open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

г

Справа № 358/785/17 Провадження № 2-а/358/188/17

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 серпня 2017 року м. Богуслав

Богуславський районний суд Київської області в складі :

головуючого судді: Тітова М.Б.

за участю:

секретаря судового засідання Давиденко М.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Богуславі, без фіксації судового засідання технічними засобами згідно положень ч. 1 ст. 41 КАС України, адміністративну справу за позовом Управління соціального захисту населення Богуславської районної державної адміністрації Київської області до ОСОБА_2 про стягнення надміру виплачених коштів,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач Управління соціального захисту населення Богуславської районної державної адміністрації Київської області, звернувшись до суду з даним позовом просить стягнути із відповідача ОСОБА_2 надміру виплачені кошти в розмірі 16592,00 гривні.

В обґрунтування своїх вимог позивач посилається на те, що відповідач 10.08.2015 року звернувся із заявою про призначення щомісячної допомоги на догляд, як особі, яка проживає разом дочкою ОСОБА_3, яка має 1 групу інвалідності підгрупи А внаслідок психічного розладу та яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду. До заяви були додані декларація про доходи та майновий стан за період з 01.02.2015 року до 01.08.2015 року та інші передбачені законодавством документи.

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про психіатричну допомогу», постанови Кабінету Міністрів України від 02.08.2000 № 1192 «Про надання щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним» та на підставі наданих документів, ОСОБА_2 була призначена щомісячна допомога на догляд з 01.08.2015 року по 31.07.2016 року в сумі 1218,00 гривень щомісячно.

Під час перевірки достовірності даних про доходи встановлено факт, що відповідач не повідомив управління соціального захисту населення про продаж земельної ділянки та будинку в с. Ісайки, Богуславського району Київської області, тобто не було повідомлено про зміну майнового стану.

Внаслідок неподання достовірної інформації відповідачу були надмірно виплачені державні кошти в сумі 16592,00 гривень.

Позивачем 14.09.2016 року та 09.02.2017 року було надіслано повідомлення відповідачу про повернення надміру виплачених коштів, але кошти не були повернуті, що явилось підставою для звернення до суду з даним позовом.

Представник позивача Онищенко Г.П. подала до суду заяву, в якій просить слухати справу без її участі, а також зазначила, що позовні вимоги підтримуються в повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з'явився, причину неявки не повідомив, про час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином, що підтверджується відповідними повідомленнями.

Суд, дослідивши письмові докази по справі, вважає за необхідне позов задовольнити, виходячи з наступних підстав.

З інформації наданої позивачем, а саме копії заяви ОСОБА_2 від 10.08.2015 року вбачається, що відповідач звернувся до Управління соціального захисту населення Богуславської районної державної адміністрації Київської області із заявою про призначення та виплату щомісячної допомоги на догляд, як особі, яка проживає разом дочкою ОСОБА_3, яка має 1 групу інвалідності підгрупи А внаслідок психічного розладу та яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду.

Згідно акту від 14 вересня 2016 року про проведення перевірки та повноти інформації, що надається заявником для призначення субсидії та соціальної допомоги, проведеної уповноваженою особою позивача, встановлено, що відповідач за період з серпня 2015 року по липень 2016 року отримав надмірно виплачені кошти в сумі 16592 гривні, оскільки не повідомив відповідача про отримання коштів за продаж земельної ділянки та будинку в с. Ісайки, Богуславського району Київської області, що підтверджується договорами купівлі-продажу від 25.05.2015 року серії НАН 492547 та НАН 492548, що вплинуло на розмір призначеної допомоги.

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про психіатричну допомогу», постанови Кабінету Міністрів України від 02.08.2000 № 1192 «Про надання щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним» призначається щомісячна допомога.

Відповідно до п. 13-1 постанови Кабінету Міністрів України від 02.08.2000 № 1192 «Про надання щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним» якщо внаслідок зловживань з боку громадян (подання документів із свідомо неправдивими відомостями, неподання відомостей про зміни у складі сім'ї, приховування обставин, що впливають на призначення і виплату допомоги на догляд тощо) були надміру виплачені суми допомоги, органи праці та соціального захисту населення визначають обсяг надміру виплачених коштів та встановлюють строки їх повернення залежно від матеріального стану малозабезпеченої особи; повідомляють одержувача допомоги про обсяг надміру виплачених коштів та строки їх повернення; у разі прийняття рішення про врахування надміру виплачених коштів при виплаті допомоги на догляд у наступні періоди провадять щомісячні відрахування у розмірі не більш як 20 відсотків призначеної допомоги; у разі неповернення надміру виплачених коштів добровільно в установлені строки вирішують питання про їх стягнення у судовому порядку.

Оскільки відповідач у добровільному порядку відмовляється повернути надміру виплачені кошти, то суд враховуючи вищевикладене та оцінюючи належність, допустимість і достовірність кожного дослідженого доказу, приходить до висновку, що докази надані стороною позивача є достатніми для висновку, що відповідач отримав надмірно виплачені кошти в сумі 16592,00 гривні, що є підставою для задоволення позову.

З урахуванням викладеного та керуючись ст.ст. 17, 18, 71, 159-163 КАС України, ст. 5 Закону України «Про психіатричну допомогу», постанови Кабінету Міністрів України від 02.08.2000 № 1192 «Про надання щомісячної грошової допомоги особі, яка проживає разом з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за ним», суд -

П О С Т А Н О В И В :

Позов Управління соціального захисту населення Богуславської районної державної адміністрації Київської області до ОСОБА_2 про стягнення надміру виплачених коштів задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, ІПН НОМЕР_1, на користь управління соціального захисту населення Богуславської районної державної адміністрації Київської області 16592 (шістнадцять тисяч п'ятсот дев'яносто дві) гривні надміру виплачених коштів.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Київського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку на апеляційне оскарження, а в разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Головуючий: суддя

М

. Б. Тітов

Джерело: ЄДРСР 68126399
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку