open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 520/6229/17

Провадження № 2-о/520/381/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02.06.2017 року

Київський районний суд м. Одеси у складі:

Головуючого - судді Луняченка В.О. ,

при секретарі – Нефедової Г.В.,

розглянув у відкритому судовому засіданні у місті Одесі цивільну справу за заявою Лікаря-психіатра Комунальної установи «Міський психіатричний диспансер» ОСОБА_1 про надання дозволу на психіатричний огляд громадянина без його згоди чи без згоди його законного представника,-

ВСТАНОВИВ:

30.05.2017 року лікар-психіатр Комунальної установи «Міський психіатричний диспансер» ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про надання дозволу на психіатричний огляд громадянина без його згоди чи згоди його законного представника, в якому просить надати дозвіл на примусовий психіатричний огляд громадянки ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка мешкає за адресою: м.Одеса, вул. Ільфа і Петрова, 19 кв.6 без її згоди, мотивуючи заяву тим, що є достатні підстави для обґрунтованого припущення про наявність у останньої тяжкого психічного розладу, внаслідок якого вона вчиняє реальні дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї та оточуючих, остання може завдати шкоди своєму здоров’ю, у зв’язку з погіршенням психічного стану у разі не надання їй психіатричної допомоги. Припущення про наявність психічного розладу у громадянки ОСОБА_2 ґрунтується на інформації про її поведінку, отриманої від її сусідів, висновку лікаря - психіатра. У заяві зазначено, що від огляду на дому ОСОБА_2 відмовилась, на прохання лікаря не відчинила двері, за психіатричною допомогою до КУ «Міський психіатричний диспансер» не зверталась на обліку та під наглядом у лікаря психіатра не перебуває, згідно заяви сусідів її поведінка викликає обґрунтовані побоювання за небезпеку для оточуючих, що у сукупності стало підставою для звернення до суду з відповідною заявою.

В судовому засіданні заявник ОСОБА_1 підтримав викладені у заяві про надання дозволу на психіатричний огляд громадянки ОСОБА_2 вимоги та просив їх задовольнити.

Суд, заслухавши пояснення лікаря, заінтересованої особи, думку прокурора, особи стосовно якої вирішується питання щодо проведення в примусовому порядку психіатричного огляду, дослідивши та оцінивши матеріали справи, вважає, що заява є обґрунтованою та підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч.1 ст. 279 ЦПК України за умов, визначених Законом України "Про психіатричну допомогу», заява лікаря-психіатра про проведення психіатричного огляду особи у примусовому порядку,про надання особі амбулаторної психіатричної допомоги та її продовження в примусовому порядку подається до суду за місцем проживання особи, а заява представника психіатричного закладу про госпіталізацію особи до психіатричного закладу у примусовому порядку та заява про продовження такої госпіталізації подається до суду за місцезнаходженням зазначеного закладу.

Відповідно до ст. 11 Закону України «Про психіатричну допомогу» психіатричний огляд проводиться з метою з'ясування: наявності чи відсутності в особи психічного розладу, потреби в наданні їй психіатричної допомоги, а також для вирішення питання про вид такої допомоги та порядок її надання.

Психіатричний огляд проводиться лікарем-психіатром на прохання або за усвідомленою згодою особи; щодо особи віком до 14 років (малолітньої особи) - на прохання або за згодою її батьків чи іншого законного представника; щодо особи, визнаної у встановленому законом порядку недієздатною, - на прохання або за згодою її опікуна. У разі незгоди одного із батьків чи відсутності батьків або іншого законного представника психіатричний огляд неповнолітнього здійснюється за рішенням (згодою) органів опіки та піклування, яке може бути оскаржено до суду.

Психіатричний огляд особи може бути проведено без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника у випадках, коли одержані відомості дають достатні підстави для обгрунтованого припущення про наявність у особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність, або завдасть значної шкоди своєму здоров'ю у зв'язку з погіршенням психічного стану у разі ненадання їй психіатричної допомоги.

Рішення про проведення психіатричного огляду особи без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника приймається лікарем-психіатром за заявою, яка містить відомості, що дають достатні підстави для такого огляду. Із заявою можуть звернутися родичі особи, яка підлягає психіатричному огляду, лікар, який має будь-яку медичну спеціальність, інші особи.

Заява про психіатричний огляд особи без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника повинна бути подана у письмовій формі та містити відомості, що обґрунтовують необхідність психіатричного огляду і вказують на відмову особи чи її законного представника від звернення до лікаря-психіатра. Лікар-психіатр має право робити запит щодо надання йому додаткових медичних та інших відомостей, необхідних для прийняття відповідного рішення.

Психіатричний огляд особи проводиться лікарем-психіатром у примусовому порядку за рішенням суду.

Судом встановлено, звернення лікаря психіатра до суду обґрунтоване його припущенням, яке лікаря ґрунтується на заявах сусідів, що мешкають в одному будинку разом з ОСОБА_2 , які зазначають про неадекватну поведінку ОСОБА_2, її небезпечні дії відносно мешканців будинку, вчинки, які порушують громадський спокій сусідів.

Медична документація на громадянина ОСОБА_2 у КУ «Міський психіатричний диспансер» відсутня, оскільки остання за психіатричною допомогою не зверталась і під наглядом лікарів - психіатрів на даний момент не перебуває.

В матеріалах справи міститься тільки висновок дільничного лікаря-психіатра КУ «МПД» ОСОБА_1 від 12.05.2017 року про необхідність проведення огляду без усвідомленої згоди громадянки ОСОБА_2,ІНФОРМАЦІЯ_1, що мешкає за адресою: м.Одеса, вул.Ільфа і Петрова, 19 кв.6.

Однак у самої заяві сусідів, на підставі якого зроблений висновок лікаря, зазначені певні обставини, яки не були предметом дослідження лікаря, а саме: зазначено про те, що за місцем проживання ОСОБА_2 була викликана швидка медична психіатрична допомога, лікарі якої спілкувались із особою в її квартирі; неодноразово викликались співробітники поліції у зв’язку із діями ОСОБА_2, також викликались співробітники газової служби.

Дані обставини лікарем не перевірялись. Також не було оглянуто і медична документація у поліклініки за місцем мешкання ОСОБА_2

Згідно вимог статті 8 Європейської конвенції з прав людини кожен має право на повагу до його приватного i сімейного життя, до житла і до таємниці кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатися у здійснення цього права інакше ніж згідно із законом, і коли це необхідно в демократичному суспiльствi в інтересах національної i громадської безпеки або економічного добробуту країни, з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров’я чи моралі або з метою захисту прав i свобод інших осіб».

В даному випадку питання щодо надання згоди на психіатричний огляд особи без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника, є безумовним фактом втручання у приватне життя особи, а тому може бути здійснена лише у випадку доведеності необхідності такого втручання, та наявності законних підстав.

Зібрані у справі докази та їх належна оцінка не доводять реальну наявність визначених ст. 11 вказаного закону підстав для задоволення заяви про примусовий психіатричний огляд. Тобто, в суді не було доведено, що ОСОБА_2 представляє безпосередню небезпеку для себе чи оточуючих, або неспроможний самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність, або може завдати значної шкоди своєму здоров'ю у зв'язку з погіршенням психічного стану у разі ненадання психіатричної допомоги.

Таким чином, судом встановлено, що дослідженими документами та поясненнями, не підтверджується наявність підстав для проведення психіатричного огляду особи у примусовому порядку, а тому відсутні обґрунтовані законні підстави для втручання в її приватне життя.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст.3, 7, 8, 10, 11, 15, 209, 212-215, 223, 294 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Відмовити у задоволенні заяви Лікаря-психіатра Комунальної установи «Міський психіатричний диспансер» ОСОБА_1 про надання дозволу на психіатричний огляд громадянки ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, що мешкає за адресою: м.Одеса, вул. Ільфа і Петрова,19 кв.6 без її згоди чи без згоди її законного представника.

Рішення може бути оскаржено до Апеляційного суду Одеської області через Київський районний суд м. Одеси шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня його проголошення, а особами які не були присутні на судовому засіданні з моменту отримання копії рішення.

Суддя Луняченко В. О.

Джерело: ЄДРСР 66998639
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку