open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 136/716/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 липня 2017 року м. Липовець

Липовецький районний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Стадника С.І.

секретаря судового засідання Белінської С.І.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду міста Липовець цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3, ОСОБА_4, Іваньківської сільської ради Липовецького району Вінницької області про визнання в порядку спадкування за законом права на земельну частку (пай), -

ВСТАНОВИВ:

ІНФОРМАЦІЯ _2 померла ОСОБА_5, мати позивача. Після її смерті відкрилась спадщина за законом, оскільки особистого розпорядження на випадок своєї смерті вона не зробила. До складу спадщини увійшла земельна частка (пай) площею 3,44 умовних кадастрових гектарів без визначення цієї частки в натурі (на місцевості), що розташована на території Іваньківської сільської ради Липовецького району Вінницької області, яка належала ОСОБА_5 на підставі Сертифікату на земельну частку (пай) серії НОМЕР_2, зареєстрованого 06.08.1997 року за № 225, що перебула у колективній власності КСП "Нива" с. Іванька. Позивач як спадкоємець першої черги за законом спадщину прийняв в порядку, визначеному ст. 1268 ЦК України.

Для оформлення спадщини позивач звернувсь до нотаріуса, який відмовив у видачі нотаріального акту мотивувавши своє рішення відсутністю правовстановлюючого документа, який підтверджує право власності спадкодавця на вищевказане спадкове майно (оригінал сертифіката втрачено). Вказане стало підставою для звернення позивача до суду з позовом про визнання в порядку спадкування за законом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 ОСОБА_5 права на ? земельної частки (паю) розміром 3,44 умовних кадастрових гектарів без визначення цієї частки в натурі (на місцевості), яка розташована на території Іваньківської сільської ради Липовецького району Вінницької області, що належала ОСОБА_5 на підставі Сертифікату на земельну частку (пай) серії НОМЕР_2, який зареєстровано 06.08.1997 року за № 225.

До суду представник позивача подав заяву про розгляд справи у його та позивача відсутність.

Відповідачі ОСОБА_3, ОСОБА_4, ОСОБА_2 подали до суду заяву про визнання позову, справу просили розглянути у їх відсутність.

Голова Іваньківської сільської ради подав до суду заяву в якій вказав, що позов підтримує, справу просив розглянути у відсутність представника органу місцевого самоврядування.

Оскільки особи, які беруть участь у розгляді справи скористалися правом на розгляд справи у їх відсутність, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних і доказів, при цьому фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази, суд встановив, що ІНФОРМАЦІЯ_2 померла ОСОБА_5. Після її смерті відкрилася спадщина за законом, оскільки особистого розпорядження на випадок своєї смерті вона не зробила.

До складу спадкового майна увійшла земельна частка (пай) площею 3,44 умовних кадастрових гектарів без визначення цієї частки в натурі (на місцевості), що розташована на території Іваньківської сільської ради Липовецького району Вінницької області, яка належала ОСОБА_5 на підставі Сертифікату на земельну частку (пай) серії НОМЕР_2, зареєстрованого 06.08.1997 року за № 225, що перебула у колективній власності КСП "Нива" с. Іванька.

З матеріалів Спадкової справи № 58/2014 слідує, що після смерті ОСОБА_5 за законом спадщину прийняли позивач, ОСОБА_3, ОСОБА_4 та ОСОБА_2. Інших спадкоємців, які прийняли спадщину, судом не встановлено.

Оскільки спір про визнання права на земельну частку (пай) є спором про спадкування, суд, враховуючи Лист Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 року № 24-753/0/4-13 "Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування" дійшов висновку, що належним відповідачем у спорі є спадкоємці, які прийняли спадщину. У випадку відсутності спадкоємців, належним відповідачем у спорі є відповідна територіальна громада в особі сільської, селищної ради. Районні державні адміністрації можуть бути залучені в якості третіх осіб у випадках, якщо спірні земельні ділянки сільськогосподарського призначення знаходяться за межами населених пунктів. Сільські, селищні ради можуть бути залучені в якості третіх осіб у спорах щодо земельних ділянок, які знаходяться на території відповідної ради.

Таким чином, належними відповідачами у спорі є спадкоємці, які прийняли спадщину, а не територіальна громада в особі Іваньківської сільської ради.

Для оформлення спадщини позивач звернувсь до нотаріуса за місцем відкриття спадщини, який відмовив у видачі нотаріального акту мотивувавши своє рішення відсутністю правовстановлюючого документа, який підтверджує право власності спадкодавця на вищевказане спадкове майно (оригінал сертифіката втрачено).

У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину, особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження (пункт 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року "Про судову практику у справах про спадкування").

Згідно виписки із Книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай), що видаються Липовецькою районною державною адміністрацією Вінницької області по колективному сільськогосподарському підприємству "Нива" суд встановив, що на підставі рішення Липовецької РДА від 23.07.1999 року №199 на ім'я ОСОБА_5 як члена КСП "Нива" (с. Іванька) було видано Сертифікат серії НОМЕР_2 на земельну частку (пай) площею 3,44 умовних кадастрових гектарів без визначення цієї частки в натурі (на місцевості).

Відповідно до статті 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Згідно з пунктом 17 розділу X "Перехідні положення" Земельного кодексу України сертифікати на право на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства. Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право приватної власності на землю.

При вирішенні спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право є сертифікат про право на земельну частку (пай). У разі втрати, пошкодження сертифіката про право на земельну частку (пай), порядку видачі нового сертифікату на ім'я спадкодавця спадкоємцям особи, яка мала право на земельну частку (пай), не передбачено.

В Інформаційному листі Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 року № 24-753/0/4-13 "Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування" (пункт 3.5) вказано, що належним способом захисту прав спадкоємців у разі відмови нотаріуса видати свідоцтво право на спадщину на земельну частку (пай) є звернення спадкоємців з вимогами про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування.

З урахування зазначеного суд вважає, що втрата сертифіката не позбавляє спадкоємця права на оформлення прийнятої ним спадщини, оскільки належність спадкодавцеві земельної частки (паю) доведено позивачем належними та допустимими доказами.

За змістом частини четвертої статті 174 ЦПК у разі визнання відповідачем позову, яке не суперечить закону, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд у мотивувальній частині рішення може вказати лише про визнання позову та прийняття його судом (п.11 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 18.12.2009 року №14 "Про судове рішення у цивільній справі").

Враховуючи те, що визнання відповідачами позову не суперечить закону та не порушує права, свободи та інтереси третіх осіб, суд приймає визнання відповідачами позову та виносить рішення про його задоволення.

Розподіл судових витрат слід здійснити відповідно до статті 88 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст. 10, 11, 57-60, 212-215 ЦПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) в порядку спадкування за законом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_5 на ? земельної частки (паю) розміром 3,44 умовних кадастрових гектарів без визначення цієї частки в натурі (на місцевості), яка розташована на території Іваньківської сільської ради Липовецького району Вінницької області, що належала ОСОБА_5 на підставі Сертифікату на земельну частку (пай) серії НОМЕР_2, який зареєстровано 06.08.1997 року за №225.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається апеляційному суду Вінницької області через Липовецький районний суд Вінницької області протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя С.І. Стадник

Джерело: ЄДРСР 67722731
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку