open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

РІШЕННЯ

іменем України

"06" квітня 2017 р. 145/405/17

2-о/145/52/2017

Тиврівський районний суд Вінницької області в складі:

головуючого Мазурчака А. Г.

за участі секретаря Мигдальської Н.М.,

заявника ОСОБА_1,

заінтересованих осіб ОСОБА_2, ОСОБА_3,

представника служби у справах дітей ОСОБА_4,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт.Тиврів цивільну справу за заявою ОСОБА_5 про надання права на шлюб,

встановив :

ОСОБА _5 звернулася до суду із заявою в якій вказує, що вона народилася 24 грудня 1999 року. 24 грудня 2016 року їй виповнилося сімнадцять років.

Вона бажає зареєструвати шлюб, але так як їй немає 18 років органи РАЦС не приймають від неї заяву про реєстрацію шлюбу, оскільки згідно ст. 22 СК України, шлюбний вік для жінки встановлюються у 18 років.

Її нареченому ОСОБА_2 05 квітня 2017 року виповниться 22 роки.

Вони з ОСОБА_2 кохають один одного, мають намір зареєструвати шлюб та створити сім'ю.

У них призначена дата весілля на 21 травня 2017 р.

В шлюб вона вирішила вступити добровільно і реєстрація шлюбу відповідає її інтересам та інтересам її нареченого ОСОБА_2.

Вона сирота. Її батько ОСОБА_6 помер 01.11.2009 року. Мати ОСОБА_7 померла 17.10.2012 року, але мати ще за життя була позбавлена відносно неї батьківських прав.

Вона проживає в сім'ї своєї повнолітньої сестри ОСОБА_3, в якої своя сім'я.

В сім'ї ОСОБА_2 до неї гарно відносяться, його батьки ставляться до неї як до рідної дочки.

Просить надати їй право на шлюб з ОСОБА_8.

В судовому засіданні заявниця ОСОБА_5 заявлені вимоги підтримала, просить їх задоволити з підстав, викладених в заяві та пояснила, що вона проживає в сім’ї своєї сестри разом зі своїм братом протягом 5 років. Сестра та її чоловік замінили їм батьків, добре до неї відносяться, забезпечують всім необхідним. В них власний будинок, місця вистачає для всіх. Вона в даний час навчається в технічному ліцеї в м. Вінниці отримує стипендію в сумі 950 грн. і дані кошти залишаються в неї на її особисті потреби. До закінчення навчання їй ще один рік. Із ОСОБА_2 вони кохають один одного і бажають одружитись. У фактичних шлюбних стосунках не перебувають, вона не вагітна, вони обоє ходять в церкву ОСОБА_9 (п’ятидесятники), в даній церкві їх не можуть повінчати, оскільки їхній шлюб не зареєстрований державою, а вони в церкві вже сказали, що в травні їхнє весілля.

ОСОБА_2 не заперечує в задоволенні заяви.

Піклувальник заявниці ОСОБА_3 пояснила, що заявниця проживає в неї протягом 5 років. В неї 4 своїх дітей, сетра і брат також живуть у неї, місця вистачає для всіх. Заявниця отримує 950 грн. стипендії, одяг і харчування забезпечує вона з чоловіком, конфліктів з цього приводу немає, сестра її ще слухає.

Представник служби у справах дітей Тиврівської РДА ОСОБА_4 в судовому засіданні не заперечує в задоволенні заявлених вимог.

Суд вислухавши учасників процесу, вважає, що в задоволенні заяви слід відмовити виходячи з наступного.

Згідно з Законом «Про внесення змін до Сімейного кодексу України щодо підвищення шлюбного віку», опублікованим у газеті «Голос України» (№64 від 7 квітня 2012 року), шлюбний вік для чоловіків та жінок встановлюється з 18 років (до даного часу шлюбний вік для жінки становив 17 років).

Ч.2 ст. 23 СК України встановлює, що за заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам. У даній статті не зазначені підстави зменшення шлюбного віку, однак нею може бути не лише виняткова обставина. У юридичній практиці такими підставами найчастіше є: фактичне створення сім'ї, вагітність і народження дитини.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку що заявницею не наведено ніяких виняткових підстав для задоволення її заяви - скорочення шлюбного віку і надання права на шлюб із ОСОБА_2

Оголошення в церкві про намір вступити в шлюб, чи релігійний обряд шлюбу також не є підставою для виникнення у чоловіка та жінки прав та обов'язків подружжя, за винятком, коли релігійний обряд відбувся до створення або відновлення державних органів реєстрації актів цивільного стану.

Відмова суду в задоволенні відповідної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою про надання права на шлюб – з іншою особою або з інших підстав чи міркувань.

Керуючись ст.ст. 11; 60; 212-215; 223; 234-235 ЦПК України, ст.23 СК України,-

вирішив:

В задоволенні заяви ОСОБА_5 про надання права на шлюб відмовити.

Апеляційна скарга на рішення може бути подана до апеляційного суду Вінницької області через Тиврівський районний суд протягом десяти діб з дня оголошення рішення.

Суддя Мазурчак А. Г.

Джерело: ЄДРСР 65949757
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку