open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №461/4125/17

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 червня 2017 року

Суддя Галицького районного суду м. Львова Радченко В.Є., з участю представника митниці ОСОБА_1, захисника особи, що притягується до адміністративної відповідальності ОСОБА_2, розглянувши матеріали, які надійшли від Львівської митниці ДФС про притягнення до адміністративної відповідальності за порушення митних правил:

ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, проживаючого за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, паспорт: ЕТ775231, виданий 12.03.2012 р., органом 4638, РНОКПП НОМЕР_1.,

за ст. 471 Митного Кодексу України,-

В С Т А Н О В И В :

В протоколі про порушення митних правил № 0363/209080202/17 від 02.02.2017 року вказано, що 02.02.2017 року близько 16 год. 25 хв. громадянин України ОСОБА_3 прямував в якості пасажира автомобілем марки «FORD» модель «FIESTA COMFORT», реєстраційний номер BC1135CA з України в ОСОБА_4 через м/п «Краковець» Львівської митниці ДФС, обравши формою проходження митного контролю смугу спрощеного митного контролю – «зелений коридор». Під час огляду автомобіля в багажному відсіку в дорожній сумці серед особистих речей ОСОБА_3 без ознак приховування було виявлено ікони в кількості 10 шт., а саме: 1) ікона із зображенням ОСОБА_5 на дерев’яній основі з металевим обрамленням, розміром 17 см х 22,5 см; 2) ікона із зображенням Богоматері з немовлям на дерев’яній основі з металевим обрамленням, розміром 16,5 см х 22 см; 3) ікона із зображенням Богоматері з немовлям на дерев’яній основі з металевим обрамленням, розміром 13,5 см х 17,5 см; 4) ікона із зображенням ОСОБА_5 на дерев’яній основі з металевим обрамленням, розміром 14 см х 17,5 см; 5) ікона із зображенням ОСОБА_5 на дерев’яній основі з металевим обрамленням, розміром 14 см х 17,5 см; 6) ікона із зображенням ОСОБА_5 на дерев’яній основі з металевим обрамленням, розміром 14 см х 17,5 см; 7) ікона із зображенням ОСОБА_5 на дерев’яній основі з металевим обрамленням, розміром 14 см х 17,5 см; 8) ікона із зображенням Богоматері з немовлям на дерев’яній основі з металевим обрамленням, розміром 14 см х 17,5 см; 9) ікона із зображенням ОСОБА_5 на дерев’яній основі з металевим обрамленням, розміром 10,5 см х 13 см; 10) ікона із зображенням Богоматері з немовлям на дерев’яній основі з металевим обрамленням, розміром 10,5 см х 13 см.

Згідно із Законом України "Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей", із змінами, оригінальні художні твори живопису, графіки та скульптури, художні композиції та монтажі з будь-яких матеріалів, твори декоративно-прикладного і традиційного народного мистецтва віднесені до культурних цінностей, а саме, є об'єктами матеріальної та духовної культури, що мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення і підлягають збереженню, відтворенню та охороні відповідно до законодавства України.

Відповідно до ч. 1 ст. 197 МКУ, у випадках, передбачених законом, на окремі товари встановлюються обмеження щодо їх переміщення через митний кордон України. Пропуск таких товарів через митний кордон України та їх митне оформлення здійснюються контролюючими органами на підставі документів, які підтверджують дотримання зазначених обмежень, виданих державними органами, уповноваженими на здійснення відповідних контрольних функцій, іншими юридичними особами, уповноваженими на їх видачу, якщо подання таких документів контролюючим органам передбачено законами України.

Переліки товарів, на які встановлені обмеження щодо переміщення через митний кордон України, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 21.05.2012 р. № 436 (далі - Постанова 436), зі змінами. Документом, який підтверджує дотримання встановлених обмежень щодо переміщення через митний кордон України культурних цінностей, зазначених у дод. 5 до Постанови 436, є свідоцтво на право вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей, що подається контролюючому органу при вивезенні за межі митної території України. Відповідно до ст.13 Закону України "Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей" Свідоцтво на право вивезення (тимчасового вивезення) культурних цінностей є підставою для пропуску зазначених у ньому культурних цінностей за межі митної території України. Вивезення культурних цінностей без цього свідоцтва забороняється.

Органом митниці дії ОСОБА_3 кваліфіковані за ст. 471 МК України, а саме: переміщення через митний кордон України особою, яка формою проходження митного контролю обрала проходження (проїзд) через "зелений коридор", товарів, переміщення яких через митний кордон України обмежено законодавством України.

Особа, що притягається до адміністративної відповідальності в судове засідання не з'явилася, хоча була належним чином повідомлена про час та дату розгляду справи, про причини неявки суд не повідомила, клопотання про перенесення розгляду справи від неї не надходило.

Відповідно до ч.4 ст.526 МК України вважаю можливим розгляд справи у відсутності особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, що не з’явилася на виклик до суду, хоча належним чином була повідомлена про час і місце розгляду справи.

Захисник особи, яка притягається до адміністративної відповідальності ОСОБА_3, ОСОБА_2, пояснив, що переміщувані ОСОБА_3 ікони не представляють музейної, історичної та культурної цінності. Це зафіксовано у висновку, який міститься в матеріалах справи. Просив провадження по адміністративній справі закрити у зв'язку з відсутністю у діях ОСОБА_3 складу правопорушення.

Представник Львівської митниці ДФС України зазначив, що у діях ОСОБА_3 наявний склад адміністративного правопорушення – порушення митних правил, відповідальність за яке передбачена ст. 471 МК України, та просив визнати його винним і визначити міру стягнення.

Заслухавши думку представника митниці, думку захисника особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, дослідивши матеріали справи,приходжу до наступного висновку.

Згідно статті 62 Конституції України обвинувачення не може ґрунтуватися на доказах, одержаних незаконним шляхом, а також на припущеннях. Усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь.

Суддя вважає за необхідне згідно зі ст. 487 МК України, застосувати норми Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП).

У відповідності із ст.9 КУпАП адміністративним проступком визнається протиправна, винна дія чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність. Як встановлено Митним кодексом України до адміністративної відповідальності за вчинення порушення митних правил, передбаченого ст. 471 МК України, притягуються особи, які здійснили переміщення через митний кордон України особою, яка формою проходження митного контролю обрала проходження (проїзд) через "зелений коридор", товарів, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено законодавством України, або товарів в обсягах, що перевищують неоподатковувану норму переміщення через митний кордон України.

В свою чергу, під час розгляду справи не здобуто доказів наявності вини ОСОБА_3 у вчинені інкримінованого правопорушення. Судом встановлено, що товари, які переміщувались ОСОБА_3 не відносяться до товарів, переміщення яких через митний кордон України обмежено законодавством України, як зазначено органом митниці в протоколі про порушення митних правил. Відповідно до висновку національного музею у Львові імені ОСОБА_6 Міністерства культури України №212 від 25.05.2017 р. товари, а саме:

1) ікона із зображенням ОСОБА_5 на дерев’яній основі з металевим обрамленням, розміром 17 см х 22,5 см, орієнтована вартість твору 150 грн. 2) ікона із зображенням Богоматері з немовлям на дерев’яній основі з металевим обрамленням, розміром 16,5 см х 22 см. орієнтована вартість твору 150 грн.; 3) ікона із зображенням Богоматері з немовлям на дерев’яній основі з металевим обрамленням, розміром 13,5 см х 17,5 см. орієнтована вартість твору 200 грн.; 4) ікона із зображенням ОСОБА_5 на дерев’яній основі з металевим обрамленням, розміром 14 см х 17,5 см, орієнтована вартість твору 200 грн.; 5) ікона із зображенням ОСОБА_5 на дерев’яній основі з металевим обрамленням, розміром 14 см х 17,5 см, орієнтована вартість твору 100 грн.; 6) ікона із зображенням ОСОБА_5 на дерев’яній основі з металевим обрамленням, розміром 14 см х 17,5 см, орієнтована вартість твору 100 грн.; 7) ікона із зображенням ОСОБА_5 на дерев’яній основі з металевим обрамленням, розміром 14 см х 17,5 см, орієнтована вартість твору 100 грн.; 8) ікона із зображенням Богоматері з немовлям на дерев’яній основі з металевим обрамленням, розміром 14 см х 17,5 см, орієнтована вартість твору 100 грн.; 9) ікона із зображенням ОСОБА_5 на дерев’яній основі з металевим обрамленням, розміром 10,5 см х 13 см, орієнтована вартість твору 50 грн. 10) ікона із зображенням Богоматері з немовлям на дерев’яній основі з металевим обрамленням, розміром 10,5 см х 13 см, орієнтована вартість твору 50 грн. – є ринковою продукцією кінця XIX поч. XX ст. і не представляють музейної, історичної та культурної цінності.

Таким чином, дії ОСОБА_3 не містять складу порушення митних правил, передбачено ст. 471 МК України.

Згідно зі ст.7 КУпАП, ніхто не може бути підданий заходу впливу в зв'язку з адміністративним правопорушенням інакше як на підставах і в порядку, встановлених законом. Провадження в справах про адміністративні правопорушення здійснюється на основі суворого додержання законності. Відповідно до п. 1 ч. 1 ст.247 КУпАП, провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю за відсутності події і складу адміністративного правопорушення.

Керуючись ст.ст. 471, 487 МК України, ст.ст. 7, 9, 247 КУпАП, суддя –

П О С Т А Н О В И В:

Провадження у справі про порушення митних правил відносно ОСОБА_3 за ст. 471 МК України – закрити за відсутністю у його діях складу адміністративного правопорушення.

Вилучений, відповідно до протоколу №0363/209080202/17 від 02.02.2017 року товар 1) ікону із зображенням ОСОБА_5 на дерев’яній основі з металевим обрамленням, розміром 17 см х 22,5 см; 2) ікону із зображенням Богоматері з немовлям на дерев’яній основі з металевим обрамленням, розміром 16,5 см х 22 см; 3) ікону із зображенням Богоматері з немовлям на дерев’яній основі з металевим обрамленням, розміром 13,5 см х 17,5 см; 4) ікону із зображенням ОСОБА_5 на дерев’яній основі з металевим обрамленням, розміром 14 см х 17,5 см; 5) ікону із зображенням ОСОБА_5 на дерев’яній основі з металевим обрамленням, розміром 14 см х 17,5 см; 6) ікону із зображенням ОСОБА_5 на дерев’яній основі з металевим обрамленням, розміром 14 см х 17,5 см; 7) ікону із зображенням ОСОБА_5 на дерев’яній основі з металевим обрамленням, розміром 14 см х 17,5 см; 8) ікону із зображенням Богоматері з немовлям на дерев’яній основі з металевим обрамленням, розміром 14 см х 17,5 см; 9) ікону із зображенням ОСОБА_5 на дерев’яній основі з металевим обрамленням, розміром 10,5 см х 13 см; 10) ікону із зображенням Богоматері з немовлям на дерев’яній основі з металевим обрамленням, розміром 10,5 см х 13 см - повернути ОСОБА_3

Постанова може бути оскаржена до Апеляційного суду Львівської області через Галицький районний суд м. Львова протягом 10 днів з дня її винесення.

Суддя В.Є. Радченко

Джерело: ЄДРСР 67273744
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку