open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 755/7805/17

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"25" травня 2017 р. м. Київ

Суддя Дніпровського районного суду м. Києва САВЛУК Т.В., вивчивши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу, визначення місця проживання дитини та поділ спільного майна подружжя,

в с т а н о в и в:

До Дніпровського районного суду міста Києва надійшла позовна заява ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу, визначення місця проживання дитини та поділ спільного майна подружжя.

Виходячи з предмету позову, ОСОБА_1 пред'явлено позов до ОСОБА_2 з вимогами: «Розірвати шлюб з ОСОБА_2, зареєстрований в Центральному відділ реєстрації шлюбів міста Києва з Державним Центром розвитку сім'ї 30 серпня 2002 року, актовий запис №1867.

Визначити місце проживання неповнолітньої доньки ОСОБА_3 разом з матір'ю.

Здійснити поділ спільного майна, яке набуде з відповідачем в період сумісного проживання, виділивши позивачу майнові права на квартиру, що складається з трьох кімнат, загальною площею 87,2 кв.м., яка розташована за адресою: АДРЕСА_1 вартістю 2 317 602,00 грн.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на майнові права на квартиру, що складається з трьох кімнат, загальною площею 87,2 кв.м, що розташована за адресою: АДРЕСА_1 вартістю 2 317 602,00 грн.

Відповідачеві по справі - ОСОБА_4 залишити квартиру, що складається з трьох кімнат, загальною площею 128,60 кв.м, що розташована за адресою: АДРЕСА_2, вартістю 1 577 022,00 грн.; машиномісце НОМЕР_2 площею 17 кв.м, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_3, вартістю 223 917,00 грн.; автомобіль «Mercedes-Bens», державний номер НОМЕР_1, випуск 2008 року, вартістю 353 395,00 грн.; земельну ділянку площею 0,1000 га, розташовану за адресою: АДРЕСА_4 вартістю 73950,00 грн.; земельну ділянку, площею 0,12000 га, розташовану за адресою: АДРЕСА_5 , вартістю 94980,00 грн., всього на загальну суму 2 323 264,00 грн. Від компенсації різниці вартості ? часини спірного мана відмовляюсь.»

Цивільна юрисдикція - це визначена законом сукупність повноважень судів щодо розгляду цивільних справ, віднесених до їх компетенції (стаття 15 ЦПК). Підсудність визначає коло цивільних справ у спорах, вирішення яких належить до повноважень конкретного суду першої інстанції (статті 108 - 114 ЦПК).

Відповідно до ч.1 ст.114 Цивільного процесуального кодексу України позови, що виникають з приводу нерухомого майна, пред'являються за місцем знаходження майна або основної його частини.

Правила виключної підсудності, визначені у частині першій ст.114 Цивільного процесуального кодексу України, які застосовуються до позовів з приводу нерухомого майна, та стосуються позовів, пов'язаних з правом особи на нерухоме майно (земельні ділянки, будинки, квартири тощо).

Як роз'яснено у п.41 та п.42 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 01 березня 2013 року за № 3 «Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ», перелік позовів, для яких визначено виключну підсудність (стаття 114 ЦПК) є вичерпним і розширеному тлумаченню не підлягає. Місцезнаходження нерухомого майна має бути підтверджено документально.

У разі конкуренції правил підсудності (наприклад, при об'єднанні позовів, на один з яких поширюється дія правила про виключну підсудність) мають застосовуватися правила виключної підсудності.

Виключну підсудність встановлено для позовів, що виникають із приводу нерухомого майна (частина перша статті 114 ЦПК).

Згідно з положеннями статті 181 ЦК до нерухомого майна належать: земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на них, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Наприклад, це позови про право власності на таке майно; про право володіння і користування ним (стаття 358 ЦК); про поділ нерухомого майна, що є у спільній частковій власності та виділ частки із цього майна (статті 364, 367 ЦК); про поділ нерухомого майна, що є у спільній сумісній власності та виділ частки із цього майна (статті 370, 372 ЦК); про право користування нерухомим майном (визначення порядку користування ним); про право, яке виникло із договору найму жилого приміщення, оренди тощо; про визнання правочину з нерухомістю недійсним; про звернення стягнення на нерухоме майно - предмет іпотеки чи застави; розірвання договору оренди землі; стягнення орендної плати, якщо спір виник з приводу нерухомого майна; про усунення від права на спадкування та визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

За змістом заявлених позовних вимог, між сторонами у справі виникли правовідносини, які регулюються нормами сімейного законодавства та стосуються як вимог про розірвання шлюбу та визначення місця проживання дитини, так і поділу спільного сумісного майна подружжя до складу якого входять об'єкти нерухомого майна, які територіально не розташовані в межах юрисдикції Дніпровського районного суду міста Києва.

Виходячи з предмету спору, суддя приходить до висновку про відсутність підстав для розгляду позову ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу, визначення місця проживання дитини та поділ спільного майна подружжя в межах юрисдикції Дніпровського районного суду міста Києва, оскільки даний спір має розглядатись за правилами виключної підсудності, з дотримання вимог ст.114 Цивільного процесуального кодексу України, в даному випадку за місцем знаходження об'єкту нерухомого майна - квартири АДРЕСА_1, яка територіально відноситься до юрисдикції Шевченківського районного суду, оскільки вартість цієї квартири, за визначеної позивачем оцінкою даного об'єкту нерухомого майна, значно перевищує загальну вартість інших об'єктів нерухомого майна, що є предметом спору, що зумовлює повернення позивачу позову для подання позову до належного суду за правилами виключної підсудності.

Як передбачено у п.2 ч.1 статті 7 Закону України «Про судовий збір» , сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду, у разі повернення заяви або скарги.

Враховуючи наведене та керуючись ст.114, п.4 ч.3 ст.121, 209-210 Цивільного процесуального кодексу України, суд

у х в а л и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про розірвання шлюбу, визначення місця проживання дитини та поділ спільного майна подружжя, повернути позивачу, для подання до належного суду.

Роз'яснити позивачу право звернутись з цим позовом до Шевченківського районного суду міста Києва з дотриманням правил виключеної підсудності, як це передбачено ст.114 Цивільного процесуального кодексу України, за місцем знаходження одного із об'єктів нерухомого майна з більшою вартісною оцінкою.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду міста Києва протягом п'яти днів з дня її проголошення. У разі, якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

С у д д я

Джерело: ЄДРСР 66943861
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку