open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа № 682/2500/16-ц

Провадження № 2/682/56/2017

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 січня 2017 року

Славутський міськрайонний суд Хмельницької області в складі:

головуючого судді Мацюка Ю.І.,

з участю секретаря Захарчук С.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Славута в приміщенні Славутського міськрайонного суду Хмельницької області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Берездівської сільської ради Славутського району Хмельницької області про тлумачення змісту заповіту,

встановив:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Берездівської сільської ради Славутського району Хмельницької області, про тлумачення змісту заповіту, вказуючи про те, що при складанні заповіту спадкодавцем ОСОБА_2 записано вказівку на родинний зв’язок та прізвище спадкоємця - «заповідаю онуку ОСОБА_1» права на земельну частку «пай» та все, що буде належати на день смерті… Спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_2 є позивач.

Оформляючи спадкові права у державній нотаріальній конторі позивач ОСОБА_1 отримав відмову з роз’ясненням про неможливість оформлення прав на спадкове майно через відсутність тлумачення заповіту.

Вказуючи на порушення спадкових прав, позивач просить задовольнити його вимоги прийнявши рішення про тлумачення заповіту щодо розпорядження спадкодавця спадковим майном.

В судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримав, просить суд їх задовольнити.

Представник відповідача – Берездівської сільської ради Славутського району Хмельницької області в судове засідання не з’явився, направивши на адресу суду заяву про визнання позову та розгляд справи у відсутності представника сільської ради.

Заслухавши пояснення позивача, дослідивши письмові матеріали справи, судом встановлено наступні факти та відповідні їм правовідносини.

Судом об’єктивно встановлено, що за даними копії свідоцтва про смерть серії І-БВ № 273810, ОСОБА_2 померла 30 березня 2016 року.

21 березня 2000 року ОСОБА_2 склала заповіт, який було посвідчено секретарем виконавчого комітету Піддубецької сільської ради Славутського району Хмельницької області ОСОБА_3, зареєстрованого в реєстрі за № 31, за яким зробила заповідальне розпорядження на випадок своєї смерті, в якому зазначила, що вона все своє майно, де б воно не було б і з чого б воно не складалося, сертифікат на земельну частку (пай), серії ХМ № 0318296, виданий недержавним сільськогосподарським підприємством ВСК «Маяк», який розташований на території Піддубецької сільської ради, і взагалі все те, що буде їй належати на день смерті і на що вона за законом матиме право заповідає своєму онуку ОСОБА_1, який проживає в селі Піддубці.

За даними довідок Берездівської сільської ради Славутського району Хмельницької області, позивач був зареєстрований та проживав з ОСОБА_2 в селі Піддубці по вулиці Островського, 55 Славутського району Хмельницької області та після її смерті проводив поховання.

13 жовтня 2016 року державний нотаріус відмовила позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на спадкове майно після смерті ОСОБА_2, оскільки у заповіті майно заповідано онуку ОСОБА_1

Згідно ст. 1233 ЦК України заповітом є особисте розпорядження фізичної особи на випадок своєї смерті і у відповідності до ч.1ст.1223 ЦК України право на спадкування мають особи, визначені в заповіті.

Відповідно ст. 1256 ЦК України, тлумачення заповіту може бути здійснене після відкриття спадщини самими спадкоємцями, у разі спору між спадкоємцями тлумачення заповіту здійснюється судом відповідно до ст. 213 ЦК України.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що оскільки при складанні заповіту спадкодавицею було зазначено онуку ОСОБА_1, вказаний заповіт підлягає тлумаченню навіть при відсутності спору, оскільки воля спадкодавиці заповісти майно позивачу підтверджується зібраними по справі доказами.

Позивач не порушує питання стягнення на його користь судових витрат по справі.

Керуючись ст.ст. 10, 11, 60, 209, 213-215 ЦПК України, суд,

в и р і ш и в:

Позов задовольнити.

Зміст заповіту від 21 березня 2000 року ОСОБА_2, яка померла 30 березня 2016 року, посвідченого секретарем виконавчого комітету Піддубецької сільської ради Славутського району Хмельницької області ОСОБА_3, зареєстрованого в реєстрі за № 31, «все моє майно, де б воно не було і з чого б воно не складалося, сертифікат на земельну частку (пай) серії ХМ № 0318296 виданого недержавним сільськогосподарським підприємством ВСК «Маяк», який розташований на території Піддубецької сільської ради, і взагалі все те, що буде належати мені на день моєї смерті, і на що я матиму за законом право, заповідаю своєму онуку ОСОБА_1, який проживає в ІНФОРМАЦІЯ_1» необхідно тлумачити як такий, що містить особисте розпорядження спадкодавця заповісти спадкове майно ОСОБА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків за ДРФО НОМЕР_1, який народився 8 грудня 1976 року в селі Піддубці Славутського району Хмельницької області та проживає ІНФОРМАЦІЯ_2.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку, шляхом подачі апеляційної скарги до апеляційного суду Хмельницької області через Славутський міськрайонний суд Хмельницької області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом десяти днів з дня його проголошення.

Рішення набирає чинності після закінчення терміну подання апеляційної скарги, якщо її не було подано; після розгляду справи апеляційним судом, якщо його не скасовано.

Суддя Мацюк Ю. І.

Джерело: ЄДРСР 65877498
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку