open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 314/2302/17 Провадження № 2/314/1066/2017

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.06.2017 року м.Вільнянськ

Вільнянський районний суд Запорізької області в складі:

головуючого судді Беспалько Т.Д.,

при секретарі Печонкіної В.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Вільнянську справу за позовом ОСОБА_1 до Павлівської сільської ради, Вільнянського району, Запорізької області про визнання права власності за набувальною давністю,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому вимагає визнати за ним право власності на об»єкт нерухомого майна – земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 3,97 гектарів на території Павлівської сільської ради, Вільнянського району, Запорізької області, посвідчену державним актом серії 11-ЗП № 011093, яка раніше належала на праві власності ОСОБА_2, в порядку набувальної давності.

05 вересня 1990 року ОСОБА_2 купила у ОСОБА_3 житловий будинок № 25 по вулиці Калужській в м. Запоріжжя. Відповідно до акту підтвердження фактичного проживання від 02.06.2017 року складеного квартальним комітетом Шевченківського району м. Запоріжжя за адресою вул. Калужська, 25-а в м. Запоріжжя у період з 06.07.2002 року по теперішній час проживає позивач, його дружина ОСОБА_4 В»ячеславівна.

Позивач проживає в будинку, робить ремонт, поліпшує стан будинку.

Позивач проживає у будинку з листопада 2002 року понад 15 років. На спірний житловий будинок позивач також прохає визнати право власності у порядку набувальної давності.

В судовому засіданні позивач підтримав свій позов. Відповідач в судове засідання не з»явився.

Суд розглядає справу в порядку ст. 224 ЦПК України.

Заслухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню, оскільки підтверджується наступними обставинами:

Згідно до вимог ст. 16 ч.1, 2 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до вимог ст. 344 ЦК України особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном та продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном на протязі десяти років, набуває право власності на це майно ( набувальна давність).

В пункті 11 Постанови Пленуму Вищого Спеціалізованого суду з розгляду цивільних та кримінальних справ від 07.02.2014 року № 5 зазначено, що враховуючи положення ст.ст. 335 і 334 ЦК, право власності за набувальною давністю може бути набуто на майно, яке належить на праві власності іншій особі ( а не особі, яка заявляє про давність володіння), а також на безхазяйну річ.

Отже встановлення власника майна або безхазяйності речі є однією з обставин, що має юридичне значення і підлягає доведенню під час ухвалення рішення суду ( ст. 214 ЦПК).

Як було встановлено в судовому засіданні та вбачається із матеріалів справи позивач звернувся до суду з позовом, в якому вимагає визнати за ним право власності на об»єкт нерухомого майна – земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 3,97 гектарів на території Павлівської сільської ради, Вільнянського району, Запорізької області, посвідчену державним актом серії 11-ЗП № 011093, яка раніше належала на праві власності ОСОБА_2, в порядку набувальної давності.

Згідно ч. 1 ст. 60 ЦПК України, кожна сторона зобов’язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог.

Позивачем не доведено в суді що він набув право власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення площею 3,97 гектарів на території Павлівської сільської ради, Вільнянського району, Запорізької області, посвідчену державним актом серії 11-ЗП № 011093, яка раніше належала на праві власності ОСОБА_2, в порядку набувальної давності.

Що стосується позовних вимог в частині визнання права власності на житловий будинок в порядку набувальної давності, то суд задовольняючи в цій частині позов, виходив з наступного.

05 вересня 1990 року ОСОБА_2 купила у ОСОБА_3 житловий будинок № 25 по вулиці Калужській в м. Запоріжжя. Відповідно до акту підтвердження фактичного проживання від 02.06.2017 року складеного квартальним комітетом Шевченківського району м. Запоріжжя за адресою вул. Калужська, 25-а в м. Запоріжжя у період з 06.07.2002 року по теперішній час проживає позивач, його дружина ОСОБА_4 В»ячеславівна.

Позивач проживає в будинку, робить ремонт, поліпшує стан будинку.

Позивач проживає у будинку з листопада 2002 року понад 15 років. У зв’язку з наведеним суд, вважає, що позовні вимоги в цій частині підлягають задоволенню.

На підставі вищезазначеного, керуючись ст, ст. 209,212-215, 224 ЦПК України, ст.ст. 16, 344,391 Цивільного кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Павлівської сільської ради, Вільнянського району, Запорізької області про визнання права власності за набувальною давністю – задовольнити частково. .

Визнати за ОСОБА_1 право власності в порядку набувальної давності на житловий будинок по вул. Калужська, 25-а в м. Запоріжжя.

В решті позовних вимог відмовити.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом десяти днів з дня отримання копії рішення.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії рішення.

Суддя Т.Д.Беспалько

29.06.2017

Джерело: ЄДРСР 67410731
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку