open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Унікальний номер справи № 761/4917/17 Головуючий у 1-й інстанції - Рибак М.А.

Апеляційне провадження № 22-ц/796/6253/2017 Доповідач - Шахова О.В.

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

17 травня 2017 року колегія суддів судової палати з розгляду цивільних справ Апеляційного суду м. Києва у складі :

головуючого - Шахової О.В.

суддів Болотова Є.В., Вербової І.М.

при секретарі - Горак Ю.М.

розглянула у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства «Укрнафта» про визнання незаконним та скасування наказу про притягнення до дисциплінарної відповідності за апеляційною скаргою Публічного акціонерного товариства «Укрнафта», поданою його представником ОСОБА_2, на рішення Шевченківського районного суду м. Києва від 03 квітня 2017 року,

В С Т А Н О В И Л А :

У лютому 2017 року ОСОБА_1 звернувся до суду з зазначеним позовом, мотивуючи свої вимоги тим, що він працює в ПАТ «Укрнафта» з 01.10.1995 року на посаді начальника Центру геолого-тематичних досліджень, який є структурною одиницею (філією) ПАТ «Укрнафта» та діє на підставі Положення.Наказом № 374-к від 01.11.2016 року до нього було застосовано стягнення у вигляді догани.Разом із тим, наказ був підписаний Головою правління ПАТ «Укрнафта» М. Роллінс, тоді як право прийняття рішення про застосування до позивача дисциплінарного стягнення належить Правлінню ПАТ «Укрнафта» та відповідно до вимог статті 147-1 КЗпП України має застосовуватись органом, якому надано право прийняття його на роботу. Положенням про Центр геолого-тематичних досліджень у пункті 6.8 чітко передбачено, що до нього, як начальника центру, саме Правлінням ПАТ «Укрнафта» за поданням Голови Правління може бути застосоване стягнення за порушення трудової дисципліни. Вважає, що Голова Правління ПАТ «Укрнафта», одноособово вирішуючи питання про притягнення його до дисциплінарної відповідальності діяв з перевищенням наданих йому повноважень, тому просив визнати незаконним та скасувати наказ № 374-к від 01.11.2016 року

Рішенням Шевченківського районного суду м. Києва від 03 квітня 2017 року позов задоволено.

Визнано незаконним та скасовано наказ Публічного акціонерного товариства «Укрнафта» від 01 листопада 2016 року № 374-к про притягнення до дисциплінарної відповідальності начальника Центру геолого-тематичних досліджень Публічного акціонерного товариства «Укрнафта» ОСОБА_1.

Вирішено питання щодо розподілу судових витрат.

Не погодившись з рішенням суду представник ПАТ «Укрнафта» - ОСОБА_2 подала апеляційну скаргу та посилаючись на невідповідність висновків суду фактичним обставинам справи, неправильне застосування норм матеріального права, просить рішення суду скасувати та ухвалити нове про відмову у задоволенні позову.

На обґрунтування своїх доводів, вказує зокрема, що суд першої інстанції ухвалив рішення, яке не відповідає волі власника, відображеній у статуті ПАТ «Укрнафта», визначивши виключно за Правлінням право накладення дисциплінарного стягнення на позивача.

У судовому засіданні представник відповідача підтримав доводи апеляційної скарги, просив її задовольнити.

Позивач заперечував проти задоволення апеляційної скарги.

Перевіривши законність і обґрунтованість постановленого рішення, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.

Задовольняючи позов суд першої інстанції виходив із того, що локальними актами ПАТ «Укрнафта» встановлено правило, за яким право на застосування стягнення за порушення трудової дисципліни до позивача, надано виключно Правлінню ПАТ «Укрнафта» за поданням Голови Правління, проте не надано такого права особисто Голові Правління.

Проте з такими висновками суду першої інстанції погодитись не можна.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 з 01 жовтня 1995 року працює на посаді начальника Центру геолого-тематичних досліджень, що входить до складу ПАТ «Укрнафта» на правах структурної одиниці (філії).

Наказом № 374-к від 01.11.2016 року до ОСОБА_1 Головою Правління ПАТ «Укрнафта» було застосовано дисциплінарне стягнення у вигляді догани за результатами проведення перевірки окремих питань щодо документів та інших носіїв інформації, які містять службову інформацію в Центрі геолого-тематичних досліджень (а.с. 3).

Наказ про застосування дисциплінарного стягнення було підписано одноособово Головою Правління ПАТ «Укрнафта» М. Роллінс.

Відповідно до ст. 147-1 КЗпП Українидисциплінарні стягнення застосовуються органом, якому надано право прийняття на роботу (обрання, затвердження і призначення на посаду) даного працівника. На працівників, які несуть дисциплінарну відповідальність за статутами, положеннями та іншими актами законодавства про дисципліну, дисциплінарні стягнення можуть накладатися також органами, вищестоящими щодо органів, вказаних у частині першій цієї статті. Працівники, які займають виборні посади, можуть бути звільнені тільки за рішенням органу, який їх обрав, і лише з підстав, передбачених законодавством.

Із викладеної норми вбачається, що правом на застосування дисциплінарних стягнень наділений орган, якому надано право прийняття на роботу (обрання, затвердження і призначення на посаду) даного працівника, а також органами, вищестоящими щодо вказаних органів.

Відповідно до ст..ст. 148, 149, 152 КЗпП України питання застосування до працівника стягнення за порушення трудової дисципліни належить до компетенції власника або уповноваженого ним органу.

Згідно із пп. 7 п. 9.3.7 Статуту ПАТ «Укрнафта», затвердженого рішенням Загальних зборів акціонерів від 22.03.2011 року, Правління Товариства в межах своєї компетенції за поданням Голови Правління приймає рішення про призначення та звільнення з посад керівників дочірніх підприємств Товариства, філій (структурних одиниць), представництв та інших структурних підрозділів, визначає умови оплати праці працівників Товариства (а.с. 58).

За змістом п. 6.1. Положення про Центр геолого-тематичних досліджень публічного акціонерного товариства «Укрнафта», Центр очолює начальник, який призначається Правлінням ПАТ «Укрнафта» за поданням Голови Правління (а.с. 41).

Відповідно до п. 6.8 вказаного Положення, до начальника Центру, який неналежно виконує свої обов'язки, Правління ПАТ «Укрнафта» за поданням Голови Правління може застосувати стягнення за порушення трудової дисципліни, згідно з чинним законодавством України.

Зазначеним пунктом положення встановлена лише можливість застосування до начальника Центру, який неналежно виконує свої обов'язки, Правління ПАТ «Укрнафта» за поданням Голови Правління дисциплінарного стягнення, а не виключне право застосування такого.

Вищим органом Товариства - Загальними зборами акціонерів у Статуті ПАТ «Укрнафта» визначено повноваження, якими наділяються органи Товариства.

Відповідно до пп.11 п. 9.3.6 статуту Голова Правління затверджує штатний розклад Товариства, приймає на роботу та звільняє працівників, застосовує засоби заохочення та накладає стягнення.

У пп. 7 п. 9.3.7. Статуту передбачено, що правління Товариства в межах своєї компетенції за поданням Голови Правління приймає рішення про призначення та звільнення з посад керівників дочірніх підприємств Товариства, філій (структурних одиниць), представництв та інших структурних підрозділів.

Зі змісту пп. 11 п. 9.3.6 та пп. 7 п. 9.3.7. Статуту вбачається, що в частині трудових взаємовідносин власник розподілив повноваження між Головою Правління та Правлінням Товариства наступним чином:

Голова Правління приймає на роботу та звільняє всіх працівників, крім керівників філій (структурних одиниць), рішення щодо призначення і звільнення з посад яких належить приймати Правлінню за поданням Голови Правління. При цьому компетенцією вирішувати питання накладення стягнень на працівників, незалежно від того до якої категорії вони належать (яку посаду обіймають), власник наділив лише Голову Правління. Жодних виключень у цьому питанні власник не встановив у Статуті.

Крім того, слід зазначити, що оскільки керівник підприємства наділений правом приймати на роботу працівників, і таке право за ним закріплене безпосередньо в нормативно - правових актах та Статуті (наказ про прийом на роботу працівників видає Голова Правління), то відповідно він також має право застосовувати і дисциплінарні стягнення до працівників (видавати про це відповідний наказ).

Підтвердженням наявності у Голови Правління відповідних повноважень є рішення Правління ПАТ «Укрнафта» № 3 від 28.03.2017р., яким Правління схвалило рішення Голови Правління про застосування до начальника ЦГТД стягнення за порушення трудової дисципліни, оформлене у вигляді наказу від 01.11.2016 № 374-к «Про притягнення до дисциплінарної відповідальності». Цим рішенням Правління надало оцінку діям Голови Правління та визнало, що Голова Правління, приймаючи відповідний наказ, діяв в межах повноважень, наданих Статутом.

З урахуванням зазначеного відсутні правові підстави для задоволення позову.

Суд першої інстанції у порушення вимог ст.ст. 212-214 ЦПК України вищезазначені норми матеріального права, які регулюють спірні правовідносини не врахував та дійшов до невірного висновку, що наказ від 01.11.2016 № 374-к є незаконним та підлягає скасуванню, оскільки виключне право на накладення дисциплінарної відповідальності на позивача має Правління ПАТ «Укрнафта» за поданням Голови Правління.

Відповідно до ст.309 ЦПК Українипорушення або неправильне застосування норм матеріального права є підставами для скасування рішення суду першої інстанції і ухвалення нового рішення.

З огляду на наведене, колегія суддів дійшла висновку про задоволення апеляційної скарги, скасування рішення суду першої інстанції та ухвалення нового рішення про відмову у задоволенні позову.

Керуючись ст.ст. 218, 303, 307, 309, 313, 314, 316, 317, 319 ЦПК України, колегія суддів -

ВИРІШИЛА :

Апеляційну скаргу Публічного акціонерного товариства «Укрнафта», подану його представником ОСОБА_2, задовольнити.

Рішення Шевченківського районного суду м. Києва від 03 квітня 2017 року скасувати та ухвалити нове наступного змісту.

У задоволенні позову ОСОБА_1 до Публічного акціонерного товариства «Укрнафта» про визнання незаконним та скасування наказу про притягнення до дисциплінарної відповідності відмовити.

Рішення набирає законної сили з моменту проголошення, може бути оскаржено у касаційному порядку шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ протягом двадцяти днів.

Головуючий

Судді

Джерело: ЄДРСР 66563444
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку