open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 серпня 2017 р.

Справа № 909/719/17

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Гриняк Б.П. , секретар судового засідання Михайлюк А.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Заступника керівника Коломийської місцевої прокуратури ( бульвар Лесі Українки , 47 , м. Коломия , 78200 ) в інтересах держави в особі Івано-Франківської обласної державної адміністрації , вул. Грушевського , 21 , м. Івано-Франківськ , 76004

до відповідача: Белелуйської сільської ради, вул. Б. Хмельницького, 2, с. Белелуя, Снятинського району , Івано-Франківської області

про: повернення ( передачу) земельної ділянки площею 2,9 га до земель лісового фонду Івано-Франківської ОДА

за участю:

Прокурор : Паньків П.Д., (посвідчення № 041791 від 01.03.2016р. ) ;

Від позивача - не з'явились ;

Від відповідача ОСОБА_1 ( довіреність №21 від 21.08.2017р. ) представник НОМЕР_1 від 23.11.1999р.;

ОСОБА_2 (НОМЕР_2 від 26.02.1997р. )- сільський голова рішення № 1-1/2015 від 01.12.2015р.;

ВСТАНОВИВ : Заступник керівника Коломийської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Івано-Франківської обласної державної адміністрації звернувся до господарського суду Івано-Франківської області з позовом до Белелуйської сільської ради про повернення ( передачу) земельної ділянки площею 2,9 га до земель лісового фонду Івано-Франківської ОДА.

Прокурор в судовому засіданні підтримав позовні вимоги з підстав викладених у позовній заяві просить суд позов задовольнити.

В обґрунтування заявлених позовних вимог , зазначає , що спірна лісова земельна ділянка площею 2,9 га , розташована за межами територій земель Белелуйської сільської ради , у комунальну власність органу місцевого самоврядування не передавалась, а отже фактичне використання та розпорядження нею сільською радою здійснюватись не може. Посилаючись на норми ст. 31 Лісового кодексу України та ст. 149 Земельного кодексу України вказує на те, що розпорядження спірною залісеною земельною ділянкою належить до Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

Івано-Франківська обласна державна адміністрація явки уповноваженого представника в судове засідання не забезпечила, хоча належним чином повідомлена про час та місце розгляду справи, причини неявки суду не повідомила.

Представники відповідача в судовому засіданні щодо позовних вимог не заперечили, письмового відзиву до суду не подали.

Розглянувши матеріали справи та дослідивши подані докази, суд встановив наступне:

ОСОБА_3 довідки Белелуйської сільської ради №01-40/219 від 23.06.2017 р., наданої першому заступнику керівника Коломийської місцевої прокуратури, за сільською радою числиться земельна ділянка орієнтовною площею 2,9 га, яка розташована в урочищі " Соківна" за межами населеного пункту с. Белелуя та відноситься до земель запасу графа " чагарники" Дана земельна ділянка залісена.

Зокрема, в даній довідці Белелуйська сільська ради повідомляє відсутність фінансових можливостей забезпечити охорону зазначеної земельної ділянки

Зазначена інформація органу місцевого самоврядування також підтверджується листом відділу Держгеокадастру у Снятинському районі №10-28-0.3-731/15-17 , згідно змісту якого за Белейською сільською радою у відповідності до статистичної форми 6-зем у графі "Ліси та інші лісовкриті площі" числяться 15, 2 га чагарників.

Відповідно до експертної грошової оцінки вартість вищезазначеної спірної земельної ділянки становить 2 030 000,00 грн.

22.06.2017 р. з метою уточнення місця розташування вищезазначеної земельної ділянки лісового фонду, складу лісових культур та стану лісових насаджень на ній, комісією в складі директора Снятинського спеціалізованого агролісництва , провідного інженера ДП "Коломийське лісове господарство" та голови Белелуйської сільської ради проведено огляд даної ділянки.

ОСОБА_3 огляду підтверджено факт відсутності земельної ділянки в матеріалах лісовпорядкування державного та комунального лісових господарств, відмічено склад та стан лісових насаджень на ній. Зокрема, вказано, що ділянка лісу створена на прибалковій території земель Белелуйської сільської ради в захисних цілях ( протиерозійні насадження) шляхом посадки лісових культур. Склад лісових культур - ялиця європейська, дуб червоний, черешня в першому ярусі та кущі свидини та спіреї Вагутта в другому ярусі.

З метою збереження лісових насаджень та подальшого проведення якісних лісогосподарських заходів комісією рекомендовано провести огляд земельної ділянки спеціалістом таксатором.

Таким чином, як вбачається з матеріалів справи, розташована на території Белелуйськоъ сільської ради лісова земельна ділянка площею 2,9 га у комунальну власність органу місцевого самоврядування не передавалась, а отже фактичне використання та розпорядження нею сільською радою здійснюватись не може.

Судом встановлено, що рішенням Івано-Франківської обласної ради №537-22/2001 від 18.10.2001 р. районним спеціалізованим агролісгоспам із земель запасу Івано-Франківської обласної ради надано у постійне користування земельні ділянки лісового фонду, які були у користуванні колишніх міжгосподарських лісгоспів.

Відповідно до рішення Снятинської районної ради від 11.03.1999 року Снятинському спеціалізованому районному лісництву районною радою передано в постійне користування розташовані на території Снятинського району земель ділянки лісового фонду загальною площею 1481 га, в тому числі 114 га на території Белелуйської сільської ради. Будь яких рішень чи розпоряджень про передачу земельної ділянки площею 2,9 га до Белелуйської сільської ради не виявлено.

Відповідно до ст. 1 Лісового кодексу України ліси України є її національним багатством і за своїм призначенням та місцем розташування виконують переважно водоохоронні , захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі, рекреаційні , естетичні виховні, інші функції та є джерелом для задоволення потреб суспільства в лісових ресурсах.

Усі ліси на території України, незалежно від того, на землях яких категорії за основним цільовим призначенням вони зростають, та незалежно від права власності на них, становлять лісовий фонд України і перебувають під охороною держави.

Земельні відносини, що виникають при використанні лісів, зазначено в ч. 2 ст. 3 Земельного кодексу України, регулюються цим Кодексом, нормативно-правовими актами про ліси, якщо вони не суперечать цього Кодексу.

ОСОБА_3 ст. 55 Земельного кодексу України до земель лісогосподарського призначення належать землі вкриті лісовою рослинністю, а також не вкриті лісовою рослинністю, нелісові землі, які надані та використовуються для потреб лісового господарства.

Відповідно до ст. 56 цього ж Кодексу землі лісогосподарського призначення можуть перебувати у державній, комунальній та приватній власності.

ОСОБА_3 частини першої ст. 8 Лісового кодексу України у державній власності перебувають усі ліси України, крім лісів, що перебувають у комунальній або приватній власності.

Відповідно до ч. 1та 2 ст. 9 Лісового кодексу України у комунальній власності перебувають ліси в межах населених пунктів , крім лісів, що перебувають у державній або приватній власності. У комунальній власності можуть перебувати й інші ліси, набуті або віднесені до об'єктів комунальної власності в установленому законом порядку.

Як визначено в ст. 11 Лісового кодексу України право комунальної власності на ліси набувається при розмежуванні в установленому законом порядку земель державної і комунальної власності та з інших підстав , не заборонених законом.

Судом встановлено, що розташована на території Белелуйської сільської ради спірна лісова земельна ділянка площею 2,9 га у комунальну власність органу місцевого самоврядування не передавалась, будь яких рішень чи розпоряджень про передачу даної земельної ділянки до Белелуйської сільської ради не приймалось, а отже фактичне використання та розпорядження нею сільською радою здійснюватись не може.

Відповідно до ст. 21 Закону України " Про місцеві державні адміністрації" місцеві державні адміністрації розпоряджаються землями державної власності відповідно до закону.

ОСОБА_3 ст. 31 Лісового кодексу України до повноважень обласних державних адміністрацій належить передача у власність, надання у постійне користування для ведення лісового господарства земельних лісових ділянок, що перебувають у державній власності, на відповідній території, а також прийняття рішень про виділення в установленому порядку для довгострокового тимчасового користування лісами лісових ділянок, що перебувають у державній власності, на відповідній території, а також у межах міст обласного та республіканського значення.

ОСОБА_3 із частиною 6 ст. 149 Земельного кодексу України обласні державні адміністрації на їх території вилучають земельні ділянки державної власності, які перебувають у постійному користуванні, в межах міст обласного значення та за межами населених пунктів для всіх потреб , крім випадків, визначених частинами п'ятою і дев'ятою цієї статті.

Таким чином, розпорядження спірною залісеною земельною ділянкою належить до Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

В той же час, згідно ст. 57 Лісового кодексу України земельні ділянки лісогосподарського призначення за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування надаються в постійне користування спеціалізованим державним або комунальним лісогосподарським підприємствам, іншим державним і комунальним підприємствам , установам та організаціям, у яких створено спеціалізовані підрозділи для ведення лісового господарства.

Враховуючи , що на даний час спірна земельна ділянка віднесена до земель запасу Белелуйської сільської ради і фактично перебуває у використанні даного органу місцевого самоврядування, Івано-Франківська обласна державна адміністрація фактично позбавлена можливості передати її у користування відповідному спеціалізованому господарству.

Оскільки відповідач використовує спірну земельну ділянку без належних правових підстав, має місце потреба у спосіб , передбачений ст. 152 Земельного кодексу України , відновити становище земельної ділянки лісового фонду площею 2,9 га , яка фактично перебуває у розпорядженні Белелуйської сільської ради, та повернути її у державну власність.

ОСОБА_3 ст. 25 Лісового кодексу України основним завданням державного регулювання та управління у сфері лісових відносин є забезпечення ефективної охорони, належного захисту , раціонального використання та відтворення лісів.

Відповідно до ст. 57 Земельного кодексу України, земельні ділянки лісогосподарського призначення за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування надаються в постійне користування спеціалізованим державним або комунальним лісогосподарським підприємствам, а на умовах оренди - іншим підприємствам, установам та організаціям, у яких створені спеціалізовані лісогосподарські підрозділи, для ведення лісового господарства, спеціального використання лісових ресурсів і для потреб мисливського господарства, культурно-оздоровчих, рекреаційних, спортивних, туристичних цілей, проведення науково-дослідних робіт.

Використання відповідачем земель лісового фонду без належних правових підстав порушує права позивача, оскільки не дає йому можливості в реалізації його права, як розпорядника земельної ділянки, віднесеної до лісового фонду, тобто позбавляє його фактичного користування земельною ділянкою, яка вибула з його володіння.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає заявлені позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Відповідно до вимог ст. 49 ГПК України, судовий збір слід покласти на відповідача.

Керуючись ст.49, 82 -85 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Задовольнити позов Заступника керівника Коломийської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Івано-Франківської обласної державної адміністрації до Белелуйської сільської ради про повернення ( передачу) земельної ділянки площею 2,9 га до земель лісового фонду Івано-Франківської ОДА

Белелуйській сільській раді ( вул. Б. Хмельницького, 2, с. Белелуя, Снятинського району, Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ 20557443) повернути ( передати) земельну ділянку площею 2,9 га, яка розташована в урочищі "Соківна " за межами населеного пункту с. Белелуя та відноситься до земель запасу графа " чагарники" , до земель лісового фонду Івано-Франківської обласної державної адміністрації ( вул. Грушевського , 21, м. Івано-Франківськ , 76004).

Стягнути з Белелуйської сільської ради ( вул. Б. Хмельницького, 2, с. Белелуя, Снятинського району , Івано-Франківської області , код ЄДРПОУ 20557443) на користь Прокуратури Івано-Франківської області ( Грюнвальдська вул., 11, м. Івано-Франківськ, 76000, код 03530483) 1600,00 грн. ( одну тисячу шістсот гривень ) - судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 25.08.17

Суддя Гриняк Б.П.

Джерело: ЄДРСР 68478435
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку