open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа: № 826/5982/16 Головуючий у 1-й інстанції: Огурцов О.П. Суддя-доповідач: Шелест С.Б.

У Х В А Л А

Іменем України

04 липня 2017 року м. Київ

Київський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів:

Головуюча суддя: Шелест С.Б.

Судді: Пилипенко О.Є., Кузьмишина О.М.

При секретарі судового засідання: Дьяковій О.О.

За участі представників:

Позивача: ОСОБА_2;

Від відповідача-1: ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу ОСОБА_4 та ОСОБА_5 на постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 29.05.17р. у справі №826/5982/16 за позовом ОСОБА_4 та ОСОБА_5 до Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію Публічного акціонерного товариства «АВАНТ-БАНК» Ларченко Ірини Миколаївни, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити дії

у с т а н о в и в:

Позивачі звернулись з позовом до суду, у якому просили:

визнати протиправною бездіяльність відповідачів з не включення даних про Позивачів до переліку вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами в ПАТ «АВАНТ-БАНК» за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за договорами строкового банківського вкладу, та не затвердження реєстру вкладників відповідно до наданого Уповноваженою особою переліку вкладників, який містить дані Позивачів, що мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб;

зобов'язати відповідача-1 включити дані про Позивачів до переліку вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами в ПАТ «АВАНТ-БАНК» за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за договорами строкового банківського вкладу;

зобов'язати відповідача-2 затвердити реєстр вкладників відповідно до наданого Уповноваженою особою оновленого переліку вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, до якого включаються дані про Позивачів.

Постановою Окружного адміністративного суду м. Києва від 29.05.17р. у задоволенні адміністративного позову відмовлено.

Не погоджуючись з вказаною постановою, Позивачі подали апеляційну скаргу, у якій просять суд скасувати постанову з мотивів порушення судом норм матеріального та процесуального права та ухвалити нове рішення про задоволення адміністративного позову.

Свої вимоги апелянти мотивують тим, що судом першої інстанції безпідставно не враховано, що до спірних правовідносин підлягає застосуванню редакція Закону України від 23.02.12р. № 4452-VI «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» до 12.08.15року, яка була чинною на момент укладання договорів строкового банківського вкладу та відповідно до якої позивачі не були обмежені у праві гарантованого відшкодування за вкладами за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб; Позивачі не є пов'язаними із Банком особами в розумінні частини 1 статті 52 Закону України «Про банки і банківську діяльність».

Заслухавши суддю-доповідача, представників сторін, розглянувши матеріали справи та апеляційну скаргу Позивачів, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як свідчать обставини справи та встановлено судом першої інстанції, між ОСОБА_4 та ПАТ «АВАНТ-БАНК» були укладені наступні договори:

договір банківського вкладу (депозиту) «Про 100процентний зелений депозит» від 15.03.15р. №Д-Ф/14/1019-093, за умовами якого, в порядку та на умовах, визначених цим договором, Вкладник передає, а Банк приймає для зберігання грошові кошти на вкладний (депозитний) рахунок Вкладника НОМЕР_1 у ПАТ «АВАНТ-БАНК» у розмірі 46 636 грн. на строк з 13.03.15р. по 15.03.16р. (а.с.17-24);

договір банківського вкладу (депозиту) «АВАНТ строковий+» від 28.09.15р. №Д-Ф/14/1019-483, згідно умов якого, в порядку та на умовах, визначених цим договором, Вкладник передає, а Банк приймає для зберігання грошові кошти на вкладний (депозитний) рахунок Вкладника НОМЕР_2 у ПАТ «АВАНТ-БАНК» у розмірі 4 267 дол. США на строк з 28.09.15р. по 27.09.16р. (а.с.25-29).

Між ОСОБА_5 та ПАТ «АВАНТ-БАНК» був укладений договір банківського вкладу (депозиту) «стабільний прибуток» від 18.08.14р. №Д-Ф/14/1019-281, за умовами якого, в порядку та на умовах, визначених цим договором, Вкладник передає, а Банк приймає для зберігання грошові кошти на вкладний (депозитний) рахунок Вкладника НОМЕР_3 у ПАТ «АВАНТ-БАНК» у розмірі 110 746 дол. США на строк з 18.08.14р. по 20.08.15р. (а.с. 31-34).

На підставі постанови Правління Національного банку України від 29 січня 2016 р. № 44 «Про віднесення ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «АВАНТ-БАНК» до категорії неплатоспроможних» виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення від 29 січня 2016 р. № 96 «Про запровадження тимчасової адміністрації у ПАТ «АВАНТ-БАНК» та делегування повноважень тимчасового адміністратора банку».

Згідно з даним рішенням у ПАТ «АВАНТ-БАНК» запроваджено тимчасову адміністрацію на один місяць з 29 січня 2016 р. до 28 лютого 2016 р. включно, призначено уповноважену особу Фонду та делеговано всі повноваження тимчасового адміністратора ПАТ «АВАНТ-БАНК», визначені статтями 37-39 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», провідному професіоналу з питань врегулювання неплатоспроможності банків відділу запровадження процедури тимчасової адміністрації та ліквідації департаменту врегулювання неплатоспроможності банків Ларченко Ірині Миколаївні строком на один місяць з 29 січня 2016 р. до 28 лютого 2016 р. включно.

Відповідно до постанови Правління НБУ від 25 лютого 2016 р. № 109 «Про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «АВАНТ-БАНК» виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб прийнято рішення від 26 лютого 2016 р. № 262 «Про початок процедури ліквідації ПАТ «АВАНТ-БАНК» та делегування повноважень ліквідатора банку».

Згідно з зазначеним рішенням розпочато процедуру ліквідації ПУБЛІЧНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «АВАНТ-БАНК» з 26 лютого 2016 року до 25 лютого 2018 року включно, призначено уповноважену особу Фонду та делеговано всі повноваження ліквідатора ПАТ «АВАНТ-БАНК», визначені, зокрема, статтями 37, 38, 47-52, 521, 53 Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», в тому числі з підписання всіх договорів, пов'язаних з реалізацією активів банку у порядку, визначеному Законом, окрім повноважень в частині організації реалізації активів банку, провідному професіоналу з питань врегулювання неплатоспроможності банків відділу запровадження процедури тимчасової адміністрації та ліквідації департаменту врегулювання неплатоспроможності банків Ларченко Ірині Миколаївні на два роки з 26 лютого 2016 року до 25 лютого 2018 року включно.

Рішенням виконавчої дирекції Фонду № 2021 від 06 жовтня 2016 р. змінено уповноважену особу Фонду, якій делегуються повноваження ліквідатора ПАТ «АВАНТ-БАНК». Згідно з зазначеним рішенням всі повноваження ліквідатора ПАТ «АВАНТ-БАНК», визначені Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», зокрема, статтями 37, 38, 47-52, 521, 53 Закону, в тому числі з підписання всіх договорів, пов'язаних з реалізацією активів банку у порядку, визначеному Законом, окрім повноважень в частині організації реалізації активів банку, делеговано провідному професіоналу з питань врегулювання неплатоспроможності банків відділу запровадження процедури тимчасової адміністрації та ліквідації департаменту врегулювання неплатоспроможності банків Чернявській Олені Степанівні з 07 жовтня 2016р.

Не включення Позивачів до переліку вкладників, які мають право на відшкодування коштів за вкладами в ПАТ «АВАНТ-БАНК» за рахунок Фонду гарантування вкладів фізичних осіб за договорами строкового банківського вкладу зумовило звернення з даним позовом до суду.

Відмовляючи у задоволенні позову, суд першої інстанції виходив з того, що Позивачі є пов'язаними з Банком особами в розумінні Закону № 4452-VI, а відтак кошти не підлягають відшкодуванню за рахунок Фонду.

Колегія погоджується з висновком суду першої інстанції, виходячи з наступного.

Правові, фінансові та організаційні засади функціонування системи гарантування вкладів фізичних осіб, повноваження Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, порядок виплати Фондом відшкодування за вкладами визначені Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» від 23.02.12р. № 4452-VI (у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин, що пов'язані з правом на виплату відшкодувань за вкладами; надалі - Закон № 4452-VI).

Так, відповідно до статті 3 Закону № 4452-VI, Фонд є установою, що виконує спеціальні функції у сфері гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку і ліквідації банків у випадках, встановлених цим Законом.

У свою чергу, згідно із частиною першою статті 4 цього ж Закону, основним завданням Фонду є забезпечення функціонування системи гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку.

Для цього Фонд наділений відповідними функціями, що визначені частиною другою статті 4 Закону № 4452-VI. Серед таких функцій є здійснення заходів щодо організації виплат відшкодувань за вкладами у строки, визначені цим Законом; здійснення процедури виведення неплатоспроможних банків з ринку, у тому числі шляхом здійснення тимчасової адміністрації та ліквідації банків, організація відчуження всіх або частини активів і зобов'язань неплатоспроможного банку, продаж неплатоспроможного банку або створення та продаж перехідного банку і навіть застосування до банків та їх керівників відповідно фінансових санкцій і накладення адміністративні штрафів.

Уповноважена особа Фонду діє від імені банку в межах повноважень Фонду (частина 3 статті 37 Закону № 4452-VI).

Наведене свідчить про те, що функції Фонду та Уповноваженої особи пов'язані із здійсненням владних управлінських повноважень.

У свою чергу, згідно з пунктом 7 частини першої статті 3 КАС України суб'єктом владних повноважень є, зокрема, будь-який суб'єкт при здійсненні ним владних управлінських функцій.

Враховуючи викладене, Фонд та Уповноважена особа є суб'єктом владних повноважень у розумінні КАС України.

Згідно з пунктом першим частини другої статті 17 КАС України юрисдикція адміністративних судів поширюється на спори щодо оскарження рішень, дій або бездіяльності суб'єктів владних повноважень.

Отже, за своїм характером спір між уповноваженою особою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб і вкладниками банку щодо включення відповідних фізичних осіб до переліку вкладників, які мають право на відшкодування за рахунок коштів Фонду, є публічно-правовим, а відтак такий спір підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства.

Відповідно до абзацу 4 частини першої статті 26 Закону № 4452-VI, гарантії Фонду не поширюються на відшкодування коштів за вкладами у випадках, передбачених цим Законом.

Такі випадки визначені частиною 4 статті 26 Закону № 4452-VI.

Серед них, відповідно до пункту 4 частини 4 статті 26 Закону № 4452-VI, закрема: Фонд не відшкодовує кошти: розміщені на вклад у банку особою, яка є пов'язаною з банком особою або була такою особою протягом року до дня прийняття Національним банком України рішення про віднесення такого банку до категорії неплатоспроможних (у разі прийняття Національним банком України рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку з підстав, визначених частиною другою статті 77 Закону України "Про банки і банківську діяльність", - протягом року до дня прийняття такого рішення);

У свою чергу, відповідно до пунктів 2, 7 ст. 52 Закону України 07.12.00р. № 2121-III «Про банки і банківську діяльність» (надалі Закон - № 2121-III), для цілей цього Закону пов'язаними з банком особами є: особи, які мають істотну участь у банку, та особи, через яких ці особи здійснюють опосередковане володіння істотною участю у банку; асоційовані особи фізичних осіб, зазначених у пунктах 1 - 6 цієї частини.

Згідно статті 2 Закону № 2121-III асоційована особа - чоловік або дружина, прямі родичі цієї особи (батько, мати, діти, рідні брати та сестри, дід, баба, онуки), прямі родичі чоловіка або дружини цієї особи, чоловік або дружина прямого родича.

Як свідчать обставини справи та встановлено судом першої інстанції, відповідно до листа Національного банку України від 31.12.14р. ОСОБА_8 погоджено опосередковане одноосібне набуття істотної участі у ПАТ «АВАНТ-БАНК», через набуття контролю над ТОВ «СТАБІЛ ХОЛДИНГ», яке є власником 100% статутного капіталу банку (а.с.67).

Рішенням акціонера №09 від 07.07.15р. ОСОБА_8 був призначений Головою ОСОБА_9 банку (а.с. 68).

ОСОБА_8 обирався Головою ОСОБА_9 банку неодноразово протягом 2011-2015 років, а тому в розумінні норм Закону № 2121-III є пов'язаною з ПАТ «АВАНТ-БАНК» особою.

У свою чергу, обставини справи свідчать, що ОСОБА_4 є дочкою ОСОБА_8 та дружиною ОСОБА_5, а отже Позивачі є асоційованими особами, а тому, в силу наведених правових норм, відносяться до пов'язаних з ПАТ «АВАНТ-БАНК» осіб.

Відповідно до глави 2 розділу ІІ Положення про визначення пов'язаних із банком осіб, затвердженого Постанова Правління Національного банку України 12 травня 2015 року N 315 (редакція від 24.09.2015), Національний банк може визначати пов'язаною із банком особу відповідно до вимог статті 52 Закону із застосуванням зокрема ознак, зазначених у главі 3 цього розділу. Національний банк може визначати пов'язаною з банком особу, використовуючи одну або декілька ознак одночасно.

Рішення про визначення юридичних або фізичних осіб пов'язаними з банком особами приймає уповноважена особа Національного банку (далі - уповноважена особа). Національний банк приймає рішення про визначення юридичної або фізичної особи пов'язаною з банком особою кожного разу, коли Національний банк виявляє підстави для цього. Визначення особи не пов'язаною з банком не перешкоджає наступному визначенню такої особи пов'язаною, якщо для цього виникають підстави.

Національний банк не пізніше наступного робочого дня після прийняття рішення про визначення особи (осіб) пов'язаними з банком засобами електронного зв'язку доводить його до відома банку або надсилає його в письмовій формі.

Особа вважається пов'язаною з банком, якщо банк протягом 15 робочих днів із дня отримання такого повідомлення Національного банку про визначення пов'язаною з банком особи не доведе протилежного.

Якщо банк доведе, що особа не є пов'язаною з банком, то відповідне рішення уповноваженої особи скасовує/змінює Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності банків, нагляду (оверсайту) платіжних систем (далі - Комітет). Якщо банк не доведе, що особа не є пов'язаною з банком, то Комітет залишає рішення уповноваженої особи без змін. Банк зобов'язаний визначити особу пов'язаною та внести відповідні зміни до переліку пов'язаних осіб не пізніше першої звітної дати після завершення терміну, установленого в пункті 4 цієї глави.

З отриманого від Національного банку України на запит суду першої інстанції листа від 10.04.17р. №26-0006/26674 вбачається, що відповідно до наявного в Національному банку України переліку пов'язаних з Банком (ПАТ «АВАНТ-БАНК») осіб станом на 01.01.2016, наданого Банком, відповідно до пункту 1 глави 1 розділу II Положення про визначення пов'язаних із банком осіб, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 12.05.15р. № 315 та частини 2 статті 52 Закону України «Про банки і банківську діяльність», ОСОБА_4 та ОСОБА_5 визначено пов'язаними з Банком особами відповідно до пункту 7 частини 1 статті 52 Закону України «Про банки і банківську діяльність».

Доказів оскарження рішення Банку про визнання ОСОБА_4 та ОСОБА_5 пов'язаними з Банком особами матеріали справи не містять.

За наведених обставин та правових норм, колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції про те, що Позивачі відносяться до переліку пов'язаних з Банком осіб, що в свою чергу виключає право на відшкодування коштів за вкладами за рахунок Фонду.

Поряд з цим, як свідчать обставини справи, Позивачі звернулись до Банку з заявами про визнання їх кредиторських вимог (а.с. 69-72).

Так, відповідно до пункту 3 частини 1 статті 48 Закону № 4452-VI, Фонд безпосередньо або шляхом делегування повноважень уповноваженій особі Фонду з дня початку процедури ліквідації банку здійснює такі повноваження: складає реєстр акцептованих вимог кредиторів (вносить зміни до нього) та здійснює заходи щодо задоволення вимог кредиторів.

Відповідно до п.п. 1,3 частини 2 статті 49 Закону № 4452-VI, протягом 90 днів з дня опублікування відомостей відповідно до частини другої статті 45 цього Закону Фонд здійснює такі заходи: визначає суму заборгованості кожному кредитору та відносить вимоги до певної черги погашення; складає реєстр акцептованих вимог кредиторів відповідно до вимог, встановлених нормативно-правовими актами Фонду.

Як зазначає відповідач-1, 02.06.16р. Виконавчою дирекцією фонду був затверджений Реєстр акцептованих вимог кредиторів, у якому, серед інших, акцептовані кредиторські вимоги Позивачів.

Викладеним спростовуються доводи апеляційної скарги.

При цьому, колегія суддів вважає помилковими доводи позивачів про неправильне застосування судом норм Закону № 4452-VI з покликанням на те, що цей Закон має бути застосований у редакції, що була чинною на момент укладання договору вкладу, оскільки виникнення спірних правовідносин пов'язане саме з правом на відшкодування вкладу у зв'язку з прийняттям Національним банком України рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

Приймаючи до уваги те, що судом першої інстанції правильно встановлені обставини справи, судове рішення ухвалено з додержанням норм матеріального та процесуального права, висновки суду доводами апелянтів не спростовані, підстави для задоволення апеляційної скарги - відсутні.

Керуючись ст.ст.195, 196, 200, 205, 206 КАС України, Київський апеляційний адміністративний суд

у х в а л и в:

апеляційну скаргу ОСОБА_4 та ОСОБА_5 на постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 29.05.17р. у справі №826/5982/16 - залишити без задоволення, а постанову Окружного адміністративного суду м. Києва від 29.05.17р. у справі №826/5982/16 - без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку відповідно до вимог КАС України.

Головуюча суддя Шелест С.Б.

Судді Кузьмишина О.М.

Пилипенко О.Є.

Повний текст ухвали складений: 06.07.17р

Головуючий суддя Шелест С.Б.

Судді: Кузьмишина О.М.

Пилипенко О.Є.

Джерело: ЄДРСР 67581072
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку