open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м. Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/1236/17

04.04.17 р.

За позовом Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Телекомпанія "Експрес-Інформ"

про визнання договору укладеним

Суддя Зеленіна Н.І.

При секретарі судового засідання Ліпіній В.В.,

за участю представників сторін:

від позивача: Панамаренко Д.М. за довіреністю № 48/9 від 11.01.2017 р.;

Гамрецький Є.О. за довіреністю № 42/9 від 11.01.2017 р.

від відповідача: Багрій К.В. за довіреністю № б/н від 22.02.2017 р.;

Грабєжов О.Е. за довіреністю № б/н від 12.01.2017 р.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення звернулось до господарського суду міста Києва з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Телекомпанія "Експрес-Інформ" про визнання договору укладеним.

Ухвалою суду від 27.01.2017 р. порушено провадження у справі, розгляд справи призначено на 06.02.2017 р.

03.02.2017 р. через відділ діловодства суду від позивача надійшло клопотання про долучення документів до матеріалів справи.

У судове засідання 06.02.2017 р. представник відповідача не з'явився, проте 06.02.2017р. через відділ діловодства суду від відповідача надійшло клопотання про відкладення розгляду справи.

Ухвалою суду від 06.02.2017 р. розгляд справи відкладено на 27.02.2017 р.

24.02.2017 р. через відділ діловодства суду від відповідача надійшов відзив та заява про долучення документів до матеріалів справи.

У судовому засіданні 27.02.2017 р. представник відповідача подав клопотання про продовження строку вирішення спору у справі на 15 днів.

Ухвалою від 27.02.2017 р. продовжено строк вирішення спору у справі на 15 днів.

У судовому засіданні 27.02.2017 р. оголошувалась перерва до 22.03.2017 р.

22.03.2017 р. від відповідача надійшло клопотання про внесення змін до відзиву.

У судовому засіданні 22.03.2017 р. представник позивача подав письмові пояснення по справі.

04.04.2017 р. від відповідача надійшли додаткові заперечення на позовну заяву.

У судовому засіданні 04.04.2017 п. представники позивача подали додаткові пояснення по справі; позовні вимоги підтримали у повному обсязі.

Представники відповідача проти задоволення позову повністю заперечили.

У судовому засіданні 04.04.2017 р. оголошено вступну і резолютивну частини рішення.

Дослідивши наявні в справі матеріали, заслухавши пояснення представників сторін, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні дані, на яких ґрунтуються позовні вимоги та заперечення, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (надалі - Концерн, позивач, Виконавець) являється державним господарським об'єднанням підприємств, створеним наказом Державного комітету України по зв'язку від 04.10.1991 р. №102 "Про створення Концерну РРТ", заснованим на державній формі власності і належить до сфери управління Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України.

Згідно ст. 28 Закону України "Про телекомунікації", використання ресурсів телекомунікаційних мереж загального користування для потреб телебачення та радіомовлення здійснюється на договірних засадах відповідно до законодавства. Надання телекомунікаційних послуг для потреб телебачення і радіомовлення регулюється Законом України "Про телебачення і радіомовлення".

Частиною 4 ст. 39 Закону України "Про телебачення та радіомовлення" встановлено, що телерадіоорганізації здійснюють мовлення з використанням ресурсу багатоканальної телемережі відповідно до умов ліцензії на мовлення та угоди з оператором багатоканальної телемережі.

Пунктом 150 Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 295 від 11.04.2012 р. передбачено, що послуги ефірного телерадіомовлення надаються операторами мереж ефірного телерадіомовлення за наявності ліцензії на надання послуг з технічного обслуговування і експлуатації таких мереж, виданої НКРЗІ.

Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення включений до Реєстру операторів та провайдерів телекомунікацій згідно рішення НКРЗ від 07.12.2007 № 1019 "Про введення реєстру операторів, провайдерів телекомунікацій", реєстраційний № 898.

Послугами ефірного телерадіомовлення є: технічне обслуговування і експлуатація технічних засобів випромінення в ефір; передача телерадіопрограм до технічних засобів випромінення в ефір з використанням споруд і ліній зв'язку; трансляція телерадіопрограм технічними засобами випромінення в ефір.

Згідно зі ст. 63 Закону України "Про телекомунікації" телекомунікаційні послуги надаються відповідно до законодавства. Умовою надання телекомунікаційних послуг є укладення договору між оператором, провайдером телекомунікацій і споживачем телекомунікаційних послуг.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Експрес-Інформ" (надалі - відповідач, Замовник) є власником ліцензії на мовлення телевізійних програм під логотипом "5 канал".

16.12.2016 р. Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення листом №5788/4-07 направив на розгляд та підписання відповідачу проект Договору № 4-562 від 01.12.2016 р. про надання телекомунікаційних послуг у 2017 році.

ТОВ "Телерадіокомпанія "Експрес-Інформ" листом від 29.12.2016 р. № 107 направило позивачу примірник Договору, підписаний з протоколом розбіжностей від 29.12.2016 р. до Додатку № 1 до Договору, підписані та скріплені печатками відповідача.

Позивач, не погоджуючись з умовами, викладеними у Протоколі розбіжностей, листом №116/9-07 від 17.01.2017 р. повідомив відповідача, що не прийняття умови протоколу розбіжностей та просив надати згоду на вирішення даного спору в судовому порядку.

Відповідь ТОВ "Телерадіокомпанія "Експрес-Інформ" на лист позивача №116/9-07 від 17.01.2017 р. не надходила.

Спір у даній справі виник у зв'язку з недосягненням згоди між сторонами щодо умов Додатку №1 до Договору № 4-562 від 01.12.2016 р., який визначає вартість послуг позивача за технічне обслуговування технічного засобу відповідача.

Так, позивач зазначає про неможливість надання відповідачу телекомунікаційних послуги за цінами, запропонованими у протоколі розбіжностей від 29.12.2016 р.

Відповідач, заперечуючи проти позову, вважає спірний Договір укладеним у редакції Протоколу розбіжностей, з огляду на фактичне виконання умов Договору позивачем після отримання вказаного протоколу.

Зобов'язанням, згідно зі ст. 509 Цивільного кодексу України, є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Згідно зі ст. 11 ЦК України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки; підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Частиною 1 статті 626 Кодексу визначено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

За правилами ст. 627 Кодексу, відповідно до статті 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

Згідно зі ст. 628 Цивільного кодексу України, зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Положеннями абз. 3 ч. 1 ст. 174 Господарського кодексу України визначено, що господарські зобов'язання можуть виникати з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Частиною 1 ст. 173 Господарського кодексу України визначено, що господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до ч. 4 ст. 179 Господарського кодексу України при укладенні господарських договорів сторони можуть визначати зміст договору на основі: вільного волевиявлення, коли сторони мають право погоджувати на свій розсуд будь-які умови договору, що не суперечать законодавству; примірного договору, рекомендованого органом управління суб'єктам господарювання для використання при укладенні ними договорів, коли сторони мають право за взаємною згодою змінювати окремі умови, передбачені примірним договором, або доповнювати його зміст; типового договору, затвердженого Кабінетом Міністрів України, чи у випадках, передбачених законом, іншим органом державної влади, коли сторони не можуть відступати від змісту типового договору, але мають право конкретизувати його умови; договору приєднання, запропонованого однією стороною для інших можливих суб'єктів, коли ці суб'єкти у разі вступу в договір не мають права наполягати на зміні його змісту.

Статтею 632 ЦК України передбачено, що ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. У випадках, встановлених законом, застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування. Зміна ціни після укладення договору допускається лише у випадках і на умовах, встановлених договором або законом. Зміна ціни в договорі після його виконання не допускається. Якщо ціна у договорі не встановлена і не може бути визначена виходячи з його умов, вона визначається виходячи із звичайних цін, що склалися на аналогічні товари, роботи або послуги на момент укладення договору.

Відповідно до ст. 638 ЦК, договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди. Договір укладається шляхом пропозиції однієї сторони укласти договір (оферти) і прийняття пропозиції (акцепту) другою стороною.

Статтею 640 визначено момент укладення договору: з моменту одержання особою, яка направила пропозицію укласти договір, відповіді про прийняття цієї пропозиції. Якщо відповідно до акта цивільного законодавства для укладення договору необхідні також передання майна або вчинення іншої дії, договір є укладеним з моменту передання відповідного майна або вчинення певної дії. Договір, що підлягає нотаріальному посвідченню, є укладеним з дня такого посвідчення.

Пропозицію укласти договір (оферту), згідно зі ст. 641 Кодексу, може зробити кожна із сторін майбутнього договору. Пропозиція укласти договір має містити істотні умови договору і виражати намір особи, яка її зробила, вважати себе зобов'язаною у разі її прийняття.

Відповідь особи, якій адресована пропозиція укласти договір, про її прийняття (акцепт) повинна бути повною і безумовною. Якщо особа, яка одержала пропозицію укласти договір, у межах строку для відповіді вчинила дію відповідно до вказаних у пропозиції умов договору (відвантажила товари, надала послуги, виконала роботи, сплатила відповідну суму грошей тощо), яка засвідчує її бажання укласти договір, ця дія є прийняттям пропозиції, якщо інше не вказане в пропозиції укласти договір або не встановлено законом. Особа, яка прийняла пропозицію, може відкликати свою відповідь про її прийняття, повідомивши про це особу, яка зробила пропозицію укласти договір, до моменту або в момент одержання нею відповіді про прийняття пропозиції (ст. 642 ЦК України).

Частиною 5 ст. 181 Господарського кодексу України встановлено, що сторона, яка одержала протокол розбіжностей до договору, зобов'язана протягом двадцяти днів розглянути його, в цей же строк вжити заходів для врегулювання розбіжностей з другою стороною та включити до договору всі прийняті пропозиції, а ті розбіжності, що залишились неврегульованими, передати в цей же строк до суду, якщо на це є згода другої сторони.

Статтею 646 Цивільного Кодексу передбачено, що відповідь про згоду укласти договір на інших, ніж було запропоновано, умовах є відмовою від одержаної пропозиції і водночас новою пропозицією особі, яка зробила попередню пропозицію.

Відповідно до ст. 32 Господарського процесуального кодексу України, доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Згідно зі ст. 34 Кодексу, господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Як встановлено ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

В порядку, передбаченому ст. 43 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

З урахуванням викладеного, судом встановлено, що позивач, направивши відповідачу примірник Договору №4-562 від 01.12.2016 р., надав відповідачу пропозицію щодо укладення Договору та його умов.

Відповідач, направивши підписаний примірник Договору з додатком №1 та протоколом розбіжностей, фактично надав позивачу нову пропозицію щодо укладення спірного правочину.

Вказана пропозиція позивачем не прийнята, про що свідчить лист №116/9-07 від 17.01.2017 р.

Таким чином, спірний Договір не може вважатись укладеним на умовах, запропонованих відповідачем у Протоколі розбіжностей.

Як зазначає позивач, надавати послуги за цінами, запропонованими відповідачем, неможливо з підстав їх економічної необґрунтованості та невідповідності встановленим тарифам.

Тарифи на телекомунікаційні послуги встановлено наказом Концерну РРТ №472 від 16.12.2015 року та були оприлюднені в офіційному галузевому виданні "Діловий кур'єр - ЗВ'ЯЗОК" №47-50 (928-931) 18 грудня 2015 року.

Статтею 4 Закону України "Про ціни і ціноутворення" передбачено, що Кабінет Міністрів України визначає перелік продукції, товарів і послуг, державні фіксовані та регульовані ціни і тарифи, які затверджуються відповідними органами державного управління, крім сфери телекомунікацій.

Згідно з п. 5 ст. 38 ЗУ "Про телекомунікації" оператори телекомунікацій мають право на установлення тарифів на телекомунікаційні послуги, що ними надаються, крім тих послуг, тарифи на які регулюються державою відповідно до цього Закону. Аналогічні положення викладені в п. 38 Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг, затверджених постановою Кабінету Міністрів України № 295 від 11.04.2012.

Статтею 66 ЗУ "Про телекомунікації" передбачено, що, тарифи на телекомунікаційні послуги встановлюються операторами, провайдерами телекомунікацій самостійно, за винятком випадків, передбачених у частині другій цієї статті.

Суд погоджується з доводами про наявність, в силу викладених норм, повноважень позивача самостійно встановлювати тарифи на власні послуги.

Суд не приймає до уваги твердження відповідача про фактичне прийняття позивачем умов Договору, запропонованих у Протоколі розбіжностей, шляхом надання послуг, передбачених Договором, з підстав їх необґрунтованості та невідповідності обставинам справи.

Так, надання позивачем телекомунікаційних послуг відповідачу підтверджується матеріалами справи та не заперечується жодною із сторін.

При чому відповідач, отримавши відповідь про відмову від прийняття Протоколу розбіжностей, не вчинив жодних дій з припинення використання телекомунікаційних послуг, та, відповідно, споживав їх на умовах, запропонованих позивачем.

Викладені вище обставини свідчать про законність вимог позивача про визнання договору укладеним у запропонованій ним редакції, натомість, заперечення відповідача не відповідають вимогам законодавства та фактичним обставинам справи.

Відповідно до ст. 187 Господарського кодексу України спори, що виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладення яких є обов'язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом. Інші переддоговірні спори можуть бути предметом розгляду суду у разі якщо це передбачено угодою сторін або якщо сторони зобов'язані укласти певний господарський договір на підставі укладеного між ними попереднього договору.

Як зазначено Верховним судом України в "Аналізі практики застосування судами ст. 16 Цивільного кодексу України", можливість вимагати укладення договорів у судовому порядку законодавчо закріплюється лише в зобов'язаннях по укладенню господарських договорів. При цьому на підставі попереднього договору сторона має право вимагати укладення договору в судовому порядку відповідно до ГК лише за умови, якщо вона направила іншій стороні проект договору. Як зазначив Верховний суд України, свобода договору, закріплена у ст. ст. 6, 627 ЦК, не є безмежною. Особа, права якої порушені не укладенням договору має право звернутись до суду за захистом свого права, яке підлягає захисту на підставі п. 1 ч. 2 ст. 16 ЦК шляхом визнання договору укладеним.

Відповідно до ст. 84 Господарського процесуального кодексу України у спорі, що виник при укладанні договору, в резолютивній частині у спорі про спонукання укласти договір-умови, на яких сторони зобов'язані укласти договір, з посиланням на поданий позивачем проект договору.

Як зазначено у постанові Пленум Вищого господарського суду України від 23.03.2012 р. № 6 «Про судове рішення» господарські суди повинні зазначати: у рішенні зі спору, що виник при укладенні або зміні договору, - рішення з кожної спірної умови договору у вигляді конкретного формулювання відповідної умови (розділу, пункту, підпункту) договору; у рішенні про спонукання укласти договір - умови, на яких сторони зобов'язані укласти договір, з посиланням на поданий позивачем проект цього договору, наприклад: «Вважати договір (найменування договору) укладеним на умовах поданого (найменування позивача) проекту цього договору», а в разі необхідності - з викладенням у рішенні умов (пунктів) договору повністю або в певній частині.

Відповідно до ст. 187 Господарського кодексу України, день набрання чинності рішенням суду, яким вирішено питання щодо переддоговірного спору, вважається днем укладення відповідного господарського договору, якщо рішенням суду не визначено інше.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, підтвердженими наявними в матеріалах справи доказами та не спростованими належним чином і у встановленому порядку відповідачем, а відтак такими, що підлягають задоволенню.

За правилами ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судовий збір покладається на відповідача.

Керуючись статтею 124 Конституції України, статтями 43, 33, 43, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Визнати укладеним між Концерном радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (04112, м. Київ, вул. Дорогожицька, 10; код ЄДРПОУ 01190043) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Експрес-Інформ" (02105, м. Київ, вул. П. Усенко, 8; код ЄДРПОУ 30184432) Договір №4-562 від 01.12.2016 р. за цінами, визначеними в Додатку №1 до Договору в редакції, викладеній позивачем, а саме:

"ДОГОВІР №4-562

м . Київ « 1» грудня 2016 р.

Концерн радіомовлення, радіозв'язку та телебачення, що включений до реєстру операторів, провайдерів телекомунікацій згідно Рішення НКРЗ від 07.12.2007 року № 1019, реєстраційний номер 898, надалі - Виконавець, в особі Виконуючого обов'язки генерального директора Богданова Олександра Миколайовича, який діє на підставі Статуту та Наказу Адміністрації Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України № 646 від 19.10.2016 року, з однієї сторони, та

Товариство з обмеженою відповідальністю «Телерадіокомпанія «Експрес-Інформ», надалі - Замовник, в особі Першого заступника директора Адамчука Івана Дмитровича, який діє на підставі Довіреності від « 31» грудня 2015 року, з іншої сторони, надалі разом Сторони, уклали цей договір про нижчевикладене:

1. Предмет Договору

1.1. Предметом Договору є надання Виконавцем, у відповідності до ліцензій на технічне обслуговування і експлуатацію мереж ефірного телемовлення, телекомунікаційних послуг з технічного обслуговування та експлуатації (надалі - телекомунікаційні послуги) технічних засобів Замовника, а саме:

- передавальних засобів мовлення (ПЗМ);

- супутникових приймальних станцій (СПС).

2. Права та зобов'язання Сторін

2.1. Виконавець має право на:

а) відшкодування збитків, заподіяних внаслідок невиконання чи неналежного виконання Замовником обов'язків, передбачених даним Договором;

б) непідключення та/або відключення підключеного до телекомунікаційної мережі обладнання Замовника у разі відсутності документів про підтвердження його відповідності вимогам нормативних документів у сфері телекомунікацій, а також в інших випадках, передбачених законодавством;

в) припинити надання телекомунікаційних послуг, у випадку анулювання ліцензії Замовника;

г) інші права відповідно до чинного законодавства України.

2.2. Виконавець приймає на себе наступні зобов'язання:

а) надавати Замовнику телекомунікаційні послуги з технічного обслуговування та експлуатації технічних засобів Замовника згідно з Додатком № 1 до даного Договору з дотриманням вимог ПТЕ та технічної документації на обладнання;

б) забезпечувати якісні показники технічних засобів, згідно з нормами, встановленими Правилами технічної експлуатації засобів мовного телебачення (ПТЕ ЗМ - 2014);

в) виконавець приймає технічні засоби Замовника за Актами приймання-передачі, підписаними повноважними представниками сторін. Технічні засоби, передані Виконавцю за раніше укладеними договорами, вважаються такими, що прийняті належним чином і підписання нових Актів приймання-передачі не потребують;

г) надавати письмове (факсом) попередження Замовнику за 7 (сім) календарних днів про зміну цін на телекомунікаційні послуги, проведення позапланових ремонтних, профілактичних чи інших робіт, припинення діяльності з надання телекомунікаційних послуг, умови отримання або припинення надання послуг у випадку виникнення форс-мажорних обставин. Попередження про аварії на телекомунікаційних мережах надається негайно впродовж 1 (однієї) години.

2.3. Замовник має право на:

а) своєчасне отримання замовлених телекомунікаційних послуг встановленої якості;

б) отримання від Виконавця відомостей про обсяг наданих телекомунікаційних послуг;

в) відшкодування збитків, заподіяних унаслідок невиконання чи неналежного виконання Виконавцем обов'язків, передбачених даним Договором;

г) відмовитися від послуг за цим Договором, письмово попередивши рекомендованим листом Виконавця не пізніше ніж за 10 (десять) днів із зазначенням чіткої дати припинення Договору;

д) інші права відповідно до чинного законодавства України.

2.4.Замовник приймає на себе наступні зобов'язання:

а) передати Виконавцю в експлуатацію технічні засоби;

б) забезпечувати гарантований об'єм трансляції телепрограм;

в) забезпечувати гарантійний та післягарантійний ремонт власних технічних засобів і своєчасно надавати Виконавцю запасні частини, необхідні для усунення виявлених пошкоджень, які виникли не з вини Виконавця;

г) забезпечувати на вході передавального обладнання параметри телевізійного і звукового сигналу згідно з нормами, передбаченими діючими ДСТУ 3837-99 та ГОСТ 11515-91;

д) здійснювати мовлення телепрограм згідно вимог Ліцензій на мовлення серії HP № 00457-м від 28 листопада 2016 року та серії HP №00454-м від 29 вересня 2015 року, виданих Національною Радою України з питань телебачення і радіомовлення;

е) здійснювати розрахунки за надані Виконавцем послуги в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені даним Договором.

є) негайно повідомляти Виконавця про анулювання ліцензії на мовлення, внесення змін до ліцензії та додатків до неї, а також виникнення інших обставин, що унеможливлюють надання послуг Виконавцем, але не пізніше трьох днів з дати виникнення таких обставин.

3. Ціна Договору

3.1. Ціна договору встановлюється за домовленістю Сторін і визначається в Додатку № 1, який є невід'ємною частиною даного Договору.

3.2. Ціна Договору щомісяця визначається Актом прийняття наданих послуг.

3.3. У разі зростання «Єдиних роздрібних тарифів на електричну енергію, що відпускається для кожного класу споживачів, крім населення, населених пунктів та зовнішнього освітлення, на території України», що затверджуються постановами Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) понад 10% з початку року, ціни на телекомунікаційні послуги можуть бути переглянуті на рівень зростання енергетичної складової за взаємною згодою Сторін.

4. Умови і порядок надання телекомунікаційних послуг

4.1. Виконавець надає телекомунікаційні послуги тільки після отримання від Замовника завіреної належним чином копії ліцензії Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення на право користування каналами мовлення з усіма додатками, що набрала чинності.

4.2. Взаємодія між Виконавцем і Замовником визначається Правилами технічної експлуатації щодо взаємовідносин технічного персоналу при технічному обслуговуванні та експлуатації відповідних технічних засобів.

4.3. Розклад телевізійних програм Замовник повідомляє Виконавцю не пізніше, ніж за 72 години до початку мовлення. Зміна тижневого розкладу впроваджується Виконавцем не пізніше, ніж за 24 години до початку мовлення за новим розкладом.

4.4. Виконавець проводить планово-профілактичні роботи на технічних засобах згідно з річними графіками. Для запобігання аварійних ситуацій, проведення невідкладних ремонтних робіт на антенно-щоглових спорудах (АЩС) та технічних засобах, допускаються позапланові зупинки технічних засобів, які використовуються для надання послуг Замовнику, про що в обов'язковому порядку здійснюється його інформування. Час позапланових зупинок оплаті не підлягає і не санкціонується.

4.5. Порядок та умови надання телекомунікаційних послуг за цим Договором під час виборчого процесу, надзвичайних ситуацій, надзвичайного чи воєнного стану може бути змінений в порядку визначеному діючим законодавством України.

5. Умови і порядок розрахунків

5.1. Розгляд підсумків виконання наданих телекомунікаційних послуг проводиться щомісячно.

5.2. На підставі звітів, отриманих від філій, Виконавець щомісячно, не пізніше 7-го числа, складає Акт прийняття наданих послуг і зведення на оплату наданих послуг технічними засобами за підсумками роботи, після чого направляє рахунок, Акт і зведення Замовнику.

5.3. Замовник у триденний строк після отримання рахунку, Акту і зведення, розглядає їх, і у випадку відсутності зауважень або заперечень підписує Акт і повертає Виконавцю.

5.4. За наявності зауважень або заперечень до рахунку, Акту або зведення Замовник протягом трьох днів після їх отримання, складає протокол зауважень та/або заперечень, направляє його Виконавцю та скликає оперативну нараду Сторін для врегулювання розбіжностей, що виникли. В разі не досягнення згоди Сторонами на оперативній нараді, спірні питання вирішуються відповідно до чинного законодавства.

5.5. У разі неотримання Виконавцем протоколу зауважень або заперечень від Замовника в зазначений п.5.4. строк, послуга вважається прийнятою Замовником в обсязі, визначеному Актом прийняття наданих послуг, а сума, що зазначена в Акті, вважається узгодженою Сторонами і підлягає оплаті.

5.6. Зміна суми, зазначеної в Акті, в односторонньому порядку не допускається.

5.7. Розрахунки за надані телекомунікаційні послуги здійснюються безпосередньо між Виконавцем і Замовником за цінами Додатку №1.

5.8. Оплата здійснюється за фактичний час надання телекомунікаційних послуг за кожний місяць.

До 5 числа поточного місяця Замовник перераховує Виконавцю аванс у розмірі 30% орієнтованої вартості послуг у поточному місяці. Не пізніше 10 числа наступного місяця проводиться остаточний розрахунок за надані послуги з урахуванням авансу.

5.9. У випадку анулювання чи визнання недійсною ліцензії/додатків до ліцензії Замовника за рішенням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення чи за рішенням суду, цей Договір припиняється з моменту набрання рішенням законної сили, що не звільняє Замовника від оплати фактично отриманих телекомунікаційних послуг.

5.10. У разі припинення дії Договору, Замовник зобов'язаний розрахуватися за фактично надані Виконавцем послуги у термін тридцять календарних днів.

6. Відповідальність Сторін

6.1. Відповідальність Виконавця і Замовника за невиконання або неналежне виконання умов Договору встановлюється даним Договором та чинним законодавством України.

6.2. Виконавець несе повну матеріальну відповідальність за збереження та цілісність прийнятих на технічне обслуговування та експлуатацію у Замовника технічних засобів. Виконавець сплачує Замовнику штраф:

- за невиконання установлених ПТЕ якісних показників технічних засобів, виявлених під час планових контрольних вимірювань, у розмірі 1,5% вартості плати за період часу від контрольних вимірювань до приведення таких показників до норми, за винятком випадків, що виникли через форс-мажорні обставини;

- за брак в роботі у розмірі 50% вартості оплати за час роботи технічних засобів з браком;

- за сплановане зниження потужності передавача без узгодження з Замовником у розмірі 50% вартості оплати за час роботи з пониженою потужністю.

6.2.1. Перерви в мовленні з вини Виконавця тривалістю більше 1-єї хвилини в загальний час мовлення не включаються і Замовником не сплачуються. У разі допущення таких перерв у мовленні, Виконавець протягом 3 робочих днів надає Замовнику інформацію про дату, період часу та причини виникнення вказаних перерв.

6.2.2. Виконавець не несе відповідальності і не сплачує штрафні санкції за брак в роботі, якщо Замовник заборгував Виконавцю за надані телекомунікаційні послуги більше ніж за один місяць при наявності достовірної інформації про своєчасне отримання Замовником рахунку, акту і зведення за періоди часу, за який заборгував Замовник.

6.2.3. Виконавець не несе відповідальності за технічні зупинки в роботі технічних засобів та невідповідність нормам якісних показників технічних засобів через відсутність запасного майна та приладдя, а також через виконання законних вимог Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації.

Виконавець не несе відповідальності за якість роботи технічних засобів при невиконанні Замовником підпунктів „в", „г" п. 2.4. цього Договору.

6.3. За несвоєчасне проведення остаточного розрахунку у строк, передбачений п. 5.8. Договору, Замовник сплачує пеню, яка обчислюється від суми заборгованості, у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла в період, за який нараховується пеня, за кожен день прострочення та за весь період такого прострочення.

Не узгоджені Сторонами перерви в мовленні тривалістю понад 1 хвилину, що виникли з вини Замовника, останній сплачує Виконавцю за цінами згідно Додатку №1 до Договору.

6.4. У разі виникнення заборгованості Замовника за Договором кожен наступний платіж використовується для погашення заборгованості у наступному порядку: попередня заборгованість за послуги, штрафні санкції, поточна заборгованість.

6.5. В разі заборгованості за надані телекомунікаційні послуги понад 1(один) місяць, Виконавець має право через 10 (десять) календарних днів після письмового попередження Замовника тимчасово призупинити надання йому телекомунікаційних послуг.

Призупинення надання телекомунікаційних послуг Виконавцем не припиняє дії цього Договору та не звільняє Замовника від оплати заборгованості, а Виконавець має право стягувати суму заборгованості в судовому порядку.

6.6. Штраф з Виконавця не стягується, якщо:

а) порушення роботи технічних засобів було спричинено несприятливими умовами з причини стихійного лиха, або через метеорологічні умови.

б) порушення роботи технічних засобів було спричинено відключеннями електроенергії від районної електромережі (РЕМ), з причин, що не залежать від Виконавця.

Виконавець не несе відповідальності за відсутність сигналу з супутника через погодні умови, або несправність наземної передавальної супутникової станції чи обладнання супутника.

Виконавець не приймає на технічне обслуговування та експлуатацію технічні засоби Замовника без технічного паспорту та експлуатаційної технічної документації.

6.7. Сторона звільняється від відповідальності за цим Договором, якщо доведе, що неналежне виконання зобов'язань сталося внаслідок дії форс-мажорних обставин.

6.8. Збитки, заподіяні невиконанням або неналежним виконанням умов даного Договору, підлягають відшкодуванню в повному обсязі.

6.9. Замовник відшкодовує Виконавцю витрати та збитки, пов'язані з порушенням Замовником вимог підпункту «є» пункту 2.4. цього Договору.

7. Форс-мажорні обставини

7.1. Під форс-мажорними обставинами в цьому Договорі слід розуміти надзвичайну й непереборну за наявних умов силу, захист від дії якої не передбачено в проектній та іншій нормативній документації, дію якої неможливо попередити застосуванням високопрофесійної практики персоналу, дія якої може бути викликана:

- винятковими погодними умовами і стихійним лихом (ураган, буря, повінь, нагромадження снігу, ожеледь, землетрус, пожежа, просідання і зсув ґрунту тощо);

- непередбаченими ситуаціями, викликаними діями сторони, що не є стороною відповідного договору (страйк, локаут, дія суспільного ворога, оголошена та неоголошена війна, загроза війни, терористичний акт, блокада, революція, заколот, повстання, масові заворушення, саботаж, громадська демонстрація, протиправні дії третіх осіб, пожежа, вибух, викрадення чи пошкодження обладнання зловмисниками тощо);

- умовами, регламентованими відповідними органами виконавчої влади, а також пов'язаними з ліквідацією наслідків, викликаних винятковими погодними умовами і непередбаченими ситуаціями.

7.2. Згідно цього Договору Сторони не несуть відповідальність за невиконання (неналежне виконання) своїх обов'язків, якщо таке невиконання (неналежне виконання) відбулося внаслідок дії форс-мажорних обставин.

7.3. Сторона, що опинилася під впливом форс-мажорних обставин, зобов'язана негайно повідомити іншу Сторону про їх виникнення протягом трьох днів.

7.4. На час дії форс-мажорних обставин виконання Сторонами зобов'язань за цим Договором здійснюється за погодженням Сторін.

7.5. Після припинення дії форс-мажорних обставин, Сторона, яка не виконала з цих причин своїх зобов'язань, повинна їх виконати в найкоротший термін.

7.6. Сторони домовилися, що у випадку дії форс-мажорних обставин більше, ніж три місяці, Сторони проведуть переговори з метою узгодження подальших дій та проведення взаєморозрахунків за Договором.

7.7. Доказом виникнення обставин непереборної сили та строку їх дії є відповідні документи, які видаються Торгово-промисловою палатою України або іншими уповноваженими органами.

8. Конфіденційність умов Договору

8.1. Сторони дійшли згоди, що положення цього Договору, будь-які матеріали, тексти, інформація про нові рішення і технічні знання, в тому числі і такі, що не захищаються законом, а також відомості, що можуть розглядатись як комерційна таємниця, що стосується цього Договору, є конфіденційною інформацією. Кожна із Сторін бере на себе зобов'язання зберігати таку конфіденційну інформацію і не розкривати її без письмової згоди Сторони будь-якій третій особі, і також не використовувати її для будь-яких цілей, окрім тих, що пов'язані з виконанням цього Договору.

8.2. Жодна із Сторін не повинна робити і поширювати жодних публічних заяв, повідомлень, прес-релізів тощо (окрім тих, які вимагаються законодавством) стосовно цього Договору, без попередньої письмової згоди іншої Сторони.

9. Інші умови

9.1. Нормативні акти Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Національної комісії, що здійснює державне

регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, прийняті після підписання даного Договору, є обов'язковими для виконання Сторонами і, в разі необхідності, є підставою для внесення змін до даного Договору.

9.2. Зміни і доповнення до цього Договору набувають чинності та стають його невід'ємною частиною за умови їх письмового оформлення та підписання уповноваженими представниками Сторін.

9.3. Спірні питання, які виникають під час виконання умов даного Договору, вирішуються Сторонами шляхом переговорів. Якщо у ході переговорів Сторони не дійшли згоди, спір передається на розгляд суду.

9.4. В усьому іншому, що не передбачено цим Договором, Сторони керуються чинним законодавством України та звичаями ділового обороту.

9.5. При зміні юридичної адреси або банківських реквізитів Сторона зобов'язана в десятиденний строк повідомити іншу Сторону.

9.6. Кожна із Сторін Договору є платником податку на прибуток на загальних умовах відповідно до Податкового кодексу України.

9.7. Реорганізація чи ліквідація Виконавця чи Замовника не є підставою для припинення даного Договору. У такому разі Договір є обов'язковим для правонаступників відповідної Сторони. Уразі якщо правонаступниками Сторони є кілька юридичних осіб і точно визначити правонаступника щодо конкретних обов'язків за цим Договором неможливо, юридичні особи - правонаступники несуть солідарну відповідальність перед іншою Стороною.

10. Строк дії Договору

10.1. Сторони домовились, що цей Договір набуває чинності з дати підписання, а його умови застосовуються до відносин, що виникли з 01.01.2017 року до 31.12.2017 року включно, а в частині виникнення фінансових зобов'язань по договору - до їх повного виконання.

10.2. При невиконанні або неналежному виконанні умов даного Договору однією із Сторін, друга Сторона має право в односторонньому порядку розірвати Договір, письмово попередивши про це іншу Сторону за 10 (десять) календарних днів до дати розірвання Договору.

10.3. Договір укладений у двох примірниках, що мають однакову юридичну силу, по одному для кожної Сторони.

11. Юридичні адреси Сторін та банківські реквізити

І. Виконавець

II. Замовник

04112, м. Київ, вул. Дорогожицька, 10

Юридична адреса:

р/р 26000014042772

02105, м. Київ, вул. П.Усенко, 8

у Філії AT «Укрексімбанк»,

Поштова адреса:

м. Київ, МФО 380333,

04176, м. Київ, вул. Електриків, 26

код за СДРПОУ 01190043

р/р 26002010303791 в ВАТ «Міжнародний

ІПН№ 011900426147

Інвестиційний Банк» м. Київ,

Свідоцтво № 100328209

МФО 380582, код СДРПОУ 30184432 Свідоцтво платника ПДВ №35575037 ІПН№ 301844326037

Додаток № 1 від "1" грудня 2016 р. до Договору № 4-562 від "1" грудня 2016 р.

Перелік технічних засобів ТОВ "Телерадіокомпанія "Експрес-Інформ",

що прийняті Концерном РРТ для надання телекомунікаційних послуг

з технічного обслуговування та експлуатації в 2017 році

№ п/ п

Назва населеного пункту

Канал мовлення "№"

Тип ПЗМ

Потужність (кВт)

Ціна за годину телекомунікаційних послуг (грн.) без ПДВ

Примітка

СПС

ПЗМ

1

2

3

4

5

6

7

8

Потужні передавачі телевізійного зображення:

1

Дніпропетровськ

62

TXUP

2,0

1,45

43,17

2

Волноваха

21

TXUP

5,0

0,80

56,96

3

Кіровоград

29

TXUP

1,0

1,45

32,79

4

Красногорівка

50

TXUP

1,0

1,45

32,79

5

Київ

48

TXUP

5,0

-

75,05

6

Хмельницький

62

TXUP

1,0

1,45

32,79

Малопотужні передавачі телевізійного зображення:

Дніпропетровська область

7

Павлоград

62

TXUP

0,5

1,45

26,01

8

Нікополь

57

TXUP

0,1

1,45

7,74

Донецька область

9

Артемівськ

62

TXUP

0,1

1,45

26,01

10

Андріївка (Краматорськ)

47

TXUP

0,2

1,45

26,01

11

Красноармійськ

42

TXUP

0,5

1,45

26,01

12

Маріуполь

61

TXUP

0,5

1,45

26,01

Житомирська область

13

Бердичів

22

TXUP

0,2

0,80

19,07

Запорізька область

14

Бердянськ

47

TXUP

0,5

1,45

26,01

15

Новомиколаївка

42

TXUP

0,1

1,45

8,74

Луганська область

16

Лисичанськ

60

TXUP

0,1

1,45

8,74

Миколаївська область

17

Первомайськ

51

TXUP

0,5

1,45

26,01

Полтавська область

18

Богодухів

38

TXUP

0,1

1,45

8,74

19

Кобеляки

6

TXUP

0,01

1,45

3,91

Рівненська область

20

Кузнецовськ

33

TXUP

0,1

1,45

8,74

Сумська область

21

Шостка

49

TXUP

0,5

1,45

26,01

Тернопільська область

22

Кременець

51

TXUP

0,1

1,45

8,74

Черкаська область

23

Умань

56

TXUP

0,5

1,45

26,01

Чернігівська область

24

Прилуки

54

TXUP

0,1

1,45

8,74

3. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Телерадіокомпанія "Експрес-Інформ" (02105, м. Київ, вул. П. Усенко, 8; код ЄДРПОУ 30184432) на користь Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення (04112, м. Київ, вул. Дорогожицька, 10; код ЄДРПОУ 01190043) 1 600 (одну тисячу шістсот) грн. 00 коп. судового збору.

4. Видати наказ після набранням рішення законної сили.

Рішення господарського суду може бути оскаржено до Київського апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дня підписання повного тексту рішення.

Повний текст рішення складено 11.04.2017 р.

Суддя Н.І. Зеленіна

Джерело: ЄДРСР 65969673
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку