open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 426/382/17

РІШЕННЯ

іменем України

05 травня 2017 року Сватівський районний суд Луганської області

в складі головуючого судді Половинка В.О.

при секретарі судового засідання Фурсовій Н.В.,

розглянувши одноособово у відкритому судовому засіданні в м. Сватове цивільну справу за позовом

ОСОБА_1

до

ОСОБА_2

про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг шістнадцятирічного віку, без згоди та супроводу другого з батьків, третя особа - орган опіки та піклування - служба у справах дітей адміністрації Дніпровського району Кам'янської міської ради,

ВСТАНОВИВ :

Позивач ОСОБА_1 звернулась до суду з даним позовом та просить надати дозвіл неповнолітньому ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 на тимчасовий виїзд за кордон України до Російської Федерації, а також на тимчасово непідконтрольну територію України (Донецька та Луганська області) без згоди та супроводу батька- ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 протягом 2017 року, тобто з 01.01.2017 року по 31.12.2017 року.

Надати дозвіл позивачу або її офіційному представникові на оформлення неповнолітньому ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, проїзних документів дитини для виїзду за кордон за відсутності згоди батька - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Позовні вимоги мотивовані тим, що вона перебувала в зареєстрованому шлюбі з відповідачем ОСОБА_2 з 2008 по 2011 рік. Від шлюбних відносин у сторін по справі є дитина - син ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1. Шлюб між сторонами було розірвано в 2011 році. Наразі вона проживає зі своїм неповнолітнім сином та донькою ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_3 як внутрішньо переміщена особа в м. Кам'янське Дніпровської області. Самостійно несе усі витрати по утриманню та вихованню свого неповнолітнього сина. Має намір разом з дітьми відвідати родичів в Російській Федерації та на тимчасово окупованій території в м. Луганськ. Точне місце проживання відповідача наразі позивачу не відоме. Свого дозволу на виїзд дитини за кордон чи лінію зіткнення відповідач не надає, що позбавляє дитину можливості спілкуватися з родичами, підтримувати родинні зв'язки та нормально розвиватися, обмежує конституційне право дитини на свободу пересування.

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з'явилася, надала суду заяву про розгляд справи за її відсутності, просить задовольнити позов, проти заочного рішення суду не заперечує.

Відповідач ОСОБА_2 в судове засідання не з'явився, будучи повідомленим про час і місце розгляду справи належним чином шляхом публікації оголошення у всеукраїнській газеті «Урядовий кур'єр», відомості про його належне повідомлення є в матеріалах справи, не повідомив суд про причини своєї неявки до суду. Враховуючи, що від відповідача не надійшло повідомлення про причини неявки, від нього не надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, позивач не заперечує проти заочного розгляду справи, суд ухвалив про заочний розгляд справи.

Представник третьої особи - Органу опіки та піклування Сватівської міської ради у судове засідання не з'явився, в своїй заяві просив розглядати справу за відсутністю представника служби.

Суд, беручи до уваги заяву позивача та представника третьої особи, дослідивши в судовому засіданні надані докази, оцінивши їх у сукупності, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, всебічно з'ясувавши обставини, на які позивач посилається як на підставу своїх вимог, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні, вважає за необхідне задовольнити позовні вимоги ОСОБА_1, оскільки судом встановлено наступні обставини. ІНФОРМАЦІЯ_1 народився ОСОБА_3, батьком якого є ОСОБА_3, матір'ю - ОСОБА_7, що підтверджується свідоцтвом про народження (а.с. 36). Між батьками дитини шлюб розірвано рішенням суду в 2011 році.

Позивач з початку збройного конфлікту на сході України, виїхав зі свого постійного місця проживання та точне його місце проживання не відоме. Наразі неповнолітня дитина проживає з позивачем як внутрішньо переміщена особа в м. Кам'янське Дніпровської області (а.с.35). Позивач самостійно несе усі витрати по утриманню та вихованню свого неповнолітнього сина. Має намір разом з дітьми відвідати родичів в Російській Федерації та на тимчасово окупованій території в м. Луганськ. Точне місце проживання відповідача наразі позивачу не відоме. Свого дозволу на виїзд дитини за кордон чи лінію зіткнення відповідач безпідставно не надає, що позбавляє дитину можливості спілкуватися з родичами, підтримувати родинні зв'язки та нормально розвиватися, обмежує конституційне право дитини на свободу пересування.

Згідно ч.1,2 ст.1 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» громадянин України має право виїхати з України, крім випадків, передбачених цим Законом, та в'їхати в Україну.

На громадян України, які звернулися з клопотанням про виїзд з України, поширюються усі положення чинного законодавства, вони користуються всіма правами і несуть встановлені законом обов'язки. За громадянами України зберігаються на її території майно, кошти, цінні папери та інші цінності, що належать їм на праві приватної власності. Будь-яке обмеження їх громадянських, політичних, соціальних, економічних та інших прав не допускається.

Статтею 313 ЦК України визначено, що фізична особа, яка не досягла шістнадцяти років, має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними. Водночас фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України.

Порядок виїзду за кордон дітей громадян України визначено Законом України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадяни України» від 21 січня 1994 року № 3857-ХІІ, постановою КМУ від 27 січня 1995 р. № 57 «Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України», Правилами оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини, їх тимчасового затримання та вилучення, затверджених постановою КМУ від 31 березня 1995 р. № 231 (із змінами).

Правила перетинання державного кордону громадянами України, затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 р. № 57 із змінами і доповненнями, передбачають, що перетинання державного кордону для виїзду за межі України громадянами, які не досягли 16-річного віку, здійснюються лише за згодою обох батьків (усиновлювачів) та в їх супроводі або в супроводі осіб, уповноважених ними, які на момент виїзду з України досягли 18-річного віку. Виїзд за межі України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб, уповноважених одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, згода другого з батьків не вимагається у разі пред'явлення рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків.

Статтею 18 Правил оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини, їх тимчасового затримання та вилучення, затверджених постановою КМУ від 31 березня 1995 р. № 231 (із змінами) передбачено, що оформлення паспорта / проїзного документа здійснюється на підставі заяви батьків (законних представників батьків чи дітей), а у разі, коли батьки не перебувають у шлюбі між собою, - того з них, з ким проживає дитина, справжність підпису яких засвідчено нотаріально. За наявності заперечень одного з батьків документ може бути оформлено на підставі рішення суду.

Виїзд за межі України громадян, які не досягли 16-річного віку, у супроводі одного з батьків або у супроводі осіб, які уповноважені одним з батьків за нотаріально посвідченою згодою, здійснюється у разі пред'явлення оригіналів документів або їх нотаріально посвідчених копій

зокрема з вичерпного переліку - рішення суду про надання дозволу на виїзд за межі України громадянина, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;

Таким чином, діючим законодавством встановлено порядок виїзду за кордон України неповнолітніх дітей з дозволу суду при відсутності згоди одного з батьків.

Беручи до уваги той факт, що судом при розгляді даної справи не встановлено обмежень чи заборон, які унеможливлюють виїзд неповнолітнього ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 за межі України, отже суд приходить до висновку про доцільність задоволення позовних вимог.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 10, 11, 57 - 61, 74, 88, 209, 212 - 215 ЦПК України, ст. 313 ЦК України, Законом України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України», Правила перетинання державного кордону громадянами України, затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 р. № 57, -

УХВАЛИВ :

Позовні вимоги ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг шістнадцятирічного віку, без згоди та супроводу другого з батьків, третя особа - орган опіки та піклування - служба у справах дітей адміністрації Дніпровського району Кам'янської міської ради - задовольнити.

Надати дозвіл на тимчасовий виїзд за кордон України до Російської Федерації, а також на тимчасово непідконтрольну територію України (Донецька та Луганська області) особі, яка не досягла 16-річного віку- ОСОБА_3, який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Луганську без згоди та супроводу батька -ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2 протягом 2017 року, тобто з 01.01.2017 року по 31.12.2017 рік.

Надати дозвіл ОСОБА_1 або її офіційному представникові на оформлення неповнолітньому ОСОБА_3, який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 у м. Луганську, проїзних документів дитини для виїзду за кордон за відсутності згоди батька - ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Копію заочного рішення направити відповідачу рекомендованим листом з повідомленням не пізніше трьох днів з дня його проголошення.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом десяти днів з дня отримання його копії.

Рішення може бути оскаржено позивачем в Апеляційний суд Луганської області через Сватівський районний суд Луганської області шляхом подачі апеляційної скарги в термін 10 днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не було скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя В.О. Половинка

Джерело: ЄДРСР 66492180
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку