open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 3-4805/17

№760/10814/17

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 червня 2017 року суддя Солом'янського районного суду м. Києва Кушнір С.І., за участю секретаря судових засідань Гаєвської С.В., представника Київської міської митниці ДФС Борматової О.М., розглянувши матеріали, які надійшли від Київської міської митниці ДФС про притягнення до адміністративної відповідальності відправника міжнародного поштового відправлення № RR054866907KZ гр. ОСОБА_3 адреса: АДРЕСА_2, за ст. 473 МК України,

В С Т А Н О В И В:

До Солом'янського районного суду м. Києва надійшли матеріали про притягнення до адміністративної відповідальності відправника міжнародного поштового відправлення № RR054866907KZ гр. ОСОБА_3 адреса: АДРЕСА_2, за ст. 473 МК України.

Відповідно до протоколу № 0375/10000/17 про порушення митних правил від 15.05.2017 року, вбачається, що 07.02.2017 року в зоні митного контролю відділу митного оформлення міжнародних поштових відправлень (Укрпошта), пункту контролю на станції «Київ-Пасажирський» м/п "Спеціалізований" Київської міської митниці ДФС, на території цеху № 2 ДОПП «Укрпошта» за адресою: м. Київ, вул. Г. Кірпи, 2, під час проведення митного огляду міжнародного поштового відправлення № RR054866907KZ, яке пересилалось з Казахстану (гр. ОСОБА_3 адреса: АДРЕСА_2) в Україну на ім'я ОСОБА_4 (АДРЕСА_1), було виявлено капсули у блістерах з маркуванням «Устранениелишнеговеса…», вміщених в упаковки з маркуванням «…Спирулина…» - 72 капсули.

Митна декларація міжнародного поштового відправлення № RR054866907KZ, яка є підставою для переміщення через митний кордон України, відсутня.

Відповідно до висновку Спеціалізованої лабораторії з питань експертизи та досліджень ДФС №142005803-0134 від 01 березня 2017 року, у складі наданих капсул в блістерах з маркуванням «Устранениелишнеговеса…», вміщених в упаковки з маркуванням «…Спирулина…», виявлено сибутрамін, який згідно з Переліком наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 № 770 (із змінами та доповненнями), віднесений до психотропних речовин, обіг яких обмежено (Таблиця ІI Список № 2).

При проведенні досліджень витрачено одну капсулу зразка.

Капсули в блістерах з маркуванням «Устранениелишнеговеса…», вміщених в упаковки з маркуванням «…Спирулина…», с. Q/QHYT23-2000-71 капсула (7 блістерів по 9 капсул у кожному, 1 блістер з 8-ма капсулами, у 4-х упаковках), разом в опломбованому пакеті (пломба «СЛЕД ДФС 02»).

Отже, у діях відправника міжнародного поштового відправлення гр. ОСОБА_3, вбачаються ознаки порушення митних правил, відповідальність за які передбачено ст. 473 Митного кодексу України, а саме пересилання у міжнародних поштових відправленнях товарів, заборонених до такого пересилання.

Відправник міжнародного поштового відправлення гр. ОСОБА_3 в судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлявся.

Представник Київської міської митниці ДФС у судовому засіданні пояснив, що відправник міжнародного поштового відправлення гр. ОСОБА_3 порушив митні правила, у зв'язку з чим щодо останнього складено протокол про порушення митних правил № 0375/10000/17 від 15.05.2017 року за ст. 473 МК України. Зазначив, що відправник міжнародного поштового відправлення гр. ОСОБА_3 пересилав у міжнародних поштових відправленнях товари, заборонені до такого пересилання.

Суд, заслухавши представника Київської міської митниці ДФС, дослідивши матеріали справи, приходить до наступного висновку.

Встановлено, що 07.02.2017 року в зоні митного контролю відділу митного оформлення міжнародних поштових відправлень (Укрпошта), пункту контролю на станції «Київ-Пасажирський» м/п "Спеціалізований" Київської міської митниці ДФС, на території цеху № 2 ДОПП «Укрпошта» за адресою: м. Київ, вул. Г. Кірпи, 2, під час проведення митного огляду міжнародного поштового відправлення № RR054866907KZ, яке пересилалось з Казахстану (гр. ОСОБА_3 адреса: АДРЕСА_2) в Україну на ім'я ОСОБА_4 (АДРЕСА_1), було виявлено капсули у блістерах з маркуванням «Устранениелишнеговеса…», вміщених в упаковки з маркуванням «…Спирулина…» - 72 капсули.

Митна декларація міжнародного поштового відправлення № RR054866907KZ, яка є підставою для переміщення через митний кордон України, відсутня.

Відповідно до висновку Спеціалізованої лабораторії з питань експертизи та досліджень ДФС №142005803-0134 від 01 березня 2017 року, у складі наданих капсул в блістерах з маркуванням «Устранениелишнеговеса…», вміщених в упаковки з маркуванням «…Спирулина…», виявлено сибутрамін, який згідно з Переліком наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 № 770 (із змінами та доповненнями), віднесений до психотропних речовин, обіг яких обмежено.

При проведенні досліджень витрачено одну капсулу зразка.

Статтею 473 МК України передбачена відповідальність за пересилання через митний кордон України в міжнародних експрес-відправленнях товарів, заборонених до такого пересилання законодавством України, а також пересилання у міжнародних поштових відправленнях товарів, заборонених до пересилання актами Всесвітнього поштового союзу. Відповідно до ч. 3 ст. 196 Митного кодексу України, заборонено до переміщення товари, що переміщуються через митний кордон України з порушенням вимог цього Кодексу та інших законів України, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ч. 1 ст. 458 МК України порушення митних правил є адміністративним правопорушенням, яке являє собою протиправні, винні (умисні або з необережності) дії чи бездіяльність, що посягають на встановлений цим Кодексом та іншими актами законодавства України порядок переміщення товарів, транспортних засобів комерційного призначення через митний кордон України, пред'явлення їх митним органам для проведення митного контролю та митного оформлення, а також здійснення операцій з товарами, що перебувають під митним контролем або контроль за якими покладено на митні органи цим Кодексом чи іншими законами України, і за які цим Кодексом передбачена адміністративна відповідальність.

Відповідно до ст.15 Всесвітньої поштової конвенції від 12.08.2008 року до пересилання забороняється в усіх категоріях відправлень предметів ввезення або обіг яких заборонено в країні призначення та предметів, що за своїм характером чи упакуванням можуть становити небезпеку для поштових працівників або населення.

Товари та інші предмети, які заборонені до переміщення (пересилання) через митний кордон згідно із законодавством або є предметами контрабанди чи порушення митних правил, вилучаються підрозділом митного органу в установленому порядку.

Відповідно до ст. 13 Закону України від 15 лютого 1995 року N60/95-ВР «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» встановлено, що на території України забороняється обіг аналогів наркотичних засобів і психотропних речовин.

Відповідно до ч. 2 ст. 37 Постанови Кабінету Міністрів України від 5 березня 2009р. N270 «Про затвердження Правил надання послуг поштового зв'язку» у міжнародних поштових відправленнях забороняється пересилати наркотичні засоби, психотропні речовини, їх аналоги і прекурсори, включені ДСКН до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, що підлягають спеціальному контролю відповідно до законодавства.

Відповідно до ч. 2 ст. 15 Всесвітньої поштової конвенції (учиненої в м. Женева 12 серпня 2008 року), унесення зазначених нижче предметів забороняється в усіх категоріях відправлень (п. 2.1.): наркотиків і психотропних речовин, визначених Міжнародним комітетом з контролю за наркотиками, або інших незаконних речовин, заборонених у країні призначення (п. 2.1.1.); інших предметів, увезення чи обіг яких заборонено в країні призначення (п. 2.1.4.); предметів, що за своїм характером чи упакуванням можуть становити небезпеку для поштових працівників або населення (п. 2.1.5.).

Відповідно до ст. 1 Закону України від 15.02.1995 року № 60/95-ВР «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» (із змінами та доповненнями), речовини природні чи синтетичні, препарати, рослини, включені до Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, є наркотичними засобами.

Згідно до ст. 2 Закону України від 15.02.1995 року № 60/95-ВР «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» (із змінами та доповненнями), наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори з урахуванням доцільності їх використання у медичній практиці та залежно від ступеня їх небезпечності для здоров'я людини і застосовуваних заходів контролю за їх обігом включаються до відповідно пронумерованих списків таблиць Переліку.

Згідно із ст. 24 Закону України від 15.02.1995 №60/95-ВР «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори», партія наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів, що ввозиться на територію України чи вивозиться з території України без відповідного дозволу на ввезення, вивезення наркотичних засобів, психотропних речовин або прекурсорів, підлягає затриманню та конфіскації в порядку, встановленому законом.

Відповідно до ст. 26 Закону України від 15.02.1995 №60/95-ВР «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори» пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у поштових (у тому числі міжнародних) відправленнях забороняється.

Постановою КМ України від 3 лютого 1997 р. N 146 «Про затвердження Порядку видачі дозволів на право ввезення на територію України, вивезення з території України або транзиту через територію України наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів» встановлено що:

п. 8. Наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори, що ввозяться в Україну або вивозяться з України без дозволу, підлягають затриманню відповідними митницями України;

п. 9. Підприємства та фізичні особи, які порушують правила здійснення імпорту та експорту наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, встановлені відповідними актами законодавства та цим Порядком, несуть відповідальність згідно із законодавством України.

Відповідно до ч. 1 ст. 235 Митного кодексу України, забороняється переміщення (пересилання) в міжнародних поштових та експрес-відправленнях: товарів, заборонених цим Кодексом та іншими законодавчими актами України відповідно до ввезення на митну територію України або вивезення з цієї території (п.1.1).

Відповідно до п. 2 ст. 235 МК України, забороняється переміщення (пересилання) в міжнародних поштових відправленнях товарів, заборонених до пересилання відповідно до актів Всесвітнього поштового союзу, а також товарів, відправлених з порушенням вимог нормативно-правових актів з питань надання послуг поштового зв'язку.

На підставі зазначеного, дослідивши матеріали справи, прихожу до висновку, що вина відправника міжнародного поштового відправлення гр. ОСОБА_3 у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 473 МК України, повністю підтверджується дослідженими у судовому засіданні доказами, зокрема, даними протоколу про порушення митних правил № 0375/10000/17 від 15.05.2017 року, накладною на відправлену пошту до МПВ «проста бандероль», висновком експерта, службовою запискою та іншими документами в їх сукупності.

З огляду на наведене, в діях відправника міжнародного поштового відправлення гр. ОСОБА_3 наявний склад адміністративного правопорушення, відповідальність за яке передбачена ст. 473 МК України.

Суд вважає за необхідне застосувати до відправника міжнародного поштового відправлення гр. ОСОБА_5 адміністративне стягнення у виді конфіскації безпосереднього предмету порушення митних правил.

Керуючись статтями 235, 236, 257, 458, 473, 527-529 МК України, статтями 283, 284, 294 КпАП України,

П О С Т А Н О В И В:

Відправника міжнародного поштового відправлення гр. ОСОБА_3 визнати винним у порушенні митних правил, передбачених статтею 473 Митного Кодексу України.

Накласти на відправника міжнародного поштового відправлення гр. ОСОБА_3 адміністративне стягнення у вигляді конфіскації безпосереднього предмету порушення митних правил, згідно з даними протоколу про порушення митних правил № 0375/10000/17 від 15.05.2017 року, а саме конфіскувати вилучений безпосередній предмет порушення митних правил: психотропна речовина сибутрамін у складі капсул в блістерах з маркуванням Устранениелишнеговеса…», вміщених в упаковки з маркуванням «…Спирулина…» у кількості 71 шт., зразки знаходяться в опломбованому пакеті (пломба «СЛЕД ДФС 02»).

Стягнути з відправника міжнародного поштового відправлення гр. ОСОБА_3 судовий збір в розмірі 320,00 грн., які підлягають сплаті на наступні реквізити: УДК СУ Солом'янського району м. Києва, код отримувача /код за ЄДРПОУ/: 38050812, рахунок отримувача: 31212206700010, банк отримувача: ГУ ДКУ у м. Києві, код банку отримувача /МФО/: 820019, код класифікації доходів бюджету: 22030100.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. Апеляційна скарга подається до Апеляційного суду м. Києва через Солом'янський районний суд м. Києва протягом десяти днів з дня винесення постанови.

Постанова пред'являється до виконання протягом трьох місяців.

Суддя С.І. Кушнір

Джерело: ЄДРСР 68128908
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку