open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 132/1105/17

Провадження № 2/132/605/17

РІШЕННЯ

Іменем України

18.05.2017 Калинівський районний суд Вінницької області

в складі: головуючого Аліменко Ю.О.

секретаря Безулої К.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Калинівка цивільну справу за позовом керівника Калинівської місцевої прокуратури Вінницької області в інтересах держави - в особі Калинівської районної державної адміністрації Вінницької області, як органу, який є розпорядником коштів для фінансування Калинівської центральної районної лікарні до ОСОБА_1 про відшкодування витрат на лікування особи, потерпілої від злочину, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся з вищевказаним позовом, посилаючись на те, що у період з 03 березня 2016 року по 11 березня 2016 року, включно, на лікуванні в травматологічному відділенні Калинівської ЦРЛ перебував ОСОБА_2, який отримав тілесні ушкодження внаслідок дорожньої - транспортної пригоди, яка сталась 03 березня 2016 року в м. Калинівка по вул. Леніна. В результаті дорожньо - транспортної пригоди ОСОБА_2 отримав тілесні ушкодження у вигляді закритого уламкового перелому проксимальних епіметафізів кісток правої гомілки з незначним зміщенням, гемартроз правого колінного суглобу, які відповідно висновку СМЕ № 32 від 21.03.2016 року виникли від дії тупого твердого предмету (предметів), по давності утворення відповідають строку даної дорожньо-транспортної пригоди та належать до тілесних ушкоджень середньої тяжкості, оскільки не являлися небезпечним для життя, однак спричинили тривалий розлад здоров'я.

Вироком Калинівського районного суду Вінницької області від 25 жовтня 2016 року, який набрав законної сили, визнано винним та засуджено ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 286 КК України та призначено кримінальне покарання.

Згідно довідки Калинівської ЦРЛ потерпілий від злочину ОСОБА_2 лікувався дев'ять днів в травматологічному відділенні. Загальна вартість ліжко-днів перебування хворого ОСОБА_2 в травматологічному відділенні за вказаний період становить 1626 грн. 04 коп.

Службові особи Калинівської ЦРЛ своєчасно не звернулись до суду із позовом про стягнення з особи, яка вчинила злочин, витрат на лікування потерпілого від злочину, чим виявила бездіяльність, а тому звернення прокурором до суду про стягнення коштів є обґрунтованим.

Головним розпорядником коштів Калинівської ЦРЛ являється Калинівська районна державна адміністрація, несвоєчасне надходження коштів на бюджетні рахунки не сприяє поповненню бюджету, ставить під загрозу дотримання соціальних гарантій, тощо.

Тому керівник Калинівської місцевої прокуратури Вінницької області звертається до суду з даним позовом про відшкодування вказаних витрат на лікування особи, потерпілої від злочину.

Від керівника Калинівської місцевої прокуратури Вінницької області надійшла письмова заява про підтримання позовних вимог та розгляд справи відповідно до положення ст. 158 ЦПК України, так як інші учасники судового засідання не з'явилися.

Представник Калинівської районної державної адміністрації в судове засідання не з'явився. Однак від нього надійшла заява розглянути справу в його відсутність в порядку письмового провадження. Позовні вимоги керівника Калинівської місцевої прокуратури Вінницької області підтримує повністю.

Відповідач в судове засідання не з'явився, однак, від нього надійшла заява, в якій просить справу розглядати без його участі в порядку письмового провадження, позовні вимоги визнає в повному обсязі.

Згідно ст. 158 ЦПК України особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності.

Оцінивши зібрані докази по справі, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Так, в судовому засіданні з достовірністю встановлено, що у період з 03 березня 2016 року по 11 березня 2016 року, включно, на лікуванні в травматологічному відділенні Калинівської ЦРЛ перебував ОСОБА_2, який отримав тілесні ушкодження внаслідок дорожньої - транспортної пригоди, яка сталась 03 березня 2016 року в м. Калинівка по вул. Леніна. В результаті дорожньо - транспортної пригоди ОСОБА_2 отримав тілесні ушкодження у вигляді закритого уламкового перелому проксимальних епіметафізів кісток правої гомілки з незначним зміщенням, гемартроз правого колінного суглобу, які відповідно висновку СМЕ № 32 від 21.03.2016 року виникли від дії тупого твердого предмету (предметів), по давності утворення відповідають строку даної дорожньо-транспортної пригоди та належать до тілесних ушкоджень середньої тяжкості, оскільки не являлися небезпечним для життя, однак спричинили тривалий розлад здоров'я.

Вироком Калинівського районного суду Вінницької області від 25 жовтня 2016 року, який набрав законної сили, визнано винним та засуджено ОСОБА_1 за ч. 1 ст. 286 КК України та призначено кримінальне покарання.

Відповідно до постанови Пленуму Верховного Суду України від 07.07.1995 року № 11 "Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат" відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого може покладатися тільки та особу, вина якої у вчиненні злочину встановлена обвинувальним вироком суду ( у тому числі без призначення покарання, із звільненням від покарання, про умовне засудження чи засудження з відстрочкою виконання вироку).

Згідно з вимогам ст. 1206 ЦК України особа, яка вчинила злочин, зобов'язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров'я на лікування потерпілого від злочину.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16.07.1993 року № 545 «Про затвердження порядку обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров'я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнених з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання» та постанови Пленуму Верховного Суду України від 07.07.1995 року № 11 "Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину, та судових витрат" визначення суми витрат на лікування потерпілого за один ліжко-день провадиться, виходячи з фактичної кількості ліжко-днів і загальної суми фактичних витрат за місяць (в якому проводилось лікування) на утримання лікувального закладу, за винятком витрат на капітальні вкладення, капітальний ремонт і придбання інвентарю та обладнання.

Відповідно до ст. 93 -1 КПК України, кошти, витрачені закладом охорони здоров'я на стаціонарне лікування особи, потерпілої від злочину, стягуються судом при постановленні вироку за позовом прокурора в порядку, передбаченому ст. 28, ч. ч. 2, 3 ст. 93 КПК України. У разі, коли при постановленні вироку рішення про відшкодування коштів, витрачених на стаціонарне лікування потерпілого, не було прийнято, стягнення їх провадиться в порядку цивільного судочинства.

Згідно довідки Калинівської ЦРЛ потерпілий від злочину ОСОБА_2 лікувався дев'ять днів в травматологічному відділенні. Загальна вартість ліжко-днів перебування хворого ОСОБА_2 в травматологічному відділенні за вказаний період становить 1626 грн. 04 коп., тому дана сума підлягає відшкодуванню з відповідача.

Відповідно до положень ч.3 ст. 88 ЦПК України якщо позивач, на користь якого ухвалено рішення звільнено від оплати судових витрат, він стягується з відповідача в дохід держави пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 45, 1206 ЦК України, ст. 93 -1 КПК України, ст.ст.10, 60, 88, 212-215 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити. Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, жителя АДРЕСА_1 на користь Калинівської районної державної адміністрації Вінницької області (р/р № 35411001029119 ГУДКСУ у Вінницькій області, МФО 802015, код призначення платежу 01982554 - за перебування потерпілого ОСОБА_3 на лікуванні в травматологічному відділенні Калинівської ЦРЛ), витрати на лікування потерпілого від злочину в сумі 1626 (одна тисяча шістсот двадцять шість) грн.04 коп.

Стягнути з ОСОБА_1 судовий збір в сумі 640 грн. в дохід держави.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до апеляційного суду Вінницької області через суд першої інстанції протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

СУДДЯ:

Джерело: ЄДРСР 66571939
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку