open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 369/96/17

Провадження № 2/369/1226/17

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

16.06.2017 року Києво-Святошинський районний суд Київської області в складі:

головуючої судді Пінкевич Н.С.,

при секретарі Потоцька О.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «УКРГАЗ» до ОСОБА_1 про розірвання договору, -

в с т а н о в и в :

У січні 2017 року позивач ТОВ «Укргаз» звернувся із позовом до ОСОБА_1 про розірвання договору. Свої вимоги позивач обґрунтував тим, що 04 березня 2008 року між ТОВ «Укргаз» (Забудовник) та ОСОБА_1 (Замовник) був укладений договір участі у будівництві об’єкту №8/1/12/58/ж, який визначає порядок виконання Замовником та Забудовником обов’язків, які передбачені договором та Інформацією про випуск облігацій, а також порядок погашення Лоту облігацій і передачі об’єкта нерухомості Замовнику. Того ж дня між ТОВ «Укргаз» (Забудовник) та ОСОБА_1 (Замовник) був укладений договір бронювання об’єкту будівництва №8/1/12/58/ж, згідно якого Забудовник бронює за Замовником об’єкт будівництва, що будується за адресою: 08130, АДРЕСА_1. Згідно з пунктами 4.2.4 зазначених договорів Замовник зобов’язався повністю оплатити та пред’явити Забудовнику до погашення 11032 штук емітованих Позивачем іменних бездокументарних цільових облігацій серії В, а Забудовник зобов’язався збудувати та передати Замовнику в погашення Облігацій вищевказану квартиру. Відповідно до пункту 14.1 Інформації, дата початку погашення облігацій – 02.09.2009 року, але не раніше дати введення будинку №8 (фактична адреса після введення даного будинку в експлуатацію. Будинок введено в експлуатацію 11 червня 2013 року, що підтверджується Сертифікатом відповідності №165131630086. Таким чином, датою початку погашення Облігацій є 02 червня 2011 року. Незважаючи на те, що строк погашення Облігацій настав ще 02 червня 2011 року, Відповідач і по сьогодні не пред’явив Облігації до погашення, чим продовжує порушувати пункт 4.2.4 Договору. Внаслідок тривалого порушення Відповідачем пункту 4.2.4 Договору, Позивач зазнав значної шкоди, яка виражається в тому, що будучи балансоутримувачем квартири, Позивач зобов’язаний сплатити за її утримання житлово-комунальні послуги, а також в тому, що внаслідок непогашення Облігацій, Позивач відповідно до п. 4 Гл. 1 Р. 4 Положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств, облігацій міжнародних фінансових організацій та їх обігу, затвердженого Рішенням НКЦПФР 27.12.2013 року №2998, не може і по сьогодні отримати розпорядження НКЦПФР про скасування реєстрації випуску облігацій серії В та анулювання Свідоцтва про реєстрацію випуску облігацій №663/2/06 від 24.10.2006 року. Тому, Позивач, як емітент цінних паперів повинен уже більше 5 років нести додаткові витрати на обслуговування в Національному депозитарії України цієї емісії, на подачу обов’язкової звітності до НКЦПФР, в тому числі, на оплату аудиторській компанії послуг за підтвердження достовірності вказаної звітності, яка становить 42 000 грн. 00 коп. на рік.

Просив суд з врахуванням уточнених позовних вимог розірвати Договір бронювання об’єкту будівництва №8/1/12/58/ж від 04 березня 2008 року, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю «УКРГАЗ» і ОСОБА_1; судові витрати покласти на відповідача.

Представник Позивача ТОВ «Укргаз» подав заяву, в якій позов підтримав і просив розглянути справу без його участі та постановити рішення, яким позовні вимоги задовольнити.

У судове засідання відповідач ОСОБА_1 не з’явилась, про дату, час і місце розгляду справи була повідомлена належним чином, причини неявки суду невідомі. За таких обставин та за відсутності заперечень позивача, суд ухвалив провести заочний розгляд справи.

Суд, дослідивши матеріали справи, повно, всебічно з’ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтується позов, об’єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення справи по суті, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

За ст. 10 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Сторони та інші особи, які беруть участь у справі, мають рівні права щодо подання доказів, їх дослідження та доведення перед судом їх переконливості. Кожна сторона зобов’язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Відповідно до ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов’язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

При розгляді справи судом встановлено, що 04 березня 2008 року між ТОВ «Укргаз» (Забудовник) та ОСОБА_1 (Замовник) був укладений договір участі у будівництві об’єкту №8/1/12/58/ж, а також договір бронювання об’єкту будівництва №8/1/12/58/ж.

Даним договором встановленні права та обов’язки сторін. Так, зобов’язання Замовника є: умовою передачі об’єкта будівництва є передача Замовником повністю оплаченого Лоту облігацій» (п.3.1); Забудовник погашає Лот облігацій передачею Замовнику Об’єкту будівництва у порядку, передбаченому цим Договором та Інформацією про випуск облігацій (п.3.2); строк погашення Лоту облігацій наведений в Інформації про випуск; дата закінчення погашення, визначена в Інформації про випуск залишається незмінною (п.3.13); сторони повинні виконувати обов’язки, які передбачені Інформацією про випуск облігацій (п.4.2.10); погасити повністю сплачений Замовником та переданий до погашення Лот облігацій у порядку, передбаченому умовами цього Договору та Інформацією про випуск облігацій (п.4.4.2); у випадку невиконання Замовником своїх зобов’язань, передбачених цим Договором, дія цього Договору припиняється (п.4.2); дія Договору може бути достроково припинена з одночасним припиненням усіх прав Замовника на Об’єкт будівництва у випадках, передбачених Договором та/або чинним законодавством (п.7.2).

Будинок, де знаходиться об’єкт нерухомості був введений в експлуатацію 11 червня 2013 року з присвоєнням об’єкту поштової адреси: вул. Лобановського Валерія, будинок 17, що підтверджується Рішенням № 5 виконавчого комітету Петропавлівсько-Борщагівської сільської ради Києво-Святошинського району, а також сертифікатом відповідності №165131630086.

У відповідності до Інформації про випуск облігацій, зареєстрованої Державною комісією з цінних паперів та фондового ринку, згідно свідоцтва про реєстрацію випуску облігацій (серії А і В) за реєстраційним номером 663/2/06 від 24.10.2006 року та опублікованої в офіційному виданні «Дивіденди інформ» за №256 (592) від 25 жовтня 2006 року кожна облігація надає її власнику право отримати у власність 0,01 квадратного метра об'єкта нерухомості в результаті її погашення у відповідності до умов і строків, передбачених інформацією про емісію облігацій. Згідно п. 14.1 Інформації про емісії облігацій, дата погашення облігацій серії «В» закінчується 01.11.2009р, але не раніше здачі будинку в експлуатацію. Пунктом 14.4 цієї Інформації передбачено, що у разі, якщо власник облігацій не перерахував їх на рахунок емітента, то погашення облігацій здійснюється впродовж одного місяця з дати закінчення погашення облігацій.

Враховуючи що будинок, де знаходиться об’єкт нерухомості був введений в експлуатацію 11 червня 2013 року, строк погашення облігацій закінчився 02 червня 2011 року.

Згідно листа-відповіді Голови правління Публічного акціонерного товариства «Національний депозитарій України» (Центральний депозитарій) № 508/09 від 23.03.2017 року, ПАТ «КБ НАДРА» 24.05.2016 року передало Центральному депозитарію, як уповноваженому на зберігання баз даних інформацію та документи, передбачені Положенням про припинення депозитарною установою провадження професійної діяльності на фондовому ринку – депозитарної діяльності, затвердженого рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 08.04.2013р № 431. Цим листом підтверджується, ОСОБА_1 має рахунок в цінних паперах, на якому обліковується 11032 штука облігацій іменних цільових (ІSIN UA НОМЕР_1), емітентом яких є ТОВ «Укргаз».

Положеннями ст.3 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» визначено, що цінні папери - це документи встановленої форми з відповідними реквізитами, що посвідчують грошові або інші майнові права, визначають взаємовідносини особи, яка їх розмістила (видала), і власника, та передбачають виконання зобов'язань згідно з умовами їх розміщення, а також можливість передачі прав, що випливають із цих документів, іншим особам. Цінні папери за порядком їх розміщення (видачі) поділяються на емісійні та неемісійні. Емісійні цінні папери - це цінні папери, що посвідчують однакові права їх власників у межах одного випуску стосовно особи, яка бере на себе відповідні зобов'язання (емітент). До емісійних цінних паперів належать, зокрема, облігації підприємств.

У відповідності до п.16 ч.1 ст.1 Закону України «Про депозитарну систему України» реєстр власників іменних цінних паперів - перелік власників іменних цінних паперів, складений відповідно до вимог законодавства Центральним депозитарієм або, у випадках, встановлених цим Законом, - Національним банком України на певну дату із зазначенням кількості іменних цінних паперів, належних зазначеним власникам на праві власності, номінальної вартості і виду таких цінних паперів та іншої інформації, визначеної Комісією.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.1 Закону України «Про депозитарну систему України», депозитарна діяльність - діяльність професійних учасників депозитарної системи України та Національного банку України щодо надання послуг із зберігання та обліку цінних паперів, обліку і обслуговування набуття, припинення та переходу прав на цінні папери і прав за цінними паперами та обмежень прав на цінні папери на рахунках у цінних паперах депозитарних установ, емітентів, депозитаріїв-кореспондентів, осіб, які провадять клірингову діяльність, Розрахункового центру з обслуговування договорів на фінансових ринках (далі - Розрахунковий центр), депонентів, а також надання інших послуг, які відповідно до цього Закону мають право надавати професійні учасники депозитарної системи України.

Набуття і припинення прав на цінні папери і прав за цінними паперами здійснюються шляхом фіксації відповідного факту в системі депозитарного обліку (ч.2 ст.4 Закону України «Про депозитарну систему України»).

Відповідно до ч.1 ст.8 Закону України «Про депозитарну систему України», підтвердженням прав на цінні папери та прав за цінними паперами, що існують в бездокументарній формі, а також обмежень прав на цінні папери у певний момент часу є обліковий запис на рахунку в цінних паперах депонента в депозитарній установі.

Отже, знаходження облігацій на рахунку Відповідача підтверджує факт їх непред’явлення до погашення емітенту на час розгляду справи в суді.

Нормами частини 2 статті 16 Цивільного кодексу України встановлено, що способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути: 1) визнання права; 2) визнання правочину недійсним; 3) припинення дії, яка порушує право; 4) відновлення становища, яке існувало до порушення; 5) примусове виконання обов'язку в натурі; 6) зміна правовідношення; 7) припинення правовідношення; 8) відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди; 9) відшкодування моральної (немайнової) шкоди; 10) визнання незаконними рішення, дій чи бездіяльності органу державної влади або органу місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Захист цивільних прав - це передбаченні законом способи охорони цивільних прав у разі їх порушення чи реальної небезпеки такого порушення. Під способами захисту суб'єктивних цивільних прав розуміють закріплені законом матеріально-правові заходи примусового характеру, за допомогою яких проводиться поновлення (визнання) порушених (оспорюваних) прав.

Відповідно до вимог ст. 651 Цивільного кодексу України договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Відповідно до пункту 5.4 у випадку невиконання Замовником своїх зобов’язань, передбачених цим Договором, дія цього Договору припиняється.

Враховуючи викладене, суд дійшов до висновку, що позовні вимоги ТОВ «Укргаз» до ОСОБА_1 про розірвання договору підлягають задоволенню, у зв’язку з чим, укладений між сторонами договір бронювання об’єкту будівництва №8/1/12/58/ж від 04 березня 2008 року підлягає розірванню.

Крім цього, відповідно до частини 1 статті 88 Цивільного процесуального кодексу України стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати.

Відповідно до статті 79 Цивільного процесуального кодексу України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи.

Витрати позивача по оплаті судового збору у розмірі 1378 грн. підтверджуються платіжним дорученням №779 від 26 грудня 2016 року.

Керуючись ст.ст. 3, 15, 16, 651 ЦК України, ст.ст. 10, 11, 88, 209, 212, 214-215 ЦПК України, -

в и р і ш и в :

Позов Товариства з обмеженою відповідальністю «УКРГАЗ» до ОСОБА_1 про розірвання договору задовольнити.

Розірвати Договір бронювання об’єкту будівництва № 8/1/12/58/Ж від 04 березня 2008 року, укладений між Товариством з обмеженою відповідальністю «УКРГАЗ» і ОСОБА_1.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «УКРГАЗ» (код ЄДРПОУ 32209081) понесені витрати по сплаті судового збору в розмірі 1378 грн.

Копію заочного рішення негайно направити відповідачу.

Заява про перегляд заочного рішення може бути подано відповідачем протягом десяти днів з дня отримання його копії до Києво-Святошинського районного суду Київської області.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Апеляційного суду Київської області протягом 10 днів з дня його проголошення через Києво-Святошинський районний суд Київської області. У разі якщо особи, які беруть участь у справі не були присутні під час ухвалення рішення, апеляційна скарга на рішення може бути подана протягом десяти днів з моменту його отримання.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку на його апеляційне оскарження.

Суддя Н.С. Пінкевич

Джерело: ЄДРСР 68017380
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку