open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ОДЕСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

_____________________________________________________________________________________________

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"17" травня 2017 р.

Справа № 915/1326/16

Колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду у складі:

Головуючого судді: Головея В.М.

Суддів: Гладишева Т.Я., Савицького Я.Ф.,

секретар судового засідання Селиверстова М.В.,

за участю представників сторін:

від позивача - не з'явився,

від відповідача - не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1

на рішення господарського суду Миколаївської області від 06 лютого 2017 року

у справі № 915/1326/16

за позовом Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1

до Комунального підприємства Миколаївської міської ради «Миколаївська ритуальна служба»

про визнання укладеним договору про надання ритуальних послуг від 24.10.2016

Сторони належним чином повідомлені про час і місце засідання суду.

В судовому засіданні 17.05.2017 відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України проголошено вступну та резолютивну частини постанови.

ВСТАНОВИЛА:

В грудні 2016 року Фізична особа-підприємць ОСОБА_1 (далі - ФОП ОСОБА_1, позивач) звернувся до господарського суду Миколаївської області з позовом до Комунального підприємства Миколаївської міської ради «Миколаївська ритуальна служба» (далі - Підприємство, відповідач) з вимогою визнати укладеним договір про надання ритуальних послуг від 24 жовтня 2016 року між сторонами в редакції позивача та просив суд, стягнути з відповідача 1 378,00 грн. судового збору.

Позов обґрунтований тим, що відповідач отримавши проект договору не погодився з умовою договору щодо «оформлення свідоцтва про поховання» проте, належним чином та в належний термін не склав протокол розбіжностей, у зв'язку з чим вказана бездіяльність має бути розцінена, як неаргументована відмова в укладенні спірного договору.

Рішенням господарського суду Миколаївської області від 06.02.2017 (суддя Коваль С.М.) позов задоволено частково.

Рішенням мотивоване тим, що проект договору про надання ритуальних послуг містить у пунктах 1.1. та 2.2.1 таку послугу, як оформлення свідоцтва на поховання, що суперечить абз. 3 ст. 25 Закону України «Про поховання та похоронну справу», у зв'язку з чим, господарський суд дійшов висновку, що зміст договору частково відповідає вимогам ст. 180 ГК України щодо наявності істотних умов та нормам Закону України «Про поховання та похоронну справу», Типового положення про ритуальну службу в Україні, а також примірному договору про надання ритуальних послуг.

Не погоджуючись з рішення місцевого суду ФОП ОСОБА_1 звернувся до Одеського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить рішення частково скасувати, позовні вимоги задовольнити повністю, оскільки вважає, що рішення суду прийняте при неповному з'ясуванні обставин справи та з неправильним застосуванням норм права.

15.05.2017 до суду апеляційної інстанції надійшло клопотання від ФОП ОСОБА_1, в якому останній вимоги апеляційної скарги підтримує в повному обсязі та просить суд, розглянути справу без його участі або його представника.

15.05.2017 до Одеського апеляційного господарського суду від Підприємства надійшов відзив на апеляційну скаргу, в якому останній зазначає, що документи на розгляд разом з пропозицією про укладання договору відповідачем отримано 01.11.2016, відповідно до п. 3.8.1. Положення про порядок поховання та похорону справу, а також порядоку надання ритуальних послуг на території м. Миколаєва. У Підприємства є 14 робочих днів, тобто до 18 листопада 2016 року, для розгляду документів. Також, відповідач зазначає, що позивач не звертався за погодженням вартості своїх послуг на мінімальний перелік до виконавчого комітету Миколаївської міської ради порушуючи вимоги законодавства. Крім цього, серед послуг, що ФОП ОСОБА_1 планує надавати є послуги, які технічно не можливо надати на території м. Миколаєва.

Позивач належним чином повідомлявся про час, дату та місце розгляду апеляційної скарги, про що свідчить повідомлення поштового відправлення від 10.03.2017 проте його представник в судове засідання 17.05.2017 не з'явився, однак приймаючи до уваги клопотання від 15.05.2017, судова колегія вважає за можливе задовольнити останнє та розглянути дану справу без його участі, за наявними матеріалами справи, на підставі ст. 75 ГПК України.

Представник відповідача в судове засідання 17.05.2017 не з'явився, та не скористався своїм правами на участь в розгляді справи апеляційним судом, хоча повідомлявся належним чином про день, час і місце розгляду справи, що підтверджується повідомленням про вручення поштового відправлення від 10.03.2017, про поважні причини неявки суд не повідомив.

Проте, така неявка представників сторін не перешкоджає розгляду скарги, оскільки, ухвалою Одеського апеляційного господарського суду про прийняття апеляційної скарги до провадження від 14.04.2017 у даній справі, явка представників сторін не визнавалась обов'язковою, а матеріали справи дають можливість розглянути скаргу по суті.

Розглянувши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, перевіривши правильність юридичної оцінки встановлених фактичних обставин справи, застосування господарським судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права при прийнятті рішення, колегія суддів Одеського апеляційного господарського суду вважає, що апеляційна скарга обґрунтована та підлягає задоволенню з наступних підстав.

У відповідності до ст.101 ГПК України у процесі перегляду справи за наявними у справі і додатково поданими доказами повторно розглядає справу. Апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Правовідносини в Україні відносно поховання померлих осіб регулюються Законом України «Про поховання та похоронну справу» №1102-IV від 10.07.2003, наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства за №193 від 19.11.2003 «Про затвердження нормативно-правових актів відносно реалізації Закону України «Про поховання та похоронну справу» та іншими нормативно-правовими актами.

Згідно статті 9 Закону України «Про поховання та похоронну справу» ритуальні служби - спеціалізовані комунальні підприємства, що створюються органами місцевого самоврядування в порядку, встановленому законом, з метою здійснення організації поховання померлих і надання ритуальних послуг, передбачених необхідним мінімальним переліком окремих видів ритуальних послуг, реалізації предметів ритуальної належності, передбаченим пунктом 2 частини другої статті 8 цього Закону.

Ритуальні служби можуть також надавати ритуальні послуги, не передбачені необхідним мінімальним переліком окремих видів ритуальних послуг та реалізації предметів ритуальної належності, виготовляти предмети ритуальної належності. Тарифи щодо оплати таких послуг та предметів ритуальної належності встановлюються в межах, визначених законодавством, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради.

Відповідно до частини 1 статті 10 Закону України «Про поховання та похоронну справу» надання ритуальних послуг відповідно до необхідного мінімального переліку окремих видів ритуальних послуг, передбаченого пунктом 2 частини другої статті 8 цього Закону, здійснюється ритуальними службами або за договором суб'єктами господарювання інших форм власності.

В статті 2 вказаного Закону встановлено, що ритуальні послуги - це послуги, пов'язані з організацією поховання та облаштуванням місця поховання; предмети ритуальної належності - це вироби, що є атрибутами поховання та облаштування могили (колумбарної ніші).

В статті 12 Закону України «Про поховання та похоронну справу» чітко визначено, що виконавцем ритуальних послуг (які надаються на підставі договору-замовлення) можуть бути лише особи, які уклали відповідні договори із сільським головою або ритуальною службою про надання цих послуг.

За таких обставин, для суб'єктів господарювання, які вирішили надавати ритуальні послуги, є обов'язковим укладення відповідного договору із сільським головою або ритуальною службою.

За приписами пункту 5 Типового положення про ритуальну службу в Україні, затвердженого наказом Держжитлокомунгоспу України №193 від 19.11.2003 (Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 08.09.2004 за №1110/9709) ритуальна служба відповідно до покладених на неї завдань зобов'язана, зокрема, укладати договори-замовлення на організацію та проведення поховання (далі - договір-замовлення);

- на підставі договору-замовлення забезпечувати безперешкодний доступ на територію кладовища (крематорію) суб'єкта господарської діяльності, з яким укладено договір про надання ритуальних послуг;

- у разі відсутності на ринку послуг регіону необхідної замовнику ритуальної послуги - забезпечувати надання цієї послуги власними силами.

Згідно пунктів 8 та 8.1 вказаного Типового положення ритуальна служба забезпечує укладання договорів із суб'єктами господарювання в такому порядку.

Суб'єкт господарювання, що виявив бажання працювати на ринку ритуальних послуг, має подати до територіальної ритуальної служби відповідну заяву щодо укладання договору про надання ритуальних послуг на ім'я її керівника та долучити до заяви (засвідчені у встановленому порядку копії) такі документи - копію довідки про включення до ЄДРПОУ для юридичної особи або довідки про присвоєння ідентифікаційного номера для фізичної особи; копію свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності; перелік послуг, що пропонуються для надання суб'єктом господарювання; режим роботи та номер телефону.

Із матеріалів справи вбачається, що ритуальною службою у м. Миколаєві є Комунальне підприємство «Миколаївська ритуальна служба».

Отже, саме це підприємство наділено правом укладати договір про надання ритуальних послуг з суб'єктами господарювання згідно з приписами ч.1 ст.10 Закону України «Про поховання та похоронну справу».

Як вбачається з матеріалів справи, 24.10.2016 позивач надав відповідачу заяву разом з необхідними документами, передбаченими у п.8.1 Типового положення, проект договору про надання ритуальних послуг, який було отримано відповідачем 01.11.2016 (а.с. 25).

Пунктом 8.1 Типового положення встановлено, що протягом 14 робочих днів з дня отримання заяви територіальна ритуальна служба укладає з суб'єктом господарювання договір про надання послуг при наявності всього переліку документів, передбачених цим пунктом. Безпідставна відмова в укладанні договору не допускається, вона повинна бути аргументована.

Листом за № 351 від 18.11.2016 відповідач відмовив позивачу в укладенні спірного договору, пославшись на те, що серед послуг яке позивач планує надавати є оформлення свідоцтва про поховання. Свідоцтво про поховання відповідно до абз. 3 ст. 25 ЗУ «Про поховання та похоронну справ» видається спеціалізованим комунальним підприємством (а в разі його відсутності - виконавчим органом міської ради). Крім того, позивачу було запропоновано переглянути перелік послуг, що планується ним надавати для населення відповідно до законодавства України та звернутись до комунального підприємства повторно з приводу укладення договору про надання ритуальних послуг (а.с. 37).

Судова колегія зазначає, що відповідно до ч.4 ст.181 ГК України за наявності заперечень щодо окремих умов договору сторона, яка одержала проект договору, складає протокол розбіжностей, про що робиться застереження у договорі, та у двадцятиденний строк надсилає другій стороні два примірники протоколу розбіжностей разом з підписаним договором.

Частиною 5 цієї статті встановлено, що сторона, яка одержала протокол розбіжностей до договору, зобов'язана протягом двадцяти днів розглянути його, в цей же строк вжити заходів для врегулювання розбіжностей з другою стороною та включити до договору всі прийняті пропозиції, а ті розбіжності, що залишились неврегульованими, передати в цей же строк до суду, якщо на це є згода другої сторони.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач, отримавши проект спірного договору, належним чином та в належний термін не підписав проект договору, не склав протокол розбіжностей, а протиправно відмовив в укладенні спірного договору.

За змістом статті 12 Закону України «Про поховання та похоронну справу» виконавець може надавати ритуальні послуги, визначені необхідним мінімальним переліком окремих видів ритуальних послуг. Цей перелік затверджується спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері житлово-комунальної політики.

Необхідний мінімальний перелік окремих видів ритуальних послуг затверджений наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 19.11.2003 №193.

Позивач посилаючись на статті 10, 12 Закону України «Про поховання та похоронну справу», стверджує, що вправі надавати виключно в повному обсязі ритуальні послуги, які встановлені цим мінімальним переліком.

Порівняльний аналіз положень статей 9, 10 і 12 Закону України «Про поховання та похоронну справу» свідчить, що ритуальній службі та суб'єктам підприємницької діяльності, які уклали договори з ритуальною службою, надаються рівні права, зокрема, щодо переліку послуг, які ті вправі надавати замовникам, у тому числі як встановлені, так і не встановлені необхідним мінімальним переліком.

Судова колегія не погоджується з висновком господарського суду, що позовна заява підлялагає частковому задоволенню, у зв'язку з тим, що позивач не має право надавати послугу «оформлення свідоцтва про поховання», адже відповідно до ч. 1 ст. 10 Закону України» надання ритуальних послуг відповідно до необхідного мінімального переліку окремих видів ритуальних послуг, передбаченого пунктом 2 частини другої статті 8 цього Закону, здійснюється ритуальними службами або за договором суб'єктами господарювання інших форм власності.

Наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства за №193 від 19.11.2003, затверджено необхідний мінімальний перелік окремих видів ритуальних послуг, а саме: 1. Оформлення договору-замовлення на організацію та проведення поховання. 2. Оформлення свідоцтва про поховання. 3. Копання могили (викопування могили ручним або механізованим способом, опускання труни з тілом померлого в могилу, закопування могили, формування намогильного насипу та одноразове прибирання території біля могили). 4. Монтаж та демонтаж намогильної споруди при організації підпоховання в існуючу могилу. 5. Кремація тіл померлих. 6. Поховання та підпоховання урни з прахом померлих у колумбарну нішу, в існуючу могилу, у землю. 7. Зберігання урн з прахом померлих у крематорії. 8. Організація відправлення труни з тілом чи урни з прахом померлого за межі України. 9. Запаювання оцинкованої труни. 10. Замощення урни з прахом померлого в колумбарну нішу.

Враховуючи викладене, судова колегія вважає, що всі суб'єкти господарювання, які діють на ринку надання ритуальних послуг, мають право на оформлення свідоцтва про поховання.

За таких обставин, судова колегія, проаналізувавши зміст договору, за укладенням якого звернувся позивач, дійшла висновку, що він відповідає вимогам ст.180 ГК України щодо наявності всіх істотних умов та нормам Закону України «Про поховання та похоронну справу», Типового положення про ритуальну службу в Україні, а також примірному договору про надання ритуальних послуг.

Нормами статті 187 ГК України врегульоване питання стосовно того, що моментом укладення зазначеного договору є день набрання законної сили рішенням суду.

За таких обставин, позовні вимоги позивача є обґрунтованими, відповідають законодавству, фактичним обставинам справи та є такими, що підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст.104 ГПК України, підставами для скасування або зміни рішення місцевого господарського суду є: 1) неповне з'ясування обставин, що мають значення для справи; 2) недоведеність обставин, що мають значення для справи, які місцевий господарський суд визнав встановленими; 3) невідповідність висновків, викладених у рішенні місцевого господарського суду, обставинам справи; 4) порушення або неправильне застосування норм матеріального чи процесуального права.

Оскільки, рішення суду першої інстанції прийнято з неповним з'ясуванням обставин, що мають значення для справи, то апеляційна скарга підлягає задоволенню, рішення господарського суду - частковому скасуванню з прийняттям нового рішення про задоволення позовних вимог.

У зв'язку з задоволенням апеляційної скарги, задоволенням позовних, судові витрати за подачу позовної заяви покладаються на відповідача.

Керуючись cm.cm. 99, 101-105 Господарського процесуального кодексу України, колегія суддів, -

ПОСТАНОВИЛА:

1. Апеляційну скаргу Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 - задовольнити.

2. Рішення господарського суду Миколаївської області від 06 лютого 2017 року скасувати частково, виклавши його резолютивну частину в наступній редакції:

3. «Позов Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 - задовольнити в повному обсязі.

Вважати укладеним договір про надання ритуальних послуг від 24 жовтня 2016 року між Фізичною особою-підприємцем ОСОБА_1 та Комунальним підприємством Миколаївської міської ради «Миколаївська ритуальна служба» в наступній редакції:

ДОГОВІР

про надання ритуальних послуг

м. Миколаїв 24 жовтня 2016 року

Комунальне підприємство Миколаївської міської ради «Миколаївська ритуальна служба» в особі директора Трофанюка Михайла Анатолійовича, який діє на підставі Статуту, з одного боку (далі - Ритуальна служба), та фізична особа-підприємець ОСОБА_1, іменований надалі «Виконавець послуг», що діє на підставі свідоцтва про державну реєстрацію - з іншого боку, а разом - Сторони, уклали цей договір про таке:

1. Предмет договору

1.1. Предметом договору є надання наступних ритуальних послуг:

- оформлення договору-замовлення на організацію та проведення поховання;

- оформлення свідоцтва про поховання;

- копання могили (викопування могили ручним або механізованим способом, опускання труни з тілом померлого в могилу, закопування могили, формування намогильного насипу та одноразове прибирання території біля могили);

- монтаж та демонтаж намогильної споруди при організації підпоховання в існуючу могилу;

- поховання та підпоховання урни з прахом померлих у колумбарну нішу, в існуючу могилу, у землю;

- організація відправлення труни з тілом чи урни з прахом померлого за межі України;

- запаювання оцинкованої труни;

1.2. Взаємовідносини між Ритуальною службою і Виконавцем послуг регулюються Конституцією України, Законом України «Про поховання та похоронну справу». Наказом державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 19.11.2003 №193 «Про затвердження нормативно-правових актів щодо реалізації Закону України «Про поховання та похоронну справу» (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 08 вересня 2004 за №1110/9709), іншим законодавством України та цим Договором.

1.3. Господарські відносини між Ритуальною службою та Виконавцем послуг визначаються за згодою сторін.

2. Права сторін

2.1. Ритуальна служба має право:

2.1.1. Здійснювати організацію та проведення поховання.

2.2. Виконавець послуг має право:

2.2.1. Відповідно до договору-замовлення надавати ритуальні послуги:

- оформлення договору-замовлення на організацію та проведення поховання;

- оформлення свідоцтва про поховання;

- копання могили (викопування могили ручним або механізованим способом, опускання труни з тілом померлого в могилу, закопування могили, формування намогильного насипу та одноразове прибирання території біля могили);

- монтаж та демонтаж намогильної споруди при організації підпоховання в існуючу могилу;

- кремація тіл померлих;

- поховання та підпоховання урни з прахом померлих у колумбарну нішу, в існуючу могилу, у землю;

- зберігання урн з прахом померлих у крематорії;

організація відправлення труни з тілом чи урни з прахом померлого за межі України;

- запаювання оцинкованої труни;

- замощення урни з прахом померлого в колумбарну нішу.

2.2.2. Самостійно, на підставі звернення осіб, які зобов'язалися поховати померлого, виготовляти та реалізовувати предмети ритуальної належності, якщо вони відповідають державним стандартам та затвердженій вартості, передбаченим законодавством (стаття 12 Закону України «Про поховання та похоронну справу»).

3. Обов'язки сторін

3.1. Ритуальна служба зобов'язана:

3.1.1. При зверненні особи, що зобов'язалася поховати померлого, забезпечити укладання договорів-замовлень, урахувавши при цьому побажання Замовника щодо Виконавців послуг.

3.1.2. Відповідно до договору-замовлення забезпечити організацію та проведення поховання померлого у встановленому законодавством порядку, з урахуванням волевиявлення померлого, висловленого при житті, а в разі його відсутності з урахуванням побажання родичів.

3.1.3. У місцях оформлення договорів-замовлень надати Замовникові (виконавцю волевиявлення або особі, яка зобов'язалася поховати померлого) наочну інформацію, передбачену п. 6 Типового положення про ритуальну службу в Україні.

3.1.4. Створити рівні умови для поховання померлих незалежно від їх раси, кольору шкіри, політичних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних або інших ознак.

3.1.5. Забезпечити безоплатне виділення земельної ділянки для поховання труни, з тілом чи урни з прахом померлого на кладовищі.

3.1.6. Створити рівні умови Виконавцям послуг.

3.1.7. Забезпечити своєчасне оформлення договору-замовлення та в термін не більше трьох годин (але до кінця робочого дня) передати інформацію про замовлення Виконавцю послуг за допомогою телефонного зв'язку (телефонограмою) у випадку, коли особа, що зобов'язалася поховати померлого - Замовник, відповідно із підпунктом цього Договору, виявив побажання щодо надання ритуальних послуг Виконавцем послуг - Стороною цього Договору.

3.1.8. Забезпечити на підставі договору-замовлення безперешкодний доступ на територію кладовища Виконавця послуг та його співробітників.

3.2. Виконавець послуг зобов'язаний:

3.2.1. Подати до ритуальної служби перелік ритуальних послуг, їх характеристику та вартість. У разі внесення змін до вартості ритуальних послуг Виконавець послуг забезпечує доведення нової ціни до Ритуальної служби шляхом передачі документів до ритуальної служби на протязі 10 днів.

3.2.2. При наданні послуги з копання могили на кладовищі гарантувати збереження могил та намогильних споруд, інших елементів благоустрою могил, що розміщені поруч з новими похованнями, та відшкодовувати матеріальні збитки у разі їх пошкодження.

3.2.3. Видавати працівникам, що беруть участь у наданні ритуальних послуг, відповідні посвідчення.

3.2.4. Отримати оформлений договір - замовлення у приміщенні Ритуальної служби за адресою: 54003, Миколаївська обл., місто Миколаїв, вул. Степова, буд. 35 на протязі 3 (трьох) годин з моменту отримання відповідної телефонограми від Ритуальної служби.

3.2.5. Забезпечити у доступному для огляду місці надання Замовнику наочної інформації про Ритуальну службу, її адресу, телефон, режим роботи та інформації, яка зазначена в абзацах 3-11 частини 2 пункту 6 Необхідного мінімального переліку вимог щодо порядку організації поховання і ритуального обслуговування населення, затвердженого наказом Держжитлокомунгоспу України від 19.11.2003 року N 193, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 8 вересня 2004 року за N 1110/9709.

4. Відповідальність сторін

4.1. Ритуальна служба несе відповідальність:

4.1.1. За ненадання інформації Замовникові про Виконавців послуг та перелік ритуальних послуг, що можуть надаватися ними.

4.1.2. За неякісну і несвоєчасну організацію, оформлення договору-замовлення. За порушення термінів та неякісне надання ритуальних послуг, установлених договором-замовленням, згідно з вимогами Закону України «Про захист прав споживачів».

4.1.3. За недотримання положень чинного законодавства, стандартів та технологій при організації поховання померлих.

4.1.4.За безпідставну відмову Замовнику в оформленні договору-замовлення, виконавцем якого Замовник вибрав фізичну особу-підприємця ОСОБА_1 за невчасне передання замовлення на послуги Виконавцю послуг.

4.2. Виконавець послуг несе відповідальність:

4.2.1. За порушення термінів та неякісне надання ритуальних послуг, установлених договором-замовленням, згідно з вимогами Закону України «Про захист прав споживачів».

4.2.2. При недотриманні вимог п. 3.2.2. цього договору Виконавець послуг усуває пошкодження, відшкодовує матеріальні збитки.

4.2.3. За недотримання положень чинного законодавства в частині вимог затверджених стандартів та технологій при наданні ритуальних послуг.

5. Порядок вирішення спорів

5.1. Спори і розбіжності, що можуть виникати внаслідок цього договору, за змогою вирішуватимуться шляхом переговорів між учасниками.

У разі не врегулювання спорів і розбіжностей шляхом переговорів розв'язання спорів здійснюється в судовому порядку.

6. Інші умови

6.1.Представники Сторін, уповноваженні на укладання цього Договору, погодились, що їх персональні дані, які стали відомі Сторонам в зв'язку з укладанням цього Договору, включаються до баз персональних даних Сторін. Підписуючи даний Договір уповноважені представники Сторін дають згоду (дозвіл) на обробку їх персональних даних. Представники Сторін підписанням цього Договору підтверджують, що вони повідомлені про свої права відповідно до ст. 8 Закону України «Про захист персональних даних».

7. Прикінцеві положення

7.1. Договір набирає чинності з моменту набрання чинності судовим рішенням і діє, відповідно з приписами пункту 8.2. Типового положення про ритуальну службу в Україні, затвердженого Наказом державного комітету України з питань житлово-комунального господарства від 19 листопада 2003 року №193, на протязі трьох років, з моменту набрання чинності.

7.2. Договір укладається у двох примірниках (по одному для кожної сторони), які мають однакову юридичну силу.

7.3. Всі зміни та доповнення до цього Договору здійснюються шляхом підписання додаткових угод обома Сторонами. Укладені та належним чином засвідчені уповноваженими представниками Сторін додаткові угоди стають невід'ємною частиною цього Договору.

8. Місцезнаходження сторін

«РИТУАЛЬНА СЛУЖБА» «ВИКОНАВЕЦЬ ПОСЛУГ»

КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО СУБ'ЄКТ ГОСПОДАРЮВАННЯ

МИКОЛАЇСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИ ФІЗИЧНА ОСОБА-ПІДПРИЄМЕЦЬ

«МИКОЛАЇВСЬКА РИТУАЛЬНА АДРЕСА_2,

вул. Степова, буд. 35, Код ЄДРПОУ реєстраційний номер облікової картки НОМЕР_3 платника податків НОМЕР_5, тел. НОМЕР_4, моб. тел. НОМЕР_2

Директор Фізична особа-підприємець

___________________М. А. Трофанюк ______________________ОСОБА_1 б/п

4. Стягнути з Комунального підприємства Миколаївської міської ради «Миколаївська ритуальна служба» на користь Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 1 378, 00 грн. витрат по сплаті судового збору за розгляд позовної заяви».

5. Доручити господарському суду Миколаївської області видати наказ із зазначенням у ньому всіх необхідних реквізитів сторін

Постанова в порядку ст. 105 ГПК України набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого господарського суду України.

Головуючий суддя: Головей В.М.

Судді : Гладишева Т.Я.

Савицький Я.Ф.

Джерело: ЄДРСР 66626684
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку