open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 483/716/17

Провадження № 2/483/425/2017

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

03 липня 2017 року м. Очаків

Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області у складі:

головуючого – судді Куцарова В.І.,

за участю секретаря Басової Н.Г.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду в м.Очакові Миколаївської області цивільну справу за позовом ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ “ПРИВАТБАНК” до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором, -

У С Т А Н О В И В :

16 травня 2017 року публічне акціонерне товариство комерційний банк “ПРИВАТБАНК”(далі – ПАТ КБ “ПРИВАТБАНК”) звернулося до Очаківського міськрайонного суду Миколаївської області із зазначеним позовом до ОСОБА_1 Свої вимоги позивач обґрунтовував тим, що відповідно до укладеного договору № б/н від 03 червня 2008 року відповідачка отримала кредит у розмірі 5000,00 грн. у вигляді встановленого кредитного ліміту на платіжну картку зі сплатою відсотків за користування кредитом у розмірі 30,00% на рік на суму залишку заборгованості за кредитом з кінцевим терміном повернення, що відповідає дії картки. Публічне Акціонерне Товариство ОСОБА_2 "ПриватБанк" є правонаступником прав та обов`язків Закритого Акціонерного Товариства ОСОБА_2 "ПриватБанк", у зв`язку з чим, на підставі рішення загальних зборів від 30 квітня 2009 року змінено найменування позивача на ПУБЛІЧНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРСИТВО ОСОБА_2 "ПРИВАТБАНК". Щодо зміни кредитного ліміту ОСОБА_2 керується п.п.3.2, 3.3 Умов та Правил надання банківських послуг, де зазначено, що клієнт дає свою згоду, що кредитний ліміт встановлюється за рішенням Банку і Клієнт дає право Банку в буд-який момент змінити (зменшити або збільшити) кредитний ліміт. Підписання даного Договору є прямою і безумовною згодою Позичальника щодо умов прийняття буд-якого розміру Кредитного ліміту, встановленого Банком. Відповідачка підписом у заяві підтвердила свою згоду на те, що підписана заява разом з Умовами надання банківських послуг, Правилами користування платіжною карткою складає між нею та Банком Договір. ОСОБА_1 свої зобов'язання по договору не виконує. Її заборгованість за зазначеним вище договором станом на 31 березня 2017 року складає 11432 грн. 10 коп., з яких: 3473 грн. 51 коп. – заборгованість за кредитом; 7176 грн. 11 коп. - заборгованість по процентам за користування кредитом, та нараховані штрафи відповідно Умов та правил надання банківських послуг: 250 грн. – фіксована частина; 532 грн. 48 коп. - процентна складова. Посилаючись на викладене просив стягнути з відповідача вказану заборгованість та сплачені судові витрати в сумі 1600 грн.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, надав заяву в якій просив справу розглянути за відсутності представника позивача, позовні вимоги підтримав, не заперечував проти заочного розгляду справи.

Відповідачка ОСОБА_1 в судове засідання не з'явилася, про час та місце розгляду справи повідомлена належним чином..

Суд, на підставі п. 1 ст. 224 ЦПК України, враховуючи згоду представника позивача і наявність достатніх даних для вирішення спору, вважає можливим ухвалити заочне рішення.

Дослідивши письмові докази, що їх надав позивач, суд дійшов наступного.

03 червня 2008 року між ЗАТ КБ “ПРИВАТБАНК” (після зміни найменування ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК") та ОСОБА_1 укладено кредитний договір б/н, відповідно до якого позивач надав відповідачці кредит у розмірі 5000,00 грн. у вигляді встановленого карткового ліміту на платіжну картку зі сплатою відсотків за користування кредитом у розмірі базової процентної ставки по кредитному ліміту 2,5% в місяць на залишок заборгованості з комісією за зняття готівки 4% від суми операції. Штраф за порушення строків платежів по будь-якому із грошових зобов`язань, передбачених договором, більше ніж на 120 днів у розмірі 500 грн. + 5% від суми позову.

Відповідачка підтвердила свою згоду підписом у заяві на те, що підписана заява разом з Умовами надання банківських послуг, Правилами користування платіжною карткою складає між нею та Банком Договір.

ПАТ КБ "ПРИВАТБАНК" свої зобов'язання за Договором та угодою виконав в повному обсязі.

Відповідно до п.6.5, 6.6 Умов та правил надання банківських послуг (далі Умов), позичальник зобов'язується погашати заборгованість за Кредитом, відсотками за його використання, за перевитрати платіжного ліміту, а також оплачувати комісії на умовах, передбачених цим Договором, у разі невиконання зобов'язань за договором, на вимогу Банку виконати зобов'язання з повернення Кредиту (у тому числі простроченого кредиту та Овердрафту), оплати винагороди банку.

ОСОБА_1 не виконує своїх зобов’язань відповідно до договору. Її заборгованість за зазначеним вище договором станом на 31 березня 2017 року складає 11432 грн. 10 коп., з яких: 3473 грн. 51 коп. – заборгованість за кредитом; 7176 грн. 11 коп. - заборгованість по процентам за користування кредитом, та нараховані штрафи відповідно Умов та правил надання банківських послуг: 250 грн. – фіксована частина; 532 грн. 48 коп. - процентна складова. Відповідно до вимог ст.ст.525, 526, 530 ЦК України, зобов’язання повинні виконуватися належним чином і в строк, встановлений в договорі, одностороння відмова від зобов’язання, якщо інше не встановлено договором, не допускається.

Відповідно до ч. 1 ст. 1049 ЦК України, позичальник зобов’язаний повернути позикодавцеві позику (грошові кошти у такій самій сумі) у строк та в порядку, що встановлені договором.

Згідно ст. 66 Закону України “Про банки і банківську діяльність ” (в редакції Закону від 20.09.2001р.), державне регулювання діяльності банків здійснюється Національним банком України. В Положенні Національного банку України “Про кредитування ” № 246 від 28.09.1995р. зазначено, що кредитні взаємовідносини регламентуються на підставі кредитних договорів, що укладаються між кредитором і позичальником тільки в письмовій формі, які визначають взаємні зобов’язання та відповідальність сторін і не можуть змінюватися в односторонньому порядку без згоди обох сторін.

Відповідно до ч.1 ст.1054 ЦК України за кредитним договором банк або інша фінансова установа зобов'язується надати грошові кошти позичальникові у розмірі та на умовах, встановлених договором, а позичальник зобов'язується повернути кредит та сплатити проценти.

Відповідачка порушила умови договору та не виконав взяті на себе зобов'язання, тобто в односторонньому порядку відмовилася від виконання договірних зобов'язань, а тому є підстави задовольнити позов у повному обсязі.

Позивачем сплачено в рахунок судового збору за звернення до суду із цим позовом 1600,00 грн. що підтверджується відповідним платіжним дорученням.

Відповідно до ч. 1 ст. 88 ЦПК України, стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею та документально підтвердженні судові витрати.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 10, 60, 79, 88, 212-215, 226 ЦПК України, суд-

В И Р І Ш И В :

Цивільний позов ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ “ПРИВАТБАНК” до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за кредитним договором – задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1), яка народилася 22 січня 1990 року в с.Безводне Миколаївського району Миколаївської області, на користь ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ “ПРИВАТБАНК” в рахунок заборгованості за кредитним договором б/н від 03 червня 2008 року станом на 31 березня 2017 року 11432 (одинадцять тисяч чотириста тридцять дві) грн. 10 коп., з яких: 3473 (три тисячі чотириста сімдесят три) грн. 51 коп. – заборгованість за кредитом; 7176 (сім тисяч сто сімдесят шість) грн. 11 коп. - заборгованість по процентам за користування кредитом, 250 (двісті п'ятдесят) грн. – штраф фіксована частина; 532 (п'ятсот тридцять дві) грн. 48 коп. – штраф процентна складова.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА КОМЕРЦІЙНОГО БАНКУ “ПРИВАТБАНК” 1600 (одну тисячу шістсот) гривень – в рахунок відшкодування судових витрат.

Рішення є заочним та може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання ним копії цього рішення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, воно може бути оскаржене відповідачем в загальному порядку. У цьому разі строк на апеляційне оскарження рішення починає відраховуватися з дати постановлення ухвали про залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення.

Згідно загального порядку оскарження, рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Миколаївської області через Очаківський міськрайонний суд Миколаївської області шляхом подання протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення апеляційної скарги.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя

Джерело: ЄДРСР 68412868
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку