open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Іванківський районний суд Київської області

смт. Іванків, вул. Проскури, 14a, 07201, (04591) 5-16-52

ПОСТАНОВА іменем України

Справа №2-а-1866/2010р

17 грудня 2010р. Іванківський районний суд Київської області у складі: головуючої судді Яковенко B.C.

при секретарі Євтушенко В.Д.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Іванків цивільну справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Управління праці і соціального захисту населення Іванківської РДА про визнання дій неправомірними та стягнення недовиплачених сум одноразової допомоги на оздоровлення та на продукти харчування

ВСТАНОВИВ:

Позивачка ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до Управління праці і соціального захисту населення про визнання дій неправомірними та перерахунок і стягнення одноразової допомоги на оздоровлення та грошової допомоги в зв’язку з обмеженим споживанням продуктів харчування місцевого виробництва. Позивачка посилається на те, що він являється учасником ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, про що має відповідне посвідчення. Згідно із ст.48 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» виплачується матеріальна допомога на оздоровлення особам, які являються учасниками ліквідації аварії на ЧАЕС, у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат. Таким чином вона має право на отримання матеріальної допомоги на оздоровлення саме в такому розмірі, проте фактично матеріальна допомога була виплачується в розмірі 100 гривень. Крім того, відповідно до ст.37 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» відповідач повинен щомісяця виплачувати їй грошову допомогу в зв’язку з обмеженим споживанням продуктів місцевого виробництва, як проживаючій у зоні добровільного гарантованого відселення, в розмірі 40% мінімальної заробітної плати, проте відповідач виплачує цю грошову допомогу в розмірі 2грн. 10коп. на місяць. Позивачка просить визнати дії відповідача неправомірними та зобов’язати його перерахувати та виплатити недоплачену одноразову допомогу на оздоровлення та грошову допомогу в зв’язку з обмеженим споживанням продуктів харчування місцевого виробництва за період передбачений законом, відповідно до ст.48,37 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», з подальшою виплатою грошової допомоги у зв’язку із збільшенням розміру мінімальної заробітної плати. Стягнути на її користь 8229 грн. 50коп. недоплачених коштів на продукти харчування та 8345грн. на оздоровлення.

В судове засідання позивачка не з’явилась, звернулась до суду з заявою в якій просить слухати справу у її відсутності, позов підтримує.

Представник відповідача, управління праці і соціально захисту населення в судове засідання не з’явився, відповідач звернувся до суду з заявою в якій просить слухати справу у відсутності його представника, позов не визнає.

Вивчивши матеріали справи суд вважає, що позов підлягає задоволенню частково.

Згідно з ч.2 ст. 19 Конституції України орган державної влади й органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі і в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією і законами України.

В судовому засідання встановлено, що позивачка являється, учасником ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи і відповідно до ст.48 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», щорічна допомога на оздоровлення їй має виплачуватись розмірі п’яти мінімальних заробітних плат, при цьому розмір мінімальної заробітної плати визначається на момент виплати, а відповідно до ст.37 того ж Закону, грошова допомога у зв’язку з обмеженим споживанням продуктів харчування місцевого виробництва в розмірі 40% мінімальної заробітної плати, як особі, що проживає на території добровільного гарантованого відселення. Проте, відповідно до довідки №01-16-871 від 09.11.2010р. виданої УПСЗН Іванківської РДА щорічна грошова допомога на оздоровлення в 2010р. взагалі ще не виплачувалась, а грошова допомога на продукти харчування виплачується в розмірі 2грн. 10коп. на місяць. Таким чином розмір щомісячно грошової допомоги у зв’язку з обмеженим споживанням продуктів харчування місцевого виробництва та особистого

підсобного господарства виплачується позивачці не у відповідності з нормами визначеними Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» і в цій частині позов підлягає задоволенню. Перерахунку допомога підлягає з 10.05.2010р., оскільки до суду з даним позовом позивачка звернулась 10.11.2010р., а строк звернення до суду, відповідно до ст.99 КАСУ, становить б місяців.

Що стосується одноразової матеріальної допомоги на оздоровлення то відносно виплат за попередні роки позивачкою пропущено строк звернення до суду, а оскільки ця допомога в 2010р. позивачці ще не виплачувалась, то вимоги позивачки в цій частині задоволенню не підлягають, оскільки стосуються обставин, що не настали і не можуть бути предметом розгляду в суді.

Не підлягають задоволенню з тих же підстав і вимоги про перерахунок виплат в послідуючому.

Керуючись ст. 19,22,46 Конституції України, ст.21,48,37 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, ст.99,100, 158-164 КАС України, суд

Постановив:

Позов задовольнити частково.

Визнати дії Управління праці і соціального захисту населення Іванківської РДА Київської області що до відмови виплатити ОСОБА_1 грошової щомісячно допомоги у зв’язку з обмеженим споживання продуктів харчування місцевого виробництва та особистого підсобного господарства в розмірі який не відповідає ст.37 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» неправомірними.

Зобов’язати Управління праці і соціального захисту населення Іванківської районної державної адміністрації Київської області перерахувати та виплатити ОСОБА_1 грошову допомогу у зв’язку з обмеженим споживанням продуктів харчування місцевого виробництва та підсобного господарства відповідно до ст.37 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» з 10.05.2010р..

В решті позову відмовити.

Постанова набирає чинності на протязі 10 днів, якщо у вказаний термін на неї не буде подана апеляційна скарга до Апеляційного суду Київської області через Іванківський райсуд.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 67267365
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку