу і резервів та розподілу на додаткові пайові членські внески, розподіляється на обовязкові пайові членські внески. Збитки господарської діяльності Кредитної спілки покриваються у порядку, який визначається загальними зборами кредитної спілки відповідно до цього Закону та нормативно-правовими актами Уповноваженого органу.

Відповідно до п. 2.1.3 «Положення про фінансові нормативи діяльності та критерії якості системи управління кредитних спілок та обєднаних кредитних спілок», затвердженого Розпорядженням Держфінпослуг України від 16.01.2004 року № 7 та зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 03 лютого 2004 року за № 148\8747, повернення додаткового пайового внеску провадиться в порядку, передбаченому статутом кредитної спілки, але не пізніше ніж через один місяць після прийняття загальними зборами або спостережною радою кредитної спілки відповідного рішення. Рішенням загальних зборів за умовами, якщо така можливість передбачена статутом кредитної спілки, може бути встановлена обовязковість внесення всіма членами кредитної спілки з визначеною періодичністю певної суми додаткового пайового внеску, який повертається виключно в разі припинення членства в кредитній спілці. Додаткові пайові внески залучаються на бездоговірній основі.

Пунктом 2.1.4 вищевказаного Положення, передбачене, що за підсумками фінансового року нерозподілений дохід, що залишається у розпорядженні кредитної спілки, розподіляється між членами кредитної спілки пропорційно розміру їх пайових внесків у вигляді відсотків (процентів) у порядку, визначеному загальними зборами кредитної спілки. Крім цього протягом року на додаткові пайові внески може розподілятися дохід, у вигляді плати (процентів), в порядку та періодичністю, визначеними загальними зборами членів кредитної спілки.

Умови залучення, повернення додаткових пайових внесків та умови розподілу доходу у вигляді плати (процентів) протягом року або розподілу нерозподіленого доходу за підсумками фінансового року на ці внески є однаковими для всіх членів кредитної спілки.

Згідно до ст. 10 вищевказаного Закону, днем припинення членства у кредитній спілці вважається день прийняття загальними зборами членів кредитної спілки або спостереженою радою кредитної спілки відповідного рішення. Повернення обовязкового пайового та інших внесків, крім вступного внеску, провадиться в порядку, передбаченому статутом кредитної спілки, але не пізніше ніж через один місяць після прийняття загальними зборами або спостереженою радою кредитної спілки відповідного рішення.

Статтею 11 Закону, члени кредитної спілки мають право вийти з членів кредитної спілки в порядку, передбаченому цим законом та статутом кредитної спілки.

Внесені позивачем кошти додаткового пайового внеску в кредитну спілку є майном, що належить спілці та вона володіє, користується й розпоряджається належним їм майном на підставі статуту та норм діючого законодавства України.

Вказане свідоцтво про внесення позивачем додаткового пайового внеску, підтверджує наявність саме додаткового пайового внеску та не є договором (угодою) між позивачем та спілкою. Тому, між сторонами на підставі свідоцтва не виникли договірні права та обовязки, щодо коштів додаткового пайового внеску.

Актами цивільного законодавства є закони України, які приймаються відповідно до Конституції України та Цивільного Кодексу України (абзац 2 частини 2 статті 4 ЦК України).

Згідно ч.3 ст.11 та ч.1 ст.14 ЦК України, зобовязання спілки перед позивачем, щодо коштів додаткового пайового внеску виникли та підлягають виконанню в межах встановлених нормами вказаних актів цивільного законодавства та прийнятого на їх підставі Статуту спілки.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 не звертався до кредитної спілки «Україна»з заявою про вихід з членів спілки, органами управління спілки питання щодо виходу позивача з членів спілки та видачі йому коштів додаткового пайового внеску не розглядалось та не приймалось.

Також позивачем не доведено, що за результатами діяльності спілки у 2007-2010 роках був дохід, який за рішенням загальних зборів був розподілений на додаткові пайові членські внески у відповідних процентах зі сплатою за рік чи з іншою періодичністю.

За таких обставин суд з'ясувавши обставини справи та давши належну оцінку зібраним доказам, дійшов до обґрунтованого висновку про наявність правових підстав для відмови позивачу у задоволені позову.

Вказані висновки суду відповідають зібраним у справі доказам, яким судом дана належна оцінка, правильно визначена юридична природа правовідносин що виникли і закон, який їх регулює.

Керуючись ст.ст. 1, 3, 10, 11, 15, 60, ст.169, 208, 209, 212-215, 224-226 ЦПК України; ст.ст. 11, 14 ЦК України, ст. 1, 10, 11, 14, 19, 20, 21 Закону України «Про кредитні спілки»; п. 2.1.3 та п.2.1.4 Положення «Про фінансові нормативи діяльності та критерії якості системи управління кредитних спілок та об’єднаних кредитних спілок», -

В И Р І Ш И В:

У задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 до Кредитної спілки «Україна»про стягнення заборгованості по внеску –відмовити у повному обсязі.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Апеляційна скарга на заочне рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення, згідно ч.1 ст. 294 ЦПК України .

Рішення суду набирає законної сили відповідно до загального порядку, встановленого ЦПК України.

Суддя: Домусчі Л.В.

11.12.2012

Джерело: ЄДРСР 68647516
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку