open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

31 травня 2017 року

справа № 333/742/17 2-а/333/80/17

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Баранник Н.П.

суддів: Дурасової Ю.В. Щербака А.А.

розглянувши в порядку письмового провадження апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в Комунарському районі м. Запоріжжя на постанову Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 17 березня 2017 року у справі № 333/742/17 (2-а/333/80/17) за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Управління Пенсійного фонду України в Комунарському районі м. Запоріжжя про визнання протиправними дій та зобов'язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

Постановою Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 17 березня 2017 року адміністративний позов ОСОБА_1 (далі - позивачка) задоволено:

- визнано протиправними дії Управління Пенсійного фонду України в Комунарському районі м. Запоріжжя (далі - відповідач) щодо перерахунку пенсії за інвалідністю із застосуванням показника середньої заробітної плати по України за 2007 рік у розмірі 1197 грн. 91 коп.;

- визнано протиправними дії відповідача щодо відмови позивачці у перерахунку пенсії за інвалідністю із застосуванням показника середньої заробітної плати по України за 2013, 2014, 2015 роки;

- зобов’язано відповідача провести позивачці, ІНФОРМАЦІЯ_1, з 29 червня 2016 р. перерахунок та виплату пенсії за інвалідністю із застосуванням показника середньої заробітної плати по України за три календарні роки: 2013, 2014, 2015 р.р., що передували року звернення за призначенням пенсії як інваліду 2 групи відповідно до ст. 42 ч.4 абз. 2 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», з урахуванням раніше виплачених сум.

Не погодившись із прийнятим судовим рішенням, відповідач подав апеляційну скаргу. Посилаючись на необґрунтованість судового рішення, порушення судом норм чинного законодавства, відповідач просить постанову суду першої інстанції у даній справі скасувати та прийняти нову про відмову у задоволенні позовних вимог.

Позивачка подала заперечення на апеляційну скаргу, в яких вказала, що суд повно встановив обставини справи та прийняв законне рішення, підстави для його скасування відсутні.

Перевіривши матеріали справи, законність і обґрунтованість постанови суду в межах доводів апеляційної скарги і заявлених позовних вимог, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, а рішення суду першої інстанції слід скасувати, з огляду на наступне.

З матеріалів справи встановлено, що ОСОБА_1 перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Комунарському районі м. Запоріжжя, та з 23 липня 2007 року отримує пенсію по інвалідності як інвалід 3 групи відповідно до ст.30 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (а.с. 11).

Висновком МСЕК від 29 червня 2016 р. позивачці встановлено 2 групу інвалідності безстроково (а.с. 10).

Після встановлення 2 групи інвалідності позивачка звернулася до відповідача із заявою про перерахунок раніше призначеної пенсії із застосуванням показника середньої заробітної плати по України за три календарні роки: 2013, 2014, 2015 р.р., що передували року звернення за призначенням пенсії.

Листом від 30.12.2016 року № 321/К-9 позивачку повідомлено про відсутність підстав для застосування середньої заробітної плати за 2013-2015р.р. при перерахунку її пенсії у зв’язку із зміною групи інвалідності (а.с. 13).

Задовольняючи вимоги адміністративного позову, суд першої інстанції виходив з того, що у позивачки наявне право на перерахунок пенсії із застосуванням показника середньої заробітної плати по Україні за три календарні роки, що передують року звернення за призначення пенсії.

Колегія суддів не погоджується з такими висновками суду першої інстанції, з огляду на наступне.

Відповідно до абз.1 ч.4 ст.42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (далі - Закон № 1058-ІV) у разі якщо застрахована особа після призначення пенсії продовжувала працювати, перерахунок пенсії проводиться з урахуванням не менш як 24 місяців страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі. Перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати (доходу), з якої обчислена пенсія.

За бажанням пенсіонера перерахунок пенсії проводиться із заробітної плати за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 цього Закону, із застосуванням показника середньої заробітної плати (доходу), який враховувався під час призначення (попереднього перерахунку) пенсії (абз.2 ч.4 ст.42 Закону № 1058-ІV).

Звернення позивачки до Пенсійного фонду стосувалося проведення перерахунку пенсії лише із зміною показника середньої заробітної плати по Україні, який застосовується при первинному призначенні пенсії.

Згідно абз.3 ч.4 ст.42 Закону № 1058-ІV у разі якщо застрахована особа після призначення (перерахунку) пенсії має менш як 24 місяці страхового стажу, перерахунок пенсії проводиться не раніше ніж через два роки після призначення (попереднього перерахунку) з урахуванням страхового стажу після її призначення (попереднього перерахунку) та заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію.

Аналіз абзацу 3 частини 4 статті 42 Закону № 1058-ІV доводить, що перерахунок пенсії здійснюється із заробітної плати (доходу), з якої була обчислена пенсія, або за періоди страхового стажу, зазначені в частині першій статті 40 цього Закону.

Тобто, правила частини першої статті 40 при перерахунку пенсії, застосовуються виключно з метою визначення періоду страхового стажу, за який може бути обчислена заробітна плата (дохід).

Частина 1 статті 40 Закону № 1058-ІV передбачає, що для обчислення пенсії враховується заробітна плата (дохід) за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд до 01 липня 2000 року, незалежно від перерв, та за весь період страхового стажу, починаючи з 01 липня 2000 року.

Колегія суддів приходить до висновку, що середня заробітна плата працівників, зайнятих в галузях економіки України, за календарний рік, що передує року звернення за призначенням пенсії, використовується як складова для призначення пенсії відповідно до ч.2 ст.40 Закону № 1058-ІV і є величиною постійною не змінною при перерахунку пенсії, на відміну від інших показників, які використовуються при визначенні заробітної плати (доходу) застрахованої особи для обчислення пенсії.

В даному випадку, при проведені перерахунку пенсії позивачці має застосовуватися той показник середньої заробітної плати, який використовувався при первинному її призначенні.

З урахуванням зазначеного, правові підстави для перерахунку пенсії позивачці із застосуванням показника середньої заробітної плати по України за три календарні роки, що передували року звернення за призначенням, відсутні.

Оскільки суд першої інстанції неповно з’ясував обставини, що мають значення для справи, є підстави для скасування постанови з прийняттям нової про відмову у задоволенні позовних вимог у повному обсязі.

Керуючись ст.197, п.3 ч.1 ст.198, ст.ст.202, 205, 207 КАС України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Управління Пенсійного фонду України в Комунарському районі м. Запоріжжя - задовольнити.

Постанову Комунарського районного суду м. Запоріжжя від 17 березня 2017 року у справі № 333/742/17 (2-а/333/80/17) - скасувати та прийняти нову постанову.

В задоволенні позову ОСОБА_1 - відмовити.

Постанова Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду набирає законної сили через п’ять днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі, але може бути оскаржена в касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня набрання чинності.

Головуючий: Н.П. Баранник

Суддя: Ю.В. Дурасова

Суддя: А.А. Щербак

Джерело: ЄДРСР 67033388
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку