open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа №162/427/17

Номер провадження 2-а/162/183/2017

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.05.2017 року смт. Любешів

Любешівський районний суд Волинської області в складі:

головуючого судді Гладіч Н.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до управління Пенсійного фонду України в Любешівському районі Волинської області про визнання дій неправомірними, зобов'язання здійснити перерахунок пенсії,

встановив:

Позивач позовні вимоги обґрунтовує тим, що вона отримує пенсію за віком, призначену відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон № 1058-IV) та Закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (далі - Закон № 796-ХІІ). При призначенні їй пенсії, збільшуючи її на 1%, відповідач керувався тільки Законом № 1058-IV, тобто порушив право позивачки на пільговий характер розрахункової величини, визначений частиною 2 статті 56 Закону України Закону № 796-ХІІ. У зв'язку з наведеним просить визнати протиправними дії управління Пенсійного фонду України в Любешівському районі, зобов'язати відповідача провести перерахунок та виплату пенсії з її збільшенням на 1 % заробітку за кожен рік роботи понад мінімальний стаж 15 років в межах шестимісячного строку звернення до суду.

Позивач в судове засідання не з"явилася, у поданій заяві просить розгляд справи проводити без її участі, позовні вимоги підтримала повністю.

В поданому до суду запереченні відповідач просить закрити провадження у справі, оскільки позивач уже зверталась до суду з аналогічним позовом у 2013 році. Постановою Любешівського районного суду Волинської області від 23.10.2013 року позов ОСОБА_1 задоволено. Управлінням Пенсійного фонду України в Любешівському районі подано апеляцію, за результатами розгляду якої Львівським апеляційним адміністративним судом дану постанову скасовано та прийнято нову, якою в задоволенні адміністративного позову відмовлено. Вказує, що відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 21.12.2016 року № 988 „Деякі питання функціонування територіальних органів Пенсійного фонду України" управління Пенсійного фонду України в Любешівському районі Волинської області реорганізовано шляхом злиття з управлінням Пенсійного фонду України в Камінь-Каширському районі Волинської області та управлінням Пенсійного фонду України в Маневицькому районі Волинської області на правонаступника - в Камінь-Каширське об'єднане управління Пенсійного фонду України Волинської області. Просять розгляд справи проводити без участі представника відповідача.

На підставі частини 1 статті 41 КАС України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Дослідженням поданих сторонами доказів, аналіз законодавства приводить суд до висновку про необхідність часткового задоволення позову.

В суді встановлено, що позивачка є потерпілою від наслідків Чорнобильської катастрофи 3 категорії, що підтверджено відповідним посвідченням.

З оглянутої в суді пенсійної справи позивача вбачається, що пенсію позивач отримує з 19.04.2005 року. Пенсія призначена і обрахована на підставі Закону № 1058-IV, з врахування положень статті 55 Закону № 796-ХІІ. Доплата за понаднормативний стаж за 16 років складає 67,76 грн та нараховується і виплачується відповідно до статті 28 Закону № 1058-IV.

Крім того, постановою Львівського апеляційного адміністративного суду від 24.04.2014 року, яка набрала законної сили, скасовано рішення Любешівського районного суду Волинської області від 23.10.2013 року. При цьому, як було зауважено, дана норма розповсюджується на призначені пенсії на підставі Закону № 796-ХІІ та не може бути застосована для перерахунку пенсії для осіб, які одержують пенсію відповідно до Закону № 1058-IV. Позивач зверталась із заявою до відповідача з приводу перерахунку пенсії згідно з частиною 2 статті 56 Закону № 796-ХІІ, проте позивачем не ставилось перед управлінням питання про отримання пенсії згідно цього ж Закону. Також в постанові Львівського апеляційного адміністративного суду від 24.04.2014 року зауважено, що позивач має право звернутись до управління з заявою про одержання пенсії відповідно до ст. 56 Закону № 796-ХІІ та відповідно до вимог ч. 2 ст. 56 цього ж Закону скористатись правом на збільшення пенсії на 1 % понад заробітку за кожний рік роботи понад встановлений цим пунктом стаж, але не вище 75 % заробітку.

Разом з тим позивач 07.02.2017 року звернулась до відповідача з заявою про обрання умов, норм та порядку пенсійного забезпечення відповідно до Закону № 796-ХІІ, в тому числі й перерахунку пенсії відповідно до ч. 2 ст. 56 цього ж Закону.

Управління Пенсійного фонду України в Любешівському районі Волинської області відмовило позивачу у перерахунку пенсії відповідно до Закону № 796-ХІІ, у тому числі за частиною 2 статті 56 цього Закону.

Статтею 15 Закону № 1788-XII визначено, що умови, норми та порядок пенсійного забезпечення громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи, визначаються Законом № 796-ХІІ або їм надається право на одержання пенсії на підставах, передбачених цим Законом.

З пункту 13 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 1058-IV слідує, що у разі якщо особа має право на отримання пенсії зокрема і відповідно до Закону № 796-ХІІ, їй призначається одна пенсія за її вибором.

Відповідно до статті 71 Закону № 796-ХІІ дія положень цього Закону не може призупинятися іншими законами, крім законів про внесення змін до цього Закону.

Згідно із статтею 56 Закону № 796-ХІІ право на пенсію в повному розмірі мають громадяни, віднесені до категорій 1, 2, 3, 4 за умови стажу роботи, не меншого, ніж 20 років для чоловіків, 15 років для жінок, зі збільшенням пенсії на 1 % заробітку за кожний рік роботи понад установлений стаж, але не вище за 75 % заробітку, а громадянам, які відпрацювали за списком № 1, - чоловіки - 10 років і більше, жінки - 7 років 6 місяців і більше - не вище за 85 % заробітку.

Таким чином, потерпіла від наслідків Чорнобильської катастрофи особа має право за своїм вибором на одержання пенсії на умовах, визначених Законом № 796-ХІІ.

Порівнюючи положення частини 2 статті 56 Закону № 796-ХІІ та частини 1 статті 28 Закону № 1058-IV, суд приходить до висновку, що для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, підвищення до пенсії за понад встановлений мінімальний стаж роботи, має пільговий характер власне щодо тривалості трудового стажу та величини, з якої проводиться розрахунок.

Суд відзначає, що правильність нарахування пенсій, уникнення помилок, подвійних виплат відповідно до затвердженого указом Президента України від 06 квітня 2011 року № 384/2011 Положення про Пенсійний фонд України, Закону № 1788-XII, Закону № 1058-IV є обов'язком саме відповідача.

Крім того, постановою колегії суддів Судової палати в адміністративних справах Верховного Суду України від 07 липня 2015 року по справі № 21-727а/15 встановлено право громадян на пенсію в повному розмірі, які віднесені до 1, 2, 3, 4 категорій потерпілих від наслідків Чорнобильської катастрофи, за умови стажу роботи не менш як: чоловіки - 20 років, жінки - 15 років, із збільшенням пенсії на 1 % заробітку за кожний рік роботи понад встановлений ч. 2 ст. 56 Закону № 796-ХІІ, але не вище 75 % заробітку. У зв"язку з цим для громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, порядок обчислення стажу роботи має пільговий характер та визначений ч. 2 ст. 56 Закону № 796-ХІІ.

Отже, дії відповідача щодо відмови в задоволенні заяви позивача від 07.02.2017 року про перерахунок їй пенсії відповідно до Закону № 796-ХІІ є протиправними.

Таким чином, позов підлягає до задоволення з дати звернення позивача до відповідача із заявою про обрання умов пенсійного забезпечення відповідно до Закону № 796-ХІІ та перерахунку пенсії відповідно до вимог ч. 2 ст. 56 цього ж Закону, тобто з 01.02.2017 року.

Розподіл судових витрат між сторонами слід здійснити за правилами статті 94 КАС України.

Враховуючи наведене, керуючись статтями 6, 11, 94, 158-163 КАС України, суд,-

постановив:

Позов задовольнити частково.

Визнати протиправними дії Камінь-Каширського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Волинської області щодо відмови в проведенні перерахунку пенсії ОСОБА_1 з її збільшенням на 1 % заробітку за кожен рік роботи понад мінімальний стаж 15 років відповідно до положень частини 2 статті 56 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Зобов'язати Камінь-Каширське об'єднане управління Пенсійного фонду України Волинської області, починаючи з 07 лютого 2017 року, провести перерахунок та виплату пенсії ОСОБА_1 відповідно до частини 2 статті 56 Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" із збільшенням пенсії на 1 % заробітку за кожний рік роботи понад стаж 15 років, але не вище 75 % заробітку.

Стягнути на користь ОСОБА_1 за рахунок бюджетних асигнувань Камінь-Каширського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Волинської області 640 (шістсот сорок) гривень судових витрат.

В решті позовних вимог відмовити.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Постанова може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Любешівський районний суд протягом десяти днів з дня її отримання. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Головуючий:

Джерело: ЄДРСР 66806418
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку