open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
125/1176/17

2-о/125/145/2017

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30.06.2017 м. Бар Вінницької області

Барський районний суд Вінницької області у складі:

головуючого судді Питель О.В.,

за участі секретаря Білик Н.А., -

розглянувши у відкритому судовому засіданні подання опікунської ради Гармаківської сільської ради Барського району Вінницької області про встановлення опіки над ОСОБА_1, -

УСТАНОВИВ:

Опікунська рада Гармаківської сільської ради Барського району Вінницької області звернулася до суду з поданням про встановлення опіки над ОСОБА_1. На обґрунтування своїх вимог заявник вказав, що до опікунської ради Гармаківської сільської ради Барського району Вінницької області з заявою звернулася ОСОБА_2 з проханням розглянути на засіданні опікунської ради питання встановлення опіки та призначення її опікуном над донькою ОСОБА_1. Остання є інвалідом першої «А» групи та хворіє психічним захворюванням, у зв'язку з цим не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, і постійно потребує стороннього догляду і допомоги. Рішенням Барського районного суду Вінницької області від 22.07.2005 ОСОБА_1 визнано недієздатною.

Представник опікунської ради Гармаківської сільської ради Барського району Вінницької області Руднікова О.Г. у судовому засіданні подання підтримала, просила задовольнити з підстав, що викладені у поданні.

Заінтересована особа - ОСОБА_2 у судовому засіданні підтримала подання опікунської ради Гармаківської сільської ради Барського району Вінницької області, просила призначити її опікуном ОСОБА_1.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника заявника, заінтересованої особи, суд дійшов висновку, що подання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до даних акту обстеження матеріально-побутових умов ОСОБА_2 комісія встановила, що доцільно встановити опіку та призначити опікуном над ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, її матір ОСОБА_2 (а.с. 4).

ОСОБА_2 звернулася до опікунської ради Гармаківської сільської ради Барського району Вінницької області з проханням призначити її опікуном над її донькою ОСОБА_1 (а.с. 8).

Рішенням опікунської ради Гармаківської сільської ради Барського району Вінницької області від 20.06.2017 (протокол №4) опікунська рада вирішила вважати доцільним встановлення опіки та призначення опікуном над ОСОБА_1 її матір ОСОБА_2 (а.с. 5, 6).

Рішенням Барського районного суду Вінницької області від 22.07.2005 ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, визнано недієздатною. Рішення суду набрало законної сили 23.08.2005 (а.с. 7).

ОСОБА_1 є інвалідом першої «А» групи з дитинства, що підтверджується даними копії довідки МСЕК серії 10 ААА №669980 від 16.12.2011 (а.с. 9).

Відповідно до ст. 55 ЦК України опіка та піклування встановлюються з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів малолітніх, неповнолітніх осіб, а також повнолітніх осіб, які за станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої права і виконувати обов'язки.

Відповідно до положень ст. 44 ЦК України над недієздатною фізичною особою встановлюється опіка. Недієздатна фізична особа не має права вчиняти будь-якого правочину. Правочини від імені недієздатної фізичної особи та в її інтересах вчиняє її опікун. Відповідальність за шкоду, завдану недієздатною фізичною особою, несе її опікун (стаття 1184 цього Кодексу).

Відповідно до ч. 1 ст. 60 ЦК України суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ч. 1 ст. 62 ЦК України опіка або піклування встановлюються за місцем проживання фізичної особи, яка потребує опіки чи піклування, або за місцем проживання опікуна чи піклувальника.

Відповідно до положень ст. 63 ЦК України опікуном або піклувальником може бути лише фізична особа з повною цивільною дієздатністю, фізична особа може бути призначена опікуном або піклувальником лише за її письмовою заявою. Опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов'язки опікуна чи піклувальника.

Статтею 241 ЦПК України передбачено, що суд, ухвалюючи рішення про визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй опікуна.

Керуючись вимогами ч. 4 ст. 63 ЦК України та ст. 64 ЦК України, стосовно особи опікуна, ураховуючи подання опікунської ради, суд вважає необхідним призначити ОСОБА_2 опікуном над її недієздатною донькою - ОСОБА_1.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 240 ЦПК України судові витрати, пов'язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 240-241 ЦПК України, ст. ст. 39, 41, 55, 60, 62-64 ЦК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Задовольнити подання.

Встановити над ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, опіку та призначити опікуном ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Судові витрати віднести за рахунок держави.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом десяти днів з дня його проголошення. Рішення набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 67774008
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку