open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 128/1297/17

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

27 липня 2017 року м. Вінниця

Вінницький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді: Бондаренко О.І.

секретаря судового засідання: Нагірняк Т.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 в інтересах малолітньої доньки ОСОБА_2, третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача органу опіки та піклування Вінницької районної державної адміністрації Вінницької області до ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав, -

встановив:

ОСОБА _1 в інтересах малолітньої доньки ОСОБА_2, за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача органу опіки та піклування Вінницької районної державної адміністрації Вінницької області звернулася до суду з позовом до ОСОБА_3 про позбавлення батьківських прав, мотивуючи свої вимоги тим, що з відповідачем по справі перебувала в зареєстрованому шлюбі з січня 2031 року, який рішенням суду в 2016 році було розірвано.

26.07.2013 року народилася донька, ОСОБА_2, в актовому записі про народження якої відповідач записаний батьком дитини.

На протязі сімейного життя між сторонами постійно виникали непорозуміння через різні характери та погляди на сімейне життя і виховання доньки, що призвело до того, що у січні 2016 року позивач змушена була залишити будинок та переїхати з донькою в будинок свого батька.

Під час спільного проживання сторін в будинку та після переселення позивача з донькою в будинок батька, відповідач не надає добровільно допомогу на утримання доньки, однак до суду з позовом про стягнення з нього аліментів на утримання дитини ОСОБА_1 не зверталась, оскільки відповідач веде такий спосіб життя, що немає сенсу для звернення до суду з таким позовом, так як відповідач не буде виконувати рішення суду.

Донька проживає та виховується в сім’ї позивача, в будинку її батька; для доньки створені всі умови для нормального проживання, належного виховання і розвитку; донька є фізично здоровою; відвідує Стрижавський дошкільний навчальний заклад ясла-садок «Казка» Стрижавської селищної ради.

Відповідач станом здоров'я доньки не піклується та не цікавиться, не приходить до дошкільного закладу, не цікавиться вихованням доньки: з січня 2016 року з донькою не проживає, її вихованням не займається, матеріальну допомогу на утримання доньки не надає, ухиляється від виконання своїх обов'язків по її вихованню, доньку не відвідує.

За наведених обставин позивач звертається до суду з даним позовом, в якому просить винести рішення про позбавлення батьківських прав відповідача щодо доньки.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з’явилася, згідно наданої заяви просить розглянути справу за її відсутності, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, доповнень та змін не має, просить їх задоволити. В разі неявки відповідача просить провести заочний розгляд справи, згідно наявних доказів в справі, на стягненні з відповідача судових витрат не наполягає.

Відповідач ОСОБА_3 в судове засідання не з'явився, будучи належним чином і в установлений Законом строк повідомленим про дату, час та місце розгляду справи, що підтверджується наявними в матеріалах справи доказами.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача органу опіки та піклування Вінницької районної державної адміністрації Вінницької області – ОСОБА_4 в судове засідання не з’явилася, згідно наданої заяви просить розглянути справу за її відсутності, при вирішенні даного спору просить врахувати висновок щодо доцільності позбавлення відповідача батьківських прав відносно дитини.

Зі згоди позивача, згідно наданої заяви, суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст. 224 ЦПК України.

Відповідно до ч. 2 ст. 197 ЦПК України, суд вважає, що справу можливо розглянути без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку, що позов підлягає до задоволення.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 народилася 26.07.2013 року, її батьками являються: ОСОБА_3 та ОСОБА_1, що підтверджується відповідною копією свідоцтва про народження дитини серії І-АМ № 256931 від 01.08.2013 року (а.с. 8).

Рішенням Вінницького районного суду Вінницької області від 27.04.2016 року шлюб між позивачем ОСОБА_1 та відповідачем ОСОБА_3 розірвано (а.с. 7).

Згідно довідки Стрижавської селищної ради Вінницького району Вінницької області № 1605 від 15.05.2017 року позивач ОСОБА_1 разом з донькою ОСОБА_2 проживає в ІНФОРМАЦІЯ_1, без реєстрації (а.с. 10).

Як вбачається з акту обстеження матеріально – побутових умов від 12.05.2017 року, батько дитини – відповідач ОСОБА_3 з сім’єю не проживає, вихованням доньки не займається (а.с. 11).

Згідно довідки КЗ «Вінницький районний медичний центр первинної медико – санітарної допомоги» Стрижавська АЗПСМ від 11.05.2017 року, довідки Стрижавського ДНЗ ясла – садок «Казка» Стрижавської селищної ради № 01-27-05/38 від 15.05.2017 року, педагогічної характеристики на ОСОБА_2 (а.с. 12 - 14), дитина ОСОБА_2 обслуговується у Стрижавській АЗПСМ, при зверненні в дану установу разом з дитиною завжди була мати; відвідує ДНЗ ясла – садок «Казка» з 24.05.2016 року по теперішній час, вихованням та навчанням дитини займається мати – позивач ОСОБА_1, яка регулярно відвідує батьківські збори, вчасно сплачує за харчування.

Відповідно до висновку органу опіки та піклування Вінницької районної державної адміністрації № 01-25/1737 від 11.07.2017 року є всі підстави для позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 відносно малолітньої доньки ОСОБА_2, так як він не виконує свої батьківські обов’язки, передбачені ст. ст. 150 – 155, 180 СК України.

У відповідності до ст. 164 СК України підставою для позбавлення особи батьківських прав є встановлення факту того, що батько чи мати ухиляються від виконання своїх обов’язків по вихованню дитини.

Оскільки відповідач ОСОБА_3 ухиляється від виконання своїх батьківських обов`язків відносно малолітньої дитини ОСОБА_2, не піклується про її фізичний та духовний розвиток, не надає добровільно матеріальної допомоги на утримання, тому з огляду на вищевказане, суд вважає за необхідне позбавити ОСОБА_3 батьківських прав відносно малолітньої дитини ОСОБА_2

Згідно ч.3 ст. 166 СК України при задоволенні позову щодо позбавлення батьківських прав суд одночасно приймає рішення про стягнення аліментів на дитину. У разі якщо мати, батько або інші законні представники дитини відмовляються отримувати аліменти від особи, позбавленої батьківських прав, суд приймає рішення про перерахування аліментів на особистий рахунок дитини у відділенні Державного ощадного банку України та зобов’язує матір, батька або інших законних представників дитини відкрити зазначений особистий рахунок у місячний строк з дня набрання законної сили рішенням суду.

Відповідно до ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання та на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

У своїй позовні заяві позивач вказує, що з позовом про стягнення аліментів з відповідача на утримання дитини ОСОБА_1 не має зверталась, оскільки відповідач веде такий спосіб життя, що немає сенсу для звернення до суду з таким позовом, так як відповідач не буде виконувати рішення суду.

Враховуючи наведене, рішення про стягнення аліментів на дитину по даній справі не приймається.

Керуючись ст. ст. 135, 150 - 155, 164, 166 СК України, ст. ст. 15, 30, 60, 61, 197, 209, 212- 215, 224 – 226 ЦПК України, суд, -

вирішив:

Позов ОСОБА_1 в інтересах малолітньої доньки ОСОБА_2 задоволити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2 відносно дитини ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Вінницької області через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час оголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 67947172
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку