open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
Справа № 805/1096/17-а
Моніторити
Постанова /18.06.2020/ Касаційний адміністративний суд Ухвала суду /16.06.2020/ Касаційний адміністративний суд Ухвала суду /05.07.2017/ Вищий адміністративний суд України Ухвала суду /13.06.2017/ Донецький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /13.06.2017/ Донецький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /02.06.2017/ Донецький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /19.05.2017/ Донецький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /19.05.2017/ Донецький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /15.05.2017/ Донецький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /28.04.2017/ Донецький апеляційний адміністративний суд Постанова /21.04.2017/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /10.04.2017/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /21.03.2017/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /06.03.2017/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /06.03.2017/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /13.02.2017/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд
emblem
Справа № 805/1096/17-а
Вирок /23.01.2018/ Верховний Суд Постанова /18.06.2020/ Касаційний адміністративний суд Ухвала суду /16.06.2020/ Касаційний адміністративний суд Ухвала суду /05.07.2017/ Вищий адміністративний суд України Ухвала суду /13.06.2017/ Донецький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /13.06.2017/ Донецький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /02.06.2017/ Донецький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /19.05.2017/ Донецький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /19.05.2017/ Донецький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /15.05.2017/ Донецький апеляційний адміністративний суд Ухвала суду /28.04.2017/ Донецький апеляційний адміністративний суд Постанова /21.04.2017/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /10.04.2017/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /21.03.2017/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /06.03.2017/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /06.03.2017/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд Ухвала суду /13.02.2017/ Донецький окружний адміністративний суд Донецький окружний адміністративний суд

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

21 квітня 2017 р. Справа № 805/1096/17-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Галатіна О.О., розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Головного управління МВС України в Донецькій області про зобов’язання видати посвідчення ветерана ОВС, суд -

В С Т А Н О В И В:

08 лютого 2017 року на адресу Донецького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 до Головного управління МВС України в Донецькій області про зобов’язання видати посвідчення ветерана ОВС.

В обґрунтування позовних зазначив, що 06.10.2016 року позивач пройшов перекомісію в обласній профільній медико-соціальній експертній комісії та ОСОБА_1 була продовжена 2 група інвалідності пов’язана з проходженням служби ОВС. Зазначає, що у зв’язку з тим, що позивач має статус ветерана ОВС направив до ГУМВС України в Донецькій області лист з проханням видати посвідчення ветерана ОВС. Вказує на те, що йому удруге видали не посвідчення, а довідку. Також зазначив, що ГУМВСУ України в Донецькій області не може видати посвідчення у зв’язку з відсутністю бланків.

Посилаючись на вказані обставини просить суд:

- визнати бездіяльність Головного управління МВС України в Донецькій області щодо невидачі посвідчення ветерана ОВС незаконною.

- зобов’язати Головне управління МВС України в Донецькій області видати посвідчення ветерана ОВС через Костянтинівське відділення поліції Бахмутського відділення поліції ГУНП в Донецькій області.

Позивач у судове засідання не з’явився. Через відділ діловодства та архівної роботи надав клопотання про розгляд справи без його участі.

Представник відповідача у судове засідання не з’явився. Через відділ діловодства та архівної роботи надав письмові заперечення відповідно до яких просить суд відмовити в задоволені позовних вимог.

Відповідно до частини четвертої статті 122 КАС України особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі особи, які беруть участь у справі, судовий розгляд справи здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Згідно з частиною шостою статті 12 та частиною першою статті 41 КАС України при розгляді справи в порядку письмового провадження фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Таким чином, суд визнав за доцільне вирішити справу за наявними в ній матеріалами, за відсутності представників сторін, в порядку письмового провадження.

Розглянувши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

06 жовтня 2016 року ОСОБА_1 пройшов перекомісію в обласній профільній медико-соціальній експертній комісії, де була продовжена 2 група інвалідності пов’язана з проходженням служби ОВС.

В подальшому з зв’язку з тим, що позивач має статус ветерана ОВС направив до ГУМВС України в Донецькій області лист з проханням видати посвідчення ветерана ОВС.

Як вбачається з позовної заяви, у зв’язку з відсутністю бланків ГУ МВС України в Донецькій області 16 листопада 2016 року видано довідку № 146497 з якої вбачається, що ОСОБА_1 є ветераном органів внутрішніх справ та має право на пільги відповідно до Закону України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції деяких інших осіб та їх соціальний захист» від 24.031998 року № 203/98-ВР.

З довідки від 16.11.2016 року № 146497 вбачається, що вона видана у зв’язку з відсутністю бланків посвідчень та дійсна до 01 листопада 2018 року.

Як вбачається з заперечень відповідача 04 березня 2017 року позивачеві було видано посвідчення ветерана ОВС.

Відповідно до Закону України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист» визначено, що ОСОБА_2 встановлює статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, Національної поліції, ветеранів податкової міліції, ветеранів державної пожежної охорони, ветеранів Державної кримінально-виконавчої служби України, ветеранів служби цивільного захисту, ветеранів Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, визначає основні засади державної політики щодо соціального захисту громадян, звільнених з військової служби, служби в органах внутрішніх справ, Національної поліції, державній пожежній охороні, Державній кримінально-виконавчій службі України, органах і підрозділах цивільного захисту, Державній службі спеціального зв'язку та захисту інформації України, та членів їх сімей, визначає гарантії, які забезпечують їм гідне життя, активну діяльність, шану та повагу в суспільстві.

Відповідно до ст. 4-1 Закону України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист» зазначено, що Дія цього Закону поширюється на громадян України, які віднесені до категорій ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції, ветеранів податкової міліції, ветеранів державної пожежної охорони, ветеранів Державної кримінально-виконавчої служби України, ветеранів служби цивільного захисту, ветеранів Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України відповідно до цього Закону і які постійно проживають на території України. Права та пільги, зазначені у статті 6 цього Закону, можуть надаватися іноземцям та особам без громадянства, які віднесені до категорій ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції, ветеранів податкової міліції, ветеранів державної пожежної охорони, ветеранів Державної кримінально-виконавчої служби України, ветеранів служби цивільного захисту, ветеранів Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України і які на законних підставах перебувають на території України відповідно до порядку та умов, визначених міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Згідно із ст. 6 Закону України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист» визначено, що безоплатний проїзд і перевезення багажу ними та членами їх сімей при переїзді до вибраного місця проживання після звільнення з військової служби в порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України та міжнародними договорами України; безоплатний проїзд (туди і назад) у межах України один раз на рік залізничним транспортом у купейному вагоні швидкого чи пасажирського потягу або водним чи автомобільним транспортом міжміського сполучення для лікування та відпочинку у санаторіях та будинках відпочинку; безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (за винятком таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах України

05 березня 2017 року від позивача надійшло клопотання про залишення позовних вимог в частині зобов’язання Головного управління МВС України в Донецькій області видати посвідчення ветерана ОВС через Костянтинівське відділення поліції Бахмутського відділення поліції ГУНП в Донецькій області без розгляду.

Від так ухвалою Донецького окружного адміністративного суду від 10 квітня 2017 року позовні вимоги в частині зобов’язання Головного управління МВС України в Донецькій області видати посвідчення ветерана ОВС через Костянтинівське відділення поліції Бахмутського відділення поліції ГУНП в Донецькій області залишено без розгляду, оскільки посвідчення ветерана ОВС позивачу вже видано.

Окрім цього, щодо позовних вимог позивача в частині визнання бездіяльності Головного управління МВС України в Донецькій області щодо невидачі посвідчення ветерана ОВС незаконною.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист» законодавець визначив, що Ветеранам військової служби, ветеранам органів внутрішніх справ, ветеранам Національної поліції, ветеранам податкової міліції, ветеранам державної пожежної охорони, ветеранам Державної кримінально-виконавчої служби України, ветеранам служби цивільного захисту, ветеранам Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України вручаються посвідчення та нагрудні знаки.

Згідно із постановою Кабінету Міністрів України від 01 червня 2002 року № 742 про порядок видачі посвідчення і вручення нагрудного знака "Ветеран органів внутрішніх справ" відповідно до ч. 2, поширено дію Порядку видачі посвідчення і вручення нагрудного знака "Ветеран військової служби", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30 серпня 1999 р. N 1601 ( 1601-99-п ) на видачу посвідчення і вручення нагрудного знака "Ветеран органів внутрішніх справ.

Порядок видачі посвідчення і вручення нагрудного знака "Ветеран військової служби" визначено постановою Кабінету Міністрів України № 1601 від 30 серпня 1999 року.

Відповідно до ч. 3 зазначеної постанови Кабінету Міністрів України визначено, що підставою для видачі посвідчення і вручення нагрудного знака "Ветеран військової служби" є один з таких документів: наказ про звільнення з військової служби в запас або у відставку; довідка медико-соціальної експертної комісії про встановлення інвалідності I чи II групи, яка настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, пов'язаних з виконанням обов'язків військової служби.

Оскільки на підставі вищевказаного порядку позивачу було видане посвідчення ветерана ОВС, тому у суду є певні підставі вважати, що ГУМВС України в Донецькій області в межах своїх можливостей та повноважень виконало вимогу позивача щодо надання посвідчення, а тому суд не вбачає бездіяльності відповідача, оскільки відсутність бланків посвідчень виникла не з вини ГУМВС України в Донецькій області.

У ст.19 Конституції України зазначено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Як зазначено у ч.1 ст.11 КАС України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідно до ст.71 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення. В адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

З урахуванням з’ясованих обставин, досліджених матеріалів справи, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача не підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 8, 9, 10, 11, 94, 112, 159, 160, 161, 162, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

В задоволені адміністративного позову ОСОБА_1 до Головного управління МВС України в Донецькій області – відмовити.

Апеляційна скарга подається до Донецького апеляційного адміністративного суду через Донецький окружний адміністративний суд з одночасним надісланням апеляційної скарги особою, яка її подає, до Донецького апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі складання постанови в повному обсязі відповідно до статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Галатіна О.О.

Джерело: ЄДРСР 66152882
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку