open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Спарва№ 308/3279/17

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21.04.2017 м. Ужгород

Суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області Монич О,В., розглянувши матеріали адміністративної справи про порушення митних правил, які надійшли з Державної фіскальної служби відносно гр. України ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1; місце народження – Україна, Львівська обл., Пустомитівський район, с. Давидів; місце роботи – тимчасово не працює; місце проживання – Україна, АДРЕСА_1,

за ст. 472 МК України, -

ВСТАНОВИВ:

04.03.2017 року о 08 год. 14 хв. в зону митного контролю на ділянку «В’їзд» митного посту «Тиса» Закарпатської митниці ДФС заїхав вантажопасажирський мікроавтобус марки «Mercedes-Benz», моделі «Sprinter», реєстраційний номерний знак України ВС7011АЕ, під керуванням громадянина України ОСОБА_1, який повертався з Італії (м. Болонья), де перебував у приватних справах, в Україну на адресу: АДРЕСА_1.

Формою проходження митного контролю гр. України ОСОБА_1 обрав порядок проходження митного контролю по каналу “червоний коридор”.

Громадянину України ОСОБА_1А було запропоновано заповнити митну декларацію, в якій він вказав свої паспортні дані, відомості про транспортний засіб та наявність у нього багажу з особистими речами загальною кількістю 37 (тридцять сім) місць і холодильника бувшого у використанні.

При усному опитуванні гр. України ОСОБА_1 підтвердив відомості, вказані ним у митній декларації, та заперечив наявність у нього будь-яких інших товарів, в тому числі таких, переміщення яких через митний кордон України заборонено або обмежено.

В ході митного контролю зазначеного транспортного засобу та речей громадянина України ОСОБА_1А окрім задекларованих тридцяти семи місць з особистими речами та холодильника бувшого у використанні вказаного громадянина, було виявлено не вказаний в митній декларації та не заявлений при усному опитуванні товар, а саме: машина пральна «SOFTTRONIC W161», торгівельна марка «Miele», бувша у використанні, країна виробництва - Німеччина, вагою 99,20 кг.

Вищезазначений товар знаходився у вантажному відсіку автомобіля, на підлозі. Доступ до виявленого товару нічим не утруднювався. Виявлений товар гр. України ОСОБА_1 не визнав своєю власністю, пояснивши що машина пральна «SOFTTRONIC W161» належить його знайомому на ім’я ОСОБА_2, який попросив перевести її через митний кордон України для його матері в м. Дунаївці, Львівської облості.

Вартість вилученого товару потребує додаткової оцінки із залученням спеціаліста-експерта

Згідно ч.1 ст. 374 МК України товари (крім підакцизних), сумарна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 500 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг, що ввозяться громадянами на митну територію України у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі через інші, ніж відкриті для повітряного сполучення, пункти пропуску через державний кордон України, не підлягають письмовому декларуванню та не є об'єктами оподаткування митними платежами.

Згідно ч.4 цієї статті товари (крім підакцизних), що ввозяться громадянами у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі, сумарна фактурна вартість та/або загальна вага яких перевищують обмеження, встановлені частиною першою цієї статті, але загальна фактурна вартість яких не перевищує еквівалент 10000 євро, підлягають письмовому декларуванню в порядку, встановленому для громадян, з поданням документів, що видаються державними органами для здійснення митного контролю та митного оформлення таких товарів, та оподатковуються ввізним митом за ставкою 10 відсотків і податком на додану вартість за ставкою, встановленою Податковим кодексом України, в частині, що перевищує еквівалент 500 євро або вартість товарів, обчислена пропорційно до ваги, що перевищує 50 кг. (при ввезенні через інші ніж відкриті для повітряного сполучення пункти пропуску через державний кордон України). Базою оподаткування таких товарів є частина їх сумарної фактурної вартості, що перевищує еквівалент 500 євро або вартість товарів, обчислена пропорційно до ваги, що перевищує 50 кг.

Відповідно до ч.1 ст. 197 Митного кодексу Україн, у випадках, передбачених законом, на окремі товари встановлюються обмеження щодо їх переміщення через митний кордон України. Пропуск таких товарів через митний кордон України та їх митне оформлення здійснюються органами доходів і зборів на підставі отриманих з використанням засобів інформаційних технологій документів, які підтверджують дотримання зазначених обмежень, виданих державними органами, уповноваженими на здійснення відповідних контрольних функцій, іншими юридичними особами, уповноваженими на їх видачу, якщо подання таких документів органам доходів і зборів передбачено законами України. Згідно ч.2 ст.197 Митного кодексу України, переліки таких товарів (із зазначенням їх опису та коду згідно з УКТ ЗЕД ), а також порядок видачі відповідних дозволів та їх обігу з використанням засобів інформаційних технологій затверджуються Кабінетом Міністрів України.

В додатку 12 до Постанови Кабінету міністрів України від 21.05.2012 № 436 «Про затвердження переліків товарів, на які встановлено обмеження щодо переміщення через митний кордон України» зазначено, що пральні машини – код УКТЗЕД 8450 - підлягають оцінці відповідності вимогам Технічного регламенту обмеження використання деяких небезпечних речовин в електричному та електронному обладнанні, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2008 р. N 1057

Таким чином, гр. України ОСОБА_1А не заявив за встановленою формою точних відомостей про переміщувані ним через митний кордон України товари, які в даній кількості підлягають обов’язковому письмовому декларуванню та оподаткуванню.

У судовому засіданні представник Закарпатської митниці ДФС ОСОБА_2 протокол про порушення митних правил підтримав та просив суд призначити адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 100 відсотків вартості безпосередніх предметів порушення митних правил та конфіскації безпосередніх предметів порушення митних правил.

У судове засідання гр. ОСОБА_1, не з’явився, однак у матеріалах справи є його заява про розгляд справи за його відсутності.

Дослідивши матеріали справи, суддя приходить до переконання, що в діях ОСОБА_1 наявний склад правопорушення, передбаченого ст. 472 МК України, кваліфікуючими ознаками якого недекларування товарів, транспортних засобів комерційного призначення, що переміщуються через митний кордон України, тобто незаявлення за встановленою формою точних та достовірних відомостей (наявність, найменування або назва, кількість тощо) про товари, транспортні засоби комерційного призначення, які підлягають обов’язковому декларуванню у разі переміщення через митний кордон України

Вина гр. ОСОБА_1стверджується даними протоколу про порушення митних правил № 0402/305000000/17 від 04.03.2017 р., поясненнями правопорушника та іншими матеріалами справи.

Враховуючи викладене та керуючись ст. 283, 284 КпАП України, ст. 472 МК України, суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер платника податків – НОМЕР_1) визнати винним у порушенні митних правил передбачених ст. 472 МК України призначивши йому адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі 4262,60 грн. та конфіскації безпосередніх предметів порушення митних правил, а саме: машина пральна «SOFTTRONIC W161», торгівельна марка «Miele», бувша у використанні, країна виробництва - Німеччина, вагою 99,20 кг.

Стягнути з ОСОБА_1 (ідентифікаційний номер платника податків – НОМЕР_1) на користь держави 320,00 грн. судового збору.

Постанова може бути оскаржена до апеляційного суду Закарпатської області протягом десяти днів з дня її винесення.

Постанова підлягає до виконання протягом трьох місяців з дня набрання нею чинності.

Суддя Монич О.В.

Джерело: ЄДРСР 66555428
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку