open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
132/795/17

Калинівський районний суд Вінницької області

132/795/17

2-а/132/50/17

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.04.2017 Калинівський районний суд Вінницької області

в складі: головуючого Аліменко Ю.О.

при секретарі Безулій К.В.

за участю прокурора Шиманської В.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Калинівка адміністративну справу за позовом керівника Калинівської місцевої прокуратури в інтересах держави до Радівської сільської ради Калинівського району Вінницької області, третьої особи на стороні позивача – Радівський дошкільний навчальний заклад «Сонечко» про зобов’язання вчинити певні дії,

ВСТАНОВИВ:

Керівник Калинівської місцевої прокуратури в позові вказує, що Калинівською місцевою прокуратурою у межах наданого, згідно з ч. 4 ст. 23 Закону України «Про прокуратуру», права витребувати за письмовим запитом, ознайомлюватися та безоплатно отримувати копії документів і матеріалів органів місцевого самоврядування та комунальних установ, вивчено інформацію Радівської сільської ради Калинівського району Вінницької області від 15.02.2017 року № 02-15-12 та Радівського дошкільного навчального закладу «Сонечко» від 03.03.2017 року та надані додатки.

Після чого було встановлено, що на підставі рішення 7 сесії 4-го скликання Радівської сільської ради Калинівського району Вінницької області від 11.06.2003 року № 87 надано згоду на прийняття до комунальної власності територіальної громади с. Радівка будівлі дитячого садка з господарськими будівлями.

02.06.2004 року у Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців внесено запис №1 153 107 0003 000507 про державну реєстрацію даного дошкільного закладу як юридичної особи.

Приміщення навчального закладу знаходиться за адресою с. Радівка, вул. Центральна, 1а, Калинівського району Вінницької області та перебуває на балансі Радівської сільської ради Калинівського району Вінницької області.

Навчальний заклад користується земельною ділянкою орієнтовною площею 0,30 га, на якій розташована сама будівля та двір дошкільного закладу.

Однак, в порушення вимог земельного законодавства та положень Закону України «Про освіту» правовстановлюючі документи на земельну ділянку, яку використовує навчальний заклад не оформлено, державну реєстрацію права постійного користування не проведено. Тому звертається до суду з даним позовом в якому просить зобов'язати Радівську сільську раду Калинівського району Вінницької області розглянути питання про вжиття заходів для оформлення права користування земельною ділянкою, на якій знаходиться Радівський дошкільний навчальний заклад «Сонечко».

Прокурор Шиманська В.В. в судовому засіданні позовні вимоги підтримала та просить їх задоволити. В зв’язку з тим, що відповідач визнав позовні вимоги та в судові засідання просить його не викликати, прокурор заявила клопотання про розгляд справи без технічної фіксації.

Представник Радівської сільської ради Калинівського району Вінницької області, в судове засідання не з’явився, однак від сільського голови на адресу суду надійшла заява в якій просить справу розглянути у відсутність представника сільської ради, позовні вимоги визнає в повному обсязі.

Представник третьої особи на стороні позивача – Радівського дошкільного закладу в судове засідання не з’явився, однак в матеріалах справи наявне клопотання завідувача ДНЗ про розгляд справи за відсутності їх представника, позов керівника Калинівської місцевої прокуратури підтримує в повному обсязі.

Відповідно ч. 4 ст. 122 КАС України особа, яка бере участь у справі має право заявити клопотання про розгляд справи в її відсутність. Відповідно судовий розгляд справи при таких обставинах здійснюється в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає позов обґрунтованим та таким, що підлягає до задоволення з наступних підстав.

Так, судом встановлено, що що Калинівською місцевою прокуратурою у межах наданого, згідно з ч. 4 ст. 23 Закону України «Про прокуратуру», права витребувати за письмовим запитом, ознайомлюватися та безоплатно отримувати копії документів і матеріалів органів місцевого самоврядування та комунальних установ, вивчено інформацію Радівської сільської ради Калинівського району Вінницької області від 15.02.2017 року № 02-15-12 та Радівського дошкільного навчального закладу «Сонечко» від 03.03.2017 року та надані додатки.

Після чого було встановлено, що на підставі рішення 7 сесії 4-го скликання Радівської сільської ради Калинівського району Вінницької області від 11.06.2003 року № 87 надано згоду на прийняття до комунальної власності територіальної громади с. Радівка будівлі дитячого садка з господарськими будівлями.

02.06.2004 року у Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців внесено запис №1 153 107 0003 000507 про державну реєстрацію даного дошкільного закладу як юридичної особи.

Відповідно до Статуту Радівського дошкільного навчального закладу «Сонечко» (в новій редакції), погодженого начальником відділу освіти Калинівської райдержадміністрації та затвердженого рішенням 22 сесії 5-го скликання Радівської сільської ради Калинівського району Вінницької області від 25.05.2010 року № 247, діяльність дошкільного закладу направлена на реалізацію основних завдань дошкільної освіти, збереження та зміцнення фізичного та психічного здоров'я дітей, формування їх особистості, розвитку творчих здібностей та нахилів, забезпечення соціальної адаптації дітей та готовності продовжувати освіту.

Засновник дошкільного закладу – Радівська сільська рада Калинівського району Вінницької області, здійснює фінансування дошкільного закладу, його матеріально-технічне забезпечення, надає необхідні будівлі з обладнанням та матеріалами, організовує будівництво та ремонт приміщень, їх господарське обслуговування, харчування та медичне обслуговування дітей (п. 1.2 Статуту).

Безпосереднє керівництво роботою дошкільного закладу здійснює його завідуючий (директор). Керівник здійснює керівництво і контроль за діяльністю дошкільного закладу, діє від імені закладу, представляє його в державних та інших органах, установах, організаціях, укладає угоди з юридичними та фізичними особами (п. 8.2 Статуту).

Згідно п. 8.1 Статуту управління дошкільним закладом здійснюється Черепашинецькою сільською радою Калинівського району Вінницької області.

Приміщення навчального закладу знаходиться за адресою с. Радівка, вул. Центральна, 1а, Калинівського району Вінницької області та перебуває на балансі Радівської сільської ради Калинівського району Вінницької області.

Навчальний заклад користується земельною ділянкою орієнтовною площею 0,30 га, на якій розташована сама будівля та двір дошкільного закладу.

Статтею 38 Закону України «Про дошкільну освіту» визначено, що матеріально-технічна база дошкільного навчального закладу включає будівлі, споруди, земельні ділянки, комунікації, інвентар, обладнання, транспортні засоби, службове житло та інше. Майно дошкільного навчального закладу належить йому на правах, визначених цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.

Відповідно до ст. 63 Закону України «Про освіту» земельні ділянки державних навчальних закладів, установ та організацій системи освіти передаються їм у постійне користування відповідно до Земельного кодексу України.

Статтею 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено, що територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслуговування та інше майно і майнові права. Від імені та в інтересах територіальних громад правомочності щодо володіння, користування та розпорядження об'єктами права комунальної власності здійснюють органи місцевого самоврядування.

У частині 2 ст. 18 Закону України «Про освіту» передбачено, що навчальні заклади, засновані на загальнодержавній або комунальній власності, мають статус державного навчального закладу.

З урахуванням викладеного, земельна ділянка, якою користується Радівський дошкільний навчальний заклад «Сонечко» має перебувати у нього на праві постійного користування.

Згідно ст.ст. 124, 125, 126 ЗК України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Однак, в порушення вимог земельного законодавства та положень Закону України «Про освіту» правовстановлюючі документи на земельну ділянку, яку використовує навчальний заклад не оформлено, державну реєстрацію права постійного користування не проведено.

Відсутність правовстановлюючих документів на земельну ділянку під навчальним закладом створює передумови для зловживань щодо розпорядження зазначеною земельною ділянкою, ризики для нормального функціонування закладу та навчального процесу, що може призвести до негативних наслідків та порушення прав дітей.

Вказані порушення свідчать про допущену бездіяльність з боку засновника Радівського дошкільного навчального закладу «Сонечко» – Радівської сільської ради Калинівського району Вінницької області.

Відповідно змісту ч. 2 ст. 19 Конституції України, ч. 3 ст. 24 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України, та керуються у своїй у своїй діяльності Конституцією і законами України, актами Президента України, кабінету Міністрів України.

Статтею 25 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено, що сільські, селищні, міські ради правомочні розглядати і вирішувати питання, віднесені Конституцією України, цим та іншими законами до їх відання.

Відповідно до ст. 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать: власні (самоврядні) повноваження щодо управління закладами освіти, охорони здоров'я, культури, фізкультури і спорту, оздоровчими закладами, які належать територіальним громадам або передані їм, молодіжними підлітковими закладами за місцем проживання, організація їх матеріально-технічного та фінансового забезпечення.

Статтею 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачені повноваження виконавчих органів сільських, селищних, міських рад у сфері регулювання земельних відносин, а саме: власні - 1) підготовка і внесення на розгляд ради пропозицій щодо встановлення ставки земельного податку, розмірів плати за користування природними ресурсами, вилучення (викупу), а також надання під забудову та для інших потреб земель, що перебувають у власності територіальних громад; та делеговані - 1) здійснення контролю за додержанням земельного та природоохоронного законодавства, використанням і охороною земель, 8) підготовка висновків щодо надання або вилучення в установленому законом порядку земельних ділянок, що проводиться органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування; 9) організація і здійснення землеустрою, погодження проектів землеустрою; 10) здійснення контролю за впровадженням заходів, передбачених документацією із землеустрою.

Приписами п. 34 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено, що виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються такі питання: вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин.

Статтею 12 Земельного кодексу України визначені повноваження сільських, селищних міських рад у галузі, земельних відносин, до яких віднесено розпорядження землями територіальних громад, надання земельних ділянок у користування із земель комунальної власності та інші.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 116 Земельного кодексу України громадяни та юридичні особи набувають права власності та права користування земельними ділянками із земель державної та комунальної власності за рішенням органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування в межах їх повноважень, визначених цим Кодексом або за результатами аукціону.

Відповідно до ст. 122 Земельного кодексу України сільські, селищні, міські ради, передають земельні ділянки у власність або користування із земель комунальної власності відповідних територіальних громад для усіх потреб.

Порядок надання земельних ділянок, комунальної власності у користування визначений ст. 123 Земельного кодексу України.

Відповідно до ст. 92 Земельного кодексу України право постійного користування земельною ділянкою - це право володіння та користування земельною ділянкою, яка перебуває у державній та комунальній власності без встановлення строку.

Згідно ст. 126 Земельного кодексу України право власності, користування земельною ділянкою оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень».

Частинами 1, 3 ст. З Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» встановлено, що державна реєстрація прав є обов'язковою. Інформація про права на нерухоме майно та їх обтяження підлягає внесенню до Державного реєстру прав.

Права на нерухоме майно та їх обтяження, які підлягають державній реєстрації відповідно до вимог цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації.

Проте, в порушення вказаних норм законодавства, правовстановлюючі документи на земельну ділянку під Радівським дошкільним навчальним закладом «Сонечко» не оформлені.

Відповідно до ст. 14 Закону України «Про освіту» місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування здійснюють державну політику в галузі освіти і в межах їх компетенції: забезпечують розвиток мережі навчальних закладів та установ, організацій системи освіти, зміцнення їх матеріальної бази, господарське обслуговування.

Положеннями ч. 2 ст. 19 Закону України «Про дошкільну освіту» передбачено, що органи місцевого самоврядування в системі дошкільної освіти в межах їх компетенції: забезпечують реалізацію державної політики у сфері дошкільної освіти на відповідній території; контролюють додержання вимог законів та інших нормативно-правових актів у сфері дошкільної освіти.

Таким чином, Радівська сільська рада Калинівського району Вінницької області являючись суб'єктом, який здійснює управління навчальним закладом, відповідає за його матеріально - технічне забезпечення, виконує повноваження у земельній сфері щодо надання земельних ділянок у користування, здійснює контроль за додержанням земельного законодавства та законодавства в галузі освіти, не виконала покладені на неї вищезазначеними нормами повноваження, не вжила необхідних дій для оформлення права постійного користування земельною ділянкою, на якій знаходиться навчальний заклад допускаючи протиправну бездіяльність.

Враховуючи те, що Радівською сільською радою Калинівського району Вінницької області упродовж тривалого часу (більше 13 років) не здійснено належних та достатніх дій і заходів щодо оформлення права постійного користування земельною ділянкою, на якій знаходиться навчальний заклад, даний позов керівника Калинівської місцевої прокуратури підлягає до задоволення.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. 26 ч. 1 п. 34, ст. ст. 32, 60 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. 3 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», ст. ст. 12, 116, 124, 125, 126 Земельного кодексу України, ст. ст. 11, 17, 71, 94, 122, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Зобов'язати Радівську сільську раду Калинівського району Вінницької області розглянути питання про вжиття заходів для оформлення права користування земельною ділянкою, на якій знаходиться Радівський дошкільний навчальний заклад «Сонечко».

Апеляційна скарга на постанову може бути подана до Вінницького апеляційного адміністративного суду через Калинівський районний суд протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

СУДДЯ:

Джерело: ЄДРСР 65825197
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку