open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

БОЛГРАДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

68702, Одеська область, м. Болград, вул. 25 Серпня, 192

тел. факс (04846) 4-31-21, E-mail: inbox@bg.od.court.gov.ua

19.06.2017

Справа № 497/552/17

Провадження № 2-д/497/6/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19.06.2017 м.Болград

Болградський районний суд Одеської області у складі:

головуючого - судді Кодінцевої С.В.,

за участю секретаря – Ковтун О.І.,

без участі сторін,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Болград, клопотання про визнання та виконання на території України рішення суду Тараклія Республіки Молдова від 09 червня 2016 року, -

В С Т А Н О В И В :

18.04.2017 року Головне територіальне управління юстиції в Одеській області, в інтересах ОСОБА_1, звернулось до суду із клопотанням про визнання та виконання на території України рішення суду Тараклія Республіки Молдова від 09 червня 2016 року в частині стягнення аліментів з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 на утримання дітей ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2.

19 квітня 2017 року на адресу відповідача ОСОБА_2 надсилалось повідомлення про надходження клопотання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду, та пропонувалося у місячний строк подати можливі заперечення проти цього клопотання (а.с.12).

Дане повідомлення було отримано відповідачем 29.04.2017 року (а.с.13).

Однак заперечень у місячний строк у письмовій формі до суду від ОСОБА_2 не надходило.

Ухвалою суду від 30.05.2017 року назване клопотання було призначено до судового розгляду на 19.06.2017 року (а.с.15), про що повідомлено відповідача (а.с.16).

Відповідач до суду у призначений час не прибув.

Повідомлення, що надсилалося за адресою його постійного місця реєстрації: вул. Молодіжна, №49, м. Болград, Одеська область (а.с.14), повернулося до суду з відміткою, що адресат вибув (а.с.18-19).

Згідно довідки Дмитрівської сільської ради Болградського району Одеської області від 12.06.2017 року за № 2013, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3 зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_4, проте не проживає (а.с.20-21).

Згідно ч.1 ст.77 ЦПК України сторони та інші особи, які беруть участь у справі, зобов'язані повідомляти суд про зміну свого місця проживання (перебування, знаходження) або місцезнаходження під час провадження справи. У разі відсутності заяви про зміну місця проживання або місцезнаходження судова повістка надсилається на останню відому судові адресу і вважається доставленою, навіть якщо особа за цією адресою більше не проживає або не знаходиться.

Таким чином, суд вважає дане повідомлення належним, оскільки відповідач отримавши повідомлення суду про наявність в суді клопотання Головного територіального управління юстиції в Одеській області, в інтересах ОСОБА_1, не виявив бажання надати в місячний термін письмових заперечень, крім того, змінив адресу проживання не повідомивши про це суд.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню, з урахуванням особливостей, встановлених законодавством України.

Згідно зі ст. 390 ЦПК України рішення іноземного суду (суду іноземної держави; інших компетентних органів іноземних держав, до компетенції яких належить розгляд цивільних чи господарських справ; іноземних чи міжнародних арбітражі) визнаються та виконуються в Україні, якщо їх визнання та виконання передбачено міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності. У разі якщо визнання та виконання рішення іноземного суду залежить від принципу взаємності, вважається, що він існує, оскільки не доведено інше.

Частиною 2 ст. 393 ЦПК України визначено, що якщо міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, передбачено подання клопотання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду через органи державної влади України, суд приймає до розгляду клопотання, що надійшло через орган державної влади України.

Відповідно до ст. 81 Закону України «Про міжнародне приватне право» в Україні можуть бути визнані та виконані рішення іноземних судів у справах, що виникають з цивільних, трудових, сімейних та господарських правовідносин, вироки іноземних судів у кримінальних провадженнях у частині, що стосується відшкодування шкоди та заподіяних збитків, а також рішення іноземних арбітражів та інших органів іноземних держав, до компетенції яких належить розгляд цивільних і господарських справ, що набрали законної сили.

Міжнародним договором, що регулює визнання та виконання рішення Молдавської Республіки, є Договір про правову допомогу та правові відносини у цивільних та кримінальних справах, укладений між Україною та Республікою Молдова, ратифікована Верховною Радою України 10.11.1994 року.

Згідно частини 2 статті 50 зазначеного Договору до клопотання про дозвіл виконання рішення необхідно додати:

1) рішення або його завірену копію разом з підтвердженням, що рішення набрало законної сили і підлягає виконанню, а в справах, що стосуються аліментних зобов'язань, якщо рішення не набрало законної сили, разом з підтвердженням, що воно підлягає виконанню,

якщо це не витікає з самого рішення,

2) документ, який підтверджує, що сторона, відносно якої винесене рішення і яка не приймала участь у розгляді справи, отримала виклик у судове засідання своєчасно і належним чином, згідно з законодавством тієї Договірної Сторони, на території якої рішення було винесене; а в випадку обмеженої процесуальної здатності сторони - документ, який підтверджує, що та сторона була представлена належним чином,

3) завірений переклад клопотання, а також документів, зазначених в підпунктах 1 - 2, на мову тієї Договірної Сторони, на території якої рішення має бути визнане і виконане.

В п.12 постанови Пленуму Верховного суду України №12 від 24.12.1999 року «Про практику розгляду судами клопотань про визнання й виконання рішень іноземних судів та арбітражі і про скасування рішень, постановлених у порядку міжнародного комерційного арбітражу на території України» зазначено, що клопотання про визнання й виконання рішень іноземних судів (арбітражів) суд розглядає у визначених ними межах і не може входити в обговорення правильності цих рішень по суті, вносити до останніх будь-які зміни.

Підстав для відмови у задоволенні клопотання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду у відповідності до ст. 369 ЦПК України не встановлено.

Судом встановлено, що рішенням Тараклійського суду Республіки Молдови від 09 червня 2016 року стягнуто з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 аліменти на утримання неповнолітніх дітей:

- ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 в твердій грошовій формі в розмірі 899 (вісімсот дев’яноста дев’ять) лей 45 бань, щомісячно починаючи з 27 квітня 2016 року і до досягнення донью повноліття;

- ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_5 в твердій грошовій формі в розмірі 673 (шістсот сімдесят три) лей 45 бань, щомісячно починаючи з 27 квітня 2016 року і до досягнення донькою повноліття;

Стягнуто з ОСОБА_2 на користь держави державне мито 726 (сімсот двадцять шість) лей 24 бань.

Рішення набрало законної сили 04 жовтня 2016 року і підлягає виконанню в частині стягнення аліментів.

Суд також встановив, що вказане рішення на території Республіки Молдови не виконувалось.

Згідно ст. 395 ЦПК України, якщо в рішенні іноземного суду суму стягнення зазначено в іноземній валюті, суд визначає суму в національній валюті за курсом Національного банку України на день постановлення ухвали, виходячи з того, що Національним банком України встановлено офіційний курс молдавських лей до української гривні станом на 19.06.2017 року 1 лей становить 1.427 гривен (а.с.22)..

Відповідно до статті 10 Закону України «Про визнання та виконання в Україні рішень іноземних судів» (N 2860-III) від 29.11.2001 на підставі рішення іноземного суду та ухвали про надання дозволу на його примусове виконання, що набрала законної сили, відповідний суд України видає виконавчий лист, який надсилається для виконання в порядку, встановленому законом.

Дії та заходи з примусового виконання рішення іноземного суду провадяться державними виконавцями у порядку, передбаченому законом.

Відповідно до ст. 67 Закону України «Про міжнародне приватне право» від 23.06.2005 року зобов'язання щодо утримання, які виникають із сімейних відносин, крім випадків, передбачених статтею 66 цього Закону, регулюються правом держави, у якій має місце проживання особа, яка має право на утримання.

Якщо особа, яка має право на утримання, не може його одержати згідно з правом, визначеним у частині першій цієї статті, застосовується право їхнього спільного особистого закону.

Якщо особа, яка має право на утримання, не може його одержати згідно з правом, визначеним частинами першою і другою цієї статті, застосовується право держави, у якій особа, яка зобов'язана надати утримання, має місце проживання.

З врахуванням наведених вище норм, суд вважає, що на території України повинно бути застосоване примусове виконання рішення суду Тараклія Республіки Молдова від 09 червня 2016 року про стягнення аліментів з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 на утримання дітей:

- ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 в твердій грошовій формі в розмірі 899 (вісімсот дев’яноста дев’ять) лей 45 бань, що відповідно до офіційного курсу гривні становить 1 283.51 гривен щомісячно починаючи з 27 квітня 2016 року і до досягнення донькою повноліття;

- ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_5 в твердій грошовій формі в розмірі 673 (шістсот сімдесят три ) лей 45 бань, що відповідно до офіційного курсу гривні становить 961.01 гривен щомісячно починаючи з 27 квітня 2016 року і до досягнення донью повноліття;

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.67,81 Закону України «Про міжнародне приватне право», ст.ст.208, 210, 390-398 ЦПК України, суд -

У Х В А Л И В:

Клопотання Головного територіального управління юстиції в Одеській області про визнання та виконання на території України рішення суду Тараклія Республіки Молдова від 09 червня 2016 року про стягнення аліментів з ОСОБА_2 на утримання дітей ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 – задовольнити.

Визнати та надати дозвіл на примусове виконання на території України рішення суду Тараклія Республіки Молдова від 09 червня 2016 року про стягнення аліментів з ОСОБА_2 на утримання дітей ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Відповідно до вищевказаного рішення стягувати з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_6 зареєстрованого за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_7 на користь ОСОБА_1 на утримання неповнолітніх дітей :

- ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_2 в твердій грошовій формі в розмірі 899 ( вісімсот дев’яноста дев’ять) лей 45 бань, щомісячно починаючи з 27 квітня 2016 року і до досягнення донькою повноліття, що за курсом Національного банку України становить 1283.51 гривен (одна тисяча двісті вісімдесят три гривен п’ятдесят копійок).

- ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_5 в твердій грошовій формі в розмірі 673 ( шістсот сімдесят три ) лей 45 бань, щомісячно починаючи з 27 квітня 2016 року і до досягнення донью повноліття, що за курсом Національного банку України становить 961.01 гривен (дев’ятсот шістдесят одна гривня одна копійка).

Стягнути з ОСОБА_2 на користь держави Республіки Молдова державне мито 726 (сімсот двадцять шість ) лей 24 бань, що за курсом Національного банку України становить 1 036. 34 гривен (одна тисяча тридцять шість гривен тридцять чотири копійки).

Ухвала може бути оскаржена до апеляційного суду Одеської області через суд першої інстанції шляхом подання апеляційної скарги протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

На підставі рішення іноземного суду та ухвали про надання дозволу на примусове виконання, що набрала законної сили, суд видає виконавчий лист, який надсилається для виконання в порядку, встановленому законом.

Суддя: С.В. Кодінцева

Джерело: ЄДРСР 67258296
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку