open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 285/2107/17
Моніторити
Рішення /17.10.2017/ Апеляційний суд Житомирської областіАпеляційний суд Житомирської області Рішення /17.10.2017/ Апеляційний суд Житомирської областіАпеляційний суд Житомирської області Ухвала суду /26.09.2017/ Апеляційний суд Житомирської областіАпеляційний суд Житомирської області Ухвала суду /26.09.2017/ Апеляційний суд Житомирської областіАпеляційний суд Житомирської області Ухвала суду /26.09.2017/ Апеляційний суд Житомирської областіАпеляційний суд Житомирської області Ухвала суду /13.09.2017/ Апеляційний суд Житомирської областіАпеляційний суд Житомирської області Рішення /21.08.2017/ Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської областіНовоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області Рішення /21.08.2017/ Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської областіНовоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області Ухвала суду /14.06.2017/ Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської областіНовоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області
emblem
Справа № 285/2107/17
Вирок /23.01.2018/ Верховний Суд Рішення /17.10.2017/ Апеляційний суд Житомирської областіАпеляційний суд Житомирської області Рішення /17.10.2017/ Апеляційний суд Житомирської областіАпеляційний суд Житомирської області Ухвала суду /26.09.2017/ Апеляційний суд Житомирської областіАпеляційний суд Житомирської області Ухвала суду /26.09.2017/ Апеляційний суд Житомирської областіАпеляційний суд Житомирської області Ухвала суду /26.09.2017/ Апеляційний суд Житомирської областіАпеляційний суд Житомирської області Ухвала суду /13.09.2017/ Апеляційний суд Житомирської областіАпеляційний суд Житомирської області Рішення /21.08.2017/ Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської областіНовоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області Рішення /21.08.2017/ Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської областіНовоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області Ухвала суду /14.06.2017/ Новоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської областіНовоград-Волинський міськрайонний суд Житомирської області

Справа № 285/2107/17

провадження № 2/0285/1298/17

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

21.08.2017 року м. Новоград-Волинський

Новоград -Волинський міськрайонний суд Житомирської області у складі судді Помогаєва А.В., за участю секретаря Кравець І.А., представника позивача - ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_2 до Державної архітектурно-будівельної інспекції України в особі Управління державної архітектурно-будівельної інспекції в Житомирській області про визнання права власності,

ВСТАНОВИВ:

14.06.2017 року до суду звернувся позивач із позовною заявою про визнання права власності на житловий будинок.

В обґрунтування своїх вимог, позивач зазначає, що його брат – ОСОБА_3 отримав земельну ділянку під забудову по вул. Чернишевського, 27 (перейменовано у бульвар Шарварко, 1) в м. Новоград-Волинський де розпочав будівництво житлового будинку. Однак будинок він не встиг добудувати, оскільки помер 01.09.2014 р. Готовність будинку становила 87 %. Позивач прийняв спадщину після смерті брата та добудував будинок. Відповідач відмовив у прийняті будинку в експлуатацію. Позивач не має можливості узаконити житловий будинок, у позасудовому порядку.

Представник позивача у судовому засіданні позов підтримав. Пояснив, що позивач успадкував недобудований будинок, готовністю 87 %, та завершив будівництво. Відповідачем відмовлено у прийнятті будинку в експлуатацію та роз’яснено необхідність звернення до суду.

Представник відповідача у судове засідання не з’явився, однак про час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином. Подали письмові заперечення, в яких посилались на те, що даний орган не є належним відповідачем по справі.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов слід задовольнити.

Згідно договору «На право будування домобудику та безсрочного користування земельною ділянкою» від 10.03.1954 р. ОСОБА_3 виділено земельну ділянку по вул. Кірова, 32 в м. Новоград-Волинський, для будівництва будинку.

Відповідно до рішення від 09.08.1951 р. ОСОБА_3 надано право індивідуального будівництва на земельній ділянці по вул. Кірова, 32 в м. Новоград-Волинський.

Згідно свідоцтва про право на спадщину за законом ОСОБА_2 успадкував незакінчене будівництво жилого будинку по вул. Чернишевського, 27, в м. Новоград-Волинський, після смерті брата ОСОБА_3, який помер 01.09.2004 р.

29.11.2005 р. ОСОБА_2 видано державний акт серії ЯА № 895696 на право власності на земельну ділянку площею 0,1000 га по вул. Чернишевського, 27 в м. Новоград-Волинський, цільове призначення – для будівництва та обслуговування житлового будинку.

Відповідно до рішення виконавчого комітету Новоград-Волиснької міської ради від 12.05.2011 р. вул. Чернишевського було перейменовано в бульвар ОСОБА_4.

Згідно технічного паспорту по бульвару Шарварка, 1 в м. Новоград-Волинський було побудовано будинок.

Згідно звіту про проведення технічного обстеження вищевказаного будинку встановлено можливість надійної та безпечної експлуатації.

Відомості про порушення будівельних норм відсутні.

Право власності на об'єкти самочинного будівництва може бути визнано за спадкоємцем, що має право вимагати визнання такого права, виключно за умови наявності документів про право власності на землю або про право користування земельною ділянкою, що видані на ім'я спадкодавця або спадкоємця, та актів введення будівлі в експлуатацію, якщо їх наявність необхідна відповідно до вимог законодавства, чинного на час завершення будівництва.

Відповідно до п. 6 постанови пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ від 30 березня 2012 року №6 "Про практику застосування судами статті 376 Цивільного кодексу України (про правовий режим самочинного будівництва)" право власності на самочинно збудовані житлові будинки, будівлі, споруди, інше майно не набувають як особи, які здійснили це будівництво, так і їхні спадкоємці. Права спадкоємців щодо самочинно збудованого майна визначаються судом відповідно до положень ст. 1218 ЦК України.

Згідно ст. 331 ЦК України право власності на нову річ, яка виготовлена (створена) особою, набувається нею, якщо інше не встановлено договором або законом. Право власності на новостворене нерухоме майно (житлові будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівництва (створення майна). Якщо договором або законом передбачено прийняття нерухомого майна до експлуатації, право власності виникає з моменту його прийняття до експлуатації.

Відповідно до ч. 5 ст. 376 ЦК України на вимогу користувача земельної ділянки суд може визнати за ним право власності на нерухоме майно, яке самочинно збудоване на ній, якщо це не порушує права інших осіб.

В силу ст. 328 ЦК України право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Заперечення Державної архітектурно-будівельної інспекції України щодо її участі у справі в якості відповідача суд визнає необґрунтованими, оскільки згідно ст. 24 Закону України «Про основи містобудування» державний контроль у сфері містобудування здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань державного архітектурно-будівельного контролю, органами місцевого самоврядування та іншими уповноваженими на це державними органами.

Враховуючі функціональні повноваження Державної архітектурно-будівельної інспекції України, як спеціального державного органу, слід дійти висновку, що саме цей орган уповноважений вирішувати питання відповідності новозбудованих об’єктів вимогам чинного законодавства.

Оскільки земельна ділянка під будівництво виділена в передбаченому законом порядку, будова відповідає будівельно-технічним нормам, права будь-яких осіб не порушені, суд вважає необхідним задовольнити заявлені вимоги.

Керуючись ст.ст. 88, 209, 212-215, 218 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на житловий будинок за адресою - бульвар Шарварка, 1 в м. Новоград-Волинський в Житомирській області.

Стягнути з Державної архітектурно-будівельної інспекції України на користь державни судовий збір в розмірі 1454 грн. 30 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку шляхом подачі апеляційної скарги до апеляційного суду Житомирської області через Новоград-Волинський міськрайонний суд протягом 10 (десяти) днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 10 (десяти) днів з дня отримання копії цього рішення.

Повний текст рішення виготовлено 22.08.2017

Суддя А.В. Помогаєв

Джерело: ЄДРСР 68404670
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку