open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Справа № 710/354/17

Провадження № 2-а/710/25/2017

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.04.2017 м. Шпола

Шполянський районний суд Черкаської області в складі:

головуючого судді - Побережної Н.П.,

за участі секретаря судового засідання – Кавун Т.О.,

розглянувши адміністративну справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до дільничної виборчої комісії з місцевих виборів виборчої дільниці №710820, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору: відділ ведення Державного реєстру виборців апарату Шполянської РДА, про уточнення попереднього списку виборців,

ВСТАНОВИВ:

27.04.2017 позивач звернувся до суду з даним адміністративним позовом і просить суд ухвалити рішення, яким зобов’язати дільничну виборчу комісію з місцевих виборів виборчої дільниці №710820 уточнити списки виборців та внести його до списку виборців на звичайній виборчій дільниці №710820. Позивач вважає, що порушено його право на участь у місцевих виборах, а тому і звернувся до суду з даним адміністративним позовом на підставі ст.173 КАС України.

Позивач подав заяву про розгляд справи у його відсутності.

Дільнична виборча комісія з місцевих виборів виборчої дільниці №710821 про дату, час та місце розгляду справи належним чином повідомлена, надала заяву про розгляд справи за відсутність її представника.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору - відділу ведення державного реєстру виборців апарату Шполянської РДА в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце розгляду справи належним чином повідомлений.

Суд вважає за можливе провести розгляд справи у відсутності сторін на підставі матеріалів даної справи, відповідно до правил ч.5 ст.173 КАС України, оскільки неявка останніх не перешкоджає розгляду позову по суті.

Дослідивши письмові докази у їх сукупності, суд дійшов до висновку про можливість задоволення даного позову з наступних підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженець ІНФОРМАЦІЯ_2, є зареєстрованим та проживає ІНФОРМАЦІЯ_3, з 21.04.2017, що підтверджується копією паспорту останнього, яка міститься в матеріалах даної справи (а.с.2).

Згідно з довідкою відділу ведення Державного реєстру виборців апарату Шполянської РДА №19/09-25-4 від 27.04.2017, виборчою адресою ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_2, є АДРЕСА_1 (а.с.11).

Ст. 38 Конституції України передбачено право кожного громадянина України вільно обирати та бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Відповідно до ст.70 Конституції України, право голосу на виборах і референдумах мають громадяни України, які досягли на день їх проведення вісімнадцяти років.

Згідно з ч.2, 4 ст. 27 Закону України «Про державний реєстр виборців» для підготовки та проведення голосування на місцевих виборах або місцевому референдумі орган ведення Реєстру після утворення виборчих дільниць складає попередні списки виборців для кожної звичайної виборчої дільниці, утвореної на території, на яку поширюються його повноваження. До попереднього списку виборців на виборчій дільниці включаються громадяни України, яким виповнилося або на день голосування на виборах чи референдумі виповниться 18 років і які мають право голосу та які відносяться до цієї виборчої дільниці відповідно до відомостей Реєстру. Строки і порядок передачі попередніх списків виборців органами ведення Реєстру відповідним окружним (територіальним) чи дільничним виборчим комісіям визначаються відповідним законом про вибори або референдуми.

В ч.2 ст. 28 Закону України «Про державний реєстр виборців» вказано, що уточнення попередніх списків виборців здійснюється у строки та в порядку, встановлені відповідним законом про вибори або референдуми.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 8 Закону України «Про Державний реєстр виборців» виборча адреса виборця визначається згідно з цією статтею та є підставою для віднесення виборця до відповідної виборчої дільниці. Виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні".

Згідно з абз.11 ч.1 ст. 3 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» реєстрація - це внесення інформації до реєстру територіальної громади, документів, до яких вносяться відомості про місце проживання/перебування особи, із зазначенням адреси житла/місця перебування із подальшим внесенням відповідної інформації до Єдиного державного демографічного реєстру в установленому Кабінетом Міністрів України порядку.

Відповідно до ч. 1 ст. 6 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов'язані протягом тридцяти календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання.

Згідно з ч. 1, 2, 3 ст. 3 Закону України "Про місцеві вибори" право голосу на виборах депутатів сільської, селищної, міської ради, виборах сільського, селищного, міського голови мають громадяни України, які мають право голосу відповідно до статті 70 Конституції України, належать до відповідної територіальної громади та проживають в межах відповідного виборчого округу. Громадяни України, які мають право голосу на відповідних місцевих виборах, є виборцями. Документом, який посвідчує особу, підтверджує громадянство та засвідчує місце проживання виборця на місцевих виборах є: 1) паспорт громадянина України; тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України). Належність громадянина до відповідної територіальної громади, проживання його на відповідній території та реалізація його виборчого права на місцевих виборах визначається його зареєстрованим місцем проживання.

Згідно з ст. 32 Закону України «Про місцеві вибори» орган ведення Державного реєстру виборців з урахуванням відомостей, поданих згідно із Законом України "Про Державний реєстр виборців", рішень відповідних територіальних виборчих комісій щодо утворення дільничних виборчих комісій спеціальних виборчих дільниць (в частині включення членів дільничних виборчих комісій до списків виборців на відповідній спеціальній виборчій дільниці), за наслідками розгляду заяв виборців, повідомлень дільничних виборчих комісій спеціальних виборчих дільниць про включення виборців до списку виборців на спеціальній виборчій дільниці, а також рішень судів, отриманих не пізніш як за п'ять днів до дня голосування, виготовляє уточнений список виборців.

Відповідно до ст. 33 Закону України «Про місцеві вибори» зміни та уточнення до уточненого списку виборців вносить голова або заступник голови та секретар дільничної виборчої комісії на підставі рішення суду, повідомлень органу ведення Державного реєстру виборців щодо усунення кратного включення виборця у списку виборців на цій виборчій дільниці. Такі зміни можуть бути внесені до 18 години останньої суботи перед днем голосування. Дільнична виборча комісія при внесенні змін та уточнень до уточненого списку виборців невідкладно повідомляє відповідний орган ведення Державного реєстру виборців про включення виборця до списку виборців або виключення зі списку виборців.

Постановою Центральної виборчої комісії від 14.02.2017 №18 «Про перші вибори депутатів сільських, селищних, міської рад об'єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міського голів 30 квітня 2017 року» призначені на неділю, 30 квітня 2017 року, перші вибори Шполянської міської ради об’єднаної територіальної громади і Шполянського міського голови.

Таким чином, оскільки ОСОБА_1 справді є зареєстрованим за адресою ІНФОРМАЦІЯ_4 з 21.04.2017, позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 3 ст. 173 КАС України, позовна заява про уточнення списку виборців подається без сплати судового збору. Відповідно до п.11 ст.5 Закону України «Про судовий збір» позивач звільнений від сплати судового збору.

Згідно ч. 6 ст. 173 КАС України, постанови адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців виконуються негайно.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 38, 70 Конституції України, ст.ст. 3, 32, 33, Закону України «Про місцеві вибори» ст. 8, 27, 28 Закону України «Про державний реєстр виборців», ст. 160-163, 167, 173, 177 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до дільничної виборчої комісії з місцевих виборів виборчої дільниці №710820 - задовольнити.

Уточнити уточнений список виборців по виборчій дільниці № 710820 з перших виборів депутатів Шполянської міської ради об’єднаної територіальної громади і відповідного міського голови 30 квітня 2017 року, включивши ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_2, зареєстрованого та проживаючого за адресою ІНФОРМАЦІЯ_4 до списку виборців звичайної виборчої дільниці № 710820 з перших виборів депутатів Шполянської міської ради об’єднаної територіальної громади і відповідного міського голови 30 квітня 2017 року.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова суду може бути оскаржена в апеляційному порядку у дводенний строк з дня її проголошення, а судові рішення, ухвалені до дня голосування, - не пізніше як за чотири години до початку голосування шляхом подання апеляційної скарги до Київського апеляційного адміністративного суду через Шполянський районний суд Черкаської області.

Копію постанови суду надіслати на адресу Дільничної виборчої комісії виборчої дільниці №710820 для виконання.

Суддя Н.П. Побережна

Джерело: ЄДРСР 66267804
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку