open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Єдиний державний реєстр судових рішень

Єдиний унікальний номер:343/412/17

Номер провадження: 1-в/0343/88/17

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 травня 2017 року м.Долина

Долинський районний суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої судді ОСОБА_1 ,

з участю: секретарів судових засідань ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

прокурорів ОСОБА_4 , ОСОБА_5 ,

представників Долинського ВЦ №118 ОСОБА_6 , ОСОБА_7 ,

засудженого ОСОБА_8 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Долинського районного суду Івано-Франківської області клопотання засудженого ОСОБА_8 про звільнення від відбування покарання у зв`язку з хворобою, отриманою під час відбування покарання в місцях позбавлення волі,

ВСТАНОВИВ:

Засуджений ОСОБА_8 звернувся до суду з клопотанням про звільнення від відбування покарання у зв`язку з хворобою, отриманою під час відбування покарання в місцях позбавлення волі. Клопотання мотивує тим, що він, відбуваючи покарання в місцях позбавлення волі, отримав захворювання, які першкоджають подальшому відбуттю покарання.

В судовому засіданні засуджений ОСОБА_8 клопотання підтримав та пояснив, що він хворіє на хронічний гепатит С, ВІЛ-інфекцію, а також являється інвалідом 3-ї групи. На даний час він почуває себе погано, необхідного лікування не отримує. Його захворювання перешкоджають подальшому відбуванню покарання, що є підставою для його звільнення від відбування призначеного покарання.

Представник адміністрації Долинського ВЦ № 118 Івано-Франківської області та прокурор заперечили проти задоволення клопотання, оскільки відсутній висновок спеціальної лікарської комісії, який вказував би на наявність підстав для звільнення засудженого ОСОБА_8 від відбування покарання за хворобою.

Суд, вислухавши пояснення учасників судового розгляду, дослідивши матеріали провадження, оглянувши матеріали особової справи засудженого ОСОБА_8 , вважає, що клопотання засудженого про звільнення від відбування покарання у зв`язку з хворобою, отриманою під час відбування покарання в місцях позбавлення волі, не підлягає до задоволення, виходячи з наступного.

З матеріалів особової справи засудженого ОСОБА_8 встановлено, що останній засуджений 12.07.2016 року Шевченківським районним судом м.Чернівці за ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 185, ст.ст. 71, 72 КК України до 1 року 8 місяців обмеження волі. Строк відбування покарання рахується з моменту обрання міри запобіжного заходу тримання під вартою, а саме з 22 червня 2016 року. На підставі ч. 5 ст. 72 КК України ОСОБА_8 зараховано в строк відбуття покарання строк попереднього ув`язнення з 22 червня 2016 року по день набрання вироком законної сили із розрахунку один день попереднього ув`язнення за два дні обмеження волі.

Ухвалою Долинського районного суду від 28.09.2016 року засудженому ОСОБА_8 зараховано в строк покарання за правилами ст. 72 КК України час попереднього ув`язнення з 22.06.2016 року і до набрання обвинувальним вироком щодо нього законної сили 11 серпня 2016 року та час слідування його під вартою до Долинського ВЦ № 118 з 12.08.2016 року по 07.09.2016 року з розрахунку один день позбавлення волі за два дні обмеження волі.

В судовому засіданні встановлено, що засуджений ОСОБА_8 07.09.2016 року прибув у Долинський ВЦ, де й відбуває покарання по даний час.

До матеріалів клопотання засудженим долучені копії медичних довідок, які свідчать про те, що йому поставлений діагноз: хронічний гепатит С.

Відповідно до ч. 2 ст. 84 КК України особа, яка після вчинення злочину або постановлення вироку захворіла на іншу тяжку хворобу, що перешкоджає відбуванню покарання, може бути звільнена від покарання або від подальшого його відбування. При вирішенні цього питання суд враховує тяжкість вчиненого злочину, характер захворювання, особу засудженого та інші обставини справи.

Згідно роз`яснень Пленуму Верховного Суду України у постанові №8 «Про практику застосування судами законодавства про звільнення від відбуття покарання засуджених, які захворіли на тяжку хворобу» від 28.09.1973 р. факт захворювання засудженого на тяжку хворобу сам по собі не тягне обов`язкового звільнення від відбуття покарання. Звільнення від відбуття покарання через хворобу з місць позбавлення волі може бути застосоване судом до тих засуджених, які захворіли під час відбуття покарання і ця хвороба перешкоджає відбувати покарання, тобто у випадках, коли подальше утримання в місцях позбавлення волі загрожує їх життю або може призвести до серйозного погіршення здоров`я чи інших тяжких наслідків. Це стосується й тих осіб, які захворіли до засудження, але під час відбуття покарання їхня хвороба внаслідок прогресування набула характеру, зазначеного в Переліку захворювань.

Відповідно до вимог Порядку організації надання медичної допомоги засудженим до позбавлення волі, затвердженого наказом Міністерства юстиції України, Міністерства охорони здоров`я України від 15.08.2014 р. № 1348/5/572, медичному обстеженню з метою підготовки та подання до суду матеріалів для вирішення питання про звільнення засуджених від подальшого відбування покарання підлягають засуджені, які захворіли в УВП, а також особи, які захворіли до засудження, але їх хвороби внаслідок прогресування набули характеру, зазначеного в переліку захворювань, які є підставою для подання до суду матеріалів про звільнення засуджених від подальшого відбування покарання, згідно з додатком 12 до цього Порядку. Медичний огляд таких хворих засуджених проводять спеціальні лікарські комісії територіальних органів ДПтС України. З урахуванням результатів медичного огляду засудженого комісія негайно складає висновок спеціальної лікарської комісії про медичний огляд засудженого щодо наявності захворювання, визначеного Переліком захворювань, які є підставою для подання до суду матеріалів про звільнення засуджених від подальшого відбування покарання.

На запит суду Західним міжрегіональним управлінням з питань виконання кримінальних покарань та пробації Міністерства юстиції листом № 10/15/1264 від 07.04.2017 р. повідомлено, що на даний час Положення про спеціальну лікарську комісію щодо осіб, засуджених до позбавлення волі, знаходиться на спільному розгляді в Міністерстві охорони здоров`я та Міністерстві юстиції. У зв`язку з чим відповідно до вимог ст. 63 Кримінально-виконавчого кодексу України для вирішення даного питання слід залучити представників територіальних закладів охорони здоров`я за місцем відбування покарання засудженого.

Згідно повідомлення Долинської ЦРЛ № 659/01-20/20/20 від 23.05.2017 р. в Долинській ЦРЛ немає спеціальної лікарської комісії, яка могла б і мала б повноваження розглянути питання щодо можливості (чи не можливості) звільнення того чи іншого засудженого від подальшого відбування покарання за хворобою, яка входить в Перелік захворювань, які є підставою для подання до суду матеріалів про звільнення засуджених від подальшого відбування покарання, згідно з додатком 12 до цього Порядку.

Натомість, як вбачається з долученої до матеріалів справи копії довідки №14/1-4674 від 18.10.2016 р. Управління ДПтС в Івано-Франківській області, працівниками сектору охорони здоров`я управління ДПтС України в Івано-Франківській області проведено аналіз наявної медичної документації засудженого ОСОБА_8 , за результатами якої встановлено наступне. Клінічний перебіг та ступінь важкості наявних у засудженого ОСОБА_8 захворювань на даний час не дають підстав для звільнення від відбування покарання за хворобою відповідно до наказу Міністерства юстиції України та Міністерства охорони здоров`я України від 15.08.2014 року № 1348/5/572, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 20.08.2014 р. №990/25767, яким передбачено Перелік захворювань, які є підставою для подання матеріалів про звільнення засуджених від подальшого відбування покарання.

Враховуючи те, що станом на дату видачі вищевказаної довідки, в основу якої лягли ті ж медичні довідки, копії яких долучені до матеріалів даного провадження, наявні в засудженого ОСОБА_8 хвороби не підпадали під перелік захворювань, які є підставою для подання в суд матеріалів про звільнення засуджених від подальшого відбування покарання, з того часу будь-яких нових даних про зміну захворювань, появу нових чи прогресування наявних захворювань у засудженого не здобуто, тому клопотання ОСОБА_8 не підлягає до задоволення.

На підставі викладеного, ст. 84 Кримінального кодексу України, керуючись ст.ст. 537, 539 Кримінального процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ :

У задоволенні клопотання засудженого ОСОБА_8 про звільнення від відбування покарання в зв`язку з хворобою, отриманою під час відбування покарання в місцях позбавлення волі, відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Івано-Франківської області протягом семи днів з дня її оголошення через Долинський районний суд Івано-Франківської області.

Суддя:

Джерело: ЄДРСР 66810030
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку