open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Пр. № 1-кс/155/129/17

Справа № 155/2243/14-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 липня 2017 року місто Горохів

Слідчий суддя Горохівського районного суду Волинської області ОСОБА_1 за участю секретаря ОСОБА_2 , слідчого СВ Горохівського відділу поліції ГУНП у Волинській області ОСОБА_3 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання про надання дозволу на проведення перевірки за матеріалами досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12013020070000396 від 20 червня 2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.382 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

20 червня 2017 року слідчий СВ Горохівського відділу поліції ГУНП у Волинській області ОСОБА_3 звернулася до суду із клопотанням про надання дозволу на проведення позапланової перевірки (без складання будь яких адміністративних протоколів та постанов, ініціювання складення яких може бути проведене слідчим після закриття кримінального провадження) додержання посадовими особами редакції газети Горохівський вісник (02471790) вимог законодавства про працю під час звільнення та поновлення на посаді ОСОБА_4 .

В обґрунтування клопотання слідчий зазначила, що 17 серпня 2013 року до Горохівського РВ УМВС України у Волинській області із прокуратури Горохівського району надійшла постанова Локачинського районного суду Волинської області від 23 липня 2013 року про скасування постанови старшого прокурора прокуратури Горохівського району від 05 жовтня 2012 року про відмову в порушені кримінальної справи відносно службових осіб редакції газети Горохівський вісникдля вирішення питання в порядку ст.214 КПК України.

За даним фактом слідчим відділенням Горохівського РВ УМВС України у Волинській області відомості про вчинене кримінальне правопорушення 17 серпня 2013 року внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12013020070000396 та розпочато досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.382 КК України.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що рішенням Іваничівського районного суду Волинської області від 08 лютого 2008 року у справі за позовом ОСОБА_5 до редакції газети Горохівський вісник,Горохівської районної ради, Горохівської районної державної адміністрації позовні вимоги задоволено, визнано незаконним рішення загальних зборів трудового колективу редакції газети Горохівський вісник від 10 серпня 2007 року, наказ про звільнення посади головного редактора ОСОБА_4 № 2 від 13 серпня 2007 року та постановлено поновити її на посаді редактора газети.

В подальшому відповідно до п.1 наказу № 13 від 22 квітня 2008 року тимчасово виконуючого обов`язків редактора газети ОСОБА_6 поновлено на посаді редактора газети ОСОБА_4 та відповідно до п.3 вирішено створити комісію для передачі останній матеріальних цінностей. 23 квітня 2008 року відбулись загальні збори трудового колективу (протокол № 11 від 23 квітня 2008 року), на яких вирішено звільнити ОСОБА_4 із займаної посади на підставі п.1 ст.41 КЗпПУ та зобов`язано ОСОБА_6 видати наказ про її звільнення.

Відповідно до наказу № 15 по редакції районної газети Горохівський вісниквід 24 квітня 2008 року ОСОБА_4 звільнено з займаної посади відповідно до п.1 ст.41 КЗпП України.

Редактор газети Горохівський вісникОСОБА_6 поніс покарання у виді адміністративного стягнення за невиконання рішення суду від 17 березня 2008 року по 26 березня 2008 року, однак ним фактично не забезпечено виконання рішення суду від 27 березня 2008 року до 22 квітня 2008 року.

На вимогу трудового колективу та за згоди співзасновників 06 квітня 2009 року відбулися збори трудового колективу редакції газети, на яких ОСОБА_4 поновлено на посаді редактора, про що видано відповідний наказ, внесено запис в трудову книжку, складено акт державного виконавця про виконання судового рішення.

Через певний період часу того ж дня відбулись інші збори трудового колективу у зв`язку із тим, що закінчився строк дії строкового трудового договору із ОСОБА_4 та тим, що в редакції газети працювало два редактори поновлена ОСОБА_4 та ОСОБА_6 .

За результатами голосування загальними зборами трудового колективу головним редактором обрано ОСОБА_6 , а із ОСОБА_4 припинено трудовий договір на підставі п.2 ст.36 КЗпП України, про що видано відповідний наказ про звільнення № 45 від 07 квітня 2009 року.

Не погоджуючись із наказом про поновлення на роботі та наказом про звільнення, ОСОБА_4 оскаржила їх в судовому порядку.

Рішенням Горохівського районного суду від 29 червня 2010 року в позові останньої відмовлено в повному обсязі. Зазначене рішення суду набрало законної сили та не було змінено чи скасовано.

В ході досудового розслідування з метою проведення швидкого, повного, всебічного та неупередженого досудового розслідування, а також здобуття належних та достатніх доказів у вказаному кримінальному провадженні виникла необхідність у призначенні комплексної перевірки дотримання працівниками редакції газети Горохівський вісник(02471790) вимог чинного законодавства про працю під час звільнення та поновлення на посаді ОСОБА_4 (в тому числі на підставі рішення Іваничівського районного суду від 08 лютого 2008 року), результати проведення якої нададуть можливість встановити наявність чи відсутність у вказаному діянні складу об`єктивної сторони складу кримінального правопорушення.

В той же час проведення такого виду перевірок відноситься до компетенції управління Держпраці у Волинській області, адже у відповідності до Положення про Управління Держпраці у Волинській області, затвердженого Наказом Державної служби України з питань праці № 38 від 28 травня 2015 року, управління Держпраці відповідно до покладених на нього завдань здійснює державний нагляд (контроль) за дотриманням законодавства про працю юридичними особами, у тому числі їх структурними та відокремленими підрозділами, які не є юридичними особами, та фізичними особами, які використовують найману працю;здійснює контроль за своєчасністю та об`єктивністю розслідування нещасних випадків на виробництві, їх документальним оформленням і веденням обліку, виконанням заходів з усунення причин нещасних випадків.

У зв`язку з вищевикладеним слідчий просить надати дозвіл на проведення вищевказаної позапланової перевірки (без складання будь яких адміністративних протоколів та постанов, ініціювання складення яких може бути проведене слідчим після закриття кримінального провадження) додержання посадовими особами редакції газети Горохівський вісник(02471790) вимог законодавства про працю під час звільнення та поновлення на посаді ОСОБА_4 .

Розглянувши клопотання, заслухавши пояснення слідчого СВ Горохівського відділу поліції ГУНП у Волинській області ОСОБА_3 , дослідивши додані до клопотання документи, вважаю, що клопотання підлягає до задоволення.

Клопотання слідчого, яке надійшло до суду, відповідає вимогам КПК України.

Так, відповідно до ч.1 ст.71 КПК України спеціалістом у кримінальному провадженні є особа, яка володіє спеціальними знаннями та навичками застосування технічних або інших засобів і може надавати консультації під час досудового розслідування і судового розгляду з питань, що потребують відповідних спеціальних знань і навичок.

Відповідно до ч.2 ст.93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до ст.98 КПК України речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.Відповідно до ч.6 ст.9 КПК України, у випадках, коли положення цього Кодексу не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначені частиною першою статті 7 цього Кодексу.

В судовому засіданні слідчим доведено, що інформація перебуває у володінні редакції газети Горохівський вісник та вказана інформація сама по собі має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні може сприяти розкриттю кримінального правопорушення, встановленню обставин та мати доказове значення у справі. Іншим способом довести обставини, які передбачається довести за допомогою вищевказаної інформації, неможливо.

За таких обставин приходжу до висновку, що клопотання слідчого обґрунтоване та підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст.71, 98, ч.2 ст.99, ст.ст.159-164, 166 КПК України,

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ Горохівського відділу поліції ГУНП у Волинській області ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення позапланової перевіркизадовольнити.

Надати дозвіл управлінню Держпраці у Волинській області (вул.Кравчука, 22-в, м.Луцьк, Волинська обл., 43026) на проведення позапланової перевірки (без складання будь яких адміністративних протоколів та постанов, ініціювання складення яких може бути проведене слідчим після закриття кримінального провадження) додержання посадовими особами редакції газети Горохівський вісник(02471790) вимог законодавства про працю під час звільнення та поновлення на посаді ОСОБА_4 .

Зобов`язати управління Держпраці у Волинській області (вул.Кравчука, 22-в, м.Луцьк, Волинська обл., 43026) провести позапланову перевірку (без складання будь яких адміністративних протоколів та постанов, ініціювання складення яких може бути проведене слідчим після закриття кримінального провадження) додержання посадовими особами редакції газети Горохівський вісник(02471790) вимог законодавства про працю під час звільнення та поновлення на посаді ОСОБА_4 , результати проведення якої надіслати на адресу Горохівського ВП ГУНП у Волинській області

Строк дії ухвали один місяць з дня її постановлення.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її оголошення.

Слідчий суддя /підпис/

Згідно з оригіналом:

Слідчий суддя Горохівського районного суду

Волинської області ОСОБА_1

Джерело: ЄДРСР 67934041
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку