open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 309/527/17

Провадження № 2/309/733/17

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14 червня 2017 року м. Хуст

Хустський районний суд Закарпатської області

в складі: головуючого судді Кемінь В.Д.

з участю секретаря судових засідань ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Хуст справу за позовом ОСОБА_2 до Вишківської селищної ради Хустського району, третя особа без самостійних вимог: Хустська державна нотаріальна контора про визнання права власності в порядку спадкування, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_2 звернулась в суд з позовом про визнання таким, що втратило чинність у зв’язку із припиненням колгоспних дворів , свідоцтва про право власності на житловий будинок, розташований: смт.Вишково вул. Центральна Площа № 29 Хустського району Закарпатської області та визнання за нею права власності на вказаний будинок в розмірі 1/2 частині, в порядку прийняття спадщини, що відкрилася після смерті ОСОБА_3, померлого 29.05.2016 року. В ході розгляду справи позивачка збільшила позовні вимоги, просила визнати за нею право власності на спадковий будинок в цілому. Позов мотивовано тим, що після смерті батька позивачки, відкрилася спадщина на майно, що належало померлому на праві приватної власності. Спадкове майно складається з житлового будинку № 29 по вул. Центральна Площа у смт. Вишково Хустського району Закарпатської області. ОСОБА_3 помер 29.05.2016 року, 15.09.2016 року, мати позивачки ОСОБА_4 подала заяву до Вишківської селищної ради про відмову від прийняття спадщини. Інші спадкоємців на майно покійного ОСОБА_3 відсутні. В даний час позивачка мала намір оформити свої спадкові права, однак не змогла цього зробити, зважаючи на те, що згідно свідоцтва про право особистої власності №29 від 30.01.1985 року, виданого Вишківською селищною радою народних депутатів, будинок № 29 по вул. Червона Площа в смт.Вишково Хустського району Закарпатської області, належав колгоспному двору, головою якого був ОСОБА_3. На момент припинення існування колгоспних дворів в 1991 році, батько позивачки, як голова колгоспного двору набув права власності на частку у колгоспному майні, однак не оформив таке право юридично. Позивачка просила суд задовольнити її вимоги у повному обсязі.

В судове засідання позивачка ОСОБА_2 не з'явилась, подала до суду заяву, в якій просила суд розглядати справу у її відсутності. Позовні вимоги підтримала та просила їх задовольнити.

Представник відповідача - Вишківської селищної ради Хустського району, в судове засідання не з’явився. До суду надійшов лист за підписом Вишківського селищного голови, в якому йдеться про розгляд справи без участі їх представника. Позовні вимоги визнав та не заперечив проти їх задоволення.

Представник третьої особи - Хустської ДНК в судове засідання не з’явився з невідомих суду причин. Про день, час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином.

В порядку, передбаченому ст.ст.169,197 ЦПК України суд вважає за можливе розглянути справу у відсутності сторін на підставі наявних матеріалів справи, без фіксування судового процесу.

З'ясувавши обставини справи та дослідивши письмові докази додані до позовної заяви, суд приходить до висновку що позов ОСОБА_2 підлягає до задоволення виходячи з наступного.

Відповідно до ст.61 ЦПК України обставини визнані сторонами та іншими особами, які беруть участь у справі не підлягають доказуванню, а згідно ч.4 ст.174 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про право особистої власності на жилий будинок від 30.01.1985 року, виданого виконавчим комітетом Вишківської селищної ради народних депутатів, головою колгоспного двору №29 по вул. Червона Площа смт. Вишково Хустського району, був ОСОБА_3

Згідно свідоцтва про смерть ОСОБА_3 помер 29.05.2016 р.

Відповідно до довідки Виданої виконавчим комітетом Вишківської селищної ради №4817 від 15.12.2016 року, до дня смерті ОСОБА_3 у спадковому будинку проживали дружина ОСОБА_4 та донька ОСОБА_2

З наявної в матеріалах справи, нотаріально завіреної заяви, вбачається, що ОСОБА_4 у встановлений законом строк відмовилась від прийняття спадщини, що відкрилася після смерті її чоловіка ОСОБА_3

Колгоспний двір припинив своє існування 15.04.1991 р. з прийняттям ЗУ «Про власність». Оскільки право власності на житловий будинок ОСОБА_3 було зареєстровано у встановленому порядку, відповідно до діючого на той час законодавства, як власність колгоспного двору, членом якого на момент припинення існування колгоспних дворів був позивач та його родина, відповідно до ст.100 ЦК УРСР вони мала набути право власності на будинок.

На даний час позивач і надалі продовжує володіти та управляти будинком, обробляти прилеглу до будинку земельну ділянку, фактично вступивши в управління спадковим майном. Зважаючи на викладене, суд приходить до висновку, що позов ОСОБА_2 обґрунтований, доведений та підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст.10,60,61,169,174,197,209,212-215 ЦПК України, ст.ст.328,346,392,1216,1217,1218,1221 ЦК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Визнати таким, що втратило чинність у зв’язку з припиненням колгоспних дворів, свідоцтво про право власності колгоспного двору, головою якого являвся ОСОБА_3 на житловий будинок № 29 по вул. Центральна Площа в смт. Вишково Хустського району Закарпатської області, видане виконавчим комітетом Вишківської селищної ради народних депутатів 10 січня 1985 року на підставі рішення ради народних депутатів №5.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на житловий будинок №29 по вул. Центральна Площа в смт. Вишково Хустського району Закарпатської області, в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3, померлого 29.05.2016 року.

Рішення може бути оскаржено протягом 10 днів з дня його проголошення до апеляційного суду Закарпатської області.

Суддя Хустського

районного суду: підпис ОСОБА_5

З оригіналом вірно:

Суддя Хустського

районного суду ОСОБА_5

Джерело: ЄДРСР 67393839
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку