open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 529/508/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

09 червня 2017 року Диканський районний суд Полтавської області в складі:

головуючого - судді Гвоздика А. Є.

при секретарі - Федотченку С. Ю.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт Диканька цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту визнання батьківства,-

ВСТАНОВИВ:

Вказуючи на те, що 19. 11. 2016 року помер його батько ОСОБА_2, після смерті якого відкрилася спадщина на нерухоме майно у вигляді земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 4,73 га. Однак, під час звернення заявника до нотаріуса з метою прийняття цієї спадщини, останній повідомив йому про неможливість такого оформлення тому як відсутні належні докази батьківства померлого відносно заявника як його сина. Заявник звернувся з заявою до суду та просить встановити в судовому порядку факт визнання ОСОБА_2, померлого 19. 11. 2016 року його батьківства відносно заявника ОСОБА_1, так як вирішити це питання у позасудовому порядку неможливо, а встановлення цього факту необхідно для оформлення спадкового майна після померлого.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 просив задовольнити вищевказані вимоги виходячи із обставин, викладених у своїй заяві та судовому засіданні.

Представник заінтересованої особи — Водянобалківської сільської ради Диканського району Полтавської області в судове засідання не з’явився, а до суду надіслав лист, в якому просить розгляд справи провести у відсутність їхнього представника, при цьому вказує, що проти задоволення заяви заявника не заперечує.

Розглянувши матеріали справи, вислухавши пояснення заявника, свідків, та оцінивши наявні в справі докази, суд вважає, що заява підлягає задоволенню із наступних підстав.

Як встановлено в судовому засіданні, що заявник 08 листопада 1964 року народився в с. Харпаки Диканського району Полтавської області і у свідоцтві про його народження не зазначено відомості про його батька, тому як на час його народження його батьки проживали у незареєстрованому шлюбі.

З копії свідоцтва про смерть серія І-КЕ № 332162 дійсно вбачається, що ОСОБА_2 помер 19 листопада 2016 року у віці 78 років.

З копії свідоцтва про смерть серії І-КЕ №291466 видно, що ОСОБА_3, яка є матір'ю заявника померла 15 березня 2015 року у віці 76 років.

Відповідно до ч. 2 ст. 256 ЦПК України у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ч. 1 ст. 128 СК України за відсутності заяви, право на подання якої встановлено ст. 126 СК України, батьківство щодо дитини може бути визнане за рішенням суду.

Заяви про встановлення фактів батьківства чи визнання батьківства розглядаються судом, якщо у свідоцтві про народження певна особа не зазначена батьком дитини (запис про батька відсутній або здійснено за вказівкою матері), і можуть бути подані матір'ю, опікуном, піклувальником дитини чи нею самою після досягнення повноліття.

З копії свідоцтва про народження заявника слідує, що він народився у сім'ї, де у графі про батька відомості не записано, а у графі матір вказана ОСОБА_3

Із наявного у матеріалах справи заповіту від 14. 12. 2005 року вбачається, що померлий ОСОБА_2, який народився 05. 06. 1938 року в с. Харпакова Балка Диканського району та мешкає в с. Водяна Балка Диканського району Полтавської області на випадок своєї смерті майно заповів своєму сину - заявнику по справі ОСОБА_1

Згідно з довідками виданими Водянобалківською сільською радою вбачається, що померлий ОСОБА_2 Ю, проживав та був зареєстрований постійно в житловому будинку в с. Водяна Балка Диканського району Полтавської області, вул. Молодіжна, 17-а і спільно з ним проживав та був зареєстрований син — заявник ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1. Крім цього, відповідно до цих довідок видно, що померла ОСОБА_3, постійно проживала та була зареєстрована спільно із ОСОБА_2 За вказаною адресою з 1977 року по доень її смерті, 15. 03. 2015 року, а сам заявник проживав разом із померлими до часу їхньої смерті.

З пояснень у суді свідків ОСОБА_4 та ОСОБА_5 вбачається, що вони добре знають як заявника, так і його покійного батька ОСОБА_2, і підтвердили, що заявник з дня свого народження проживав з батьком та матір'ю, які проживали в ІНФОРМАЦІЯ_2.

Оскільки за життя померлий ОСОБА_2 визнавав своє батьківство щодо сина — заявника ОСОБА_1, що підтвердили в суді і свідки, суд вважає за необхідне встановити факт батьківства.

Таким чином, судом отримані достатні докази, які достовірно підтверджують факт походження сина ОСОБА_1 від батька - померлого ОСОБА_2, що також підтверджено наявними у матеріалах справи документами.

Встановлення факту батьківства має для заявника юридичне значення, оскільки необхідне для оформлення спадщини на майно, яке залишилося після смерті батька ОСОБА_2

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 10, 11, 60, 212, 213, 256 – 259 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Встановити факт батьківства ОСОБА_2, померлого 19 листопада 2016 року, відносно сина ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_3 і визнати ОСОБА_2 його батьком.

Даний факт встановлюються для подальшого вирішення питання про оформлення спадкового майна після померлого батька ОСОБА_2.

Рішення може бути оскаржене до Апеляційного суду Полтавської області на протязі десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Головуючий:

Джерело: ЄДРСР 67027527
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку