open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem

Справа №333/750/17

Провадження №2/333/1009/17

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 березня 2017 року м.Запоріжжя

Комунарський районний суд м. Запоріжжя в складі:

головуючого – судді Круглікової А.В.,

за участю секретаря Тарасенка О.О.,

представника позивача ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні, в залі Комунарського районного суду м. Запоріжжя, цивільну справу №333/750/17 за позовом Управління Пенсійного фонду України в Комунарському районі м. Запоріжжя до відповідача ОСОБА_2 про стягнення суми боргу надміру виплаченої пенсії, -

В С Т А Н О В И В:

14.02.2017 року до Комунарського районного суду м. Запоріжжя звернулось УПФУ в Комунарському районі м. Запоріжжя (далі – позивач) з позовом до відповідача ОСОБА_2 про стягнення суми боргу надміру виплаченої пенсії. В обґрунтування своїх позовних вимог позивачем зазначено, що ОСОБА_2 перебуває на обліку з 17.06.2015 року як пенсіонер та отримує пенсію по втраті годувальника за померлого чоловіка – ОСОБА_3 Згідно з документами пенсійної справи, що зберігається у позивача, ОСОБА_2 17.06.2015 року звернулась до нього із заявою про перехід на пенсію по втраті годувальника. Відповідно до ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік», у 2015 році прожитковий мінімум на осіб, які втратили працездатність з 01.01.2015 року становить 949 грн., а з 01.09.2015 року – 1074 грн. У зв’язку із збільшенням з 01.09.2015 року розміру прожиткового мінімуму на осіб, які втратили працездатність, з 01.09.2015 року програмним забезпеченням позивача було проведено автоматизований перерахунок пенсії відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2015 рік». В автоматичному режимі пенсійну справу було перераховано із розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, а саме – 1074 грн. Під час автоматичного перерахунку невірно сформувалась фіксована сума індексації (код виплати 827) у розмірі 179,36 грн., внаслідок чого у ОСОБА_2 утворилась переплата пенсії у сумі 717,44 грн. за період з 01.09.2015 року по 31.12.2015 року. Зазначену переплату відповідач відмовилась погасити самостійно, тому позивач змушений був звернутись до суду з цим позовом.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримала в повному обсязі, просила суд позов задовольнити. Додатково пояснила, що суму переплати, яку позивач просить стягнути, проведено УПФУ в Комунарському районі м. Запоріжжя добровільно, за відсутності недобросовісності з боку відповідача.

Відповідач в судове засідання не з’явилась, 23.03.2017 року на адресу суду надійшла заява про розгляд справи за її відсутності, проти позовних вимог заперечує в повному обсязі.

Розглянувши матеріали справи, дослідивши наявні в ній докази, суд приходить до висновку, що позов не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з ч. 1 ст. 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», суми пенсій, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних, можуть бути повернуті пенсіонером добровільно або стягуються на підставі рішень територіальних органів Пенсійного фонду чи в судовому порядку.

Матеріалами справи підтверджується, що зі сторони відповідача ОСОБА_2 ніяких зловживань щодо отримання надміру виплаченої суми пенсії в розмірі 717,44 грн. не було. Позивач не надав суду жодних доказів, які б підтверджували наявність зловживання з боку відповідача.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 1215 ЦК України, не підлягають поверненню безпідставно набуті заробітна плата і платежі, що прирівнюються до неї, пенсії, допомоги, стипендії, відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, аліменти та інші грошові суминадані фізичній особі як засіб до існування, якщо їх виплата проведена юридичною особою добровільно, за відсутності розрахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку набувача.

Згідно з ч.1 ст.11 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням фізичних чи юридичних осіб та в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до ст.ст. 57, 58, 59 ЦПК України, доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення сторін, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються на підставі пояснень сторін, третіх осіб, їхніх представників, допитаних як свідків, показань свідків, письмових доказів, речових доказів. Належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Таким чином, на підставі вищезазначеного, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 10, 60, 208, 212-215 ЦПК України, суд –

В И Р І Ш И В:

У задоволенні позову відмовити.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом десяти днів з дня його проголошення до Апеляційного суду Запорізької області через Комунарський районний суд м.Запоріжжя. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Суддя Комунарського районного суду

м. Запоріжжя А.В. Круглікова

Джерело: ЄДРСР 65571365
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено:

Зачекайте, будь ласка. Генеруються посилання на нормативну базу...

Посилання згенеровані. Перезавантажте сторінку