open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
справі № 599/709/17 2-а/599/40/2017

ПОСТАНОВА

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 червня 2017 року

Зборівський районний суд Тернопільської області

в складі головуючого судді - Кучера І.Б.

при секретарі - Гнатишин Н.Я.

за участю представника позивача ОСОБА_1

представника відповідача Янішевської І.Б.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Зборові справу за позовною заявою ОСОБА_3 до Управління праці та соціального захисту населення Зборівської РДА про визнання дій неправомірними та стягнення недоплаченої грошової допомоги,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_3 звернувся в суд з позовом до відповідача - Управління праці та соціального захисту населення Зборівської РДА з вимогами визнати протиправною бездіяльність відповідача щодо перерахунку щорічної одноразової грошової допомоги до 5 травня у розмірі встановленого статтею 12 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" за 2016 рік; зобов'язати відповідача здійснити перерахунок нарахувати і виплатити 4730 грн. щорічної разової грошової допомоги як учаснику бойових дій за 2016 рік відповідно до ст. 12 закону України " Про статус ветеранів війни , гарантії їх соціального захисту " у розмірі п'яти мінімальних пенсій за віком виходячи із розрахунку мінімальної пенсії за віком визначеної частиною 1 ст. 28 Закону України " Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування " та ст.7 Закону України "Про державний бюджет України на 2016 рік " на момент проведених виплат з урахуванням раніше виплачених сум.

В судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримав, посилаючись на те, що позивач є учасником бойових дій та має право на пільги, встановлені законодавством України. Зокрема, позивач має право на отримання одноразової грошової допомоги до 5 травня в розмірі 5 мінімальних пенсій за віком. Однак, вказана допомога йому виплачена у значно меншому розмірі, ніж передбачено законом, у розмірі 920 грн. Зазначив, що Постанова Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 № 141 «Деякі питання виплати у 2016 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань», якою встановлено розмір такої допомоги, не відповідає Конституції України, оскільки звужує встановлене законом його право на соціальний захист.

Представник відповідача проти позову заперечила посилаючись на те, що Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» визначено, що до 5 травня щорічно учасникам бойових дій виплачується разова грошова допомога у розмірі, який визначається Кабінетом Міністрів України в межах бюджетних призначень, встановлених Законом про Державний бюджет України. У 2016 році порядок виплати такої допомоги та її розміри визначено постановами Кабінету Міністрів України від 02.03.2016 № 141 «Деякі питання виплати у 2016 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань» та від 29.04.2016 № 320 «Про збільшення розмірів щорічної разової допомоги до 5 травня деяким категоріям громадян». Управлінню для виплати даного виду допомоги були виділені бюджетні призначення виходячи з затверджених постановами Кабінету Міністрів України № 141 та № 320, розмірів. Відповідно до вказаних вище постанов у 2016 році розмір щорічної разової грошової допомоги до 5 травня учасникам бойових дій встановлено в сумі 920 гривень.

Суд, вислухавши пояснення представника позивача, представника відповідача, розглянувши матеріали справи, проаналізувавши зібрані по справі докази, прийшов до висновку, що в задоволені позовних вимог слід відмовити, виходячи з такого.

ОСОБА_3 є учасником бойових дій, що підтверджується посвідченням серії НОМЕР_1 і має право на пільги, встановлені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»

У 2016 р. позивач одержав щорічну одноразову грошову допомогу, встановлену ст. 12 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" за 2016 рік у розмірі 920 грн.

Позивач звернувся із заявою до відповідача з проханням нарахувати та виплатити йому невиплачену частину одноразової грошової допомоги як учаснику бойових дій у сумі 4730 грн.

Листом №П-10 від 11.04.2017 р. відповідач відмовив позивачу у такій виплаті з мотивів зазначених вище у запереченнях представника відповідача.

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», з урахуванням рішення Конституційного Суду України від 22.05.2008 р. № 10-рп/2008, встановлено виплату учасникам бойових дій щорічної до 5 травня разової грошової допомоги у розмірі п'яти мінімальних пенсій за віком.

Згідно Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин» від 28 грудня 2014 року № 79-УІІІ, яким розділ VI Бюджетного кодексу України доповнено пунктом 26, згідно якого норми і положення статей 12,13,14,15 та 16 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» застосовуються у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, виходячи з наявних фінансових ресурсів державного і місцевого бюджетів та бюджетів фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Постановою Кабінету Міністрів України від 02 березня 2016 року №141 «Деякі питання виплати у 2016 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань» встановлено, що у 2016 році виплату разової грошової допомоги до 5 травня, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань», здійснює Міністерство соціальної політики шляхом перерахування коштів на зазначені цілі структурним підрозділам з питань соціального захисту населення обласних, Київської міської державних адміністрацій (далі - органи соціального захисту населення), які через відділення зв'язку або через установи банків перераховують їх на особові рахунки громадян за місцем отримання пенсії (особам, які не є пенсіонерами, - за місцем їх проживання), у таких розмірах, зокрема, учасникам бойових дій - 920 гривень.

Конституційний Суд України в рішенні від 26 грудня 2011 року № 20-рп/2011 визначив, що передбачені законами соціально-економічні права не є абсолютними. Механізм реалізації цих прав може бути змінений державою, зокрема, через неможливість їх фінансового забезпечення шляхом пропорційного перерозподілу коштів з метою збереження балансу інтересів усього суспільства. Крім того, такі заходи можуть бути обумовлені необхідністю запобігання чи усунення реальних загроз економічній безпеці України, що згідно з частиною першою ст.17 Конституції України є найважливішою функцією держави.

У Рішенні № 3-рп від 25.01.2012 р. Конституційний суд України зазначив, що надання Верховною Радою України права Кабінету Міністрів України встановлювати у випадках, передбачених законом, порядок та розміри соціальних виплат та допомоги, які фінансуються за рахунок коштів Державного бюджету України, пов'язується з його функціями, визначеними в пунктах 2, 3 статті 116 Конституції України. Отже, Кабінет Міністрів України регулює порядок та розміри соціальних виплат та допомоги, які фінансуються за рахунок коштів Державного бюджету України, відповідно до Конституції та законів України.

Враховуючи вищевказане, відповідач виплативши позивачу допомогу у розмірі 920 грн., відповідно до Постанов КМ від 02.03.2016 № 141 «Деякі питання виплати у 2016 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» і «Про жертви нацистських переслідувань» та від 29.04.2016 № 320 «Про збільшення розмірів щорічної разової допомоги до 5 травня деяким категоріям громадян» і відмовивши йому нарахувати та доплатити одноразову грошову допомогу, як учаснику бойових дій у сумі 4730 грн., діяв правомірно в межах наданих йому повноважень та відповідно до діючого законодавства України, а тому в задоволені позову слід відмовити.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст.2,11,71,86,94,160-163 Кодексу адміністративного судочинства України,-

ВИРІШИВ:

В задоволені позову ОСОБА_3 до Управління праці та соціального захисту населення Зборівської РДА про визнання дій неправомірними та стягнення недоплаченої грошової допомоги, відмовити за безпідставністю позовних вимог.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Зборівський районний суд протягом 10-ти діб з моменту проголошення.

Суддя підпис копія вірна

Голова Зборівського

районного суду Кучер І.Б.

Джерело: ЄДРСР 66921892
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку