open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Виноградівський районний суд Закарпатської області

_______________________________________________________________ Справа № 299/1913/17

Номер рядка звіту 77

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20.07.2017 м.Виноградів

Виноградівський районний суд Закарпатської області в особі: головуючого – судді Левка Т.Ю., при секретарі – Роман К.С., за участі позивача ОСОБА_1, представника відповідача ОСОБА_2, розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м.Виноградів адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Виноградівської районної ради Закарпатської області про здійснення перерахунку заробітної плати,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА _1 звернувся до суду із адміністративним позовом до Виноградівської районної ради Закарпатської області про здійснення перерахунку заробітної плати.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач зазначає, що 10 грудня 2010 року, його, підполковника податкової міліції ОСОБА_1, було обрано на посаду заступника голови Виноградівської районної ради Закарпатської області і у відповідності до ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад» з 14 січня 2011 року прикомандировано до Виноградівської районної ради Закарпатської області на період роботи на постійній основі заступником голови Виноградівської районної ради Закарпатської області із залишенням в кадрах податкової міліції ДПА України. Розпорядженням голови Виноградівської районної ради від 14.01.2011 року № 4 «К» було розпочато здійснювати йому оплату праці як заступника голови райради по місцю його обрання (Виноградівською райрадою). Позивач вважає, що для обчислення розміру складових грошового забезпечення, замість надбавки за ранг необхідно було застосовувати розмір окладу за військовим званням. Розмір надбавки за спеціальне звання регулюється додатком № 58 до постанови Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 року № 268 «Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів», а саме підполковник податкової міліції - 130 грн., а розмір винагороди за вислугу років регулюється додатком № 17 до постанови КМУ від 31.12.1996 р. № 1592 «Про умови оплати праці працівників органів державної податкової служби», а саме за вислугу років: від 15 до 20 років - 30%, від 20-25 років - 35%. Стаж служби позивача для виплати винагороди за вислугу років на час прикомандирування до Виноградівської районної ради на 14 січня 2011 року складав 19 років 01 місяць 04 дні, станом на 10.12.2011 року - 20 років 00 місяців 00 днів.

Згідно до п. 2 рішення сесії Виноградівської районної ради від 10.12.2010 року визначено здійснювати преміювання голови та заступника голови районної ради щомісячно та до державних, професійних свят, ювілейних дат виключно у межах фонду преміювання та економії фонду оплати праці. На протязі 2011 року вказаний пункт рішення райради виконувався в повному обсязі. Але після критичного виступу позивача щодо дій на той час чинного голови райради під час його щорічного звіту, який не був затверджений сесією райради, починаючи з січня 2012 року та до звільнення позивача - лютий 2014 року, вказане рішення райради щодо преміювання позивача, як заступника голови райради, не виконувалось, преміювання не нараховувалось та не виплачувалось, хоч в той же час голові Виноградівської райради проводилось нарахування та виплата йому відповідних премій як щомісячних так і до відповідних державних та професійних свят. Керуючим справами виконавчого апарату районної ради на якого було покладено обов’язок виконання рішення Виноградівської районної ради від 10.12.2010 р. № 10 «Про умови оплати праці голови та заступника голови районної ради» на протязі 2012-2014 року не здійснювалося відповідне виконання рішення сесії щодо преміювання позивача, як заступника голови райради.

Також згідно п. 3 рішення сесії Виноградівської районної ради від 10.12.2010 року визначено позивачу, як заступнику голови районної ради, щорічно надавати матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань та допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки (її частини) у розмірі не більше середньомісячної заробітної плати кожну в межах фонду оплати праці. На виконання вказаного пункту рішення позивачем при оформленні щорічних відпусток (протягом трьох років) подавалися відповідні заяви про надання мені матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та оздоровлення. Проте на порушення вказаного пункту рішення сесії Виноградівською районною радою йому до оплати нараховувалась тільки допомога на оздоровлення, та безпідставно в супереч резолюції голови Виноградівської райради не нараховувалась та не оплачувалась допомога для вирішення соціально-побутових питань.

У зв'язку з наведеним, з метою захисту свого порушеного трудового права позивач звернувся до суду із даним позовом та просить зобов'язати відповідача здійснити відповідні перерахування заробітної плати за відповідні періоди.

В судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримав в повному обсязі з мотивів викладених у позовній заяві та наданих ним в ході судового розгляду поясненнях, а тому просив суд даний адміністративний позов задовольнити в повному обсязі.

Представник відповідача проти позову заперечив, подавши свої письмові заперечення згідно яких вказує, що позивачем пропущено строк звернення до суду, оскільки позов стосується перерахунку заробітної плати в частинах, які не є обов’язковими виплатами і виплачуються за наявності коштів. Позивач звертає увагу на невиконання рішення №10 від 10.12.2010 року «Про умови оплати праці голови та заступника голови районної ради». Однак, у рішенні зазначено, що преміювання здійснюється виключно у межах фонду преміювання та економії фонду оплати праці. Відповідно до пункту 5 «Положення про преміювання працівників районної ради ( виконавчого апарату та групи по обслуговуванню адмінбудинку та автотранспорту при виконавчому апараті)», затвердженого розпорядженням голови районної ради від 06.01.2011 р №3 »К» , «Рішення про суму преміального заохочення (відсутність такого) приймається головою районної ради на підставі аналізу стану дотримання виконавської дисципліни». Щодо виплат матеріальної допомоги для вирішення соціально- побутових питань, то відповідно до листа від 21.07.2015 р. N 409/13/116-15 Мінсоцполітики пояснило, що матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань не є обов'язковою виплатою і виплачується за наявності коштів.

У зв'язку з наведеними обставинами представник відповідача просив суд у задоволенні даного позову відмовити в повному обсязі.

Заслухавши пояснення сторін, з'ясувавши всі обставини у справі та перевіривши їх доказами суд дійшов до наступних висновків.

Твердження представника відповідача, що позивачем пропущено шестимісячний строк звернення до суду спростовується положенням ч.2 ст.233 Кодексу законів про працю України, де передбачено, що у разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.

В судовому засіданні встановлено, що рішенням першої сесії шостого скликання Виноградівської районної ради від 10 грудня 2010 року за № 9, позивача, підполковника податкової міліції ОСОБА_1, було обрано на посаду заступника голови Виноградівської районної ради Закарпатської області і згідно наказу Державної податкової адміінстрації України від 14.01.2011 року № 41-о, у відповідності до ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад» з 14 січня 2011 року позивача прикомандировано до Виноградівської районної ради Закарпатської області на період роботи на постійній основі заступником голови Виноградівської районної ради Закарпатської області із залишенням в кадрах податкової міліції ДПА України.

Розпорядженням голови Виноградівської районної ради від 14.01.2011 року № 4 «К» було розпочато оплату праці ОСОБА_1 як заступнику голови Виноградівської районної ради та встановлено надбавку за вислугу років у розмірі 25% посадового окладу з урахуванням доплати за ранг.

Згідно довідки ГУ ДФС у Закарпатській області стаж роботи позивача ОСОБА_1 для виплати винагороди за вислугу років станом на час прикомандирування до Виноградівської районної ради на 14 січня 2011 року складав 19 років 01 місяць 04 дні, станом на 10.12.2011 року - 20 років 00 місяців 00 днів.

Згідно ч. 1 ст. 94 Кодексу законів про працю України, заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Згідно ст. 98 Кодексу законів про працю України, оплата праці працівників установ і організацій, що фінансуються з бюджету, здійснюється на підставі законів та інших нормативно-правових актів України, генеральної, галузевих, регіональних угод, колективних договорів, у межах бюджетних асигнувань та позабюджетних доходів.

Відповідно до статтей 43, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» та на підставі ст. 98 Кодексу законів про працю України перша сесія шостого скликання Виноградівської районної ради 10.12.2010 року прийняла рішення № 10 «Про умови оплати праці голови та заступника голови районної ради» яким позивачу визначено та виплачувалась надбавка за вислугу років та доплата за ранг посадової особи органа місцевого самоврядування від наявного стажу та присвоєного рангу.

Однак згідно до п.5 постанови Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 року № 268 «Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» грошове забезпечення військовослужбовців, осіб начальницького складу, відряджених до органів державної влади та місцевого самоврядування складається з посадового окладу, інших виплат (крім надбавки за ранг та надбавки за вислугу років), установлених цією постановою, а також окладу за військовим званням та надбавку за вислугу років, установлених у розмірі і порядку, що визначається законодавство для військовослужбовців.

У зв'язку з цим, для обчислення розміру складових грошового забезпечення позивачу замість надбавки за ранг необхідно було застосовувати розмір окладу за військовим званням.

Так, розмір надбавки за спеціальне звання регулюється додатком № 58 до постанови Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 року № 268 «Про впорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів», а саме: підполковник податкової міліції - 130 грн.

Розмір винагороди за вислугу років регулюється додатком № 17 до постанови КМУ від 31.12.1996 р. № 1592 «Про умови оплати праці працівників органів державної податкової служби», а саме за вислугу років: від 15 до 20 років - 30%, від 20-25 років - 35%.

Таким чином вимога позивача про зобов'язання відповідача здійснити перерахунок оплати праці позивачу та виплатити за період з 17.01.2011 року по 21.02.2014 року для обчислення розміру складових грошового забезпечення замість надбавки за ранг розмір окладу за військовим званням - 130 гривень, та за період 17.01.2011 року по 09.12.2011 року розмір винагороди за вислугу років у розмірі 30 %, а з 10.12.2011 року по 21.02.2014 року - 35 % посадового окладу з урахуванням доплати за військовим званням- підлягає до задоволення.

Щодо вимог про виплату премій та допомоги для вирішення соціально-побутових питань за використані відпустки, суд зазначає наступне.

Преміювання працівників органів місцевого самоврядування працівників органів місцевого самоврядування здійснюється згідно із затвердженим Положенням про преміювання на підставі розпорядження голови у відсотках до посадового окладу, а за можливості - у відсотках до місячного фонду заробітної плати в межах фонду преміювання. Рішення про преміювання сільських, селищних та міських голів та районних рад, їх заступників приймається відповідною радою, що регламентовано абзацом другим пункту 6 Постанови КМУ від 09.03.2006 р. № 268.

Згідно п. 2 рішення сесії Виноградівської районної ради від 10.12.2010 року визначено здійснювати преміювання голови та заступника голови районної ради щомісячно та до державних, професійних свят, ювілейних дат виключно у межах фонду преміювання та економії фонду оплати праці.

На протязі 2011 року вказаний пункт рішення райради виконувався в повному обсязі.

З січня 2012 року та до звільнення позивача із займаної посади - лютий 2014 року, вказане рішення райради щодо преміювання позивача, як заступника голови райради, не виконувалось, преміювання не нараховувалось та не виплачувалось.

Таким чином в порушення ст. 144 Конституції України, керуючим справами виконавчого апарату районної ради на якого було покладено обов’язок виконання рішення Виноградівської районної ради від 10.12.2010 р. № 10 «Про умови оплати праці голови та заступника голови районної ради» на протязі 2012-2014 року не здійснювалося відповідне виконання рішення сесії щодо преміювання позивача, як заступника голови райради.

Також згідно п.3 рішення сесії Виноградівської районної ради від 10.12.2010 року визначено щорічно надавати заступнику голови районної ради матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань та допомогу на оздоровлення при наданні щорічної відпустки (її частини) у розмірі не більше середньомісячної заробітної плати кожну в межах фонду оплати праці.

При оформленні щорічних відпусток (протягом трьох років) позивачем подавалися відповідні заяви про надання матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань та оздоровлення. Проте на порушення вказаного пункту рішення сесії Виноградівською районною радою йому до оплати нараховувалась тільки допомога на оздоровлення, та безпідставно в супереч резолюції голови Виноградівської райради не нараховувалась та не оплачувалась допомога для вирішення соціально-побутових питань, що стверджується копією заяви про надання відпустки від 18.05.2011 року та копіями розпоряджень голови Виноградівської районної ради від 23.05.2011 року №31 "К", від 17.06.2013 року № 34 "К", які містяться в матеріалах справи.

Таким чином вимоги позивача про виплату премій та допомоги для вирішення соціально-побутових питань за використані відпустки є обґрунтованими і такими, що підлягають до задоволення.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 7, 18, 19, 71, 160, 161, 162 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов ОСОБА_1 до Виноградівської районної ради Закарпатської області про здійснення перерахунку заробітної плати - задовольнити.

Зобов'язати Виноградівську районну раду Закарпатської області (ЄДРПОУ 04053720, м. Виноградів, площа Миру, 5) здійснити перерахунок оплати праці ОСОБА_1, мешканцю м.Виноградів, вул. Рощахівського,17, як заступнику голови Виноградівської районної ради та виплатити:

- за період з 17.01.2011 року по 21.02.2014 року для обчислення розміру складових грошового забезпечення замість надбавки за ранг розмір окладу за військовим званням - 130 гривень, та за період 17.01.2011 року по 09.12.2011 року розмір винагороди за вислугу років у розмірі 30 %, а з 10.12.2011 року по 21.02.2014 року - 35 % посадового окладу з урахуванням доплати за військовим званням;

- починаючи з січня 2012 року та до звільнення ОСОБА_1 - лютий 2014 року, з врахуванням премій у розмірі, що був застосований до голови райради за вказаний період, згідно п. 2 рішення сесії Виноградівської районної ради від 10.12.2010 року №10;

- за використані відпустки на протязі 2011 по 2013 рік з врахуванням допомоги для вирішення соціально-побутових питань.

Стягнути з Виноградівської районної ради Закарпатської області на користь держави судовий збір у розмірі 640 (шістсот сорок) гривень.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції, який ухвалив постанову.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення.

У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у скороченому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Головуючий

ОСОБА

_3

Джерело: ЄДРСР 67881942
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку