open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 585/2711/17

Номер провадження 2-о/585/448/17

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 серпня 2017 року м.Ромни

Роменський міськрайонний суд Сумської області в складі:

головуючої - судді Машини І.М.,

присяжних Юсова О.П., Берези А.П.,

при секретарі - Шаповаленко Н.І.,

з участю прокурора - Микитовського С.О.,

захисника - ОСОБА_3,

заявника - Зінченко О.О.,

представника заінтересованої особи - ОСОБА_5,

особи, стосовно якої вирішується питання щодо продовження примусової госпіталізації - ОСОБА_6,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Ромни справу за заявою лікаря-психіатра в.о. завідуючого першим відділенням Комунального закладу Сумської обласної ради «Перша обласна спеціалізована лікарня м. Ромни» Зінченко О.О., заінтересована особа: Комунальний заклад Сумської обласної ради «Перша обласна спеціалізована лікарня м. Ромни» про продовження госпіталізації до психіатричного закладу у примусовому порядку ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1, -

В С Т А Н О В И В:

До суду з заявою про продовження госпіталізації в примусовому порядку до психіатричного закладу громадянина ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1, який проживає по бул. Московському, 29 в м. Ромни звернувся лікар-психіатр в.о. завідуючого першим відділенням КЗ СОР «Перша ОСЛ м. Ромни» Зінченко О.О., мотивуючи тим, що останній був госпіталізований до психіатричної лікарні 10.12.2015 згідно вимог третього речення ст. 13 Закону України «Про психіатричну допомогу» і на теперішній час знаходиться на стаціонарному лікуванні. Згідно ст. 15 Закону України «Про психіатричну допомогу» оглядався щомісячно і виносилось рішення про необхідність продовження лікування.

24.07.2017 ОСОБА_6 був оглянутий комісією лікарів-психіатрів, яка прийшла до висновку, що він страждає тяжким психічним захворюванням у вигляді «Шизофренія, параноїдної форми, безперервний тип перебігу, зі стабільним дефектом» (МКХ-10), по своєму стану є безпорадним, не може задовольнити свої життєві потреби на достатньому рівні. Його лікування можливе лише в умовах психіатричного закладу.

В судовому засіданні лікар-психіатр 1-ї ОСЛ м. Ромни Сумської області підтримала заяву, підтвердивши обставини, викладені в ній.

ОСОБА_6 вів себе неадекватно.

Представник заінтересованої особи підтримав заяву про продовження госпіталізації ОСОБА_6 та зазначив про його тяжкий психічний стан.

Прокурор та захисник не заперечували проти задоволення заяви лікаря - психіатра.

Заслухавши пояснення лікаря-психіатра, захисника, представника заінтересованої особи, думку прокурора, дослідивши висновок комісії лікарів-психіатрів, суд вважає, що заява про продовження госпіталізації в примусовому порядку ОСОБА_6 підлягає задоволенню відповідно до вимог рішення Конституційного суду України від 01 червня 2016 року «Про госпіталізацію недієздатних осіб», ст. 14, ч. 3 ст. 17, ст. 27 Закону України «Про психіатричну допомогу».

Рішенням Конституційного суду України від 01 червня 2016 року "Про госпіталізацію недієздатних осіб" визнано таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), положення третього речення частини першої статті 13 Закону України "Про психіатричну допомогу" від 22 лютого 2000 року № 1489-ІІІ з наступними змінами у взаємозв'язку з положенням частини другої цієї статті стосовно госпіталізації особи, визнаної у встановленому законом порядку недієздатною, до психіатричного закладу на прохання або за згодою її опікуна за рішенням лікаря-психіатра без судового контролю.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про психіатричну допомогу» перебування особи в психіатричному закладі в примусовому порядку може здійснюватися лише протягом часу наявності підстав, за якими було проведено госпіталізацію. Особа, яку було госпіталізовано до психіатричного закладу в примусовому порядку, повинна оглядатися комісією лікарів-психіатрів не рідше одного разу на місяць з метою встановлення наявності підстав для продовження чи припинення такої госпіталізації. У разі необхідності продовження госпіталізації в примусовому порядку понад 6 місяців представник психіатричного закладу повинен направити до суду за місцем знаходження психіатричного закладу заяву про продовження такої госпіталізації. До заяви, в якій повинні бути викладені підстави госпіталізації особи до психіатричного закладу в примусовому порядку, передбачені статтею 14 цього Закону, додається висновок комісії лікарів-психіатрів, який містить обгрунтування про необхідність продовження такої госпіталізації. В подальшому продовження госпіталізації особи в психіатричному закладі проводиться кожного разу на строк, який не може перевищувати 6 місяців.

Судом встановлено, що рішенням Роменського міського суду від 19 травня 1998 року ОСОБА_6 визнано недієздатним (а.с.6).

Згідно довідки КЗ СОР «Перша ОСЛ м. Ромни» від 24.07.2017 № 01-55/3586 пацієнт ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1 знаходиться під наглядом лікаря-психіатра з 1992 року. Багато разів, тривалий час, знаходився на стаціонарному лікуванні в психлікарні. Є інвалідом 2 групи безстроково. Остання госпіталізація з 10.12.2015 року по теперішній час (а.с.9).

З витягу з рішення Роменської міської ради від 17.06.1998 року № 203 вбачається, що обов'язки опікуна ОСОБА_6 покладено на Першу ОСЛ в особі головного лікаря Кравчука П.М. (а.с.10).

З рішення Роменського міськрайонного суду від 02.02.2017 вбачається, що ОСОБА_6 продовжувався строк госпіталізації до психіатричного закладу на 6 місяців ( а.с. 11).

24 липня 2017 року ОСОБА_6 був оглянутий комісією лікарів-психіатрів, яка прийшла до висновку, що останній страждає тяжким психічним захворюванням у вигляді «Шизофренія, параноїдної форми, безперервний тип перебігу, зі стабільним дефектом» (МКХ-10), по своєму стану є безпорадним, не може задовольнити свої життєві потреби на достатньому рівні. Його лікування можливе лише в умовах психіатричного закладу.

Висновок лікарів сумнівів у суду не викликає.

Керуючись ст. ст. 279-282 ЦПК України та рішенням Конституційного суду України від 01 червня 2016 року «Про госпіталізацію недієздатних осіб», ст. 14, ч. 3 ст. 17, ст. 27 Закону України «Про психіатричну допомогу»,- суд,-

В И Р І Ш И В:

Заяву лікаря-психіатра в.о. завідуючого першим відділенням Комунального закладу Сумської обласної ради «Перша обласна спеціалізована лікарня м. Ромни» Зінченко О.О., заінтересована особа: Комунальний заклад Сумської обласної ради «Перша обласна спеціалізована лікарня м. Ромни» про продовження госпіталізації до психіатричного закладу у примусовому порядку ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1 - задоволити.

Продовжити ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_1 року народження, мешканцю АДРЕСА_1, госпіталізацію у примусовому порядку до психіатричного закладу - Комунального закладу Сумської обласної ради «Перша обласна спеціалізована лікарня м. Ромни», строком на 6 (шість) місяців.

Рішення суду може бути оскаржене до Апеляційного суду Сумської області через Роменський міськрайонний суд шляхом подачі в 10-ти денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги, а особами які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час оголошення судового рішення - протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Повний текст виготовлено 10.08.2017.

СУДДЯ - підпис-

ПРИСЯЖНІ -підписи-

Копія вірна

СУДДЯ РОМЕНСЬКОГО МІСЬКРАЙОННОГО СУДУ

І. М. Машина

Джерело: ЄДРСР 68193542
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку