open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

11 квітня 2017 року

справа № 180/855/16-а (2-а/180/3/17)

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Дадим Ю.М.

суддів: Богданенка І.Ю. Уханенка С.А.

за участю секретаря судового засідання: Сколишева О.О.,

за участю:

представника відповідача: ОСОБА_1,

позивача: ОСОБА_2,

представника позивача: ОСОБА_3,

представника відповідача: ОСОБА_4,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Дніпро апеляційні скарги ОСОБА_2 та міського голови м. Марганця ОСОБА_5 на постанову Марганецького міського суду Дніпропетровської області від 06.02.2017 року за позовом ОСОБА_2 до міського голови м. Марганця ОСОБА_5, Марганецької міської ради Дніпропетровської області про скасування рішення та поновлення на роботі -,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА _2 звернувся до суду з адміністративним позовом до міського голови м. Марганця ОСОБА_5, Марганецької міської ради Дніпропетровської області в якому просив:

- визнати незаконним та скасувати рішення №204-6/VII “Про розгляд заяв ОСОБА_2 про поновлення його на посаді першого заступника міського голови”;

- визнати незаконним та скасувати розпорядження від 19.04.2016 року №53-к “Про фактичне допущення до роботи ОСОБА_2С.”;

- визнати незаконним та скасувати розпорядження від 22.04.2016 року за №54-к “Про звільнення ОСОБА_2С.”.;

- поновити Позивача на посаді першого заступника Марганецького міського голови;

Постановою Марганецького міського суду Дніпропетровської області від 06.02.2017 року адміністративний позов було задоволено. Визнано незаконним та скасувати розпорядження міського голови від 22 квітня 2016 року № 54-к “Про звільнення ОСОБА_2С.”. Поновлено ОСОБА_2 на посаді першого заступника міського голови міста Марганця з питань діяльності виконавчих органів.

ОСОБА_2, не погодившись з рішенням суду першої інстанції, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, звернувся з апеляційною скаргою, в якій просить постанову Марганецького міського суду Дніпропетровської області від 06.02.2017 року скасувати та прийняти нове рішення, яким адміністративний позов задовольнити у повному обсязі.

Також, міський голова м. Марганця ОСОБА_5 не погодившись з рішенням суду першої інстанції, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права, звернулась з апеляційною скаргою, в якій просить постанову Марганецького міського суду Дніпропетровської області від 06.02.2017 року скасувати та прийняти нове рішення, яким в задоволені адміністративного позову відмовити у повному обсязі.

Дослідивши матеріали справи та доводи апеляційної скарги, перевіривши правильність застосування судом першої інстанції при прийнятті оскаржуваного судового рішення норм матеріального та процесуального права, суд вважає, що апеляційна скарга ОСОБА_2 не підлягає задоволенню, а апеляційна скарга міського голови м. Марганця ОСОБА_5 підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Судом першої інстанції встановлено та матеріалами справи підтверджено, що Позивач був призначений на посаду першого заступника міського голови відповідно до вимог ст.. 10 Закону України “Про службу в органах місцевого самоврядування” шляхом затвердження радою відповідного рішення.

Постановою Марганецького міського суду Дніпропетровської області від 05.12.2014 року, залишеною в цій частині в силі ухвалою Вищого Адміністративного суду України від 26 листопада 2016 року, визнано незаконним та скасовано розпорядження про звільнення ОСОБА_2 та поновлено його на посаді першого заступника міського голови.

Рішенням міської ради від 03.12.2015 року “Про утворення та затвердження кількісного та персонального складу виконавчого комітету Марганецької міської ради У11 скликання” визнано припиненим повноваження виконавчого комітету міської ради У1 скликання, визначено та затверджено персональний склад виконавчого комітету, до якого позивач не увійшов.

Рішенням Марганецької міської ради Дніпропетровської області У11 скликання від 01 березня 2016 року № 204-6/У11 “Про розгляд заяви ОСОБА_2 про поновлення його на посаді першого заступника міського голови м. Марганця”, з метою виконання постанови Марганецького міського суду від 05.12.2014 року, на підставі заяви ОСОБА_2 та рішення сесії міської ради від 03.12.2015 року “Про утворення та затвердження кількісного та персонального складу виконавчого комітету Марганцької міської ради У11 скликання”, внесено зміни до структури та штатного розпису апарату міської ради та її виконавчих органів на 2016 рік, з 25.02.2016 року введено посаду першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів та встановлено посадовий оклад і припинено повноваження першого заступника міського голови ОСОБА_2 у зв’язку із прийняттям рішення міської ради № 13-2/У11 від 03.12.2015 року “Про утворення та затвердження кількісного та персонального складу виконавчого комітету Марганецької міської ради У11 скликання”.

Згідно розпорядження міського голови м. Марганця Дніпропетровської області ОСОБА_5 від 19 квітня 2016 року № 53-к “Про фактичне допущення до роботи ОСОБА_2С.”, ОСОБА_2 фактично приступив до виконання трудових обов’язків на посаді першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів з 19 квітня 2016 року.

Розпорядженням міського голови від 20 квітня 2016 року № 54-к, на підставі рішення міської ради №204-6/У11 від 01.03.2016 року, розпорядження міського голови від 19.04.2016 року № 53-к, п. 20 ч. 4 ст. 42 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” ОСОБА_2 звільнено з посади першого заступника міського голови у зв’язку з припиненням повноважень посадової особи, згідно із п. 5 ч. 1 ст. 41 Кодексу законів про працю України.

Не погодившись з обґрунтованістю прийняття вказаних розпоряджень, Позивач звернувся до суду з метою захисту своїх порушених прав та інтересів.

Вирішуючи спір між сторонами та частково задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції виходив з того, що розпорядження міського голови від 22 квітня 2016 року № 54-к “Про звільнення ОСОБА_2С.” було прийнято з порушенням норм матеріального та процесуального, що свідчить про необхідність його скасування.

Суд апеляційної інстанції не погоджується з вказаними висновками суду першої інстанції з огляду на наступне.

Відповідно до ст. 3 Закону України “Про службу в органах місцевого самоврядування” визначено, що посадами в органах місцевого самоврядування є: виборні посади, на які особи обираються територіальною громадою; виборні посади, на які особи обираються або затверджуються радою; посади, на які особи призначаються сільським, селищним, міським головою, головою районної, районної у місті, обласної ради на конкурсній основі чи за іншою процедурою, передбаченою законодавством України.

Згідно ч. 1 ст. 20 Закону України “Про службу в органах місцевого самоврядування”, крім загальних підстав, передбачених Кодексом законів про працю України, служба в органах місцевого самоврядування припиняється на підставі і в порядку, визначених Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні”.

Статтею 51 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” встановлено, що виконавчим органом міської ради є виконавчий комітет ради, який утворюється відповідною радою на строк її повноважень. Виконавчий комітет ради утворюється у складі відповідно міського голови, заступника (заступників) міського голови, керуючого справами (секретаря) виконавчого комітету, а також керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради, інших осіб. Після закінчення повноважень ради, міського голови її виконавчий комітет здійснює свої повноваження до сформування нового складу виконавчого комітету.

Виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються такі питання, зокрема: утворення виконавчого комітету ради, визначення його чисельності, затвердження персонального складу; внесення змін до складу виконавчого комітету та його розпуск (п. 3 ч. 1 ст. 26 Закону України “Про місцеве самоврядування України”).

Відповідно до пункту 3 частини 1 статті 10 Закону України “Про службу в органах місцевого самоврядування” прийняття на службу в органи місцевого самоврядування здійснюється: на посади заступників сільського, селищного, міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради, керуючого справами (секретаря) виконавчого комітету сільської, селищної, міської, районної у місті ради шляхом затвердження відповідною радою.

Згідно статті 51 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” виконавчий комітет міської ради, до якої входить заступник міського голови, утворюється відповідною радою на строк її повноважень, а персональний склад затверджується відповідною радою за пропозицією міського голови.

Заступник голови районної, районної у місті (у разі її створення) ради, перший заступник, заступник голови обласної ради обираються відповідною радою в межах строку її повноважень з числа депутатів цієї ради шляхом таємного голосування і здійснюють свої повноваження до припинення ними повноважень депутата ради відповідного скликання, крім випадків дострокового припинення їх повноважень у порядку, встановленому частинами третьою та четвертою цієї статті (ч. 2 ст. 56, ст.51 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”).

Отже, зі змісту вказаних норм вбачається, що заступник голови міської ради затверджується відповідною радою в межах строку її повноважень за пропозицією міського голови.

Як свідчать встановлені обставини справи, з метою виконання постанови Марганецького міського суду від 05.12.2014 року у справі №180/2116/14-а, рішенням Марганецької міської ради від 01.03.2016 року №204-6/VII було внесено зміни до рішення Марганецької міської ради №64-3/VII від 24.12.2015 “Про затвердження структури, штатного розпису апарату міської ради та її виконавчих органів на 2016 рік та введено посаду першого заступника міського голови з питань діяльності виконавчих органів з 25.02.2016 року.

При цьому, п.2 вказаного рішення було визначено припинити повноваження першого заступника міського голови ОСОБА_2 у зв’язку з прийняттям рішення сесії Марганецької міської ради №13-2/VII від 13.12.2015 року “Про утвореннян та затвердження кількісного та персонального складу виконавчого комітету Марганецької міської ради VII скликання”.

Суд апеляційної інстанції зазначає, що оскільки строк повноважень виконавчого комітету Марганецької міської ради VI скликання до складу якої входив позивач закінчився та рішенням Марганецької міської ради сформовано новий склад виконавчого комітету, підстави для її скасування відсутні.

В свою чергу, виходячи з вказаних обставин, відсутні належні підстави для скасування розпорядження міського голови м. Марганцю від 20.04.2016 року №54-К “Про звільнення ОСОБА_2С.”, оскільки таке рішення було прийнято на виконання постанови Марганецької міської ради від 01.03.2016 року №204-6/VII, яким припинено повноваження першого заступника міського голови ОСОБА_2 та яке відповідає приписам чинного законодавства.

Таким чином, суд апеляційної інстанції дійшов висновку щодо безпідставності заявлених Позивачем позовних вимог.

З огляду на викладене, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що постанова Марганецького міського суду Дніпропетровської області від 06.02.2017 року була прийнята з порушенням норм матеріального та процесуального права, що свідчить про необхідність її скасування.

На підставі наведеного, керуючись, ч.3 ст.160, ст. 196, ст. 198, ст. 202 ст. 205, ст. 207 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ :

Апеляційну скаргу ОСОБА_2 – залишити без задоволення.

Апеляційну скаргу міського голови м. Марганця ОСОБА_5 – задовольнити.

Постанову Марганецького міського суду Дніпропетровської області від 06.02.2017 року – скасувати та прийняти нову.

Адміністративний позов ОСОБА_2 – залишити без задоволення.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з моменту проголошення, але може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів.

Головуючий: Ю.М. Дадим

Суддя: І.Ю. Богданенко

Суддя: С.А. Уханенко

Джерело: ЄДРСР 66105631
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку